Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Prečo sú fotky z xiaomi 14 presýtené a ja stále hladný?
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 16:36:11
08
Nemas zapnuty rezim leica vibrant? Ten to dost prepaluje a leica authentic su zase take "mdle" aspon u mna na 14t.
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 20:10:00
01
Cakal som skor radu, ako presytit Corsaira... a nie odsytit mobil :)
.
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 20:14:43
06
Tam nejde nič nastaviť. Alebo mám normálne stiahnuť nejakú aplikáciu?
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 04:05:19
00
54. deň tripu - čínska hranica kulma pass...

Ráno som sa zobudil dosť skoro, bola trochu zima ale v noci bolo ešte v pohode. Uvaril som cestoviny, toľko plynu ešte bolo v tej nájdenej kartuši. Zožral som všetko, čo som mal, veľa toho nebolo. Okolo pol deviatej som zbalil veci a išiel na hranice. Na Tadžickej hranici to bolo v pohode, zapísali ma, akurát si neboli istý vízami, tak to preverovali, toto trvalo dlho. Prišli tam Číňania čo sú na cykloturistike, dal som im tadžickú simkartu a vymenili sme nejaké peniaze. Potom som išiel na čínsku stranu a tu začala tá šikana. Najprv všetky veci vyložiť, všetko pozreli úplne, akoby mali podozrenie na pašeráctvo, potom ma poslali von. Tam som oprel bicykel a zavolali má dovnútra a posadili do čakárne. Ešte stále mali môj pas. Zatiaľ som sa vyzliekol, lebo teplo, urobil jogové nejaké cviky, niekoľko sérii klikov... Ako v base... Nevedel som, čo robiť. Potom prišiel pre nás policajt, že poďte. Rozdal pasy a poslal ľudí do auta, taxi a pre mňa prišiel bus. Autobusár vypýtal 25juanov a stále sme nešli. Asi len niesom zvyknutý na takéto praktiky. Asi dve hodiny som sedel v buse, naplnil sa a vyrazili sme. Cesta rozbitá, autobusár sa ešte vrátil pre dvoch ďalších ľudí a išli sme. Na čínskej strane, teda tam, kde nás autobus vysadil nás voviedli do čakárne, ja som hneď poprosil o zástrčku, nabíjať mobil. Prišiel policajt a požiadal ma, nech ho vypnem. Volal postupne ľudí a vypĺňal s nimi imigračný formulár. Po chvíli prišiel asi ich náčelník a pochopil som, že sa pýtal zvýšeným hlasom, čo toto má znamenať, prečo toľko čakáme. Ja som išiel predposledný. Predomnou mladý chalan, vypĺňal formulár ale nevedel ani čínsky ani anglicky. Pri pasovej kontrole bol predomnou a počul som, že tam študuje (v Kašgare) ale nevedel povedať, na ktorej škole ani meno žiadnej profesorky. Veci mu "neprešli" cez röntgen a s jedným sáčkom vybratým z jeho cestovnej tašky si ho zobrali do "ambulancie". Moje bágle takisto "neprešli" a musel som komplet všetko vyložiť a znovu zbaliť. Aspoň viem, kde čo mám... Neviem aj tak. Vyšiel som von a napadlo mi, že aj zmeniť peniaze by bodlo. Tam, odkiaľ vychádzali naložené tadžické kamióny, čo ráno stáli na hranici, som sa jedného spýtal. Povedal, že mám čakať, ukázal, že tam je obchod ale ujo príde, že išiel kdesi dozadu. Prišiel, na parkovisku mi na kalkulačke vyrátal, koľko mi dá, za 250somoni mi dal 166juanov. Napadlo mi, že to je nejak menej ale keď som prerátal, stále to nebol najhorší kurz. Vyrazil som smer Tashkhorgam. Cesta bola dosť z kopca, takže to išlo dobre a cesta tiež parádna, oproti tomu, čo bolo posledné dni. Zhang hovoril, že zajtra príde do Tashkhorgamu. Po príchode som skúsil využiť gemini, nech mi nájde lacný hotel ale podľa umelej inteligencie je 20-30$ lacný hotel. Šiel som do mesta a pýtal sa ľudí. Taký pár, tí mi hneď našli a zaviedli ma tam. 55juanov. Nie lacný ako som chcel ale prijateľná cena. Štvorposteľová izba, dve poschodové postele. Ale som sám. Hneď som vletel pod sprchu, tiekol zo mňa mazut a nie voda. Až na asi štvrtý krát som už bol čistý ako ľalia. Šiel som do mesta, niečo zjesť, za 19juanov večera. Vrátil som sa na hotel a rýchlo spať, na spanie mám obmedzený čas
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 04:06:33
040
Keď fotíš na ležato tak v ľavom hornom rohu by si mal mať ikonku Leica, tú stlač a malo by ti prepnúť na štýl authentic.
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 07:31:11
01
Po 70km má policajti otočili, že sa mám vrátiť do Tashkhorgamu. Vraj odtiaľ ide bus a nemôžem prejsť bicyklom kunjerabb pass...

A vraj ani nemám skúšať, opýtal som sa "zakazujete mi jazdu týmto smerom?" Ukázal gestom áno.
Potom, cez prekladač, nech sa nehnevám, a nech nespím vonku lebo vlky a medvede. A ukázal mi video medveďa, ktoré koluje aj po Slovensku

Prílohy:

Screenshot_2025-09-23-20-03-08-525_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg
Screenshot_2025-09-23-20-03-08-525_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg 120.85 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 23.09.2025 - 14:05:16
06
Sep 24, 2025
Public

55. deň tripu - len tréning Ráno som vstal na hoteli, vlastne má zobudil "spolubývajúci", o ktorom som ani nevedel, keď šuchotal keď odchádzal. To už nebolo ráno ale desať hodín. Išiel som ešte využiť kúpeľňu, o 11 som opustil hotel a ešte som pohľadal papierníctvo, kde som si chcel vytlačiť víza. Problém bol, že nemám wechat a Číňania sú natoľko zaslepení používaním jednej aplikácie na všetko, že nevidia iné možnosti. Pýtal som sa na bluetooth ale vraj počítač nemá bluetooth. Však ale ty máš mobil a v ňom wechat. Aháá... Tak zavolala kolegyňu, bola porada, a že dobre. Medzitým som písal Zhangovi, že kde je a kedy príde ale nereagoval ani na neskoršie telefonáty. Potom som sa stavil najesť, a vyrazil som smer Kunjerabb pass. Cestou som sa asi po 50km stavil v obchode, kde počas nákupu na mňa neustále dozeral starší ujko, nie predavač. Keď som vyťahoval peniaze z peňaženky tak nakúkal. Keď som vychádzal z obchodu tak hlasno tleskol a vydal zvuk akože "dostali sme ho". Pri bicykli boli už dvaja kukláči a jeden starší policajt. Že passport. Tak som im dal. Stále sa pýtali "Slovania?" a mňa to už unavuje týmto Číňanom stále dookola opakovať "Slo-va-kkk-kia", "Siófakka"... A odkiaľ idem, kam idem... Pritom sa pristavil starší ujček a nakúkal policajtovi cez rameno na môj pas. Keď som sa ich spýtal, či je toto normálne u nich, nereagovali. Pritom sa pristavilo pár ďalších ľudí a jedna žena, asi tak v mojom veku vedela po anglicky, tak trochu sa snažila tlmočiť aj keď ju nik nežiadal a ja som chytal nervy. Potom sa ma ešte policajti spýtali, na čo som sa tam zastavil, hoci videli, že si do báglov pchám nákup. Keď som strčil pas do brašne, zamával som im na rozlúčku. Pozrel som mobil, Zhang písal, že príde o dva dni. Tak to už nič... Pokračoval som. Pri každej križovatke stál niekto, kto dával pozor. Vedľajšie cesty mali všetky branu a títo "strážcovia" telefonovali, keď prišlo auto, či ho môžu pustiť. Väčšinou starší ľudia. Keď som prešiel okolo jednej polocajnej stanice, predbehlo ma policajné auto, vystúpili traja policajti jeden starší, vzhľadom skôr kazach, mladí Číňania ako vyšití. Jeden vedel, snažil sa anglicky. Samozrejme , chceli vidieť pas. Spýtal som sa aký to má zmysel, ukazovať na každej križovatke pas, vraj kvôli mojej bezpečnosti. Tak som im napísal, že ďakujem, vďaka vám sa cítim bezpečne. Zakázali mi pokračovať tým smerom a vraj sa mám otočiť a z Tashqorgan mi ide autobus. Skúsil som volať Zhangovi, zatiaľ vystúpil aj štvrtý z auta. Zhang nezdvíhal, tento kontakt už asi nefunguje. Dosť ma to najprv nasralo a potom som zahodil flintu do žita a otočil to. Keď som prechádzal okolo tej policajnej stanice tak tam prišli dve policajné autá. Išiel som za tým druhým, šofér stiahol okno a ja som sa spýtal, ktorým smerom je kunjerabb pass. Z toho prvého auta vystúpil policajt, ktorý mi predtým rozprával tak som mu povedal, nech mi ukáže na mape, kam to teda mám ísť. Ukázal, odfotil som si to a on ešte požiadal kolegu, nech nás odfotí, akože mi na mobile ukazuje cestu... Teda, takto sa naháňajú prémie, možno majú zbierať fotky, že pomáhajú cudzincom. No nič, cestou som skúsil zastaviť pár kamiónov, v nádeji, že by ma mohli previezť aspoň okolo tej policajnej stanice, za ňu, zastavil jeden a vraj len tu kúsok ide... Nič teda, išiel som do Tashkhorgamu, však to je z kopca stále. Došiel som sem a "gemini", umelá inteligencia, mi preložila obrázok, ktorý som si odfotil, že mám ísť pod kunjerabb pass... Ale podľa obrázku som porovnával čínske znaky a stál som práve na mieste, kam ma poslal. Bola tam policajná stanica, tak som sa šiel spýtať, nech si to overím. Vraj áno, o 10 pekingského času mám prísť tam. Ešte som porovnal, či mám skutočne na mobile pekingský čas. Sedí. Spýtal som sa, či nevedia cenu. Vraj 225juanov. Fasa. Tak dnes asi čakám pred bránou, toto sa nejak predražuje. 155km dnes a som na rovnakom mieste, odkiaľ som štartoval
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 19:03:44
036
Po 20 rokoch som si zacal ohryzat nechty, refreshujem mtbiker kazdu chvilu ci nenabehol report dna, prezivam to s Tebou corsair a drzim Ti vsetky palce. Si borec!
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 19:34:36
225
corsair a celkom dobre to aj štylizuješ, dobre sa to číta :bow: díky
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 20:11:51
09
Na pumpe som sa opýtal, či sú nonstop, že im tam budem smrdieť do rána....
Odpoveď?

Prílohy:

Screenshot_2025-09-24-01-49-33-685_com.google.android.apps.translate.jpg
Screenshot_2025-09-24-01-49-33-685_com.google.android.apps.translate.jpg 37.97 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

IMG_20250924_021051.jpg
IMG_20250924_021051.jpg 167.76 KiB 75.2315,37.7615 Otvoriť v novom okne thumb_up2thumb_down

IMG_20250924_021052.jpg
IMG_20250924_021052.jpg 204.13 KiB 75.2315,37.7615 Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

IMG_20250924_021114.jpg
IMG_20250924_021114.jpg 128.91 KiB 75.2311,37.7623 Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 23.09.2025 - 20:17:39
030
luxusná :)
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 20:19:15
02
citam ten prelozeny text na prvú Woman gel ...
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 20:28:06
04
Woman mi to napísala, napadlo ma hocičo....
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 20:33:37
00
Prečo sa stále vraciaš do Číny?
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 21:47:08
01
keyboard_arrow_up