Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Stare komponenty vydrzali viac, to je iste. Pri kupe noveho bicykla si dnes kupujes zial len polotovar, t.z. komponenty nahadzane na ram. U niektorych znaciek, zial aj slovenskych navyse na sucho poskladanych. Kazdy novy bike pred prvou jazdou kompletne rozoberiem, premazem, dostelujem a potom je to vacsinou uz OK. Pri detskom ultralahkom bicykli som aj vyrobnu chybu riesil - padanie retaze medzi jednoprevodnik a ochranu prevodnika.
Zobraziť komentár 11.07.2025 - 14:42:40
00
no tak ja neviem. Do prace jazdim na cestaku z 70-80-tych rokov. Velka cast veci bola povodna ked som ho kupil - predny/zadny friction shifter, aj voditko/derailleur, brzdy, stredove, kluky, svetla, dokonca stary cyklopocitac tam bol. Ten cyklopocitac umrel zatial posledny, asi na vlhkost, po cca 5 rokoch mojho pouzivania. Ale zadnu brzdu mozem pouzit raz, potom treba napravat celuste a srouby, predna jakz takz ide vpohode (len nejake suchanie tam je, srouby drzia celuste o poznanie lepsie ale zdaleka nie idealne). Zadny derailleur sa mi rozpadol, odkedy je tam novy pasujuci lacak tak som v siedmom nebi. Stredove zlozenie slo prec ako prve. Inak povedane, polka veci na tom biku funguje/by fungovala uplne naprd, a vyzadovala vymenu, lebo konstrukcne ani nerozumiem ako to niekedy mohlo fungovat dobre.... (napr celustove brzdy na 1 sroube)

detsky bike som dostal ked som mal asi 6, cize skoro 30r dozadu, a tiez sa neda povedat ze by to bolo nieco bezudrzbove. To ze to udrzbu nedostavalo je druha vec, ale iste to nejazdilo krasne. Ako teenager, cca 15r (skoro 20r dozadu) som kupoval horsky giant, za vtedajsich ~15k svk. Pukania pedalov/stredu co som si uzil (rozoberat a namazat, bo na vymenu nebolo, kazdy mesiac). Suchajuce platnicky na mechanickej kotucovke nonstop. Ale itak brzdila lepsie ako to v-cko vzadu. Prevody tiez bolo treba stelovavat. A kedze vidla servis tiez nedostala (bo som bol mlady a glupy) tak ta tiez potom uz viac nefungovala ako fungovala.

a tak isto, "novy" 10r horsky. Tak isto potrebuje udrzbu a vymeny. Hydrauliky najlacnejsie deore ci co to je/bolo, tecu obe, ale ked fungovali tak s plavajucim kotucom vpredu a metalikami brzdili pre mna uplne pohode. Na to ze som tusim este nemenil bowdeny, lanka asi hej, tak radenie ide vpohode. Teleskopka sa uz po 5r bez servisu zasekava, to hej. Obdobne vidla.

No a ked si vezmem ze kolko pohyblivych casti,a aku sluzbu vykonavaju tie "nove nekvalitne veci", a porovnam to s tou "starou kvalitkou", tak vlastne zistujem ze ta stara kvalitka je v lepsom pripade spomienkovi optimizmus, alebo stastena jednotlivca, a podobne (ako Jaroh pisal - stredne/nizke rady su tazke, odolne, ale skorej blbuvzdorne, ako jemna premiova rada)
Zobraziť komentár 23.08.2025 - 22:30:59
01
Je to dost o stasti a ked si smoliar mas smolu :D. Staci si precitat recenzie na hocico na amazone. Vzdy najdes aj extremne zle recenzie a aj extremne dobre.

Potom dost zalezi ako si naladeny. Mam kolegu v praci ktory uz dopredu mysli na to najhorsie a na 99% to tak aj je....

K teme: vzdy ked kupim fungl novy bicykel tak nieco vrzda, praska atd... Za 6 rokov co bicyklujem, si uz vsetko servisujem sam a presne viem co spravit aby siel bike dobre a hlavne potichu.
Zobraziť komentár 24.08.2025 - 10:27:20
00
keyboard_arrow_up