Reťaz by mala mať správnu dĺžku, čo si myslím že nemáš ani teraz. Navyše už bude určite vyťahaná, takže určite vymeniť. Niekde z vnútornej strany tej prehadzovačky bude napísaný presný typ a podľa toho sa dá nájsť manuál.
Toto je manuál k starším 3x9 Shimano systémom:
https://si.shimano.com/en/pdfs/si/5W70B/SI-5W70B-001-ENG.pdf , predpokladám že tvoja prehadzovačka je RD-M772 (RD = rear derailleur).
Pre porovnanie, takto sa určuje dĺžka reťaze na aktuánych 1x10/11/12 systémoch Shimano:
https://si.shimano.com/en/pdfs/dm/MARD001/DM-MARD001-05-ENG.pdf - postup začína dole na strane 11.
Čo to pre teba znamená? Bude treba trochu experimentovať. Ak tam dáš
kazetu čo má najväčšie kolečko 36-zubové (čo je myslím maximum pre 3x9) tak by som sa riadil prvým manuálom - teda dať
reťaz na najväčší prevodník (v tvojom prípade jediný (44z)) a na najväčšie koliesko na kazete a pridať 2 články reťaze. Lenže toto je pre prípad že máš vpredu najväčší prevodník a vzadu najväčšie koliesko kedy pri 3x9 systémoch je už prehadzovačka dosť napružená smerom k prevodníkom (nikto pri zmysloch takto nejazdí).
Preto by som spravil kompromis a pridal cca 3-4 články reťaze. Keď pozrieš do toho druhého manuálu tak zistíš že pre hardtaily sa tam doporučuje 5-6 článkov (alebo 4-5 + rýchlospojka), lenže to je pre systémy ktoré majú až 51 zubové kazety, preto by som najprv skúsil pridať tie 3-4 články.
Ešte trochu objasnenia pojmov:
SGS - super dlhé ramienko prehadzovačky - zvládne väčšiu kazetu
GS - dlhé ramienko prehadzovačky
kapacita prehadzovačky - (rozdiel najväčšieho a najmenšieho prevodníka) + (rozdiel najväčšieho a najmenšieho kolieska kazety), napr (44-22) + (34-11) = 45 zubov
rozsah prehazovačky - akú max. kazetu zvládne, napr. 11-34
Podľa fotiek to vyzerá, že máš SGS ramienko, ak je to RD-M772 SGS tak podľa toho manuálu najväčšia
kazeta akú tam môžeš dať je 11-34. Ja osobne si myslím, že by to mohlo zvládnuť aj 11-36, len sa bude treba trochu pohrať s nastavením B-skrutky (B-screw / B-tension).
Po výmene
kazety bude treba správne nastaviť B-skrutku a dorazy, nie je to nič zložité, je to názorne popísané (a nakreslené) v tom manuále.