Takze zakladam tuto temu, aby sa veci suviasace aut, motoriek a hoci aj kosaciek preberali tu a nie medzi bikami. Urcite je tu vela fanusikov (aj odporcov) tejto tematiky, ktory budu radi prispievat
Takze mozeme pokracovat debatou z temy "Škaredé, netradičné bajky a všakovaké výmysly na 2 kolesách" a debatou okolo zahadnej smrti Pininfarina.
Takže kontrola 50km/h v obciach asi nezníži smrteľné nehody. Aspoň nie zásadne. Nechcem tým povedať že sa nemusí dodržiavať.
Kice, päťdesiatka zásadne zníži smrteľnosť nehôd auta s chodcom či cyklistom - jednak sa ich stane menej a jednak majú menšie následky (i keď päťdesiatka je stále ešte dosť).
A minimalne dalsie 2 dovody preco v meste 50, ba az 30:
- vytlacenie tranzitnej premavky von z mesta na obchvaty - do vnutra ma ist len "znesitelne" maximum
- velmi vyrazne znizenie hlucnosti (pripadne smogu a pod)
A minimalne dalsie 2 dovody preco v meste 50, ba az 30:
- vytlacenie tranzitnej premavky von z mesta na obchvaty - do vnutra ma ist len "znesitelne" maximum
Buď si istý, že keby mala každá dedina/mesto obchvat, tak sa tam určite nebudem drajdať.....už len tie obchvaty....
Jaroh
1/ zdroj sú policajné štatistiky v jednotlivých štátoch
2/ prosím, isto nájdeš 3 opatrenia, ktoré sa dotýkajú cyklostov a chodcov za účelom ich zvýšenia bezpečnosti bez toho, aby sa to dotklo motoristov. Nemal by to byť problém predsa.
3/ za rok 2024 len v Bratislave jeden cyklista a jeden kolobežkár zabili chodcov. V Trenčíne majú 2 cyklistov, čo zabili chodcov, v Košiciach mali dokonca 3 prípady. Toľko k tomu, ako cyklisti nezabíjajú. V Holandku majú za rok 2024 len nejak 130 mŕtvych po nehodách cyklista - cyklista. Vieš si to vyhľadať. A to obľúbené klamstvom, ako chodec, či cyklista nezabíjajú už neopakuj. Tento rok som bol na pohrebe člena klubu, ktorý umrel, po zrážke, keď sa auto snažilo vyhnúť neviditeľnému cyklistovi v noci bez svetiel a zrazili sa kvôli tomu 2 autá, výsledok 1 mŕtvy, 2 s trvalými následkami, cyklista zmizol.
4/ zákon platí pre všetkých. Aj pre chodcov, aj cyklistov. Takže očakávam, že Polícia SR bude konať čo má.
Jano1987 :"V rámci Slovenska, či Európy, cyklisti, e-kolobežkári a chodci majú cca 55-60% mieru zavinenia nehôd, ktorých súčasťou bolo auto. Prečo sa všetky opatrenia za účelom ochrany tejto skupiny ľudí týkajú len motoristov?"
2. najefektívnejším takým opatrením sú samostatné chodníky a cyklotrasy, tých sú na Slovensku už tisícky kilometrov (stovky kilometrov, ak rátame iba cyklotrasy),nedotýkajú sa áut a aj kilometrovo aj finančne násobne prekračujú opatrenia, ktoré sa nejako týkajú áut. Ja osobne si myslím, že je dokonca chybou, že sa takmer vôbec nerobia opatrenia, ktoré by obmedzovali autá, sú naozaj iba výnimočné.
3. Ak sú tvoje čísla správne, tak to je 7 úmrtí, ktoré v roku 2024 zapríčinili. Celkovo bolo v tom roku 262 obetí dopravných nehôd, takže cyklisti usmrtili 2.7% zo všetkých úmrtí. Možno o desatinky viac, ak započítame aj tvioj tradičný, i keď nepreukázaný argument, že ľudia hynú aj preto, lebo sa vyhýbajú neosvetlených chodcom a cyklistom.
Takže áno, aj naďalej tvrdím, že ľudí zabíjajú autá, nie bicykle, kolonežky a chodci. Z hľadiska efektivity verejných zdrojov treba riešiť chyby a priestupky vodičov áut, nie cyklistov.
Kice nemám nejakú štatistiku o tom, koľko smrteľných nehôd sa stane pri rýchlostiach okolo 60–70 km/h, ale mám zdroj, ktorý uvádza, že pri bočnom náraze už od 50 km/h výrazne stúpa riziko úmrtia. Pri čelných zrážkach moderných áut sa riziko úmrtia zvyšuje od 70 km/h.
V obciach sa často križujú cesty a autá vychádzajú z dvorov, parkovísk či vedľajších ulíc, takže riziko bočných nárazov je prirodzene vyššie.
Ďalším argumentom pre 50-tku v obciach je aj plynulosť premávky. Napríklad vodiči z vedľajších ciest sa pri pomalšej premávke ľahšie a bezpečnejšie dostanú cez križovatku. Pri nižších rýchlostiach vzniká menej nehôd a teda aj menej času strávia vodiči v zápche.
Jaroh
1/ si jednoduchší? Už som ti niekoľkokrát dodal dôkazi, keď bola diskusia o 1,0/1,5m odstupe, tvrdil som, že v Nemecku majú fičuru, že pokiaľ pomalé vozidlo tvorí prekážku premávke a tvoria sa za ním kolóny, tak ak treba musí až odstaviť auto na vhodnom mieste a nechať rozpustiť kolónu. Nazval si ma klamárom, že nič také neexistuje. Dodal som zákon aj jeho citáciu. Žiadna reakcia, prepáč, nevedel som. Len ticho. Vajanského? Dodal som normy, obrázky z ich, že kde nie sú dodržané. Tvoja reakcia? Zarezali sme šoférov a to je hlavné. Čo tam po tom, že tam mali byť 3m pruhy a boli na niektorých miestach ledva 2,5m, čo tam potom, že chýbali bezpečné odstupy od prekážok a ich označenie. Že? Bolo ti to jedno a ešte si sa smial z neschopných šoférov. Projekt za 1,5 milióna a pritom sa dal reálne spraviť v stave akom je teraz do 200 tisíc. Takže prosím, hľadaj si to sám. Napríklad na Slovensko to nájdeš na stránkach Ministerstva vnútra, taká nápoveda.
2/ reč predsa bola o križovaní, keď sa stretávajú chodci a cyklisti vs autá. Aké opatrenie sa teda spravili, aby chodci a cyklisti na tom boli lepšie? Dopravná výchova? Nie. Určite povinné prilby pre cyklistov, lebo dávajú 70% šancu na prežitie až do rýchlosti 70km/h. Zase nie, zrušili sme povinné prilby s veľkou oslavou. Takže?
3/ to sú len tie o ktorých viem a pozor, polícia ich neklasifikuje ako dopravné nehody, ale ako zabitie, či ťažké ublíženie na zdraví s následkom smrti. Takže ich nenájdeš v štatistike nehodovosti. Za 2024 spôsobili cyklisti len v Bratislave 47 nehôd s chodcami, kde bolo treba chodca hospitalizovať. 15 z nich sú deti do 12 rokov, 10 sú osoby nad 65 rokov.
Ľudí nezabíjajú autá, ale ľudská hlúposť. Tá je ale na 55-60% na strane chodcov a cyklistov.
Ale prosím, normalizuj ďalej, že je v poriadku chodiť na červenú ako chodec a cyklista. Nemať za zníženej viditeľnosti na sebe potrebné zákonom predpísané reflexné prvky a svetlá a podobne.
Ono to zdaleka nieje len o prechdzani mestom - je to aj o tom ist cez mesto co najmenej aj ked mas ciel v meste. Alebo vyuzivat "hlavne tahy" nie bocne ulicky, a podobne. Ale jasne, tu je to jak hrach o stenu hadzat uprimne.
Prosím Jaroh, kľudne aj Marli ak si z toho robíte srandu. Vidím že sa Jaroh vyhýbaš odpovediam, keďže si ani raz neodpovedal. Iba sa vyhováraš alebo meníš tému. Ale prosím, úplne jednoduché otázky, isto zvládneš odpovedať, stačí jednoduché "áno" alebo "nie"
1/ platia pravidlá cestnej premávky pre všetkých účastníkov? áno/nie
2/ majú účastníci cestnej premávky byť trestaný za porušenie pravidiel? áno/nie
3/ je v poriadku, ak vodič vozidla ohrozuje zaráža chodcov? áno/nie
4/ je jazda pod vplyvom problém? áno/nie.
Nevyhýbam sa odpovediam, len s tebou sa skrátka nedá na takomto fóre diskutovať, pretože nevieš viesť konštruktívnu diskusiu. Deň má iba 24 hodín a nedá sa reagovať na tvoje grafomanské výlevy, plné klasických argumentačných chýb ako z učebnice.
K veci:
1. áno
2. neexistuje jednoznačná odpoveď áno/nie - záleží to od závažnosti porušenia zákona
3. nie
4. neexistuje jednoznačná odpoveď áno/nie - záleží od promile a od typu vozidla.
srandu si nerobim, len si si nas omylom spojil, po tom, co som poziadal o zdroj(e) jedneho konkrétneho tvrdenia
Moje odpovede by boli:
1A (i ked niektorí o nich nevedia/nemusia vediet, no aspon tie pre 'svoju' kategoriu by 'mali'
2A (trestaní)
3N
4A
Tak trochu tusim, kam tie otazky (a odpovede) smeruju a co bude nasledovať - no bodaj by som sa mylil.
radšej bude stáť na semaforoch v meste? keď len prechádza tým mestom?
jop sám mám niekoľko kolegýň ktoré chodia z D1 do centra ba (k národnej banke) pričom väčšinou je najpohodlnejšia a zároveň aj najrýchlejšia trasa po obchvate, okolo auparku, cez most SNP, podjazdom na zochovej a šup si pri národnej banke... ale oni sa aj tak trepú do a z roboty cez mesto
snaha vysvetliť im že to nieje najlepšie riešenie bola viac krát..... neúspešne
nuž, chodím do práce do mesta autom málokedy ... ale zhruba 1/3 krát potom domov nejdem obchvatom ale cez uličky okolo polikliniky mýtna sa premocem na jaskáč ... takže by si som sa na obchvat v tomto prípade nespoliehal ... veľmi ale záleží od času kedy chodíte
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Kice, päťdesiatka zásadne zníži smrteľnosť nehôd auta s chodcom či cyklistom - jednak sa ich stane menej a jednak majú menšie následky (i keď päťdesiatka je stále ešte dosť).
Buď si istý, že keby mala každá dedina/mesto obchvat, tak sa tam určite nebudem drajdať.....už len tie obchvaty....
2/ prosím, isto nájdeš 3 opatrenia, ktoré sa dotýkajú cyklostov a chodcov za účelom ich zvýšenia bezpečnosti bez toho, aby sa to dotklo motoristov. Nemal by to byť problém predsa.
3/ za rok 2024 len v Bratislave jeden cyklista a jeden kolobežkár zabili chodcov. V Trenčíne majú 2 cyklistov, čo zabili chodcov, v Košiciach mali dokonca 3 prípady. Toľko k tomu, ako cyklisti nezabíjajú. V Holandku majú za rok 2024 len nejak 130 mŕtvych po nehodách cyklista - cyklista. Vieš si to vyhľadať. A to obľúbené klamstvom, ako chodec, či cyklista nezabíjajú už neopakuj. Tento rok som bol na pohrebe člena klubu, ktorý umrel, po zrážke, keď sa auto snažilo vyhnúť neviditeľnému cyklistovi v noci bez svetiel a zrazili sa kvôli tomu 2 autá, výsledok 1 mŕtvy, 2 s trvalými následkami, cyklista zmizol.
4/ zákon platí pre všetkých. Aj pre chodcov, aj cyklistov. Takže očakávam, že Polícia SR bude konať čo má.
Ja som taký jednoduchší, slabo vyhladavajuci v policajnych statistikach, prosím daj nejake, aby to vyšlo.
2. najefektívnejším takým opatrením sú samostatné chodníky a cyklotrasy, tých sú na Slovensku už tisícky kilometrov (stovky kilometrov, ak rátame iba cyklotrasy),nedotýkajú sa áut a aj kilometrovo aj finančne násobne prekračujú opatrenia, ktoré sa nejako týkajú áut. Ja osobne si myslím, že je dokonca chybou, že sa takmer vôbec nerobia opatrenia, ktoré by obmedzovali autá, sú naozaj iba výnimočné.
3. Ak sú tvoje čísla správne, tak to je 7 úmrtí, ktoré v roku 2024 zapríčinili. Celkovo bolo v tom roku 262 obetí dopravných nehôd, takže cyklisti usmrtili 2.7% zo všetkých úmrtí. Možno o desatinky viac, ak započítame aj tvioj tradičný, i keď nepreukázaný argument, že ľudia hynú aj preto, lebo sa vyhýbajú neosvetlených chodcom a cyklistom.
Takže áno, aj naďalej tvrdím, že ľudí zabíjajú autá, nie bicykle, kolonežky a chodci. Z hľadiska efektivity verejných zdrojov treba riešiť chyby a priestupky vodičov áut, nie cyklistov.
V obciach sa často križujú cesty a autá vychádzajú z dvorov, parkovísk či vedľajších ulíc, takže riziko bočných nárazov je prirodzene vyššie.
Ďalším argumentom pre 50-tku v obciach je aj plynulosť premávky. Napríklad vodiči z vedľajších ciest sa pri pomalšej premávke ľahšie a bezpečnejšie dostanú cez križovatku. Pri nižších rýchlostiach vzniká menej nehôd a teda aj menej času strávia vodiči v zápche.
1/ si jednoduchší? Už som ti niekoľkokrát dodal dôkazi, keď bola diskusia o 1,0/1,5m odstupe, tvrdil som, že v Nemecku majú fičuru, že pokiaľ pomalé vozidlo tvorí prekážku premávke a tvoria sa za ním kolóny, tak ak treba musí až odstaviť auto na vhodnom mieste a nechať rozpustiť kolónu. Nazval si ma klamárom, že nič také neexistuje. Dodal som zákon aj jeho citáciu. Žiadna reakcia, prepáč, nevedel som. Len ticho. Vajanského? Dodal som normy, obrázky z ich, že kde nie sú dodržané. Tvoja reakcia? Zarezali sme šoférov a to je hlavné. Čo tam po tom, že tam mali byť 3m pruhy a boli na niektorých miestach ledva 2,5m, čo tam potom, že chýbali bezpečné odstupy od prekážok a ich označenie. Že? Bolo ti to jedno a ešte si sa smial z neschopných šoférov. Projekt za 1,5 milióna a pritom sa dal reálne spraviť v stave akom je teraz do 200 tisíc. Takže prosím, hľadaj si to sám. Napríklad na Slovensko to nájdeš na stránkach Ministerstva vnútra, taká nápoveda.
2/ reč predsa bola o križovaní, keď sa stretávajú chodci a cyklisti vs autá. Aké opatrenie sa teda spravili, aby chodci a cyklisti na tom boli lepšie? Dopravná výchova? Nie. Určite povinné prilby pre cyklistov, lebo dávajú 70% šancu na prežitie až do rýchlosti 70km/h. Zase nie, zrušili sme povinné prilby s veľkou oslavou. Takže?
3/ to sú len tie o ktorých viem a pozor, polícia ich neklasifikuje ako dopravné nehody, ale ako zabitie, či ťažké ublíženie na zdraví s následkom smrti. Takže ich nenájdeš v štatistike nehodovosti. Za 2024 spôsobili cyklisti len v Bratislave 47 nehôd s chodcami, kde bolo treba chodca hospitalizovať. 15 z nich sú deti do 12 rokov, 10 sú osoby nad 65 rokov.
Ľudí nezabíjajú autá, ale ľudská hlúposť. Tá je ale na 55-60% na strane chodcov a cyklistov.
Ale prosím, normalizuj ďalej, že je v poriadku chodiť na červenú ako chodec a cyklista. Nemať za zníženej viditeľnosti na sebe potrebné zákonom predpísané reflexné prvky a svetlá a podobne.
Pekný deň.
Buď si istý, že veľa ľudí nepôjde po obchvate. Viem
Pekný deň.
On si Jano 'len' pomýlil/stotoznil nas 2 a uz spustil nezastavitelny zoznam vsemoznych prikladov.
Ja som ten jednoduchší, co nevie vyhľadať zdroje a štatistiky...
1/ platia pravidlá cestnej premávky pre všetkých účastníkov? áno/nie
2/ majú účastníci cestnej premávky byť trestaný za porušenie pravidiel? áno/nie
3/ je v poriadku, ak vodič vozidla ohrozuje zaráža chodcov? áno/nie
4/ je jazda pod vplyvom problém? áno/nie.
Nevyhýbam sa odpovediam, len s tebou sa skrátka nedá na takomto fóre diskutovať, pretože nevieš viesť konštruktívnu diskusiu. Deň má iba 24 hodín a nedá sa reagovať na tvoje grafomanské výlevy, plné klasických argumentačných chýb ako z učebnice.
K veci:
1. áno
2. neexistuje jednoznačná odpoveď áno/nie - záleží to od závažnosti porušenia zákona
3. nie
4. neexistuje jednoznačná odpoveď áno/nie - záleží od promile a od typu vozidla.
Pekný deň.
Moje odpovede by boli:
1A (i ked niektorí o nich nevedia/nemusia vediet, no aspon tie pre 'svoju' kategoriu by 'mali'
2A (trestaní)
3N
4A
Tak trochu tusim, kam tie otazky (a odpovede) smeruju a co bude nasledovať - no bodaj by som sa mylil.
jop
snaha vysvetliť im že to nieje najlepšie riešenie bola viac krát..... neúspešne
PS: pár krát som sa hádal s WAZE... už to nerobím