Zdravím Vás,
chcem otvoriť tému ohľadom medveďov a cyklistiky. Osobne (našťastie) nemám skúsenosť so stretom s medveďom (Teda možno on mňa stretol ale ja som o ňom nevedel). Chcem sa Vás opýtať aké robíte preventívne opatrenia prípadne či nemáte strach sa pustiť cez les na cyklo výlet alebo objavovať nové cestičky v neznámom horskom prostredí keď pomaly nie je deň, kedy by človek nepočul o strete s medveďom. Ja osobne jazdím prevažne sám a prevažne v lese ale vždy tam vstupujem s miernou obavou, že raz si ma „šťastie“ nájde a že budem mať po zábave (alebo ma to motivuje podať výkon hodný majstra sveta pri úteku).
Tiez ich stretnem par rocne a zakazdym sa opakuje rovnaky pribeh, pozrieme sa na seba a uteka kade lahsie. Naposledy 3tyzdne dozadu pod ciernym vahom medvedica s 1ks malym, presla asi 5-10m predomnou cez cestu akurat som pozeral do garminu tak som ani nespomalil az kym sme sa na seba nekukali. Jediny kto z toho vysiel zle bola pani ktorej som o 200m povedal nech si zapiska lebo tam bola medvedica, tak ta sa vykotila do kanala ked si zosadala z bajku.
Medvede kladú vajíčka do hniezd v korunách stromov
Chlap, co ho pred tyzdnom u nas napadla medvedica, mal so sebou v psy a tie zacali stekat do medviedat na strome vedla lesnej cesty..na co vzapati reagovala medvedica, ktora bola schovana v hustine pod.. Psy sa rozbehli k panovi, medvedica za nimi..a uz to islo
V komunite ľudí, s ktorými jazdím ja a stretávam sa s nimi, už veľa MTB cyklistov naháňal medveď, urobil výpad, ručal...všetko za jazdy na biku. Po chvíli sa otočil a išiel si svojou cestou. Pár bláznov zo Stravy by vedelo rozprávať Mňa by v zjazde určite dobehol
Mne spadlo k nohám zo stromu medvieďa, môj strašný krik medvedicu zrejme vystrašil, takže som mala šťastie. Keď som ho zbadala pri nohe, prvé ma napadlo, že sa z lesa vyrúti na mňa jeho mamča. Našťastie len chvíľu bežalo za mnou, potom si sadlo a po chvíľke odišlo opačným smerom.
Kamaráta hasiča pri behu prekvapila medvedica s malým, keď vybehla z kukurice. Utekala za ním a ručala, kamarát sa posr.l do gatí. Úplne vážne. Kričal tak, že ho počuli poľovníci na posede neďaleko, tak párkrát vystrelili. To ho zachránilo.
Len nie všetci to majú potrebu vešať na sociálne siete. Tých stretov je veľa a určite každý deň sa niečo nájde.
No hej, ale fajn si to pripomínať, aby človek vedel čo robiť. Ja som si stratégiu stretu plánoval (keďže jazdím v lesoch sám) už dávno. Že čo budem robiť keď pôjde na mňa zhora, keď pôjdem na neho zhora, keď pôjdeme proti sebe...
Veď som sedel na biku, ja poctivo šľapem aj stojky Ale stihol som zosadnuť… Dokopca by som mu neutiekol ani na biku a stočiť to dolu nebol čas, keďže sa vyrútil hneď vedľa mňa.
Aha, lebo si pisal, ze “sedim v aute”… a teda nie na bajku. Ja ze tak zacala ta historka, ze si sedel v aute
Jednej veci nerozumiem, ako to tu citam. Vyzera, ze vsetci su uzrozumeni s tym, ze medvede su vsade, ale nikto so sebou nenosi sprej na medvede? U nas je to prva vec, co vsetkym do lesa odporucaju zobrat a to su tu len take male medvede, ktore sa daju aj pastami zahnat.
V júesej netreba spreje, stačí ich pokropiť olovom. Kto tam nemá ešte útočnú pušku alebo celý arzenál ? . Ja trda nosím veľký maco sprej , no na bike to je trochu nezmysel kde to zavesiť, Túry napešo sú ok, tam na opasku alebo zboku v sietke batoha
Jednej veci nerozumiem, ako to tu citam. Vyzera, ze vsetci su uzrozumeni s tym, ze medvede su vsade, ale nikto so sebou nenosi sprej na medvede? U nas je to prva vec, co vsetkym do lesa odporucaju zobrat a to su tu len take male medvede, ktore sa daju aj pastami zahnat.
Kde je napísané, že ich nenosíme
Nosím sprej, zvonec, píšťalku. Preto mám tých stretov tak málo
Keď idem do húštiny niekam, sprej radšej preložím do vrecka dresu
A preto mám malý zvonček. Zacinkám s ním, kedy chcem. Napr. Idem usekom, ktorý je neprehľadný alebo sa točím v nejakej zákrute a neviem čo je za ňou. Popritom si zakričím.
U nás je medveďov dosť, zatiaľ som za tých 20 rokov stretol vedome len raz. Minulý rok som si išiel a len tak zacinkal a 20 metrov predo mnou sa vystrčila medvedia hlava. Behom 3 sekúnd som ho už nevidel.
Mne sa paci 'Granite Cricket Bell', tiez taky ze zvoni vkuse pri otrasoch alebo sa vypne a zvoni klasicky packou. Ale verim ze ked to clovek casto pouziva, tak to bude otravne.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Bolo to cestou na Chatu pod Chlebom
Chlap, co ho pred tyzdnom u nas napadla medvedica, mal so sebou v psy a tie zacali stekat do medviedat na strome vedla lesnej cesty..na co vzapati reagovala medvedica, ktora bola schovana v hustine pod.. Psy sa rozbehli k panovi, medvedica za nimi..a uz to islo
Mne spadlo k nohám zo stromu medvieďa, môj strašný krik medvedicu zrejme vystrašil, takže som mala šťastie. Keď som ho zbadala pri nohe, prvé ma napadlo, že sa z lesa vyrúti na mňa jeho mamča. Našťastie len chvíľu bežalo za mnou, potom si sadlo a po chvíľke odišlo opačným smerom.
Kamaráta hasiča pri behu prekvapila medvedica s malým, keď vybehla z kukurice. Utekala za ním a ručala, kamarát sa posr.l do gatí. Úplne vážne. Kričal tak, že ho počuli poľovníci na posede neďaleko, tak párkrát vystrelili. To ho zachránilo.
Len nie všetci to majú potrebu vešať na sociálne siete. Tých stretov je veľa a určite každý deň sa niečo nájde.
No hej, ale fajn si to pripomínať, aby človek vedel čo robiť. Ja som si stratégiu stretu plánoval (keďže jazdím v lesoch sám) už dávno. Že čo budem robiť keď pôjde na mňa zhora, keď pôjdem na neho zhora, keď pôjdeme proti sebe...
Aha, lebo si pisal, ze “sedim v aute”… a teda nie na bajku. Ja ze tak zacala ta historka, ze si sedel v aute
Kde je napísané, že ich nenosíme
Nosím sprej, zvonec, píšťalku. Preto mám tých stretov tak málo
Keď idem do húštiny niekam, sprej radšej preložím do vrecka dresu
urcite sa da najst kde co ...
Skoda ze rolnicka je dost otravna ked zvoni cely cas, lebo u nas staci byt hlucny a medved sa sam sprace...
U nás je medveďov dosť, zatiaľ som za tých 20 rokov stretol vedome len raz. Minulý rok som si išiel a len tak zacinkal a 20 metrov predo mnou sa vystrčila medvedia hlava. Behom 3 sekúnd som ho už nevidel.
Roky som jazdil roľničku, ale je to o nervy
Timber 3.0
https://www.cyklodesign.cz/zvonek-timber-3-0-s-gumickou/
urcite sa da najst kde co ...
Skoda ze rolnicka je dost otravna ked zvoni cely cas, lebo u nas staci byt hlucny a medved sa sam sprace...
Ja mam taku, co ma zo spodku magnetku na snurke.. Cize v tom stave je gulicka stale dole a nehrkoce.. Hrkoce az ked das tu snurku s magentom prec.
Zvoncek mam aj ja, ale napr v zjazde dole kopcom to nie je ono..