niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
https://www.techbox.sk/tesla-musi-zaplatit-243-milionov-dolarov-za-smrtelnu-nehodu-s-autopilotom
Autonomne riadenie je game-changer. Tie data sa budu musiet zozbierat v realnej prevadzke, co urcite sposobi nejake nehody. Su firmy a ludia, ktori su ochotni to risknut, samozrejme nieco to stoji (peniaze, zranenia, skody).
Je to balancovanie - riziko vs. vyhody. Staty su tu na to, aby stanovili mantinely. Ta pokuta je jednym z nich.
Nie ako clovek, ale ako ludia. Tym chcem povedat, ze ide o statistiku, kde autonomne riadenie je lepsie nez nejaky priemer. Lenze soferovat moze hocikto, v USA nepotrebujes ani autoskolu, vodicak daju hocikomu po 5 minutovej skuske prave preto, ze nakoniec aj tak zodpovednost nesie len vodic. Rozdiel medzi dobrym a zlym vodicom je priepastny. Staci si porovnat statistiky nehodovosti a umrtnosti na cestach medzi USA a krajinami EU a cloveku je jasne, ze porovnanie s americkym vodicom neznamena ze latka je nastavena vysoko. Bohuzial chybaju transparentne data, vsetky firmy si to chrania ako sa da, kedze sa to da velmi jednoducho zneuzit proti nim. Ale autonomne riadenie je urcite buducnost, este ma vela dalsich es v rukave, napriklad v buducnosti urcite pride komunikacii medzi vozidlami, ked auto moze zacat brzdit, ci pohnut sa v tom istom okamihu ako to predtym. Lenze to smeruje k tomu, ze clovek bude skor ci neskor vyluceny zo soferovania. Jednak nebude to davat ekonomicky zmysel vlastnit auto a rovnako ludsky vodic bude akurat spomalovat dopravu. Ale to je este vzdialena buducnost, pricom paradoxne prave to vylucenie cloveka by podstatne zjednodusilo rychlost nasadenia autonomnych aut.
Mne osobne sa to vsak nepaci - lebo je to velke obmedzenie osobnej slobody. Dobrovolne odovzdat riadenie - ok. Ako som povedal na dialniciach by som to privital. Ale aby som nemohol soferovat, to sa mi uz nepaci.
Ludia sa vsak vyvijaju a je mozne, ze generaciu-dve po nas sa na to budu divat uplne inak.
PS: Velka cast svetovej ekonomiky bezi na tom, ze ludia robia veci, ktore ekonomicky zmysel nedavaju
Mne osobne sa to vsak nepaci - lebo je to velke obmedzenie osobnej slobody. Dobrovolne odovzdat riadenie - ok. Ako som povedal na dialniciach by som to privital. Ale aby som nemohol soferovat, to sa mi uz nepaci..... .
Taxi (spolujazdec v aute), autobus, resp. vlak, lietadlo.... to je tiež obmedzenie osobnej slobody?
A mozem si vybrat. Bud ma niekto odvezie, alebo sa veziem sam.
V aute vsak chcem riadit, ked mam na to chut.
Neviem ci to pochopis. Mozno rozmyslame rozdielne.
myslis pretekarske okruhy?
Ale v ziadnej charte ludskych prav nie je napisane, ze mam pravo soferovat (ako blb) na kazdej ceste a stylom ako ja chcem len preto, lebo ja mam chut. Naopak, medzi zakladne ludske prava patri pravo na zivot, bezpecnost a zdrave zivotne prostredie. A to je v priamom rozpore s potrebou nejakeho pretekara riskovat za volantom a obrat ma tym o zivot a zdravie, pripadne spalovat miliony ton uhlovodikov a sposobovat rakovinu milionom ludi.
Proste chut na zabavu je jedna vec, zdravie a vseobecne blaho nieco uplne ine. Soferovanie dopadne podobne ako lietanie. Kto bide chciet, pojde si zalietak aj ako aktivny pilot. Drviva vacsina ludi ale len sadne do auta a da sa odviezt do bodu B s radostou, ze nemusia pri tom ani prstom pohnut (a bude to nasobne bezpecnejsie, ako dnes).