Kategórie
Bike-techuvažujem na kúpou detskej sedačky na bike (dozadu). Dcéra má momentálne dva a pol roka, 100 cm a 15 kg. Nad pár vecami ešte uvažujem a prosím preto ostatných diskutujúcich o napísanie svojich skúseností.
- Do akého veku dieťa vydrží sedieť v sedačke? Väčšinou sa uvádza vek 6 rokov a 22 kg. Moja predstava je robiť výjazdy z Bratislavy do blízkeho okolia (Rakúsko, Maďarsko, Záhorie ...), s pravidelnými prestávkami (len neviem, po akej dobe), nech sa dieťa prejde pešo. Aké dlhé trasy s akými starými deťmi robíte? Prípadne, v akom veku už dieťa zvládne napr. 30 km cyklotúru po rovine (technicky a kondične) na vlastnom bajku?
- Akú cyklosedačku máte/odporúčate? V zásade sú také, čo sa upevňujú na podsedlovú trúbku (nepôsobí veľkou silou na rám a nemôže spôsobovať jeho deformácie?) a také, čo sa prichytávajú aj o nosič (podľa mňa stabilnejšie uchytené, ale zase prenáša viac nárazy).
- Mám cestný bike, nebude problém s nasadaním a zosadaním? Som zvyknutý prehadzovať nohu cez sedlo, lenže tam bude sedačka...
Ďakujem
posledný komentár: 12. 9. 2025 o 13:27
savings Thule YEPP NEXXT 2 mini detská sedačka, obsidian black
113 €
savings
MOC 197 €
Výpredaj -12% XLC BS-X146 MONOs/DUOs pevná os pre závesný vozík
21,99 €
-12%
MOC 25,99 €
Existuje držiak, ktorý by bol na štvorcovú tubu alebo ako to vyriešiť?
Ďakujem za radu
Cena vysoká (odporúčam ešte prikúpiť dieťaťu tie ich riadidlá), ale je to super sedačka a navyše ju neskôr v pohode predas. Ak máš 2 bicykle, tak ju vieš aj prehadzovať. Za tie peniaze sa fakt oplatí. Len teda neviem pre aké veľké dieťa tu sedačku potrebuješ.
Shotgun Pro Child detská sedačka, čierna
199 €
MOC 239 €ake mate skusenosti s detskymi sedackami na bicykli typu napr. Trek Procaliber vel. M 29, Specialized Rockhopper alebo Trek Marlin.
Predna pre mensie dieta do 15kg
Thule Yepp nexxt 2 mini alebo Urban Iki
Zadna s uchytenim o ramovu trubku z ktorej vychadza sedlova trubka
napr. Thule Ridealong 2 pripadne podobne
Moj favorit je momentalne Procaliber len neviem ako je to s montazou takychto sedaciek.
Pri Urban Iki daj bacha na uchytenie na predstavec pri MTB. Treba dokupit adapter, kvoli priemeru predstavca.
Kamarat ma od minulej sezony Thule Yepp, zatial negativum nenasiel.
Ja vozim dceru od 1.5 roka na Shotgune a neviem si vynachvalit.
Zene som teraz kupoval na HTcko (Focus Whistler) Hamax Observer a spokojnost. Maly ma rok a stvrt, ratam ze pojazdi tuto sezonu a od buducej jari ide na Shotgun.
Pri Hamaxe som akurat riesil podlozky pod predstavec, aby to sadlo.
Inak zadnu sedacku by som vobec neriesil, mali sme pri dcere a cele zle. Nema vobec vyhlad = nuda pocas jazdy, pri zosadani z biku mi vzdy nadvihlo predne koleso a par krat mi skoro zletel k zemi aj s dcerou (zavisi aj od biku).
Ak mas dieta stare aspon toho 1.5 roka tak by som urcite riesil Shotgun.
Kazdy typ cyklosedacky, aj sedenie vpredu/vzadu ma svoje pre a proti. Prv zacni tym, ze si o tom co-to precitas. Sumarov a porovnani je na internete dost.
Pokial ide o typ bicykla, najuniverzalnejsi sa mi javi MTB hardtail s vidlicou o zdvihu aspon 100mm (pre tlmenie nerovnosti ak bude dieta vpredu), dostatocnym rozsahom prevodov (lebo dieta nieco vazi a v kopcoch to citit) , s teleskopkou (pre lahsie zosadanie), a pokial mozno nie trail geo (maju kratsie sedlove trubky na ktore by sa sedacka s uchytenim o sedlovu trubku nemusi zmestit) a klasickou sedlovou trubkou bez speci ohnuti a splosteni. Plusom su , opat kvoli tlmeniu nerovnosti sirsie plaste .
Samozrejme, material ramu hlinik/ocel.
Inak, da sa mat cyklosedacku aj na hlinik. cestaku, graveli, trekku, full-e a pod. ale v porovnani s hardtailom maju viac obmedzeni.
Zalezi kde chces jazdit. Zena do teraz jazdila s dcerou po dedine na 100 rocnej Deme Orion. Obcas som na nej behal s dcerou v sedacke aj ja a na taketo vozenie uplne ten bike stacil.
Dedinu mame ale pobehanu za 15 minut, takze nam uz ostavaju jedine polnacky na okoli. Skrze toto som zene teraz poriesil nove HTcko.
Rataj s tym, ze vozenie dietata v sedacke je tak na 1-2 sezony. Starsia je narodena na jar, tu sme vozili 1 sezonu a od 3 rokov uz jazdila na svojom biku. Mladsia je na jesen, s tou som jazdil celu minulu sezonu a od buducej jari ide tiez na svoj bike.
Ak chces bike len na vozenie dietata, tak by som riesil nejaky bazarovy kus za par korun.
Ideme kupovat bicykle aj nosic do zadu.
Aky typ bicykla by ste odporucili, resp ci su nejake veci ktore treba zvazit pri kupe. Myslim napr. sirka pneumatiky ci lepsia sirsia alebo uzsia, alebo ten ram, ze damsky je lepsi kvoli nastupovaniu. alebo odpruzenie, ci je lepsie mat alebo nie.
bicykle by sme vyuzili skor v meste a na hradzi a max mozno nejaka spevnena polna cesta. v obchodoch nam odporucili crossove, no rozmyslame aj o nejakych fitness/commuters typu Specialized Sirrus alebo Trek FX seria.
Rozdiel medzi crossovymi a tymi bez odpruzenia je v nasich laickych ociach len vo vahe. a teda laicky uprednostnujeme lahsi bicykel. 14kg vs 11 je celkom rozdiel ked tam bude aj nosic aj dieta aj ked mozno len 1-2 sezony.
Na druhej strane jazda v meste, rozbite cesty, obrubniky viac by asi pasovali crossovym.
No a potom otazka plaste. ci ist pod 4cm alebo skor nad 4cm.
dakujem vopred.
Rozhodujem za medzi Shotgun Pro a Mac Ride..
Obe maju z mojho pohladu nejake plusy aj minusy:
Shotgun Pro:
+ maksie sedlo - vyssi posed a teda asi menej komfortne pre mna
Mac Ride:
+ zrejme bezpecnejsi posed pre dieta, koli tvaru sedla
- tvrde sedlo
Asi sa viac priklanam k Mac Ride-u, bojim sa ale toho tvrdeho sedla. Ake s tym mate skusenosti? Nestazovali sa Vam deti, ze je to tvrde a zle sa im na tom sedle sedi? valecek mi spominal, ze jeho chlapci na tom najazdili pozehnane kilometrov, zaujimal by ma ale aj nazor ostatnych..
Obavam sa totizto, ze ak sa mala zacne stazovat, tak ju potom uz spat nedostanem..
btw. nechysta nahodou niekto Mac Ride na predaj?
v tvrdosti by som absolutne nevidim problem ani na celodenky