Do čoho investujete, keď chcete, aby sa vám vaše peniaze o nejakú dobu so ziskom vrátili?
Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
neverili by ste kolko principialne nefunkcnych veci si to povymysla - IT sektor
tu mas kalkulacku a skus si sam vypocitat, kolko stratis s tym iShares, ked si odpocitas 0,04% rocne
https://www.nerdwallet.com/calculator/investment-calculator
Až tak sa do toho nevyznám viete mi povedať či je to OK nápad po prípade nejaké alternatívy?
Celkom prijemna investicia
Moja vstupná investícia je teda 2500€. Z predaja ETH mi na účte cinklo viac ako dosť...
FVE 10KvP ma bude stáť 4900€. teraz sa ešte pohrávam s myšlienkou dokúpenia aj fyzickej batérie za zbytok peňazí...(hybrid s fyzickou batériou funguje aj pri výpadku elektriny).Tj. väčšia samostatnosť.
Každopádne mňa tá FVE stojí 2500€ (moja vstupná investícia).
ročná spotreba nášho celoelektrického domu je 10MWh. preddavkové platby 175€/ mesiac.
takže ak sa bavíme o tom ako rýchlo prepálime tú moju pôvodnú investíciu... tak za necelé 2 roky
Už aj tak je návratnosť veľmi príjemná, a to sme sa ani nezačali rozprávať o možnosti že cena elektriny v budúcich rokoch stúpne, poprípade o tom že ďalšie auto v budúcnosti môže byť plug-in hybrid alebo elektro....
do navratnosti hodili trochu vidle distribucky - 2 tarif povinny pri vyrobe, a hadzu a budu hadzat obmedzenia a podla mna postupne rusenie virtualnych bateriek. ale stale sa to oplati.
hw zatial moc nie kym su ako tak dostupne virtualne. tu by som este pockal. investicia velka a neusetri to tolko. ak byvas v oblasti kde vela vypadava ele tak full backup je fajn vec. len pozor na asymetriu a max zataz.
akom rekorde? v 2011 stál 49usd
SP500 spravilo od 2011 382,5%
nasdaq +945 %
a btc +120 000 %
Celkom prijemna investicia
Na "aktualnom vrchole" si chcel povedat.
Aby ta ta fotovoltika nestala ako toho pana tie 2 pizze co zapltil bitcoinami. ☺️