Kategórie
Bike-techpotrebujem poradit, lebo sa absolutne nevyznam.
Po dlhych rokoch som sa vratila k bicyklovaniu, nie som uz ani najmladsia a zatial jazdim prevazne jemny lesny teren. Velmi ma lakaju traily. Nechcem sutazit ani nic take, len tak pre seba, pre radost. Mam len stary hardtail bike a vsetci mi vravia ze s tym na traily radsej nie, jednak ze ma vckove brzdy ale tiez je vraj tazky, nemotorny atd.
Chcem buduci rok skusit nejaku "mtb skolu" a naucit sa aspon zaklady ale co tak citam, tak aj tam sa od bikov vyzaduje nejaky stav, no neviem co presne.
Takze by som rada najst nieco na zaciatok v trailoch co by ma nestalo aj posledny cent ale bolo v pohode kym sa clovek nauci a ked budem chciet ist dalej (resp zistim ze nechcem vobec) tak sa bude dat aspon rozumne predat.
Neviem na ake komponenty pozerat, ani ake znacky alebo aku vahu ci cenu (asi bike za 4tisicky mi je zbytocny ale neviem kolko by mal clovek investovat aby dobre bolo). Netusim co je nevyhnutne mat na trail a co uz je zbytocne.
Prosim viete mi dat nejake tipy? ci uz na to co pozerat, co hladat alebo aj konkretne modely?
Dakujem
Edit: este pridavam, ze som zena 167cm a momentalne okolo 80 kg ak to zohrava nejaku velku rolu
posledný komentár: 10. 7. 2019 o 0:55
Akcia -23% Rock Machine Blizzard 90-297 RZ bicykel, strieborná/čierna/zelená
od 2 949 €
-23%
MOC 4 299 €
savings Marin Alpine Trail Carbon 1 29 bicykel, čierna/sivá/modrá
od 2 449 €
savings
MOC 3 699 €
Výpredaj -15% Marin Rift Zone Carbon 1 29 bicykel, červená/karbón
2 849 €
-15%
MOC 3 699 €
Výpredaj -23% Orbea OIZ M-TEAM XTR 29 bicykel, digital lavender/carbon raw
6 199 €
-23%
MOC 7 999 €
Výpredaj -13% GHOST Riot Trail Full Party 29 bicykel, silver/electric purple
2 599 €
-13%
MOC 3 899 €
Akcia Novinka Rock Machine Whizz FS I 90 AXS 29 bicykel, matte deep ocean blue
od 4 749 €
MOC 5 499 €
Novinka -29% Rock Machine Whizz FS II 50 29/27.5 bicykel, matte deep ocean blue
od 2 099,90 €
-29%
MOC 3 099 €
-16% CTM CHARISMA 6.0 27.5 dámsky bicykel, matná čierna/staroružová perleť
649 €
-16%
MOC 999 €
-15% BMC Twostroke AL ONE 29 bicykel, poison green/black
1 099 €
-15%
MOC 2 099 €
Výpredaj GHOST Lector Base 29 bicykel, svetlosivá/matná čierna
od 2 199 €
MOC 2 799 €
Aky ma zmysel upgradovat na full ked clovek cierne traily jazdi raz za uhorsky rok? Dosiahnes len to ze ta tie lahsie traily na ktorych travis vacsinu casu, prestanu bavit lebo full vsetko vyzehli. A tu sa bavime o dáme-zaciatocnikovi podotykam.
Hlinik vs ocel, stale ide len o material, dolezitejsie je to ako ho vie vyrobca pouzit, kludne mozes mat pohodlnejsi hlinikovy ako ocelovy ram. Jazdim dva oceliaky a spravaju sa odlisne co sa tyka pohodlia.
Tazko radit. Ja ked som prechadzal z lahsieho ht xc mtb na enduro traily tak som uz mal plno trailov, technickych usekov a tatranskych turistickych chodnickov za sebou a hlavne som mal poskusane niekolko roznych bikov od znamych a par i z pozicovni. Takze uz som nejaku predstavu mal aspon co sa tyka zdvihu a toho co presne chcem jazdit. V podstate som uz pred kupou biku bol v am.en partii takze i tam mi chalani poradili. Ako som potom na biku jazdil tak som postupne (aj skusanim dalsich bikov) prichadzal k tomu ze co by bolo na moje jazdenie najvhodnejsie a ked sa potom o par rokov nieco podobne objavilo tak som po tom hned skocil a bike vymenil. Nakoniec som i ten bike prestal jazdit a presiel na nieco ine.
Takze vikiko za mna rada, ak mas uz partiu tak sa porad v nej, ak nemas tak chod do nejakeho priemerneho biku, napriklad Canyon a vyber zdvih podla toho co chces jazdit. Pripadne byvaju pocas roku rozne testovacky, i niektore kamenne predajne ponukaju bicykle na otestovanie. Dakedy boli v bikeparkoch pozicovne, zisti si ci to este funguje, zober niekoho kto sa vyzna v jazdeni a v bikoch a zober ho/ju na vylet. Ak ta to chyti tak ten prvy bike budes casom menit tak ci tak. A este asi vsetci co vymenu hocicoho odkladaju potom lutuju ze tak neurobili skor.
Hej hej, HT jak HT u mna a vsetky fully maju 16kg+...ach jo
Zas si neodolal a musel si si rypnut..
a-biker no partiu sice mam ale ako som sa tu dozvedela tak ta sa tomu nerozumie
Iggy52 ano, vaha je rozdiel...momentalne ten moj stary ma 13.5kg (velmi stary HT) takze prejst na 15-16 asi bude rozdiel... XC viacmenej jazdim teraz, na traily sa chcem posunut... kde skoncim, tazko povedat. Vcera sme boli na traily ktory mi odporucili ako najlahsi a vyklepana ako rezen ani zdaleka nevystihuje situaciu (s pochopenim ze nemam techniku). Takze verim tomu ze aj HTckovy bike pocit z jazdy posunie uplne na iny level lepsou geometriou, vyssimi zdvihmi. Mentalne nastavenie financne je ale take, ze ak HT, tak okolo 1000, pri fulloch mi neostava ine ako ist do vyssej ceny lebo lacnejsie nie su. Cize ked sa bavime o HTckach okolo 1000, co pozeram tak vaha je tak 14-15 kg. Mas nejaky tip ktory by stal za kupu (stale sa bavime o novych)?
BTW: nedávno som chvíľu sedel na HT.. a zišiel som dolu z obrubníka... čožeee? Nikdy viac...
necital som celu diskusiu a neviem aku mas vysku ale ak si baba vysoka od cca 170cm tak by som sa nebal takehoto.
ani tych 27,5 nevadi podla mna, jazdenie trailov pre nizsiu postavu ok, ovladatelnost vdaka mensim kolesam lepsia, mozno este lepsie pre niekoho kto sa chce ucit a zacina jazdit traily.
len ram tejto srandy stoji takmer tisicku.
ja keby som nizsi uz je davno moj.
https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle/horske/pevne-a-hardtail/4691939/banshee-enigma-vel-m.html
https://www.bansheebikes.com/enigma
vyrobca ho popisuje ako trail bike takze asi nie som uplne mimo o com je tu rec.
kedze sa tu riesi full vs ht, tak tanto banshee enigma resp jeho vacsi 29 bracha paradox ako ht cko co vdaka konstrukcii zadnej stavby tak nevyklepu.
https://www.youtube.com/watch?v=ESWwNrflbRM
nehovoriac o tom ze chalanisko co to predava to mas celkom slusne osadene.
jediny dovod preco ho nezobrat by bol podla mna len problem s velkostou, inak krasny kusok.
s tou velkostou tazko povedat, taky najnovsi trek top fuel s reachom ako ma enigma (450mm) dnes odporucaju uz od vysky 165cm.
Potom mas rozne moznosti ako vybrat bike, mozes vybrat horsie osadeny ram ktory sadne vlastnostami na teba a to co chces jazdit, mozes vybrat neutralnejsi bike ktory bude lepsie osadeny, mozes ist do ht s tym ze to potom vymenis, mozes vybrat cisto bike podla toho ktory sa ti paci a ma ten zdvih co chces, mozes vybrat podla ceny, atd atd. Ked nechces nic menit ani updatovat, nevies co chces jazdit, tak tie znacky ako canyon, radon, mozno cube a par dalsich s dobrym pomerom cena/vykon by boli pre teba podla mna fajn. Tie su robene hlavne pre masy, pre ludi ako ty, su skor neutralne takze na tom zajazdis lahsie i trochu tazsie veci, dostanes sa na kopec bez problemov. Na druhu stranu vacsinou v nicom uplne nevynikaju, su bicykle ktore budu slapavejsie, ktore budu lepsie na jednoduchsie traily, ktore budu agresivnejsie na tazsie traily, ktore budu rychlejsie ci zabavnejsie.
Ja osobne by som sa spytal partie kde jazdia a co chcu jazdit, vosiel do dobrej cyklopredajne v KE a spytal sa predavacov na biky ktore by ti na dane traily odporucili v pripade ze si zaciatocnicka. Predpokladam ze cast tych ludi bude tie traily poznat a asi budu mat vyskusanych viac bicyklov ako kamosi v partii. Naviac asi vidia co sa predava, s cim su zakaznici spokojni. Teraz na jesen pripadne i na jar budu asi zlavy tak ti mozno ukazu nieco za dobru cenu. Ked ti tie bicykle prijdu drahe tak povedz aku mas predstavu. Ked ti nic nebude vyhovovat tak aspon budes mat predstavu co hladat na bazaroch ci eshopoch.
HT je samozrejme tiez moznost ak si ochotna znasat jeho nevyhody. To ze je HT vhodnejsie na ucenie je urcite pravda lebo mas od biku lepsiu odozvu, rychlejsie sa naucis skoky, pumpovanie, atd ale pokial i tak chces jazdit full tak je to ako robit autoskolu na manualnej prevodovke a potom zvysok zivota jazdit automat. V niecom je to dobre ale velakrat je lepsie skocit rovno na full. To dolezite sa vies naucit i na fulle. Ak tak potom radsej ako HT na vsetko radsej zobrat lacny bazarovy dirt-ak na pumptrack. Aspon teda to si myslim ja.
BTW: nedávno som chvíľu sedel na HT.. a zišiel som dolu z obrubníka... čožeee? Nikdy viac...
Pre cloveka, ktory od bicykla pozaduje predovsetkym komfort a nema zaujem sa jazdecky posuvat, je full logicky jasna volba. Jednoducho povedane, taky clovek je na bicykli pasazierom a je to v poriadku.
Ja mam 45 rokov, stary sa byt necitim, chcem byt aktivnym jazdcom, mam stale chut sa ucit nove veci a komfort je len jedna z priorit. Kazdy sme iny.
Dama (vikiko) tuna spomenula ze chce navstevovat mtb skolu, cize som si dovolil usudit, ze sa chce naucit jazdit a nie sa len vozit.
Druhá vec je, že tam niektorí jazdia aj na xc fulloch. Čo sa týka zdvihov, je to tam veľmi pestré. Od 120 až po 170. KECY dokážu uživiť rôznych jazdcov.