planujem kupovat novu hydraulicku brzdu a az som sa zdesil ked mi v servise povedali ze naplnenie a odvzdusnenie bude stat cez 20E. je to normalna cena? preto sa pytam.. ma niekto navod pripadne vie poradit ako nacvaknut hadicku, naplnit kvapalinou a odvzdusnit? jedna sa o prasa xt, hadica je originalna a packa je stara DC. pripadne.. je v nitre niekto sikovny a ochotny ?
To je ešte taký dobeh trendu kedy sa všetko len vymieňalo. Teraz sa konečne začali zaujímať aj výrobcovia o vymeniteľnosť dielov. Otázkou je či sa tento trend ujme. Ja keď sledujem SK nálady, kde napríklad len toto fórum je plné rád ako sa veci nedajú urobiť, tak neviem neviem....Ale už aj SRAM urobil na prehadzovačkách systém vymeniteľných dielov, ale zas cena napríklad ramienka nič čo by sa nejako extra oplatilo. Ale isto je to zaujímavý nápad. Trickstuff brzdy sú napríklad celé rozoberateľné a práve tie to najmenej potrebujú, lebo všetko tesní a funguje bez problémov dlhé roky. Jedine tie ich drblé konektory hadice do páky a strmeňa sú podes.
Už sa dlho točíte okolo toho istého bez posunu. Ako intenzívne testoval servisák netesnosť nevieme keďže nikto z nás pri tom nebol ale zareagoval v poriadku ak tomu venoval aspoň 10 minút. Slzenie vôbec nemusí byť vždy tak intenzívne aby po obhliadke vedel sto pro povedať slzí, neslzí len ste si to zamastili. Preto sa zákazníkov treba pýtať ako sa starajú o brzdy, či ich niečim čistia a akým spôsobom mažú reťaz. Väčšina pískajúcich a znehodnotených platničiek je vďaka zamasteniu používateľom. Ale potom je tam ešte to ale ... Ak technik odhalí netesnosť v okolí piestov pri Shimane má iba jednu možnosť ak nechce byť len obyčajným kutilom a to zakázníkovi navrhnúť nový strmeň.
P:S:: A potom sú také anomálie ako sa stalo na mojom bicykli a nemusel som nikomu nič vysvetlovať, že dlhodobo mi zadná Shimano XT brzda tak trošku neposlúchala a jemnučko si sem tam zapískala a jemnučko strácala účinnosť. Piesty naporádku ale furt sa tvorila taká mikrokašička. Až neskôr som si konečne všimol vyššie na hadici /na fúle/ jemné vydratie hadice z ktorej mikroslzil minerál a dostával sa po hadici k strmeňu. Hadica sa mi nezdala predtým mastná. A môžte si myslieť, že som rozprávkár.
tak ale úplne prvé rady čo sa tu dávajú ak pískajú od mastnoty je vypáliť
prípadne jemnučko prebehnúť ešte šmirglom po pálení a podobne... a samozrejme odmastiť kotúč, inak nič z toho ani výmena nemá zmysel
Jasné máme málo info, ale poďme hneď meniť platne.... ale jasné tu je to samí servisak, čo chápe že ak strávi niekto na biku viac ako 30min, tak vyrucený čas
So skúsenosti... Niekoľkokrát som sa pokúšal zamastene platne vypáliť, lenže už nemali taký účinok ako predtým... Ak spozorujem že som si platne zamastil tak letia rovno do kosa a nahadzujem nové
No dnes som si bicykel doniesol domov, no a po vizuálnej kontrole som videl trocha oleja okolo tohto šróbu, ten som utrel a uvidím čo to bude ďalej robiť.
Čaute. Nedari sa mi priestiky nastaviť tak, aby chodili rovnako na oboch stranách. Okrem toho sa mi podarilo (asi) vytlačiť jeden viac, ako by bolo vhodné, keďže sa zrazu objavil olej a brzda bola po ukončení pokusov mäkká pekne dlho (napokon sa umúdrila, predpokladám, že sa vzduch presunul niekam inam).
Tak som si povedal ,že strmeň buď rozoberiem alebo rovno vymením. Už dlhšie s ním sú problémy.
Vytečie olej po odpojení hadice? Odvzdušnenie by som nakoniec spravil tak či tak. Je potrebné po odpojení/výmene strmeňa dať novú olivu a tŕň, či skrátiť hadicu (je z čoho)? Ak by bolo treba skrátiť, nejaké bežné náradie je na to vhodné? Nechce sa mi kupovať kvôli jednej príležitosti na to špeciálny nástroj.
Shimano BR-MT400. Rozmýšľal som aj nad upgrade-om, ale ak funguje, tak brzdí spoľahlivo aj mojich 100kg (s 180 kotúčom). Jazdím rekreačne, na to mi to bohate stačilo zatiaľ .
Na packu dáš lievik,roztiahnes platnicky[zatlacis piesty]
Potom si pripravis stahovaciu pásku packu stlačil ku gripu a zaistis ju tou páskou.
Odpojis strmeň, napojiš nový a odvzdusnis. Žiadna oliva...
ako je to pri odpojeni od paky pri cestnych brzdach? chcel by som vymenit riaditka ale hadica je vedena vnutrom cize musim ju odpojit od paky.
zapajal som to ako nove tj som len do hadice dal pin a zasunul do paky a zaskrutkoval. oliva asi bola uz niekde vnutri.
Dik za odpovede. Stlačenie páky nie je práve to, čo ten olej začne tlačiť smerom do strmeňa, a teda pri jeho odpojení to začne vytekať? Nejako mi to nedáva logiku, a už to bolo dávno, čo som bol v škole a učil sa o podtlaku, vzlínaní a podobných srandách.
Odvzdušnenie nie je problém, mám sadu aj olej, robil som to. Rozbehanie piestikov som už tiež skúšal, ale nepomohlo veľmi, alebo len krátko.
Tak keď budem mať čas skúsim podľa rady pripevniť páčku ku gripu. Ale pre istotu pripravím aj nádobu na olej >:)
ako je to pri odpojeni od paky pri cestnych brzdach? chcel by som vymenit riaditka ale hadica je vedena vnutrom cize musim ju odpojit od paky.
zapajal som to ako nove tj som len do hadice dal pin a zasunul do paky a zaskrutkoval. oliva asi bola uz niekde vnutri.
Nás len skúšaš,že?
Lebo ja neverím, že keď veš lepšie ako "servisak" že strmeň treba opravovať a nie vymieňať, hentakú prkotinu máš v malíčku!
Ty beťár!?
Nikdy som to neskusal. Ale urcite tu je kopec ludi co to uz skusali.
Do servisu som to raz daval(iny bike) a ten postup co mi tam o tom hovoril, ako si museli upravovat adapter aby to mohli odvzdusnit a ze to nebolo lahke a bla bla. No neviem, kupil som lacnu sadu na odvzdusnenie, nic som neupravoval a odvzdusnil na prvy pokus podla videa z youtube. Tolko k servisu. Jo a vypytali 2x 20 ci tak nejak za odvzdusnenie brzd ?. Pri tom nové brzdy, chcel som len skratit hadice a zapojit. Doniesol som aj olivy, piny, olej (lebo to nevedeli kupit a ked tak za 10x taku cenu) a aj tak full price.
Este nejaky iny blby dotaz ktorym si si chcel len kopnut bez prinosu a hodnoty?
hope tech3 E4 - po 3 hope metalickych platniach maju kotuce 160mm zadny - 1.5mm (novy ma tusim 1.6mm) a 180mm predny - 1.7mm (novy 1.8mm), jedny platne mam na rok, aj to mam pocit, ze s lahsimi kolesami vydrzia dlhsie, lebo predne este par tyzdnov potiahnu. 3 rocne kotuce - skor sa zacinam bat o tie nity a material samotny, ako o to ze ich zoderiem.
len na pripomenutie, tie iste kotuce na tych istych brzdach som zodral za pol roka so 4 parmi organickych platni (ten 4 par bol uz za hranou) brzdy kupene maj 2021 a stale ok, kratko po kupe som menil brzdovku, lebo bol vnutri bordel a nevracali sa dobre piesty. odvtedy som ich otvaral len pri skracovani hadic. cely rok idu rovnako. jediny problem co snimi mam, ze na oboch ide jeden piest inak ako ostatne a obcas ich treba zrovnat, lebo zoderie na krivo platne, ktore potom treba zbrusit do roviny.
archivny obrazok:
Ak kotuce zodieraju nakrivo platnicky, potom plocha na ktoru sa usadza strmen nie je kolma voci kotucom. Velakrat su tie plochy od vyroby odflaktnute. Existuju aj frezky, no maloktory servis ich ma a cenovo su niekde cez 300 euro. Ja to riesim malou fintou, Uvolnim strmen, pritlacinm rukou k ploche/adapteru a jemne zatlacim packu. Ak sa po zatlaceni strmen pohne (po uvolneni sa vrati na plochu) tak je zrejme ze treba zabrusit plochy. Idealne je to skusat s volnou, nenainstalovanou hadickou, pretoze ak ide rovno od strmena do ramu, vykruca ho... Ono je to v podstate aj vidiet na platnickach... jedna osuchana dole, druha hore a este nie a nie doladit strmen aby nesuchal - to su vsetko priznaky "vykloneneho" strmena
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
P:S:: A potom sú také anomálie ako sa stalo na mojom bicykli a nemusel som nikomu nič vysvetlovať, že dlhodobo mi zadná Shimano XT brzda tak trošku neposlúchala a jemnučko si sem tam zapískala a jemnučko strácala účinnosť. Piesty naporádku ale furt sa tvorila taká mikrokašička. Až neskôr som si konečne všimol vyššie na hadici /na fúle/ jemné vydratie hadice z ktorej mikroslzil minerál a dostával sa po hadici k strmeňu. Hadica sa mi nezdala predtým mastná. A môžte si myslieť, že som rozprávkár.
prípadne jemnučko prebehnúť ešte šmirglom po pálení a podobne... a samozrejme odmastiť kotúč, inak nič z toho ani výmena nemá zmysel
Jasné máme málo info, ale poďme hneď meniť platne.... ale jasné tu je to samí servisak, čo chápe že ak strávi niekto na biku viac ako 30min, tak vyrucený čas
Tak som si povedal ,že strmeň buď rozoberiem alebo rovno vymením. Už dlhšie s ním sú problémy.
Vytečie olej po odpojení hadice? Odvzdušnenie by som nakoniec spravil tak či tak. Je potrebné po odpojení/výmene strmeňa dať novú olivu a tŕň, či skrátiť hadicu (je z čoho)? Ak by bolo treba skrátiť, nejaké bežné náradie je na to vhodné? Nechce sa mi kupovať kvôli jednej príležitosti na to špeciálny nástroj.
Shimano BR-MT400. Rozmýšľal som aj nad upgrade-om, ale ak funguje, tak brzdí spoľahlivo aj mojich 100kg (s 180 kotúčom). Jazdím rekreačne, na to mi to bohate stačilo zatiaľ .
Potom si pripravis stahovaciu pásku packu stlačil ku gripu a zaistis ju tou páskou.
Odpojis strmeň, napojiš nový a odvzdusnis. Žiadna oliva...
Ak chces rovno vymenit strmen tak ten lievik sa bude hodit , plus mineralny olej
https://www.mtbiker.sk/shop/servis/odvzdusnovacie-sady/shimano-tl-br003-lievik-na-odvzdusnenie-mtb-brzdy-p137176.html?itm_medium=widget&itm_campaign=
https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/oleje-a-vosky-na-retaz/force-mineralny-olej-kvapkadlo-80-ml-p104014.html
Odvzdušnenie nie je problém, mám sadu aj olej, robil som to. Rozbehanie piestikov som už tiež skúšal, ale nepomohlo veľmi, alebo len krátko.
Tak keď budem mať čas skúsim podľa rady pripevniť páčku ku gripu. Ale pre istotu pripravím aj nádobu na olej >:)
Nás len skúšaš,že?
Lebo ja neverím, že keď veš lepšie ako "servisak" že strmeň treba opravovať a nie vymieňať, hentakú prkotinu máš v malíčku!
Ty beťár!?
Do servisu som to raz daval(iny bike) a ten postup co mi tam o tom hovoril, ako si museli upravovat adapter aby to mohli odvzdusnit a ze to nebolo lahke a bla bla. No neviem, kupil som lacnu sadu na odvzdusnenie, nic som neupravoval a odvzdusnil na prvy pokus podla videa z youtube. Tolko k servisu. Jo a vypytali 2x 20 ci tak nejak za odvzdusnenie brzd ?. Pri tom nové brzdy, chcel som len skratit hadice a zapojit. Doniesol som aj olivy, piny, olej (lebo to nevedeli kupit a ked tak za 10x taku cenu) a aj tak full price.
Este nejaky iny blby dotaz ktorym si si chcel len kopnut bez prinosu a hodnoty?
A utri slzičku
len na pripomenutie, tie iste kotuce na tych istych brzdach som zodral za pol roka so 4 parmi organickych platni (ten 4 par bol uz za hranou) brzdy kupene maj 2021 a stale ok, kratko po kupe som menil brzdovku, lebo bol vnutri bordel a nevracali sa dobre piesty. odvtedy som ich otvaral len pri skracovani hadic. cely rok idu rovnako. jediny problem co snimi mam, ze na oboch ide jeden piest inak ako ostatne a obcas ich treba zrovnat, lebo zoderie na krivo platne, ktore potom treba zbrusit do roviny.
archivny obrazok: