Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Čo má bežný Fero robiť s tým že nejaká agrofirma chce pestovať zrovna kukuricu ? To jej ideme nariadiť čo môže pestovať na jej poliach ?? Horšie ako za červených khmérov
Zobraziť komentár 10.08.2025 - 10:20:02
01
taktoo sa medvedovi dari aj bez kukurice
thumb_up0thumb_down
medved predsa skonzumuje kazdu plodinu. v kukurici sa akurat moze aj ukryt
Zobraziť komentár 10.08.2025 - 10:52:44
00
Mam dojem, ze viaceri tu prezentujete selektivny vyber len toho, co sa vam hodi, aby ste potvrdili svoju teoriu, ze ti chudaci z Ponik su vlastne bezmocni a nemozu spravit vobec nic pre zlepsenie situacie. Preco riesite kukuricu, ktora je zalezitostou len dvoch-troch mesiacov uprostred leta? Preco neriesite tie vnadiska, krmoviska atd., ktore su problemom celorocne? Aha, zabudol som na uroven miestneho davu s pochodnami...
Zobraziť komentár 10.08.2025 - 10:58:33
14
celoročný problém je premnožený medveď.
Zobraziť komentár 10.08.2025 - 18:19:41
04
arrow_leftsorcerer napísal:
celoročný problém je premnožený medveď.

Obavam sa, ze medvede to vidia naopak :devil: :rofl: :emo:
Zobraziť komentár 10.08.2025 - 19:47:35
15
Tí čo tvrdia, že medvede nie sú premnožené operujú s tým, že v obciach sa medvede vyskytujú kvôli vnadiskám, pripadne podnikom ktoré pestujú plodiny. Tie vnadiská a podniky tu vždy boli aj v minulosti a problémy aké hlásia ľudia s medveďmi po celom Slovensku tu v minulosti neboli. Takže tu mi nejak nesedí teória ktorou sa riadia. Ale dobre názor môžu mať. Ja len dodám, že pokiaľ dobre viem, vnadiská sú regulované zákonom a ak sa niekde nachádza vnadisko, ktoré tam nemá čo robiť tak zodpovedné je poľovné združenie, ktoré spravuje príslušný revír.
Tiež sa neviem zbaviť pocitu toho, že skupina ktorá tvrdí, že stav populácie medveďa je OK si myslí, že opačná skupina volá po ich úplnej likvidácii. Ja spadám do tej skupiny ktorá si myslí, že sa nám tu ten medveď premnožil a regulácia je potrebná avšak nechcem aby bol vyhubený len aby bol povolený regulovaný odlov na zníženie populácie.
Však raticová zver je tu premnožená poľovníci lovia ako zmyslov zbavení a aj tak sa im nedarí ju regulovať dostatočne. Prečo si niekto myslí, že medveď nemôže byť premnožený keď jeho lov je zakázaný na rozdiel od tej raticovej zveri ktorú lovia a aj tak je premnožená.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 10:17:02
03
ty si človeče mysliteľ najväčší na svete ... skús si to po sebe prečítať a určite prídeš na logický rozpor svojich svojej myšlénky ...
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 10:25:39
02
arrow_leftivast napísal:
ty si človeče mysliteľ najväčší na svete ... skús si to po sebe prečítať a určite prídeš na logický rozpor svojich svojej myšlénky ...

Ja tam ale žiadny nevidím. Takže poprosím Vás objasniť mi ten môj "logický rozpor".
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 11:11:56
01
veď Nemamnick má pravdu. niekedy fakt nechápem, mnohí sa tu hráte na inteligentnú cyklokomunitu, ale keď má niekto iný názor ako väčšina, idete ho dobre že nie zhejtovať pod čiernu zem. ako vyvrátite fakty, že vnadiská, krmelce, kukurica a iné plodiny tu boli aj pred problémom s medveďmi? sami lesníci a horári hovoria, že kým pred rokmi mali medvedice jedno mladé, teraz často dve aj tri a tie medvede musia niekde žiť. lenže u nás pre nich nie je toľko miesta.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 11:13:36
04
sa vas tu nejako vynorilo, aj sa lajkujete pekne navzajom 👍
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 11:26:09
00
Má medveď v divokej prírode prirodzeného nepriateľa ? Nemá, ak nerátam že dospelý samec vie zabiť medvieďatá tmoliace sa u samice ktoré mala s iným. K tomu viac potravy na poliach a pri domoch (sady s ovocím, nádoby ), slabé zimy bez snehu atd a máme to čo vidíme - 2 až 3 mladé. S macofilmi sa je ťažké apriori baviť o premnožení a následnej regulácií, žijú v svojej bubline. Kto z nich tu na fôre trvalo žije v lokalitách s bežným / denným výskytom medveďa ?
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 11:44:10
02
arrow_leftJezus napísal:
Mam dojem, ze viaceri tu prezentujete selektivny vyber len toho, co sa vam hodi, aby ste potvrdili svoju teoriu, ze ti chudaci z Ponik su vlastne bezmocni a nemozu spravit vobec nic pre zlepsenie situacie. Preco riesite kukuricu, ktora je zalezitostou len dvoch-troch mesiacov uprostred leta? Preco neriesite tie vnadiska, krmoviska atd., ktore su problemom celorocne? Aha, zabudol som na uroven miestneho davu s pochodnami...

Preco sa tak nezmyselne navazas? Robis tu z obyvatelov bez rozdielu hlupakov. Bol si tu vobec niekedy?
Sam tu byvam cez 20rokov, na medvede sa nejako vyrane nestazujem, ale ze ich je teda dost to vnimam. Jednoduche riesenia nefunguju, resp asi ani neexistuju. No a este sa mam citit ako debil, lebo mudraci z gauca vedia vsetko hned vyriesit.
Rad ta tu privitam mozeme dat vyjazd, uvidis aspon trochu realitu, ktora moze byt vzdialena od toho co vyplodi internetova mudrost (napriklad o 200 ha kukurice, pozri si PPA portal https://gsaa.mpsr.sk/2025 a uvidis, ze kolko je tu ralne ornej pody dokopy).
Pozyvam kazdeho na vyjazd po okoli, je tu fakt pekne. Tento tyzden mam dovolenku, tak kedykolvek. Inak vikend v pohode. :handshake:
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 11:46:58
03
aj na tomto fore mate “milion” odkazov, clankov, studii a dokazov ako sa to da uspesne riesit, ak sa k tomu pristupuje odborne/vedecky, este aj to blbe scitanie vam museli spravit vedci, lebo ti vasi uzasni polovnici toho nie su schopni, ale vas to absolutne nezaujima, idete si furt tu vasu rozpravku o 5 tisicovej medvedej armade, lebo sak “predtym to take nebolo”

ale pokracujte kludne dalej, lebo perly typu “vnadiska su regulovane zakonom, tak predsa nie je mozne, ze existuju nelegalne” su k nezaplateniu 👍
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 11:54:46
04
Uz vam to tu pisali. Incidencia napadnuti medvedmi sa rokmi nijak vyrazne nemeni. A to napriek tomu, ze sa im serieme do ich zivotneho prostredia nasobne viac.
Pocet hlaseni nic nevypoveda a pocte jedincov. Pretoze dnes ma mobil kazdy a fb/socky tiez. Cize kym v minulosti som o tom, ze mi po zahumenke behal medved vedel len ja, susedia a krcmar stevo, dnes to vytrubim celemu svetu prv, nez zmizne v hustine.

Dalej k tomu, aby bol loveny. Ved je, tento rok mozu legalne odstrelit 350ks. Stavim sa o co len chcete, ze ked na jar medvede vylezu z brlohov, budu strety pokracovat. Pretoze houno pomoze ze niekde v lese picnes 300ks, ak nepicnes tych 3, ktore zliezaju do dedin.

A evergreen s premnozenim. To ze ma niekto taky nazor je fajn. A kludne si ho moze strcit hlboko tam, kam patri. Toto nie je otazka nazorov, ale faktov. Pekne si vyzbierajte tolko medvedich lajen kolko povazujete za potrebne, dajte spravit dna analyzu nezavislim odbornikom, oni vam ten pocet povedia na jednotky kusov presne, aj s rodokmenom. A potom sa mozme bavit dalej. Dovtedu platia zistene cisla, nie nazory, nie horarove urban legends, nie polovnikove vidiny.
Aj tento idiot videl a dokonca aj strielal na nejake zviera, mozno aj medveda. Tolko k "nazorom" a subjektivite "odbornikov" v gulovnicami
https://www.topky.sk/cl/11/3105397/Nocna-drama-v-lese--Polovnik-omylom-strelil-muza-hladajuceho-vzacne-kovy-
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 11:56:17
04
a btw, odhliadnuc od faktu, ze ste riesenie zverili borcom, co nie su schopni, resp. maju totalne na haku (svokor je polovnik), regulaciu vysokej a diviakov, tak preco je vlastne medved este tema? ved ho uz regulujete, tak preco je stale v spravach a beha po dedinach? sa teraz viac mnozi lebo si chce stihnut vrznut? ci ako?
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 12:00:24
02
keyboard_arrow_up