Lokalizácia
Formulár sa odosiela
To mas starsi rocnik, vsak? Lebo pozeram, ze aktualny model uz ma uchyt brzdy rieseny "normalne":
images.bikefunint.com

Starsie ramy - https://archive.superiorbikes.com/resources/download/superior/2023.pdf - vyzera to z Tvojej fotky na ten ram od str. 137 - na str. 141 je info o max. rotore - v tom pripade by to bolo tych spominanych 180 mm.
Zobraziť komentár 14.10.2025 - 21:02:23
00
Ano, 2022. Dakujem moc za link pdf.
Ako velky "problem" to moze byt pre ram, ak tam dam 203mm kotuc (ak sa zmesti samozrejme)?
Su brzdne sily natolko rozdielne ze to moze ten ram poskodit?
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 14:13:04
00
mal som na kazdom bajku vzadu 220mm kotuc a nikdy som nepozeral na to ci na to ram je, alebo nieje dimenzovany. myslim ze je na fore malokto tazsi ako ja a permanentny brzdic a nikdy sa mi nic nestalo :) ak sa stane urcite budem prvy
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 15:00:40
01
rozmýšľam, a či ? :) ... ak chceme dosiahnuť rovnaký brzdný účinok, potom na menšom ramene musí byť vyvinutá vyššia brzdná sila na piesty strmeňa, potom na menšej dráhe a menšej ploche dôjde k vyššiemu opotrebeniu kotúča oproti kotúču s vyšším priemerom; a väčšia sila bude pôsobiť na rám na menšom ako väčšom ramene; nevidím do toho, ale neberie sa väčší priemer skôr pre správne či jemnejšie dávkovanie brzdného účinku ? ako aj pre menšie nahrievanie kotúča ? ... pýtam sa ako laik ;
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 19:35:00
00
Lapaj za mna je to jasne "nie", rovnako ako davat adapter na adpater. Ale ako vidis, ini ludia s tym nemaju problem, tak nevravim ze to fungovat nebude :)

dees nie, zober si ze packu stlacis rovnakou silou - t.j. teoreticky sa rovnako "zakusnu" platnicky na mensom aj vacsom kotuci. Aka bude brzdna sila? Rovnaka? Nie, na vacsom kotuci bude vacsia, vsak? Cize pri max. stlaceni paky bude aj max. brzdovy efekt razom vacsi - a prave tymto stupa zatazenie vidlice/ramu.
To s tym zahrievanim kotuca samozrejme plati.
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 20:16:15
01
Sam neviem, preto som sa tu ozval o radu a ake su prakticke skusenosti.
Dakujem za kazdy nazor, skusenost.
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 20:35:37
00
gronkjear nebavíme sa o sile na páčke, bavíme sa o brzdnom účinku; pri rovnakom brzdnom účinku pri väčšom priemeri kotúča bude sila na páčke menšia, no na väčšom ramene / priemeri musí byť sila na strmeň / rám menšia; (to je ako s pastorkami ... pri menšom prenose sily do kľúk na väčšom pastorku dosiahneš rovnaký prenos sily do plášťa ako pri väčšom zábere do kľúk pri menšom počte zubov na pastorku) ...
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 22:19:06
00
Este raz - vacsi kotuc - vacsia brzdna sila - vyssie zatazenie ramu. Ano, je tam ina paka, kedze strmen je v inej vzdialenosti od ramu/vidlice - to este zvacsuje "rameno" strmen-os uchytu, to zatazenie (ramu, vidlice, adaptera, skrutiek...) v danom mieste je teda logicky vyssie.
Typicky priznak old school jazdenia - supol si 203 mm kotuce na svoju RST Gila vidlicu s QR nabojom, lebo tak to jazdili kamosi na sidlisku a do mesiaca si ju mal vyvaklanu v puzdrach. Prave pre to zatazenie.
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 22:32:15
00
No, ak tomu spravne rozumiem, vacsi kotuc = vyssia brzdna sila = vacsie namahanie ramu.
To iste sa ale da dosiahnut aj lepsimi, ucinnejsimi, silnejsimi brzdami na nezmenenom kotuci, 180mm.
A limitacia upgrejdu brzd sa v manuali nespomina...
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 23:57:38
01
Záverečný limiter brzdnej sily je schopnosť prenosu zadnej pneu. Teda silnejšia brzda, či už to dosiahneš zväčšením kotúča alebo výkonnejšie strmenom pripadne platnickami,len skôr zablokuje koleso a ta sila na rám je rovnaká...
Zobraziť komentár 16.10.2025 - 04:33:18
01
Tak potom by asi malo byt jedno, aky kotuc a brzdy tam clovek ma. Podstatne je ako silno a ucinne brzdi koleso na zemi a aky tazky je bajker.
Zobraziť komentár 16.10.2025 - 17:25:27
00
Pri zablokovanom kolese áno vtedy sa brzda neohrieva nepotrebovava.Ale už ani to brzdenie za moc nestoji.
Dosť záleží ako dlho brzda dokáže brzdiť kým sa prehreje,potom už stráca účinnosť. Tak ako obvykle,na veľkosti záleží a hadam ešte viac na spôsobe brzdenia.
Ale to je už úplne iná rozprávka...
Zobraziť komentár 16.10.2025 - 18:53:03
01
keyboard_arrow_up