Ak je to 12-rýchlostné Shimano, tak ten najmenší 10 zubový pastorok je KO. Nevydrží nič. Mne tiež nikdy nevydrží viac, než 800km. Blato jak nastavovače vačiek na M271...
04.07.2025 - 12:33:27
00
To zase nie je pravda. Ten pastorok je ocelovy a beznemu jazdcovi v pohode vydrzi radovo 5-10 tisic km. 800 km je uplna blbost.
04.07.2025 - 13:31:49
00
Tiez mozem potvrdit ze ten 10z nic nevydrzi... malo na nom jazdim a aj tak je KO...
04.07.2025 - 13:38:04
00
Chalani, nieco mam odjazdene.
Ak sa bavime o Shimano XT 12r kazete, tak poviem, ze par tisic km vydrzi urcite. Ake watty potom tahate ak ho dokazete ohoblovat za 1000 km ?

To by tu boli litanie o tom, ze maly pastorok sa meni po kazdej vymene retaze. A nie su.
04.07.2025 - 14:38:50
00
Nie watty, ale vyťahané reťaze.... :(
04.07.2025 - 14:53:04
02
Kazdy jazdi inak - iny teren, inu frekvenciu, inak radi, v roznych podmienkach, inak servisuje, ...
Viem porovnat jazdenie v terene, skor silovo, plno sprintov a dupania, plno trailov, prach, blato ... vs rovinky, asfalt, strky, slapanie viac frekvencne, vacsinou v dobrom pocasi ale zase viac radenia v zabere. V oboch pripadoch rovnaky bike, xt prevody, rovnaky servis, rovnake tocenie retazi akurat (pred a po zraneni). MTB mi to vydrzalo obcas aj pod tych 1000km, aj 800 (sunrace mi obcas zacalo preskakovat uz po par jazdach). Pri tom (nazvime to gravel) jazdeni mi to vydrzalo cca 6000km.
04.07.2025 - 15:53:35
00
O retaz sa staram tak normalne, nelestim ju specialne, jazdim aj po petrzalskej hradzi - a tam su hodiny zaradene posledne 2 prevody a taham okolo 200 wattov. Neviem si predstavit, ze by som mal po par jazdach vytahany prevodnik. Stale sa bavime o XT kazete ?
04.07.2025 - 18:15:38
00
Spodne koliecko je asi rovnake pri vsetkych(xtr netusim) kazetach...
04.07.2025 - 18:31:45
00
arrow_leftwill napísal:
O retaz sa staram tak normalne, nelestim ju specialne, jazdim aj po petrzalskej hradzi - a tam su hodiny zaradene posledne 2 prevody a taham okolo 200 wattov. Neviem si predstavit, ze by som mal po par jazdach vytahany prevodnik. Stale sa bavime o XT kazete ?

Ako som pisal, XT kazeta, rovnaky bike, rovnaky servis, rovnaky jazdec akurat dajme tomu 2 roky na tom biku cisto MTB prasenie, silove jazdenie, traily, rozne pocasie atd vydrzal najmensi pastorok obcas aj tych 1000km. Po zraneni som mohol jazdit len rovinky a hladke veci takze ziadne dupanie, menej silove a viac frekvencne jazdenie, dlhsie trasy, menej prevysenia a co je zaujimave urcite viac krat som tam mal zaradene tie tazsie prevody- 3 najmensie pastorky som menil po cca 6000km, mozno viac. Z toho vyplyva ze pri zmene jazdenia ktore popisujem sa mi celkom vyrazne zmenila vydrz pastorkov, cize kludne moze jednemu vydrzat pastorok (i retaz) menej, niekomu viac - to je uplne normalna vec.
04.07.2025 - 18:54:34
00
na 105 posledny prevod strielal, bol nepouzitelny
zvysok siel normalne. podla navodu naladene, uz to ide...
snad to funguje aj na mtb

Prílohy:

Screen Shot 07-04-25 at 07.58 PM.JPG
Screen Shot 07-04-25 at 07.58 PM.JPG 59.92 KiB thumb_up0thumb_down

04.07.2025 - 19:56:20
11
To mám reťaz meniť každých 200km? :-D Bohužiaľ mi to vychádza tak, že reťaz (XT) mením spolu s tým pastorkom po tých 800km. Čistím ju a mažem každých cca 150km. A poznám chalanov, čo ho musia meniť aj skôr. Žiadne ladenie tam nepomáha. Kto si trúfa, môže mi to skúsiť naladiť, až to začne v krátkej dobe zase skákať. Upozorňujem len, že som u áut zvyknutý nastavovať ďaleko komplikovanejšie veci, než je prehadzovačka na bajku, takže manuál a nastavenie som samozrejme skúšal a zas úplne ľavý nie som. Ono to asi bude o tom, ako často človek ten posledný pastorok používa. Keď sa na ňom asi jazdí viac a trochu silovo, tak proste odíde v krátkom čase. Oceľový síce je, ale už je to tenké jak alobal a pri zábere to drží na zopár zuboch.
05.07.2025 - 07:31:54
01
Cize kazdych 800 km ( 1-3 mesiace) davas 60 eur len za vymenu retaze ? Neni to trochu vela ?

Nehnevaj sa, ale neverim tomu ze je to slaby material. V mojom okoli jazdi 12r XT viac ludi a rozhodne nikto so zivotnostou poslednych pastorkov ani len nahodou neklesa na cisla ako tu pisete.

Vidim, ze si sa pred 2 rokmi na to stazoval. Jeden z moznych problemov je zle nastavenie prehadzovacky, kde je retaz bud nedostatocne napnuta, alebo je nastavena tak, ze nedostatocne obopne pastorky a potom skace na par zuboch. Neodpovedal si na to - nie je to tym ?
06.07.2025 - 16:13:38
00
bol som si dat premerat retaz 0,9 takze zatial je v poriadku nic uz nepreskakuje cistim a mastim po 3 jazdach. mam pocit ze bola zadrbana vtedy ked to tak skakalo lebo ked som to poriadne cistil tak to bolo sajratu poko...t ... a ked idem do kopca uz viem ako podrzat tah a nezaberat naraz skokovo.. samozrejme budem sa drzat rady a ked pojde retaz na 0,75 alebo bude pastorok v prdeli vymenim. ak mam byt uprimny vacsinu jazd tu po liptove robim na 1, 2 , 3 ,4 huty tam uz dam 5 a niekde aj 6aj 7 ale vacsina jazdy ide na 1,2,3,4 nenavidim slapat vodu v kopci ale naozaj nejdem do extremu ked vidim ze otacky a kadencia idu dole preradim. ak niekto pozna liptovsky hradok tak smerom to stupanie k mostu ponad zel trat. nieviem kolko ma stupnov ale to idem na 1 uplne az za most a tam preradim na 2 pri odbocke na smerom na L,peter dam 3. potom zase dole na kruhac smerom na peter do kopca do petra zase 1 , 2 a skoncim na 3 niekedy ked je protivietor 4...
06.07.2025 - 16:16:28
00
Čo je na tom čudné? Si pamätám ako sme dali s kamarátom spontánny výlet z Nitry popri rieke až do Komároma a ďalej popri Dunaji cez 160km a ja na xc som točil zo severným vetrom 80% najmenší pastorok ktorý bol na výmenu za jeden výjazd. Viem si predstaviť ak niekto nebýva až v takých kopcoch a tlačí na 32z prevodniku viacej rovín ze ho zoderie kľudne na 800-1000km
06.07.2025 - 16:57:06
00
will: ako som napísal, kľudne si nechám nastaviť prehadzovačku, ak to niekto viete urobiť tak, aby mi to vydržalo viac, než toho pol roka. V téme som neodpovedal, pretože som to nastavenie riešil jednak sám, jednak som dal nastavenie kontrolovať v dvoch autorizákoch pre TREK, kde bola potvrdená správne nastavená prehadzovačka. Navyše sme pod lupou porovnávali opotrebované zuby s novými a rozdiel bol patrný. Mimo toho nie som v našej partii bohužiaľ sám, komu takto predčasne odchádza 10z rozeta na kazete. V súčasnosti riešim životnosť tak, že proste posledný kvalt takmer nevyužívam, resp. na rovine po vetre alebo dolu kopcom ako ľahké prišliapnutie. Ale nejak extra to prežívať nebudem, výmena rozety aj s reťazou je práca na 15 minút a ten materiál ma zas nestojí bambilión. :-) Je to tu z mojej strany len konštatovanie na základe nejakých skúseností.
07.07.2025 - 15:19:23
00
keyboard_arrow_up