Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftpista napísal:
Podla Gemini bolo v CSSR 1.5 mil komunistov. Ak si to podelime, ze tretina na Slovensku tak 500 000.

Nemyslím si že za dnešný stav môže celá bývalá základňa, to skôr len tá funkcionárska špička z okresov a krajov. Možno pár tisíc, ktorí založili tzv. trhové hospodárstvo takým spôsobom, že si rozobrali gro štátneho majetku ktorý nebol až tak na očiach začínajúcich médií.
Potom je tu vrstva skutočne šikovných, ktorí si vybudovali vlastný biznis na prenajatých priestoroch a ťahajú to doteraz, až kým mnohí z nich na tých prevádzkach rovno nepoumierajú (myslím bez toho, aby si dokázali užiť poslednú, dôchodkovú etapu života). Tam vidím v staršej generácii hlavný tábor voličov terajšej opozície, plus časť nepoznačenej generácie.
Bežní členovia strany, no aj nečlenovia, mali na námestiach ale iné predstavy o ponovembrovom vývoji, než veľkú strategickú privatizáciu, ktorú dodnes vnímajú ako vykradnutie štátu. Skôr verili na kombináciu výhod socializmu a západného kapitalizmu.
Teraz tu máme hybrid ktorý má západný typ demokracie len na papieri, a základňu sklamaných s plnými košíkmi v hypermarketoch, ktorým ich pôvodné predstavy aspoň čiastočne pripomína Fico.
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 08:52:51
01
Samozrejme, ze to nebola a nie je nazorovo jednotliata vrstva ale vo vyznamnej casti zavazi ten pocit straty privilegii. Hoc aj bizarnych. Nechce sa mi lovit v pamati ale viem, ze obcas islo o az trapne vyhody na ktore boli hrdi (Ziguli namiesto Skody etc.). Podaktori kosicania mozno sa dozvedeli o zvlastnom vchode do obchodneho domu Dargov pre vyvolenych ... Dnes sa to prelieva do pocitu, ze bolo lepsie, ktorym krmia potomstvo. Verim a dufam ze nie cele potomstvo to zerie :-)
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 09:17:43
01
https://www.youtube.com/watch?v=HH5aOSwncg0 perfektný odkaz prvovoličom, ale aj tým nerozhodným.
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 09:29:03
36
arrow_leftpista napísal:
Samozrejme, ze to nebola a nie je nazorovo jednotliata vrstva ale vo vyznamnej casti zavazi ten pocit straty privilegii. Hoc aj bizarnych. Nechce sa mi lovit v pamati ale viem, ze obcas islo o az trapne vyhody na ktore boli hrdi (Ziguli namiesto Skody etc.). Podaktori kosicania mozno sa dozvedeli o zvlastnom vchode do obchodneho domu Dargov pre vyvolenych ...

Moja pamäť mi hovorí trochu inak :-) Teda prinajmenšom v mojom okolí veľa členov komunistickej strany tam boli viac-menej z donútenia (chceš byť vedúci? tu máš prihlášku ... chceš syna na vysokú? tu máš prihlášku ... a podobne) a členstvo nevnímali ako výhodu, ale ako záťaž (nijako ich tým neospravedlňujem ani nesúdim, len to konštatujem). Nemyslím si, že by univerzálne platilo, že "člen strany = materiálne výhody". Určite to platilo pri vyšších funkcionároch, ale nie pri bežných členoch.
Ten sentiment za socializmom. ktorý sa prelieva aj do mladých, je spôsobený skôr bezstarostným životom miliónov pracujúcich v 70- a najmä 80-tych rokoch . Ak si netrčal, nerobil problémy, neprejavoval nespokojnosť, nemal veľké ambície, ak si bol mlčiacou väčšinou, chodil na schôdze a do sprievodov, k "voľbám" atď, tak si vždy mal nejaký plat, nejaké bývanie a pokoj. A ak si sa vedel obracať, robiť fušky, odfušovať robotu, kšeftovať "kachličky za bravčové" či šplhať po chrbáte iných, tak si sa mal aj celkom dobre...
Dobre o tom hovorí Mládkova pesnička Skratky, najmä tí mladí by si ňou mali pripomenúť socík: https://youtu.be/CMpzQeFKrYc?si=OznCFY5GX2gHMkYA
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 09:50:48
03
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down Tu je podobne, orientovane skor na mladych, ale asi rovnako s mizivym dosahom, pretoze Radovanovi sledovatelia su z tej "lepsej" skupiny. Ale aspon je to aj trosku vtipne.
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 09:53:59
00
fajn, len som v poslednom case dost alergicky na povrchnost typu "preklep este aj v thumbnaily"
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 11:14:44
01
:) thumbnaily ;) e alebo i, ked uz ...

/ale podobny pocit poznam, nedôvera az odpor
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 11:45:33
10
držte si klobúky-ideme z kopca:

Vlastní analytici usvedčili ministra Kamenického z babráctva. Rozpočtu bude chýbať v tomto roku miliarda eur

https://www.aktuality.sk/clanok/aIzQaVd/vlastni-analytici-usvedcili-ministra-kamenickeho-z-babractva-rozpoctu-bude-chybat-v-tomto-roku-miliarda-eur/
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 16:31:44
04
To ako to je s vylučovaním, konkrétne Katolibanskych fanatikov z Olajno? Normálne som si chvíľu myslel že môj obľúbený komentátor majster Tkačenko sa mýlil, keď povedal že ZPH ohľadne týchto dvoch neborakov bezostyšne luhá. Ale keď teraz idú vlastne vyliať uz iba jedného, možno mal nakoniec pravdu a to čo aktuálne vidíme je damage controll a vylievanie novorodenca s obsahom vaničky? Fakt nvm čo si o tom myslieť...
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 18:09:51
00
Svateho Mareka vezme KDH, alebo po roku Matovic, ked opadnu emocie... druheho niemanda proste obetoval, aby sa mohol tvarit.
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 18:22:49
06
Mne je ukradnuté, čo s nimi Matovič spraví. Mňa zaujíma, ako budú reagovať voliči Olano (či KDH), či sú to rovnakí blbouni ako Matovič alebo majú elementárny rozum a integritu a prestanú tieto pseudostrany s psychopatom (pokrytci) na čele podporovať.
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 18:45:06
01
Jaroh Mas v mnohom pravdu. Zazil som tie roky definovane pravidlami ako "my sa tvarime, ze pracujeme a oni sa tvaria, ze nas za to platia" alebo "kto nekradne okrada svoju rodinu" ... dalo sa v tom usalasit ako to prasiatko v bahne a uzivat si. Ale nevadilo to tym ludom, ze robia daco z donutenia, nevadilo im ze kladu detom na srdce aby vonku nehovorili co pocuju doma? Sny ako ze nemusiet sa tvarit ze nevidim tu falos, snivat o tom, ze mozem mat svoj vlastny nazor, snivat o tom ze ak si zarobim tak si za to kupim to co potrebujem a nie to co "zozeniem". Neviem co z toho si zazil, nepocul si "idem si kupit koselu" ale "zhanam koselu" ... to boli len take drobne neprijemne drobnosti bohuzial malokto na Slovensku snival o slobodnych volbach, o zruseni veducej ulohy strany ... len tak pre ilustraciu vies si predstavit komicnost situacie na vysokej skole ako zabezpecit veducu ulohu robotnickej triedy? Chces byt docentom bude lepsie ak budes v strane. Chces byt v strane najprv zozen robotnika aby sa v stranickej skupine nenarusila veduca uloha robotnickej triedy. Chces robit vedecku aspiranturu, skutocny zazitok - ulicny vybor strany neodporuca pretoze pri stretnuti nepozdravi veduceho ulicnej stranickej skupiny. Pises skripta? V uvode nezabudni pripomenut posledny zjazd KSC. Mozem ta nakrmit do bezvedomia takymi bizarnostami. Podarilo sa ti zohnat devizovy prislub, vyjazdnu dolozku a niekto ta ma v zuboch a tesne pred odchodom zavola anonymne na policiu, ze predavas nabytok a ides do riti - smiesno tragicke ale stavalo sa to.
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 19:00:57
09
Jaroh Mas v mnohom pravdu. Zazil som tie roky definovane pravidlami ako "my sa tvarime, ze pracujeme a oni sa tvaria, ze nas za to platia" alebo "kto nekradne okrada svoju rodinu" ... dalo sa v tom usalasit ako to prasiatko v bahne a uzivat si. Ale nevadilo to tym ludom, ze robia daco z donutenia, nevadilo im ze kladu detom na srdce aby vonku nehovorili co pocuju doma? Sny ako ze nemusiet sa tvarit ze nevidim tu falos, snivat o tom, ze mozem mat svoj vlastny nazor, snivat o tom ze ak si zarobim tak si za to kupim to co potrebujem a nie to co "zozeniem". Neviem co z toho si zazil, nepocul si "idem si kupit koselu" ale "zhanam koselu" ... to boli len take drobne neprijemne drobnosti bohuzial malokto na Slovensku snival o slobodnych volbach, o zruseni veducej ulohy strany ... len tak pre ilustraciu vies si predstavit komicnost situacie na vysokej skole ako zabezpecit veducu ulohu robotnickej triedy? Chces byt docentom bude lepsie ak budes v strane. Chces byt v strane najprv zozen robotnika aby sa v stranickej skupine nenarusila veduca uloha robotnickej triedy. Chces robit vedecku aspiranturu, skutocny zazitok - ulicny vybor strany neodporuca pretoze pri stretnuti nepozdravi veduceho ulicnej stranickej skupiny. Pises skripta? V uvode nezabudni pripomenut posledny zjazd KSC. Mozem ta nakrmit do bezvedomia takymi bizarnostami. Podarilo sa ti zohnat devizovy prislub, vyjazdnu dolozku a niekto ta ma v zuboch a tesne pred odchodom zavola anonymne na policiu, ze predavas nabytok a ides do riti - smiesno tragicke ale stavalo sa to.
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 19:01:39
01
arrow_leftpista napísal:
Jaroh Ale nevadilo to tym ludom, ze robia daco z donutenia, nevadilo im ze kladu detom na srdce aby vonku nehovorili co pocuju doma?

To sa asi nedá zovšeobecňovať, ale tak dve základné kategórie sa rozlíšiť dajú. Jedným to vadilo, ale držali hubu a krok. To bolo dosť zlé. No a ešte horšie bolo, že tým druhým to ani nevadilo, možno si mysleli, že to je normálny život.
Mimochodom, obe kategórie tu máme aj dnes. Aj dnes je veľa vecí, ktorým by nám mali vadiť. Niektorým vadia, ale džia hubu a krok. A druhým ani nevadia ... Typy charakterov ľudí sú rovnaké, nezávisle na čase, epoche a mieste...
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 19:15:01
00
arrow_leftDano5 napísal:
držte si klobúky-ideme z kopca:

Vlastní analytici usvedčili ministra Kamenického z babráctva. Rozpočtu bude chýbať v tomto roku miliarda eur

https://www.aktuality.sk/clanok/aIzQaVd/vlastni-analytici-usvedcili-ministra-kamenickeho-z-babractva-rozpoctu-bude-chybat-v-tomto-roku-miliarda-eur/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve
upload.wikimedia.org
lacike to riadne predrbal, tak teda ludia konsoliduju dane po svojom...
Zobraziť komentár 30.09.2025 - 19:59:14
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up