Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftmirec16 napísal:
aj na tomto fore mate “milion” odkazov, clankov, studii a dokazov ako sa to da uspesne riesit, ak sa k tomu pristupuje odborne/vedecky, este aj to blbe scitanie vam museli spravit vedci, lebo ti vasi uzasni polovnici toho nie su schopni, ale vas to absolutne nezaujima, idete si furt tu vasu rozpravku o 5 tisicovej medvedej armade, lebo sak “predtym to take nebolo”

ale pokracujte kludne dalej, lebo perly typu “vnadiska su regulovane zakonom, tak predsa nie je mozne, ze existuju nelegalne” su k nezaplateniu 👍

Vtipné je keď citujete niečo čo nikto nenapísal. Napísal som presne toto:
"pokiaľ dobre viem, vnadiská sú regulované zákonom a ak sa niekde nachádza vnadisko, ktoré tam nemá čo robiť tak zodpovedné je poľovné združenie, ktoré spravuje príslušný revír. "

Takže problém nebude v mojom: "logický rozpor svojich svojej myšlénky" ale v tom, že niekto má zrejme problém čítať s porozumením. Ja nechcem nikoho urážať na rozdiel od niektorých diskutujúcich ale keď chcete niekoho citovať tak si nevymýšľajte veci ktoré nikdy nenapísal.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 12:20:41
03
cokupit fakt je, že tvoji nezávislí odborníci napočítali 1300 jedincov. ďaľší fakt je, že okrem tých lesníkov, horárov a poľovníkov, práve videá zo sociálnych sietí ukazujú, že medvedice majú niekoľko mladých, nie jedno. ale budeš tu mudrovať z Bratislavy, kde môžeš o medveďovi akurát tak snívať.
mirec16 a komu to mali zveriť? neobhajujem poľovníkov, nepoznám žiadneho, ale kto iný v tejto republike okrem nich a zásahového tímu môže strieľať medvede? kvóta pre odstrel sa síce určila, ale verejnosť nie je informovaná o jej postupnom napĺňaní.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 12:28:37
03
Len pre poriadok - ja netvrdim, ze by som nemal ziadnu obavu poslat dieta do lesa v lokalite, kde je vysoky vyskyt medvedov. Minimalne by muselo ist s rolnickou, muselo by sa vyhybat hustym porastom, nesmelo by ist samo, nesmelo by ist rano za svitania ani vecer za stmievania atd. A ani netvrdim, ze situaciu netreba riesit. Ale v prvom rade treba vyriesit pricinu a tou su lahko pristupne zdroje potravy par sto metrov za dedinou kde polovnici vnadia / prikrmuju, pripadne doslova par metrov za domami kde ludia vyvazaju prebytky zo zahrad. Cele generacie medvedov sa postupne ucili na tieto lahko dostupne zdroje potravy a tie mladata dnes uz medvedica prirodzene nauci, ze tam pri dedine sa da nazrat. Darmo vystrielate 25 z 30 medvedov, ked sa nadalej bude sypat zradlo na vnadiska / krmoviska atd. Tych zvysnych 5 medvedov tam bude chodit stale ked tam bude zdroj potravy. Takze zaklad je zacat rozmyslat a robit zmysluplne opatrenia. Ked vedeli vyriesit problem v Tatrach len tym, ze zabezpecili kontajnery, tak sa urcite da aspon ciastocne vyriesit problem aj inde tym, ze sa nebude vnadit / prikrmovat / sypat zahradny odpad pomaly v intravilane obce. Btw. v Ponikach je cca kazdy tridsiaty obyvatel oficialne registrovany polovnik, to tiez o niecom vypoveda. Zmenit spravanie musia v prvom rade tito ludia, lebo su spoluzodpovedni za aktualny stav. A co si budeme nahovarat, cast polovnikov je priam az nadrzana aby si mohla nieco zastrelit (medveda specialne), takze jej rastuce pocty stretov s medvedom svojim sposobom vyhovuju a zmenit ich myslenie nebude jednoduche.

P.S. Sam sa od jari az do jesene relativne casto pohybujem v teritoriu medvedov a pobytove znaky su skor pravidlom ako vynimkou, ale viem pouzit zvoncek ked sa blizim k neprehladnemu miestu atd., takze osobne som v danej lokalite ziadneho nikdy nevidel. To vsak neznamena, ze nemam respekt.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 12:38:27
04
Sorcerer ukazem ti fotky slovenskych rodin, ktore maju 5, 6 aj 10 deti. Neviem ake zavery si z nich chces vyvodit, fakt vsak je, ze nasa populacna krivka klesa a prognoza je kkesajuca. Podobne je to u medvedov, mozu mat aj tri mlade. Ale napriek tomu ich celkovy pocet vobec nemusi stupat. To je prave potrebne zistit a nie sa ohanat fotkou s tromi mladymi.
A opakujem, dnes sa to da zistit doslova na kusy presne, staci nazbierat za vagon medvedieho trusu. Ale paradoxne nikto z tych, co hlasaju o premnozenosti toto nechce urobit. Preco asi...
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 14:02:33
01
lebo na to nie sú peniaze https://domov.sme.sk/c/3952307/na-scitanie-medvedov-statnym-ochranarom-stale-chybaju-peniaze.html
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 14:56:34
00
clanok z 29.6.2008? fakt?
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 15:03:43
00
Zas ďalšia téma, ktorá sa zmenila na bezcenný spolarizovany odpad, kde si len každý omietla svoju pravdu.

Tak ako v akejkoľvek politickej debate alebo v debate USA vs Rusko, alebo v debate o vakcinach.

Slováci proste nie sú schopní nájsť spoločnú reč v ničom. Nech už je to dôsledok čohokoľvek, je to jediné smutne. Lebo nám to ukazuje len to, aký slabý a zbytočný národ sme.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 15:39:23
00
sonda do duše jedného zbytočného?
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 16:24:47
00
arrow_leftmirec16 napísal:
clanok z 29.6.2008? fakt?

hej hej, chybička se vloudila :D dal by som ruku do ohňa za to, že som tam videl v dátume rok 2025 :D ale tie odhadované počty jedincov mi nesedeli, ešte som sa čudoval, kam by sa podelo 400 kusov oproti poslednému sčítaniu z rokov 2019-2021.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 17:24:57
01
arrow_leftjuju_pepe napísal:
Zas ďalšia téma, ktorá sa zmenila na bezcenný spolarizovany odpad, kde si len každý omietla svoju pravdu.

Tak ako v akejkoľvek politickej debate alebo v debate USA vs Rusko, alebo v debate o vakcinach.

Slováci proste nie sú schopní nájsť spoločnú reč v ničom. Nech už je to dôsledok čohokoľvek, je to jediné smutne. Lebo nám to ukazuje len to, aký slabý a zbytočný národ sme.

Dalsi zbytocny koment ktory sa snazi relativizovat pravdu, a nazor davat na uroven poznania/faktov.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 17:41:02
03
sorcerer prosim ta, ked teda tak strasne niesu prachy (haha ...) preco sa polovnici nepripojili k poslednemu scitaniu (DNA, nie tie virtualne polovnicke vypocty) a nenazbierali tolko hovien z tych tisicov medvedov aby neboli ziadne pochybnosti o vysledku studie ? niekto im to zakazoval? (urcite hej, pod trestom smrti :D ) hlavne ze ked vysli vysledky, tak sa ozval kazdy 'matematikar' (debil ktory nedokaze spocitat jednoduchu rovnicu) ze to je nepresna studia lebo malo vzoriek a bla bla ...

Preco na rozdiel od ostatnych krajin nerobime 'pravidelne' (5/10 rokov?) scitavanie cez DNA ? Ti aj hned odpoviem, niekomu by to fakt nevyhovovalo (polovnikom). S vlkmi to iste...
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 19:31:41
00
arrow_left-Pa3k- napísal:
sorcerer prosim ta, ked teda tak strasne niesu prachy (haha ...) preco sa polovnici nepripojili k poslednemu scitaniu (DNA, nie tie virtualne polovnicke vypocty) a nenazbierali tolko hovien z tych tisicov medvedov aby neboli ziadne pochybnosti o vysledku studie ? niekto im to zakazoval? (urcite hej, pod trestom smrti :D ) hlavne ze ked vysli vysledky, tak sa ozval kazdy 'matematikar' (debil ktory nedokaze spocitat jednoduchu rovnicu) ze to je nepresna studia lebo malo vzoriek a bla bla ...

Preco na rozdiel od ostatnych krajin nerobime 'pravidelne' (5/10 rokov?) scitavanie cez DNA ? Ti aj hned odpoviem, niekomu by to fakt nevyhovovalo (polovnikom). S vlkmi to iste...

Poľovné združenia boli vylúčené z posledného dredového "sčítania" medveďov.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 19:33:59
01
Fakt, je to niekde zadefinovane? To mi pride dost divne. Potom sa ospravedlnujem. V kazdom pripade nechapem preco nemozme mat normalne vedecke scitanie ktore by kazdy akceptoval...
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 19:46:25
00
Vedecké sčítanie sme mali. To že ho neakceptovali poľovníci, kufy a im podobní, je iná vec - výsledky sa im nehodili do krámu, tak ho "neakceptovali". Dnes je názor nad faktami.
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 20:11:02
00
arrow_leftJaroh napísal:
Vedecké sčítanie sme mali. To že ho neakceptovali poľovníci, kufy a im podobní, je iná vec - výsledky sa im nehodili do krámu, tak ho "neakceptovali". Dnes je názor nad faktami.

nie nemali
https://web.nlcsk.org/stanovisko-nlc-k-predbeznym-vysledkom-dna-analyzy-pocetnosti-medveda-hnedeho/
Zobraziť komentár 11.08.2025 - 20:13:29
01
keyboard_arrow_up