62. deň tripu - toto je len sen, ( + návod, ako na ambasádu v Islamabade)Prebral som sa ráno na to, že niekto prešiel okolo stanu. Vôbec ma to nijak nerozhodilo, veď bol postavený hneď na hike chodníku. Urobil som praženicu zo 6vajec a potom ešte raz aby som tie vajcia zbytočne nevláčil. Pri mojom "ležovisku" som si všimol nápis "dont feed monkeys". Zbalil som si veci a spustil som sa z kopca do "diplomatic squere". Najprv na kruhový objazd, kde bola aj po 9 zavretá brána a vyzerala ako nepoužívaná, tam mi však ľudia povedali už presne a pre mňa pochopiteľne, na rozdiel od policajtov včera, ktorí strážili "gate 4" a "gate 2", kde je "gate six". Treba ísť na "diaľnicu" doľava a po 5km je odbočka "Visa Shuttle service". Tam treba ísť na parkovisko, na parkovisku je budova, kde odovzdáte mobil (a ak máte nejaké veci do sebou, čo nechcete vláčiť), na výmenu dostanete kartičku. Potom sa ide cez scanner a sbs do inej haly, tu treba mať kópiu pasu a peniaze. Kópia pasu sa dá urobiť aj tam (aj fotky). Pri prepážke teta vypýtala Paki Visa, kópiu pasu, pas, dala to dokopy a pri druhej prepážke ujo má poslal rovno, oproti, kde sa vychádzalo už von, tam stál ďalší sbs, ktorý vypýtal 1500rupii a dal mi lístok,ten som v buse skenol. Keď sa bus naplnil, pohol sa a zastavil pred rampou, kde policajt skontroloval lístky a spýtal sa každého, kam ide. Väčšina ľudí šla do emirátov, na Irán som bol sám. Bus aj hlásil aj mal vypísané aká ambasáda tam je. Keď som vystúpil, išiel som k okienku tam mi ujo zobral papiere, popýtal sa pár otázok (čo som aj vyplnil na iránskej evízovej žiadosti a zahlásil "wait a minute". Mali tam vodu, našťastie pre mňa. Dosť hic tu je v Pakistane ale na to sa ľahko zvyká. Potom ujo, v okienku, že "how are you?", už som vedel, že to asi nebude takéto jednoduché. Povedal, že víza do Iránu sa nedajú vybaviť takto priamo a dal mi oficiálnu stránku, kde je zoznam ľudí, ktorí vedia iránske víza vybaviť. Ale vraj aj do Iránu sa nedá vojsť po ceste. Čo minulý rok Zhang hovoril ale ja som vtedy pochopil, že len z Arménska. No nič , naspäť busom, a začal som si predstavovať, ako sa trmácam po "roletách" cez Pamir naspäť. Tuu však takisto treba nejaký kúsok letieť a nejaký kúsok trajektom, lebo sa mi nechce čakať niekde na ruské víza. Takže musím letieť či sa mi to páči alebo nepáči. Irán teda preskočím, nebudem ešte riešiť víza a čakať ale trochu ma to mrzí. Dosť ma to mrzí. Pokúsim sa to (aj vám) vynahradiť tým, že pôjdem z Karáči, teda z úplného juhu Pakistanu. Možno budú aj slony. Inak v tejto oblastí už majú ťavy jednohrbé, zatiaľ som videl len pár kusov, dva krát. Raz viedol jednu starú s dvoma mladými a raz dve staré a jedným mladým. Jednohrbá je podstatne väčšia ako dvojhrbá. V Islamabade som sa stavil v "jazz" kúpiť simkartu, tá sa vraj aktivuje tiež až za 4h po vložení do mobilu. Kúpil som väčší balík aby som vedel veľa fotiek a videí dávať. No, neaktivovala sa. Snáď budem mať ešte cestou franšízu jazz. Tam za mnou prišiel ujo, Muhamad Ali, že poď na čaj. Tam si sadni. Doniesli mi čaj a Ali zmizol. Vypil som, šiel som ďalej, do starého mesta ale nič ako námestie som nenašiel len hustú premávku. Aj pouliční zubári pracovali na ulici, pacient sedel na chodníku a "zubár" sa mu kutral v ústach. Pred sebou fúrik s nejakým vercajgom a na zemi reklama s vyblískaným úsmevom, keby niekto chcel robiť zuby, tak v Islamabade za lacno. No nič. Už som mal plné zuby tej dopravy a všetkého ale zas lepšie ako znášať tú neustálu veľmi otravnú pozornosť a neskrývanú zvedavosť od všetkých. Aj v reštaurácii si niekto sadne presne oproti mne a čumí na mňa ako hladný pes na kus mäsa. Pokračoval som ďalej a zvedavcov, čo sa z motoriek vypytovali "where are you from?", "how are you?", "whats your country name?" som sa snažil odignorovať ale to sa nedalo. Takže niekedy som odpovedal, niekedy len mávol rukol a niekedy len palec hore. S jedným som sa dal do reči, aj som zastavil, dal som mu Facebook, pristavil sa ďalší, tomu Instagram, títo dvaja mi dali aj peniaze a tým jedným som išiel aj na čaj, tiež Muhamad Ali. Potom sa odpojil a išiel domov. Ja som pokračoval a bol som už aj hladný, no bál som sa zastaviť. Napadlo mi, že nejaký multivitamin by som si mohol zaobstarať. Stavil som sa v lekárni, dali mi akurát minerálkomplex. A ešte dve nejaké čokolády. Vytiahol som peňaženku a lekárnik mi povedal "you are my guest", akože "pozývam ťa". Nechcel peniaze a ukázal mi nech už idem. Ok... Ľudia, čo to videli ma tiež začali núkať ale to som už odmietal. Po chvíli som šiel do nejakej reštiky, ukázal som na niečo a vedľa v obchode som si chcel kúpiť žltú malinovku. Takisto mi dali zadarmo. Vedľa som si sadol najesť sa, keď som chcel platiť tak mávol rukol (gesto "zmizni"). Trochu som nechápal ale šiel som. Po chvíli som začal byť zas trochu hladný, videl som reštiky, kde bolo fest veľa ľudí tak som nezastavoval, keď som videl jednu, kde už asi končili, boli tam okrem obsluhy traja, išiel som tam, v nádeji, že sa najem v kľude. Objednal som si (na výber jedno jedlo) a začal jesť, starší muž mi priniesol ešte dve placky. Myslel som, že je obsluha, poďakoval som a nevšímal som si, jedol som. Zbadal som, že sedí oproti mne a sleduje ma. Ďalší, mladší od neho, vedľa neho stál a hovoril mu v "angličtine" ako sa čo povie. Tak som mu odpovedal. Vraj či chcem ísť k nemu spať. Už som aj hľadal flek na spanie, tak prečo nie. Potom ešte som si dal čaj, musel ho zohriať, lebo bol už studený. Bol fest mastný. Potom som chcel zaplatiť a ujo obsluha nechápal, čo chcem. Ujo, čo ma pozval k sebe spať mu podal tri stovky a naznačil gestom, že poď. Išli sme k nemu cez úzke uličky, na zemi v strede odvodňovací kanál asi 5x5cm v priereze, až sme prišli na koniec. Otvoril dvere, nezamyká sa tu asi, jedna izba a dve postele, naznačil, že jednu posteľ dáme ku stene a druhú asi 1m od nej. Potom ukázal na papuče, tak som sa vyzul. Kázal dať dole
ponožky a voviedol ma do "kúpeľne". Mala asi 1.5x1m, bol tam "turecký" záchod a tam mi malou krhlou, akú u nás majú
deti na hranie naznačil, nech si umyjem nohy. Potom, že si môžem ľahnúť. Zaspal som hneď