Len pre poriadok - ja netvrdim, ze by som nemal ziadnu obavu poslat
dieta do lesa v lokalite, kde je vysoky vyskyt medvedov. Minimalne by muselo ist s rolnickou, muselo by sa vyhybat hustym porastom, nesmelo by ist samo, nesmelo by ist rano za svitania ani vecer za stmievania atd. A ani netvrdim, ze situaciu netreba riesit. Ale v prvom rade treba vyriesit pricinu a tou su lahko pristupne zdroje potravy par sto metrov za dedinou kde polovnici vnadia / prikrmuju, pripadne doslova par metrov za domami kde ludia vyvazaju prebytky zo zahrad. Cele generacie medvedov sa postupne ucili na tieto lahko dostupne zdroje potravy a tie mladata dnes uz medvedica prirodzene nauci, ze tam pri dedine sa da nazrat. Darmo vystrielate 25 z 30 medvedov, ked sa nadalej bude sypat zradlo na vnadiska / krmoviska atd. Tych zvysnych 5 medvedov tam bude chodit stale ked tam bude zdroj potravy. Takze zaklad je zacat rozmyslat a robit zmysluplne opatrenia. Ked vedeli vyriesit problem v Tatrach len tym, ze zabezpecili kontajnery, tak sa urcite da aspon ciastocne vyriesit problem aj inde tym, ze sa nebude vnadit / prikrmovat / sypat zahradny odpad pomaly v intravilane obce. Btw. v Ponikach je cca kazdy tridsiaty obyvatel oficialne registrovany polovnik, to tiez o niecom vypoveda. Zmenit spravanie musia v prvom rade tito ludia, lebo su spoluzodpovedni za aktualny stav. A co si budeme nahovarat, cast polovnikov je priam az nadrzana aby si mohla nieco zastrelit (medveda specialne), takze jej rastuce pocty stretov s medvedom svojim sposobom vyhovuju a zmenit ich myslenie nebude jednoduche.
P.S. Sam sa od jari az do jesene relativne casto pohybujem v teritoriu medvedov a pobytove znaky su skor pravidlom ako vynimkou, ale viem pouzit
zvoncek ked sa blizim k neprehladnemu miestu atd., takze osobne som v danej lokalite ziadneho nikdy nevidel. To vsak neznamena, ze nemam respekt.