Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
Prečo?
2. akcie, etf su momentalne tak rizikove a padajuce ci nepredvidatelne, ze 'pracovat' a 'vybrat hned' (pocitam/predpokladam v kratkodobom horizonte tyzdnov, mesiacov) je viac-menej nesplniteľné, mohlo by znamenat aj niekolko% (x-xx) stratu, to nechces ani pre seba, nieto este radit kamosovi / nenepriatelovi
Pozrel som stranku Revolutu, ale nenasiel som ziadnu zmienku o nejakom uroceni penazi na beznom ucte. Vies dat pls. link kde to je uvedene?
pisal o dlhopisovych ETF. Samozrejme aj tie mozu klesat. Jedina istota rastu su sporiace, alebo terminove ucty. Ale urok nepokryje ani inflaciu a terminovy ucet nie je okamzite likviditny. Plati to klasicke - cim vyssi vynos, tym vyssie riziko (v podobe volatility, nie stupidnych investicii). A cim vyssie riziko, tym viac to treba rozkladat v case. Investicia, ktora zarobi a je mozne ju drzat lubovolne kratku dobu s istotou zisku pre bezneho cloveka snad neexistuje. Mozno nejaky spekulanti nieco vedia, ale ja nie
Corsair nenapisal, ako dlho to chce drzat, len ze chce mat okamzitu moznost to vybrat. Ak to chce drzat v rade tyzdnov, ci mesiacov, tak by som siel bud do sporiaceho uctu (ziadna prevratna rada
dlhopisy môžu, krátke 0-1r nie, ono ked sa hovorí že Buffet drží 30% v hotovosti, tak to su práve tie 0-1y US bonds
https://youtu.be/Aj4uLZgwGrQ?si=Xd79Cex2p2RJ9OfW
Riadna bieda a akcia rastie
2. akcie, etf su momentalne tak rizikove a padajuce ci nepredvidatelne, ze 'pracovat' a 'vybrat hned' (pocitam/predpokladam v kratkodobom horizonte tyzdnov, mesiacov) je viac-menej nesplniteľné, mohlo by znamenat aj niekolko% (x-xx) stratu, to nechces ani pre seba, nieto este radit kamosovi / nenepriatelovi
to sa prave corsair nevyjadril, ci kratkodoby horizont... to „hned" moze prist aj o 20 rokov
Krátkodobé je do roka
Čo sa stane, keď sa úrokové sadzby ZNÍŽIA?
ETF ako XEON alebo Xtrackers 0–1 budú síce mierne profitovať, ale nie dramaticky – ich kolísanie je nízke.
Výnos do budúcna (yield) bude postupne klesať, keď sa nové dlhopisy budú emitovať s nižšími sadzbami.
Sporiaci účet:
Úrok na účte začne klesať.
Banky zvyčajne znížia úroky na sporeniach po tom, čo centrálna banka (napr. ECB) zníži sadzby.
Úrok sa zvyčajne nemení hneď, ale do niekoľkých mesiacov.
Napr. ak teraz máš 2,5 % p.a., po znížení sadzieb môže klesnúť na 2 % alebo 1,5 %.
Dudo myslel asi flexibilný účet na Revolute, je to ako bežný účet na rezervu v banke. Môžeš si tam kedykoľvek vložiť aj vybrať peniaze (vedenie účtu je samozrejme zdarma). No výhoda je, že Revolut ti tam každý deň pripisuje úrok, akurát že ten úrok sa tam mení, síce pomaličky, ale predsa. Napr. pred rokom si pamätám obdobie s čistým výnosom 2,2% p.a., teraz tam mám okolo 1,5% p.a. Záleží aj od typu prémiového účtu na Revolute, aj od meny takéhoto flexibilného účtu.
https://www.revolut.com/sk-SK/flexible-cash-funds/
Posielam aj krátky návod na vytvorenie. Nič zložité, len pár klikov...
Za mňa odporúčam investovať, ako všetci tunajší investori, do niečoho výkonnejšieho
IBKR 2,154 % na euro- úrok sa vypláca iba na sumy nad 10 000 USD (alebo ekvivalent v inej mene)