Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Čaute, neviete mi poradiť z čoho môže ísť toto vŕzganie ?

https://youtube.com/shorts/Bfy-IBldYkc

Ono to začne tak po 10-15 km a je to stále hlučnejšie, na ľahkých prevodoch to nepočuť, len pri vyšších rýchlostiach pri šliapaní na ťažších prevodoch, také nepravidelné vŕzganie, viď video.. bol som presvedčený že to je stred, nalisoval som nový a stále to vŕzga. Reťaz je tiež nová, kazeta zánovná, kľuky som vyčistil premazal a nepomohlo. Díky za rady.
Zobraziť komentár 06.09.2025 - 17:19:19
00
Robi to aj v stoji ked slapes?
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 09:59:20
00
Áno robí to aj v stoji a čím dlhšie jazdím, tým mi to príde hlučnejšie, ku koncu výjazdu sa už aj ľudia otáčajú, čo to vŕzga :D
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 10:06:19
00
Skus zhodit patku prehazky a vycistit to.
Dost casto tu citam ze to ludom vydava zvuky a tiez pomenili polku veci kym na to prisli.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 13:26:31
00
Tretry to nemozu byt?
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 13:36:00
01
Prevodníky si mal zhodené? Vyčistiť dodacie plochy ....
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 18:45:10
00
arrow_lefttotti7210 napísal:
Tretry to nemozu byt?

Tretry mi vŕzgajú tiež, ale tie to nie sú, trochu iný zvuk to je. Zle to počuť na tom videu kvôli rýchlosti, ale v nižších rýchlostiach to nepočuť ani na ľahkých prevodoch v kopci.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 21:01:33
00
arrow_lefttrial napísal:
Skus zhodit patku prehazky a vycistit to.
Dost casto tu citam ze to ludom vydava zvuky a tiez pomenili polku veci kym na to prisli.

Skúsim aj to dík, rozoberiem ešte raz všetko vyčistím aj prevodník ako píše kolega a uvidím.
Zobraziť komentár 07.09.2025 - 21:06:51
00
Ahojte, mám obdobný problém s vŕzganím niekde zo stredu. CANYON EXCEED carbon rám XT výbava. Po nájazde cca 1 000km mi to začalo pukať / vŕzgať. Nechal som v servise vymeniť stred za vyššiu XTR radu SM-BB94 HTII. Odišiel spokojne na dovolenku a po návrate hneď pri prvej jazde opäť to isté. Sedlovku som dokladne premazal. Pomohlo to premazanie pätky prehadovača? Prosím o Vaše skúsenosti ako problém odstrániť.
Ďakujem.

R
Zobraziť komentár 15.09.2025 - 20:57:19
00
Ved tém o vrzgani je tu milion.Staci spravit to co tu uz bolo x krat napisane. Ked nevies identifikovat vrzganie ty pri bajku, tak tazko to budeme vediet od pocitaca,takze musis spravit vsetko co tu bolo pisane.A ano,niekomu pomohlo zhodit patku vycistit a namazat.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 07:19:08
02
arrow_leftremenrobert napísal:
Ahojte, mám obdobný problém s vŕzganím niekde zo stredu. CANYON EXCEED carbon rám XT výbava. Po nájazde cca 1 000km mi to začalo pukať / vŕzgať. Nechal som v servise vymeniť stred za vyššiu XTR radu SM-BB94 HTII. Odišiel spokojne na dovolenku a po návrate hneď pri prvej jazde opäť to isté. Sedlovku som dokladne premazal. Pomohlo to premazanie pätky prehadovača? Prosím o Vaše skúsenosti ako problém odstrániť.
Ďakujem.

R

Ja som mal podobny problem, ale zo stredu to nebolo, lebo to robilo aj po vymene za novy. Niekto mi tu odporucil dotiahnut patku prehadzky - az to pomohlo. Odporucam odmontovat, naniest trochu vazeliny na stycne plochy a srob+zavit a naskrutkovat naspat. To iste aj na stycne plochy kolesa-ram.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 10:46:52
01
@trial: myslim, ze diskusia na fore je dobrovolna. Pokial nemas zaujem poskytnut nejaku dobru radu tak si prispevok len precitaj..... a ostatne nechaj plavat :)
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 21:56:44
00
A cim som ta urazil?Ved som ti poradil.
Ale dobre teda.

1. Pedále

Skontroluj, či sú pevne dotiahnuté do kľúk.

Skús ich odmontovať, vyčistiť závit a namazať, potom znova dotiahnuť.

Skontroluj aj ložiská v pedáloch – pri opotrebovaní môžu vydávať pukavé zvuky.

2. Kľuky a stredové zloženie
Pukanie pri šliapaní = častý vinník.

Skontroluj, či sú kľuky dobre dotiahnuté na osku.

Ak máš štvorhran, ISIS alebo Hollowtech II – rozober, očisti, namaž všetky styčné plochy (najmä závity a kontakty kľuky/osi).

Skontroluj, či stredové zloženie nie je voľné alebo vydraté.

3. Sada – prehadzovačka a kazeta

Skontroluj, či nie je uvoľnená kazeta – pri zaťažení vie vydávať pukavé zvuky.

Skontroluj reťaz – ak je opotrebovaná, môže „preskakovať“.

Skontroluj, či nie je uvoľnený pätka prehadzovačky.

4. Ráfiky a výplet kolies

Skontroluj výplet – povoľené špice môžu cvakať pri preťažení.

Skontroluj, či nie je uvoľnený rýchloupinák (QR) alebo osi (ak máš pevné).

Skontroluj, či je ráfik rovný a nič sa nedotýka brzdových doštičiek (ak máš V-brake).

5. Sedlovka a sedlo

Ak zvuk prichádza pri vzpieraní sa zo sedla alebo sadaní si, skús:

Vybrať sedlovku, očistiť a namazať (ak nie je karbónová).

Dotiahni sedlovú objímku.

Skontroluj upevnenie sedla v lyžinách – častý zdroj pukania!

6. Hlavové zloženie a predstavec

Skontroluj, či nie je uvoľnené hlavové zloženie – skúšaj zabrzdiť prednú brzdu a kývať dopredu-dozadu.

Dotiahni skrutky predstavca a horný cap.

7. Rám (pozorne)

Hoci hliníkový hardtail je zvyčajne pevný, prasklina rámu (najmä pri stredovom zložení alebo pri hlavovej trubke) môže byť zdroj pukania – vizuálna kontrola + hmatom.

Skontroluj všetky zvarené spoje – najmä na spodnej rámovej trubke a okolo stredu.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 06:33:46
00
Ahoj, ďakujem za užitočné rady. Časť z nich som už realizoval. Zvyšok cez weekend. Maj sa dobre! R🙂
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 10:10:07
00
Radu si dostal praveze dobru, mozes tu preluskat tie temy a zistis ze ti pukat moze cokolvek a ako sa to siri ramom tak mozes mat pocit ze to puka nieco uplne ine.
Ked sa ti to nechce hladat tak to fixnes nasledovne:
Vsetko, ale vazne vsetko rozober, ocisti, namaz stycne plochy a poskladaj. Mozes to robit postupne podla toho co sa ti zda najviac pravdepodobne.
a fakt to moze byt cokolvek- iscg srob, srob v rame na pripevnenie kosiku, bowden opierajuci sa o ram atd, atd. Najcastejsie spina niekde na kontakte dvoch bodov, pripadne kontakt tam kde kontakt nema byt alebo chybajuce mazanie tam kde byt ma. Poskodenie moze robit tiez problem.

V podstate ti tu mozu radit ludia co pomohlo im ale ty mozes mat uplne iny problem takze ti to nemusi pomoct.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 10:35:23
00
keyboard_arrow_up