Najlepšie je, keď chceš jazdiť rýchlo, tak by Ťa ešte koľkí ľudia najradšej vyhodili z cyklocesty, aby si vypadol na hlavnú, keď chceš valiť 35 km/h, že na cykloceste si arogantko a ohrozuješ malé deti. A pritom problém nie je ani tak rýchlosť, ale problém jazdiť čo najviac vpravo ako kážu predpisy, ale čo chceme od detí, keď sú to deti, že? Nevravím teraz o cyklistoch, ktorí predchádzajú a tlačia sa do stredu, aj keď je protismer obsadený a ohrozujú predchádzaných cyklistov, aj tých v protismere, aj seba, to je iný prípad.
Ale tieto nebezpečné prípady jazdy v protismere, kľučkovanie a neschopnosť udržať rovný smer jazdy a je jedno, či je to od detí alebo od dospelých. A keď zazvoníte alebo upozorníte, tak vás tí ľudia pomaly idú vyhodiť z cyklocesty (áno, aj mne sa stalo, že ma počas jazdy na cykloceste niečo sakra silno poštípalo alebo skôr pichlo pri členku a rukou som si to škriabal a vyšiel som pritom ku stredovej čiare a oproti šiel cyklista, ktorý sa trochu uhol, prepáčte). Ale veď preto je to cyklocesta, aby tadiaľ jazdili cyklisti a cyklisti jazdia aj vysokými rýchlosťami, lebo keď sa dopravujem niekde X km, tak to nepôjdem o hodinu pomalšie pri jazde rýchlosťou poklusu, keď sa to dá rýchlejšie. Alebo máme presadnúť do áut, aby boli cesty viac upchaté, či ísť s bicyklom po hlavnej a blokovať autá a zrovna pôjde za cyklistom vodič, ktorý bude nadávať na cyklistu, že sa ho nedá obehnúť a pritom ten teraz vodič práve predtým vyhadzoval toho cyklistu z cyklocesty na hlavnú? A že idú s deťmi na cyklocestu, jazdia hala bala nepredvídateľne a ostatní majú predvídať a dávať pozor a keď sa im nepáči, nech vypadnú na hlavnú? V prvom rade cyklocesta je cestná komunikácia ako každá iná, na ktorej platia pravidlá cestnej premávky a kde sa jazdí áno aj vysokými rýchlosťami, nie detské alebo dopravné ihrisko a ak chcete učiť deti bicyklovať, vyhľadajte na to detské dopravné ihrisko alebo asfaltovú plochu alebo tichú ulicu, nie rušný cyklochodník. Ak beriete deti na cyklovýlet a nie sú schopné sami spoľahlivo jazdiť rovno vo svojom pruhu alebo nerozumejú pravidlám cestnej premávky, existujú cyklovozíky alebo spájacie tyče na bicykle. Samozrejme, nikomu nevadí, že idete s deťmi na cyklocestu, máte zákonné právo tam byť a ísť aj pomaly, ale neblokujte vedľajší protismerný ľavý pruh ešte aj keď ide cyklista v protismere a je dokonca veľmi blízko. Ak aj zablokujete druhý jazdný pruh, cyklisti vám spomalia alebo zastavia (veď čo vás majú zraziť?), ale je to pre nich nepríjemné a isto aj pre vás a stále existuje riziko zrážky.
13.07.2025 - 20:20:18
05
arrow_leftVTV napísal:
xyz napísal: ... Zaflekujem im za zadkami až uskakujú nabok,alebo napodobním brechot psa,alebo zakričím Bééé... Vyskúšaj,je to sranda
Dnes si nebol očividne vo svojej koži :P :D
Sory nedalo mi to nepoužiť. :lol:

ty si aj čítal čo som písal? Tamto bolo o chodcoch motajúcich sa po cyklochodníkoch,mal som zaflekovať za zadkom 7 ročnému decku na bicykli aby sa zľaklo a spadlo? už toľko nepi...
Doplním: Akosi nerozumiem ako som nebol vo svojej koži...akurát by som nechcel byť v koži tých "oteckov" ak by sa ich dieťa zrazilo s oprotiidúcim cyklistom lebo ich nevedia naučiť jazdiť vpravo
13.07.2025 - 20:28:25
01
Ja ked vidim dietatko kluckujuce na cyklotrase, okamzite brzdim a idem krokom a bokom cez travu. Uz len to by mi chybalo, zrazit dieta :tmi:
13.07.2025 - 23:00:44
219
Ja ked vidim dietatko kluckujuce na cyklotrase,

hned si pomyslim ze jeho rodicia su :fubar:
casto sa stava ze ich banda je roztahana po celej sirke. :punch: :facepalm:
cyklotrasa nie je ihrisko... ludia ked sa ucia soferovat, nejdu hned na dialnicu.
14.07.2025 - 07:11:23
10
už nepreháňajte ... samozrejme, že deti sa učia jazdiť na cyklotrase .. nemá to nič spoločné s "ovládaním" bicykla ... keď tieto deti ktoré ovládajú bicykel dostatočne dobre len sú proste nechápu prečo by mali ísť striktne v pravo aby neobťažovali nejakého premotivovaného cyklistu .... tak keď sú výháňané, mám chuť niekde zobrať bejsbalku a lámať kolesá

ak na tej cyklotrase nebudú tak to nikdy nepochopia ...
14.07.2025 - 07:19:23
07
arrow_leftpeter120 napísal:
cyklotrasa nie je ihrisko... ludia ked sa ucia soferovat, nejdu hned na dialnicu.

Čisto technická poznámka, keď som si robil vodičský preukaz, tak som na cvičisku mal len prvú hodinu, všetky ostatné boli na normálnych cestách (vnútroblokové ulice, hlavné cesty). Ja som si od inštruktora ešte špeciálne vyžiadal aj spomínanú diaľnicu. Takže počas učenia šoférovania som išiel hneď aj na diaľnicu. :)

Čo sa týka detí, tak niečo sa môžu naučiť na dopravnom ihrisku, ale skúsenosti sa získavajú hlavne v naozajstných situáciách, nie na cvičisku. A na to je lepšie začať práve na cyklotrasách bez automobilovej dopravy, než zobrať deti napríklad na cestu 1. triedy :)

Ja mám našťastie bicykle, ktoré majú brzdy a zároveň vedia ísť aj inak ako len rovno, takže deti na cyklotrasách pre mňa nie sú problém. Aj keď sa správajú neštandardne, tak viem vždy pribrzdiť, alebo ich obísť. Navyše (podľa štýlu jazdy/veku) ide o predvídateľnú situáciu.
14.07.2025 - 07:29:16
06

Ja keď vidím rodičov, čo jazdia s dieťaťom, ktoré robí svoje prvé jazdy na bicykli, tak zvýšim opatrnosť, dieťa obchádzam krokom, prípadne mu poviem, že "pozor predbehnem ťa po ľavej strane"

A táto situácia je sprevádzaná dobrým pocitom, že rodičia vedú svoje dieťa k športu, či len obyčajnému pohybu a pobytu v prírode.
14.07.2025 - 07:44:01
03
arrow_lefttr3mp napísal:
Čisto technická poznámka, keď som si robil vodičský preukaz, tak som na cvičisku mal len prvú hodinu, všetky ostatné boli na normálnych cestách (vnútroblokové ulice, hlavné cesty). Ja som si od inštruktora ešte špeciálne vyžiadal aj spomínanú diaľnicu. Takže počas učenia šoférovania som išiel hneď aj na diaľnicu. :)

Čo sa týka detí, tak niečo sa môžu naučiť na dopravnom ihrisku, ale skúsenosti sa získavajú hlavne v naozajstných situáciách, nie na cvičisku. A na to je lepšie začať práve na cyklotrasách bez automobilovej dopravy, než zobrať deti napríklad na cestu 1. triedy :)

Ja mám našťastie bicykle, ktoré majú brzdy a zároveň vedia ísť aj inak ako len rovno, takže deti na cyklotrasách pre mňa nie sú problém. Aj keď sa správajú neštandardne, tak viem vždy pribrzdiť, alebo ich obísť. Navyše (podľa štýlu jazdy/veku) ide o predvídateľnú situáciu.

Ale v autoskole si predpokladam nechodil v protismere :D. Brzdy ti budu na nic ked ti dieta nahle zmeni smer do protismeru a nasmeruje to rovno na teba. Toto je bezna skusenost z cykolochodnikov.

Naposledy upravil dellax dňa 14.07.2025 - 08:15:48, celkovo upravené 4 krát.

14.07.2025 - 08:10:34
03

A čo na toto hovorí tvoj psychoanalytik?
14.07.2025 - 08:11:57
02
arrow_leftdellax napísal:
Ale v autoskole si predpokladam nechodil v protismere :D. Brzdy ti budu na nic ked ti dieta zmeni smer v protismere a nasmeruje to rovno na teba

Ale mal 18 rokov a nie štyri či šesť, ako deti o ktorých je reč.
A práve preto, že dieťa môže vybehnúť aj do protismeru, ja výrazne znížim rýchlosť a som pripravený brzdiť a vyhýbať sa. Nie som názoru, že brzdy nepomôžu.

Naposledy upravil Kice dňa 14.07.2025 - 08:18:09, celkovo upravené 1 krát.

14.07.2025 - 08:15:15
00
arrow_leftKice napísal:
Ale mal 18 rokov a nie štyri či šesť, ako deti o ktorých je reč

Dobre, ale ja by som 3-6 rocne dieta na hradzu nebral. Sorry
14.07.2025 - 08:16:23
00
arrow_leftdellax napísal:
Dobre, ale ja by som 3-6 rocne dieta na hradzu nebral. Sorry

Hrádzu nepoznám, mám skúsenosti s inými cyklotrasami. Je možné, že na hrádzi je vyššia koncentrácia netolerantných a arogantných cyklistov.
14.07.2025 - 08:20:01
20
Deti sú blbé a tak k tomu vždy pristupujem. Takže pri nich čo s najväčšou opatrnosťou. Teda spomalenie a tlačenie sa čo najďalej od nich pri predchádzaní. Oni z podstaty toho, že sú deti si neuvedomujú, kde vlastne sú a aké situácie sa okolo nich dejú. No a keďže si to neuvedomujú koľkokrát ani ich rodičia, tak to človek musí proste takto riešiť, pokiaľ nemá prísť k stretu s deckom a k veľkým nepríjemnostiam.
14.07.2025 - 08:29:08
00
Kice Je tam hlavne vyssia koncentracia ludi a nie kazdy vie "ovladat" bicykel tak aby stihol vcas zareagovat na dieta ktore si to nasmeruje do protismeru ;) . Staci sa ist pozriet na lafranconi a novy most ake su schopnosti miestnych cyklistov a "profesionalov" z hradze. Neexistuje den kedy si tam niekto neorazi drzku :D
14.07.2025 - 08:57:36
00
kazdy sme iny...ja s mojimi chlapcami (5 a 7 rocny) beriem bezny cyklochodnik napr. medzi svitom a popradom asi tak nebezpecny, ako hlavnu cestu....vyhybame sa mu ako sa da...radsej ich vezmem autom k lesu, alebo sa motame po polnackach a podobne....popripade pumptrack, alebo dopravne ihrisko :D

Prílohy:

IMG_2901.jpeg
IMG_2901.jpeg 532.43 KiB thumb_up0thumb_down

14.07.2025 - 09:31:21
03
keyboard_arrow_up