Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Lepidlo na bordel. Tento sprej, teda olej je lepkavy uz ked si ho iba streknes na prsty. Ze vydrzi dlho je mozno vyhoda, preto je na motorky, aby pri vysokych otackach retaze neprskal . No na bicykel uz nikdy.
Zobraziť komentár 09.08.2025 - 07:57:06
03
Tiez som to vyskusal a neosvedcil sa mi. Zatuhne to ako lepidlo a kladie velky odpor v otacani klukou. Na ebike este ako tak pouzitelne.
Zobraziť komentár 09.08.2025 - 09:21:16
02
Čo sa týka ekonomiky voskovania, toto je dura ace reťaz po 5000km na ceste. S olejmi mi reťaz vydržala priemerne 5500km, teraz podľa mierky ako nová.

O čistote pohonu ani nehovorím, degreaser už ani neviem, čo je ?

Prílohy:

IMG_0348.gif
IMG_0348.gif 1.25 MiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 09.08.2025 - 09:40:04
04
Tak, tak, Castrol uz nikdy. Na cistotu pohonu sa mi osvedcilo uz len varenie vo vosku. Mozno by stacil aj tekuty vosk, ale dat dole retaz, nakvapkat na clanky, utriet, nechat zatiect par hodin, znova utriet a nasadit retaz. Ale uz ked mam dole retaz, tak ju mozem rovno varit.
Zobraziť komentár 09.08.2025 - 10:10:04
00
Za seba mozem povedat ze som hlupy ked som nezacal voskovat skor. Jedina babracka je na zaciatku odmastit retaz a vlozit sacok s voskom do vody, na 5minut vykupat retaze je to najmenej. Pohon som nemal takto cisty nikdy.
Zobraziť komentár 09.08.2025 - 11:38:03
05
arrow_leftRANDAL napísal:
Lepidlo na bordel. Tento sprej, teda olej je lepkavy uz ked si ho iba streknes na prsty. Ze vydrzi dlho je mozno vyhoda, preto je na motorky, aby pri vysokych otackach retaze neprskal . No na bicykel uz nikdy.

Motooleje a štvorkolkárske oleje práveže sú riedke, aby mala reťaz samočistiacu schopnosť /na bicykli nedosahuješ také otáčky reťaze/...
Zobraziť komentár 09.08.2025 - 14:23:51
00
arrow_leftComby napísal:
Tak, tak, Castrol uz nikdy. Na cistotu pohonu sa mi osvedcilo uz len varenie vo vosku. Mozno by stacil aj tekuty vosk, ale dat dole retaz, nakvapkat na clanky, utriet, nechat zatiect par hodin, znova utriet a nasadit retaz. Ale uz ked mam dole retaz, tak ju mozem rovno varit.

o technickom benzíne a nastaviteľnej teplovzdušnej pištoli si ešte nepočul?
Zobraziť komentár 09.08.2025 - 14:25:25
00
Moto retaz ma vysokú obvodovu rýchlosť tam ten sprej ma význam.
Posledné roky som používal Motul.
Ostatné som mohol striekat rovno na koleso?.
A po2tkm som retaz zubnou kefkou čistil prevodovym olejom ,pojazdil.Čo ocistilo retaz od toho lepidlá a následne Arvou umyl Čo s tej retaze nafrkalo na koleso. Životnosť 40 tkm na motore so ~100Nm.
Ale na bicykel je to nevhodné už koli nutnosti čistenia a keď sa ma dostať ten sprej až k capom treba ho veľké mopzstvo. Oring retaz ma stálu náplň mazadla a sprej maže len valčeky a okruzky aby "neuschli".
To použitie prevodovkou oleja je bycikli vhodnejšie,teda oproti OR spreju.
Ale kvapkat na každý čap a čistiť handrou to z mojho pohladu zbytočná pakaren, raz odmastit 3-4 retaze a potom ich variť v parafine je prijateľnejšie a teda omnoho čistejšie ?
Zobraziť komentár 09.08.2025 - 16:28:36
00
Po vyskúšaní množstva prípravkov na reťaz som registroval buď dobrú výdrž, ale špinavý pohon,alebo naopak. S týmto som brutálne spokojný, výdrž na cesťáku 250-300km a po odjazdení 3000km - na reťazi, kazete a kladkách nebadám žiadny bordel. Myslím, že konečne som našiel to správne mazivo,kto nemá záujem absolvovať tie alchymystické pokusy s vyváraním množstva reťazí, tak vyskúšajte, za mňa zatiaľ topka.
https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/vosky-na-retaz/momum-mic-wax-keramicke-mazivo-p299688.html?itm_medium=forum#reviews

Zobraziť komentár 10.08.2025 - 21:44:57
25
Toto vyzerá na bezúdržbový systém, iba sa maže...iba občas pretiahnuť reťaz cez biele tričko či je všetko v poriadku :-)
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 07:00:53
00
ja už som zlomil palicu nad týmito mazivami, idem voskovať! toto kombo bude dostatočné? https://allegro.sk/produkt/ohrievac-tvrdeho-vosku-activeshop-100-w-e0d55ce8-c153-4c74-85b4-97c2a5c6e8f8?offerId=17537509357 + https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/vosky-na-retaz/silca-secret-chain-blend-horuci-vosk-na-retaz-500-g-p142682.html ?

mám ale otázky - Koľko gramov nasypať do tej ohrievačky vosku na jednu reťaz? Môžem ten vosk viacnásobne použiť (tj. že nechám zaschnúť v ohrievačke a následne znovu použijem) ? Ak hej tak koľkokrát môžem použiť ten istý vosk?
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 08:21:07
00
Do tych 500ml vojdu 2 retaze.

Vosk sa pouziva opatovne. Zalezi kolko retazi tocis a ako ich cistis. Novu retaz by som nedaval do vosku kde domazavas. Cize ten tuhy vosk mozes vyklopit a mat 2 placky. Ak tie retaze necistis dokladne tak je dobre mat na spodku nejaku mriezku nech idu necistoty tam.
Zacal by som na parafine (+ptfe), tam ti nebude luto vyhodit vosk keby nieco.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 08:50:37
00
Uvažujem nad kúpou ultrazvukovej čističky s ohrievanim,malo by to slúžiť na odmastenie a občasné čistenie reťazí pri voskovaní. Uvažujem nad nejakou s kapacitou 2l.

Vie mi niekto dat info, ako veľmi sú takéto čističky hlučné s ohľadom,ze chcem ju použiť v pivnici bytového domu.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 10:06:56
00
arrow_leftpotkanko007 napísal:
Do tych 500ml vojdu 2 retaze.

Vosk sa pouziva opatovne. Zalezi kolko retazi tocis a ako ich cistis. Novu retaz by som nedaval do vosku kde domazavas. Cize ten tuhy vosk mozes vyklopit a mat 2 placky. Ak tie retaze necistis dokladne tak je dobre mat na spodku nejaku mriezku nech idu necistoty tam.
Zacal by som na parafine (+ptfe), tam ti nebude luto vyhodit vosk keby nieco.

reťaze čistím dôkladne aj teraz - teda aspoň som v tom, že je to dôkladne :D v tech. benzíne pol hod-hod, potom pol hod v čistici na reťaz - prebehnem aj kartáčom, potom vyumývam vodou a vysuším.

budem mať zatiaľ dve reťaze..novú dám do vosku ako prvú a potom už v tomto raz použitom vosku môžem kúpať obidve nie?
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 10:10:57
00
Ja by som minimalizoval pracu. Cize treba robit aspon tie 2 retaze naraz nech mas pokoj.
Pozri oz cycle, vysvetluje to dost jednoducho moznosti https://www.youtube.com/watch?v=AtvV-WcjNIM
Prechadzat stale komplet cistenim je otrava. Mne funguje to doplnanie co spomina (neviem ci zrovna v hentom videu).
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 12:36:31
00
keyboard_arrow_up