Ako vyssie, to nemoze byt na pocit na volno, inak sa ta kluka vyvykla na tom spojeni a moze ist do kosa. Je tam pisane 40-60 Nm cize poriadne to musi byt utiahnute. Vola musi byt vymedzena nejakou podlozkou. Treba pozriet navod vyrobcu ako to myslel.
15.07.2025 - 09:26:50
00
Podlozku som urcite nestratil. Ddotiahnute to bolo najskor na cca 50 Nm a tu kluku to evidentne pritlacilo az prilis. Takze som kluku mierne znova vytocil von a dal to na 40Nm. Skusim to zabehnut, podla mna to este trochu povoli casom, ked si gulicky v lozisku vybehaju svoju trajektoriu.
15.07.2025 - 10:07:53
00
tak problem s pazvukmi, ktore som si myslel, ze idu zo stredu, som vyriesil, ale bojujem s novym problemom - zda sa, ze tie kluky si nesadli s novym stredom, nech ich akokolvek dotiahnem, s podlozkami alebo bez, stale z nich citim pri pedalovani cvakanie. hlavne z lavej casti, ako keby ta kluka nedosadala pevne na loziskovu krytku, resp. pri zabere do pedalov sa v radialnom smere sme tam pohne. dotahovat to uz viac nemozem, uz by sa kluky netocili. ta dosadacia plocha kluky sa mi zda dost uzka, tipujem ze do bude tym, ze je tam prilis mala stycna plocha kluka-stred. neviem co s tym, obavam sa, ze budem musiet vymenit cely prevodnik s klukami za nieco lepsie…

napada vas nieco co s tym?
17.07.2025 - 17:30:16
00
Ako som spomínal vyššie, ten Shimano stred je robený tak, že medzi vnútornými krúžkami ložísk nie je žiadna "rozperka". A keď sa kľuky viac dotiahnu tak sa tie vnútorné krúžky smerov do vnútra a točia sa tažko.
Najjednoduchšie bude vymeniť stred za pôvodný.
18.07.2025 - 10:31:05
00
arrow_leftlubos.olah napísal:
Ako som spomínal vyššie, ten Shimano stred je robený tak, že medzi vnútornými krúžkami ložísk nie je žiadna "rozperka". A keď sa kľuky viac dotiahnu tak sa tie vnútorné krúžky smerov do vnútra a točia sa tažko.
Najjednoduchšie bude vymeniť stred za pôvodný.

Problem ani nie je ze sa tocia tazko, problem je, ze aj ked kluky dotiahnem na maximum (cca 60Nm) stale to na tom strede nedrzi fest a pri zabere do pedalov citim ako sa tie kluky sem-tam pohnu - proste to tam tak tupo cvaka pri pedalovani, nedrzia dobre na tom strede...

Ale aby som pochopil, co pises - akoze ked dotahniem kluky, tak ta kluka tu vonkajsiu krytku loziska zatlaci dovnutra az tak, ze tlaci na lozisko a ono sa to preto tazsie toci? V niektorych stredoch su nejake rozperky, ktore tomuto zabrania?
18.07.2025 - 11:39:42
00
A nemôžu byť zdrojom toho cvakania pedále?
18.07.2025 - 11:44:28
00
To by mohlo byť rôznymi výrobnými toleranciami medzi výrobcami, ale to neviem potvrdiť. Naozaj by som skúsil namontovať pôvodný stred, ktorý bol namontovaný s kľukami.

Napríklad bmxové stredy majú takú rúrku, ktorá ide priamo medzi ložiská a tá zabraňuje tomu aby sa ložiská stiahli dovnútra. Majú to takto aj niektoré náboje na pevnú os.
18.07.2025 - 12:01:14
00
BMX stredy majú tú rozpernu trubičku, len čo sa týka BMX tak tam sa veľakrát všetko doťahuje "na krv" a utahovaci moment je cudzie slovo tak sa používajú blbuvzdornejsie riešenia ? Neviem o tom žeby mal nejaký MTB stred vymedzovaciu rúrku medzi vnútornými krúžkami loziska...
Ale problém môže byť že tie kľuky majú uletenu toleranciu na priemere osky, má proste menší priemer, stiahnutím klik v axilanom smere sa tento problém odstrániť nedá... Lenže to sú všetko iba dohady keď to človek nemá v rukách...
18.07.2025 - 12:16:29
00
arrow_leftFiLus napísal:
A nemôžu byť zdrojom toho cvakania pedále?

urcite nie, zacalo to robit az po namontovani noveho stredu

arrow_leftlubos.olah napísal:
Naozaj by som skúsil namontovať pôvodný stred, ktorý bol namontovaný s kľukami.

jasne, to urobim, to bude zatial najlacnejsie riesenie, aj ked tie kluky mali po vyse 2 rokoch volu aj na tom povodnom strede...aj po dotiahnuti, ale az takto zle to tam urcite nesedelo. kazdopadne tam budem musiet pichnut aspon 0.5mm podlozku

vyhladovo by som ale najradsej presedlal na stvorhran, tam by som taketo konstrukcne nedokonalosti zrejme nemusel riesit, vymenil som ich v minulosti uz asi 4, na tom stvorhrane nema co nesediet... a to bola montaz vzdy na prvu supu a sluzili roky. resp ak HT, tak kombinovat uz len preverene komponenty
18.07.2025 - 12:34:55
00
Update: Tak problem vyrieseny (dufam). Vybral som ten novy Shimano stred a porovnal to s miskou toho stareho Samox a v tom starom je este nejaky prstenec, ktory Shimano nema. Preto tam ta kluka nesedela poriadne. Do Shimano stredu ten pliesok nepasuje, lebo vnutro je skosene, nema tam nikde oporu. Evidentne to je sada sita na mieru (Samox stred+Samox kluky). Dole foto.

Takze nie je HT stred ako HT stred aj ked maju rovnake rozmery…

Prílohy:

IMG_7132.jpeg
IMG_7132.jpeg 197.57 KiB thumb_up0thumb_down

18.07.2025 - 19:08:12
00
Tak je to jasné... Kľuky totižto vôbec niesu robene na Hollowtech stred ale na GXP stred... Čiže 22mm na ľavej strane a 24mm na pravej strane...
18.07.2025 - 22:09:49
10
Aha, OK, tak uz som v obraze. Som ani nemal ponatie… GXP pre mna novy pojem. Ale uz som aj mrkol, ze sa to da poriesit nejakym 22mm>24mm converterom. To by mal by teda ten prstenec, teoreticky ten, co bol v tom povodnom, by sa mal dat strcit do toho shimanackeho stredu. Priznam sa ja som to len skusal len tak narychlo, neslo to lahko, ale napasovat by sa to tam mozno dalo. Som bol v tom, ze to je uplne iny system…

Tak skusenost bola… Mohla byt sice trosku casovo a financne menej narocna, ale vsak dobre :)

Dik
18.07.2025 - 22:54:11
00
arrow_leftFiLus napísal:
BMX stredy majú tú rozpernu trubičku, len čo sa týka BMX tak tam sa veľakrát všetko doťahuje "na krv" a utahovaci moment je cudzie slovo tak sa používajú blbuvzdornejsie riešenia ? Neviem o tom žeby mal nejaký MTB stred vymedzovaciu rúrku medzi vnútornými krúžkami loziska...
Ale problém môže byť že tie kľuky majú uletenu toleranciu na priemere osky, má proste menší priemer, stiahnutím klik v axilanom smere sa tento problém odstrániť nedá... Lenže to sú všetko iba dohady keď to človek nemá v rukách...

Áno, je to blbuvzdornejšie riešenie. Ale 40-60 Nm tiež nie je zrovna citlivé doťahovanie :D Podľa mňa teda na tom pôvodnom strede bude nejako ten vnútorný krúžok vymedzený.
21.07.2025 - 07:33:17
00
Nieje... GXP stred má na ľavej strane 22mm priemer osky... Keď ľavú kľuku zatiahnem tak tá sa mi oprie o ložisko a ložisko sa mi oprie o osku presne v mieste kde sa zväčšuje priemer na 24mm... Čiže stranovú vôľu mi vymedzuje ľavé ložisko a v pravom je oska v podstate "len vložená".... Žiadne stiahnutie ložísk dokopy sa nekoná. Sram používal ešte vlnitu podložku ktorá šla medzi pravú kľuku a ložisko aby dotlacala prachovku na lozisko
21.07.2025 - 08:19:27
00
arrow_leftFiLus napísal:
Keď ľavú kľuku zatiahnem tak tá sa mi oprie o ložisko a ložisko sa mi oprie o osku presne v mieste kde sa zväčšuje priemer na 24mm... Čiže stranovú vôľu mi vymedzuje ľavé ložisko a v pravom je oska v podstate "len vložená"....

Hmmm. lozisko je nalisované pevne v miske, ako sa môže opriet o osku? Skôr naopak - oska sa oprie o lozisko v radialnom smere. No a v mojom pripade to vymedzene v Shimano HT strede nebolo, lebo tam nebol ten vymedzovaci adapter 22mm, takze lava strana kluky mohla lietat hore dole +-1mm (preto to pukanie...)

Dal som tam ten povodny GXP stred, uz je to OK. Idealne by bolo este mat podlozku 0.5mm-1.0mm medzi klukou a stredom s vnutornym primerom 22mm, ale take ani neviem najst na nasich shopoch, takze mam tu BBB 0.5mm / 24mm, plni ucel aj tak, ale tiez ma prakticky +-1mm priestor na tych GXP klukach, co nie je idealne...
22.07.2025 - 10:22:49
00
keyboard_arrow_up