Ok. Nejdem sa hadat. Mas svoje skusenosti a asi ti to z nejakeho dovodu fakt derie tie najmensie pastorky.
07.07.2025 - 22:37:27
00
sram road tiez ma 10z, otazka je ze ci aj tam menia kolecko ako plienky...
z roznych technickych dovodov shimano odmieta dat 10z na cestu.
asi nepocitaju s tym ze mtb budu ludia nonstop jazdit na poslednom kolecku..
08.07.2025 - 06:25:52
00
Na ceste potrebujes jemnejsie odstupnovanie.
Skok z 12z na 10z je 20%. To je ten dovod.
08.07.2025 - 07:53:49
00
Ked to vezmem podla seba tak skor natiahnem retaz ked jazdim na trailoch, dupacky a vela vyslapov na lahsich prevodoch. Vela asi spravi i to ze nemam uplne idealnu retazovu linku - aby som mohol mat 34z prevodnik tak mam kluky s vacsou retazovou linkou a na lahsich prevodoch sa tym padom viac "krizi" retaz. No a 1000km takto na trailoch spravi s retazou viac ako 1000km kdesi na ceste. Jednak to o dost dlhsie trva takze retaz moze mat najazdene 2-3x (i viac) nasobne viac hodin, je to neustale spomalovanie/zrychlovanie, dupacky, rozbity teren ked sa ta retaz trasie a pripadne i bucha o ram - ked potom zaradim na ceste najtazsi prevod tak ano, moze preskakovat i po menej ako 1000km a ano stava sa mi to. Ako som pisal, ked teraz jazdim ovela viac rovinky, asfalt, strk, atd tak ta retaz i pastorky vydrzia nasobne viac, aj ked viac jazdim tazsie prevody. A aj to moze byt dovod ze sa pastorok castejsim pouzivanim viac prisposobuje retazy, ked retaz natiahnem na lahsich prevodoch tak je jasne ze bude nepouzivany pastorok na tej retazy preskakovat. No a niektore pastorky potom na tej retazy znicim rychlejsie ako ine.
08.07.2025 - 08:06:12
00
na svojom prvom (už teraz v starobe :-) ) bajku , som zrušil reťaz a vraj (v servise rovno vymenili, zarobili) aj kazetu po 500km. Myslel som že na pohľad mastná čierna reťaz je OK - blbosť.
Neskor, keď som mazal kadečím, mi pravidelne preskakovali najmenšie pastorky po každej výmene reťaze.
Teraz som sa asi naučil mazať reťaz (nechcem robiť reklamu na REX :-) ), mám najazdene vyše 2kkm na jednej reťazi, meriam pravidelne, a schválne občas skúsim šľapať do kopca na najťažší prevod. Pri 115kg a sile ako býk :-) , som prekvapkaný že nepreskakuje. Pri výmene reťaze však rovno vymením aj 3 najmenšie pastorky.
17.07.2025 - 22:57:25
00
keyboard_arrow_up