tr3mp Áno, tiež máš pravdu, v zákone je pridané to slovo ,,motorového", preto som sem ten zákon nedal a vyložil som to len tak ľudovo.
Potom mi z toho vychádza (keďže pre cyklistu nie je stanovená rýchlosť mimo obce), že cyklista môže jazdiť mimo obce teoreticky neobmedzenou rýchlosťou, lebo čo nie je obmedzené zákonom, je dovolené. V praxi by viac ako 90 km/h mohol dosiahnúť len dobre trénovaný cyklista v rovnom zjazde na kvalitnej vozovke a po silnom vetre, tak ani niet divu, že to v zákone neriešia. Tých 50 km/h je reálnejších, ale aj to tak rýchlo vydrží jazdiť asi len mizivé percento cyklistov.
Preto tvrdím, že kydať na cyklistov, že ,,letia" na cykloceste a ohrozujú
deti a pritom idú možno tak 30, je prehnané, ak je tam priestor v 2. pruhu, alebo ak cyklista rýchlo a nebezpečne nemyšičkuje na preplnenej cykloceste. Ako v tej správe, cyklista predišiel (alebo prešiel okolo) malého cez voľný pruh a malý sa zľakol a padol a naozaj je vinný cyklista, lebo ,,letel" a preto sa malý zľakol a padol? A že nezastavil? Dobre, možno nevedel, nepočul a ak náhodou hej, veď tam bol s malým dospelý, tatko, možno sa bál jeho reakcie a ostatní cyklisti tiež nezastavili, keď videli, že je s malým dospelý, nechceli sa starať, lebo veď čo sa staráte, starajte sa o seba. Zbytočne (v tomto prípade, ak cyklista takmer isto nič zo zákona neporušil (mal voľný pruh, nebol povinný spomaliť)) tam na tom FB šírili nenávisť proti cestným cyklistom a to isto správanie v cestnej premávke nezlepší. Treba mať na pamäti, že aj keď beriem deti na cyklocestu, tak ich stále beriem do premávky, akurát namiesto áut a kamiónov budú okolo nich prechádzať rýchlejšie jazdiaci cyklisti.