Prelistoval som pekných pár strán fóra a tému týkajúcu výhradne chudnutia/ priberania som nenašiel. Low carb téma si osobne myslím, že nie je len o telesnej hmotnosti. Tak by sme sa prípadne tu mohli vykecávať, ako sa nám (ne)darí, povzbudiť a byť na seba dobrí, však exot!
Za seba poviem, že pár týždňov sa trocha snažím, ale výsledky zatiaľ nie veľmi oslňujúce. Aspoň som sa ako tak pod stovku zo 103 dostal. Ale, trpezlivosť ruže prináša, vonku je pekne, idem zabehať
Mna celkom bavi ako bezne ludia poucaju (aj profici), ze musis robit hento a tamto lebo mne to pomohlo a zabuda sa zohladnovat individualne kazdy jedinec...co plati na jedneho nemusi platit na druheho.
Vo finale je to vzdy matika prijem vs vydaj, ale su iste odlisnosti, ktore treba zohladnovat (vek, typ tela, metablozmus..atd)
Ja chudnem uz asi 3 roky, ked sa pravidelne vazim a mozem (za seba) povedat toto:
- hoci som typicky ektomorf, ktoreho mama nahanala s B12, ked bol mensi dnes je situacia ina
- mam o 25kg viac ako je moja prirodzena hmotnost a dopracoval som sa k tomu pocitivym treningom (napriklad s pivkom), ktory trval cez 30 rokov
- vaha ide kazdorocne hore, nepadne o 1-2kg
- s pribudajucim vekom je coraz tazsie udrzat udrzatelny metabolizmus, napriklad prvy rok, co pravidelne cvicim smerovala moja trendova ciara jasne dole, minuly rok uz len jemne dole a tento rok sla hore...pricom mam pocit, ze robim stale to iste, dokonca mam menej sabesov s chipsami a pod (zozeriem aj balik ak sa nekontrolujem, tento rok som to nespravil ani raz).
- tento rok som zablokoval rast vahy 5 dnovou hladovkou (zaujimavy experiment), kedy dostal metabolizmus na drzku a hoci su to uz 2 mesiace vaha ide hore tak pomaly, ze trendova ciara smeruje zrazu dole.
lebo teda ja som si logicky myslel, že na lakťoch ľahšie .. ale ja na lakťoch vydržím ledva 30-40 s a trasiem sa ako ratlík ale na vystretých vydržím 2 minúty
Keď som dnes hľadal corsairov príspevok, aby som naň mohol zareagovať, tak som si všimol, že rekord (v tomto vlákne zaznamený) má až 6 minút - na vystretých rukách. Ja som doteraz robil vždy na predlaktiach, tak som si následne ráno vyskúšal aj plank na vystretých rukách. Na prvý pokus bez predchádzajúceho tréningu som dal 4:30, asi by som vydržal aj tých 5 minút, čo sa mi podarilo na predlaktiach, ale nechcel som to hneď prepaľovať . Takže subjektívne ľahšie je pre mňa na vystretých rukách
Kvôli stabilizácii lopatky cvičím tento cvik na posilnenie svalov serratus anterior a je to také vyhrbovanie sa v planku na rukách alebo teda v začiatočnej pozícii kľuku. Nie je to ani taká nuda ako len držať jesnu pozíciu 🤔a minulý týždeň mi to aj obvodný lekár, bývalý ortopéd ukazoval keď ma tak okukoval na predoperačnom 🙂
napisal som neuplnu informaciu. ak uz vydrzis dajme tomu 1 min a viac, tak tym, ze budes drzat dlhsie uz vyznamny pokrok v sile svojho jadra nespravis. lespie je si ten plank uz radsej stazit napr. tym, ze si das nohy na nejaku vyvysenu podlozku, alebo budes striedat dvihanie ruky a "protilahlej" nohy, t. j. prava ruka/lava noha, bocny plank a pod. variacii je mnoho.
Aplikácia Kalorické tabuľky sa aktualizovala a zmenila dizajn :D Kokos, čo je toto za rok? Instagram prehodil ikony, tu sa veci menia, kalorické tabuľky tiež pomenili a dorobili obrázkové ikonky, ani január sa ešte neskončil a svet IT nám nedá vydýchnuť :D :D
PS: nemáte tip, nejaké "pred" cvičenie ako sa naučiť skákať na švihadle striedavo ako trénoval Roky Bilbo? :)
Nový výskum naznačuje, že 10-minútová chôdza bezprostredne po jedle kontroluje nárasty ("peaks") hladiny cukru v krvi lepšie ako dlhšia chôdza, ktorá sa začne len o 30 minút neskôr.
Vedci testovali zdravých dospelých za troch podmienok po konzumácii sladeného nápoja: úplný odpočinok, 10-minútová chôdza ihneď po jedle alebo 30-minútová chôdza, ktorá sa začala o pol hodiny neskôr. Obe skupiny, ktoré sa učili chôdzu, vykazovali počas testovacieho obdobia podobnú celkovú kontrolu hladiny cukru v krvi.
Ale toto je to, čo vyniklo: iba tí, ktorí okamžite začali chodiť, výrazne znížili svoj vrchol glukózy, prudký nárast, ktorý najviac zaťažuje váš systém. Dôvod spočíva v načasovaní. Vaše svaly fungujú ako špongie na glukózu, vyťahujú cukor z krvného obehu a používajú ho ako palivo. Najlepšie však fungujú, keď hladina cukru v krvi aktívne stúpa, nie potom, čo už dosiahla vrchol a začala klesať. Ak čakáte príliš dlho, premeškali ste obdobie, kedy pohyb zohráva najväčšiu úlohu. Ak nechodíte, vaše telo zvládne nárast a pokles hladiny cukru v krvi. Je to normálne. Problém je, ak hladina cukru v krvi zostane zvýšená. Ale chôdza je prospešná v každom prípade. Toto zistenie nie je výnimkou. Metaanalýza ôsmich štúdií z roku 2023 dospela k rovnakému záveru: cvičenie po jedle funguje najlepšie, keď začnete čo najskôr po jedle. Išlo o malú pilotnú štúdiu mladých, zdravých dospelých, ktorí konzumovali glukózový nápoj namiesto skutočného jedla. Predtým, ako sa z toho stane pevné odporúčanie, sú potrebné väčšie štúdie u starších populácií. Princíp načasovania však má solídnu podporu.
cize ak cvicim rano o 5.15 a z 99% si davam banan, je lepsie si ho dat tesne pred cvicenim, ako napr 45 min pred? s travenim problem nemam, asi ani keby ho zjem rovno vo fitku :p
Fuuj ze iontak. By som sa povracal. U mna ked nemam chut na jedlo rano dobre funguje proteinovy napoj. Vilgain robi chutovo najlepsie, ake som kedy pil - kokosovy, iced coffe a kazdy ma 33g bielkovin. Ale maju aj dost cukru.
Moje testy. Dal som jeden týždeň poctivo len vajcia a pilos modrý tvaroh 250g. Každý deň 10-12vajec na masti a na večeru tvaroh (pondelok - sobota), v sobotu večer som bol vysekaný ako socha Davida a frajerka mi povedala, že cecky sa mi zmenšili.
Potom - teraz, cez týždeň v robote (utorok - sobota) som dal tréningy len jeden deň 3krat denne 3x(20drep s vyskokom a výpady na každú nohu 10) ďalší deň 3krat denne 3x20klikov a takých "ľahkých" prsných pumpovačiek len s rukami, toto za týždeň 2x (streda drep, štvrtok klik, piatok drep, sobota klik)
Za ten (utorok - sobota) čas som zjedol v utorok a v stredu 60g kuraciny a 60g ryže, okrem toho v priebehu tých 5 dní 2 tvarohy a 62vajec buď na masti alebo masle.
Už som bol menej vysekaný ako minule ale cecky sa mi vraj zväčšili.
Fotky sú po takomto týždni, nažral som sa až potom ale ako prasa
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Vo finale je to vzdy matika prijem vs vydaj, ale su iste odlisnosti, ktore treba zohladnovat (vek, typ tela, metablozmus..atd)
Ja chudnem uz asi 3 roky, ked sa pravidelne vazim a mozem (za seba) povedat toto:
- hoci som typicky ektomorf, ktoreho mama nahanala s B12, ked bol mensi dnes je situacia ina
- mam o 25kg viac ako je moja prirodzena hmotnost a dopracoval som sa k tomu pocitivym treningom (napriklad s pivkom), ktory trval cez 30 rokov
- vaha ide kazdorocne hore, nepadne o 1-2kg
- s pribudajucim vekom je coraz tazsie udrzat udrzatelny metabolizmus, napriklad prvy rok, co pravidelne cvicim smerovala moja trendova ciara jasne dole, minuly rok uz len jemne dole a tento rok sla hore...pricom mam pocit, ze robim stale to iste, dokonca mam menej sabesov s chipsami a pod (zozeriem aj balik ak sa nekontrolujem, tento rok som to nespravil ani raz).
- tento rok som zablokoval rast vahy 5 dnovou hladovkou (zaujimavy experiment), kedy dostal metabolizmus na drzku a hoci su to uz 2 mesiace vaha ide hore tak pomaly, ze trendova ciara smeruje zrazu dole.
A ako lepšie, na počet opakovaní?
a samozrejme tazsie ho udrzis na laktoch ako na vzpriamenych rukach (statika)
Ma tu niekto skusenost s Mounjaro?
Aplikácia Kalorické tabuľky sa aktualizovala a zmenila dizajn :D Kokos, čo je toto za rok? Instagram prehodil ikony, tu sa veci menia, kalorické tabuľky tiež pomenili a dorobili obrázkové ikonky, ani január sa ešte neskončil a svet IT nám nedá vydýchnuť :D :D
PS: nemáte tip, nejaké "pred" cvičenie ako sa naučiť skákať na švihadle striedavo ako trénoval Roky Bilbo? :)
Prečo je 10-minútová chôdza hneď po jedle lepšia ako dlhšia chôdza o 30 minút neskôr. https://www.nature.com/articles/s41598-025-07312-y
Nový výskum naznačuje, že 10-minútová chôdza bezprostredne po jedle kontroluje nárasty ("peaks") hladiny cukru v krvi lepšie ako dlhšia chôdza, ktorá sa začne len o 30 minút neskôr.
Vedci testovali zdravých dospelých za troch podmienok po konzumácii sladeného nápoja: úplný odpočinok, 10-minútová chôdza ihneď po jedle alebo 30-minútová chôdza, ktorá sa začala o pol hodiny neskôr. Obe skupiny, ktoré sa učili chôdzu, vykazovali počas testovacieho obdobia podobnú celkovú kontrolu hladiny cukru v krvi.
Ale toto je to, čo vyniklo: iba tí, ktorí okamžite začali chodiť, výrazne znížili svoj vrchol glukózy, prudký nárast, ktorý najviac zaťažuje váš systém. Dôvod spočíva v načasovaní. Vaše svaly fungujú ako špongie na glukózu, vyťahujú cukor z krvného obehu a používajú ho ako palivo. Najlepšie však fungujú, keď hladina cukru v krvi aktívne stúpa, nie potom, čo už dosiahla vrchol a začala klesať. Ak čakáte príliš dlho, premeškali ste obdobie, kedy pohyb zohráva najväčšiu úlohu. Ak nechodíte, vaše telo zvládne nárast a pokles hladiny cukru v krvi. Je to normálne. Problém je, ak hladina cukru v krvi zostane zvýšená. Ale chôdza je prospešná v každom prípade. Toto zistenie nie je výnimkou. Metaanalýza ôsmich štúdií z roku 2023 dospela k rovnakému záveru: cvičenie po jedle funguje najlepšie, keď začnete čo najskôr po jedle. Išlo o malú pilotnú štúdiu mladých, zdravých dospelých, ktorí konzumovali glukózový nápoj namiesto skutočného jedla. Predtým, ako sa z toho stane pevné odporúčanie, sú potrebné väčšie štúdie u starších populácií. Princíp načasovania však má solídnu podporu.
cize ak cvicim rano o 5.15 a z 99% si davam banan, je lepsie si ho dat tesne pred cvicenim, ako napr 45 min pred? s travenim problem nemam, asi ani keby ho zjem rovno vo fitku :p
Fuuj ze iontak. By som sa povracal. U mna ked nemam chut na jedlo rano dobre funguje proteinovy napoj. Vilgain robi chutovo najlepsie, ake som kedy pil - kokosovy, iced coffe a kazdy ma 33g bielkovin. Ale maju aj dost cukru.
https://aktin.sk/proteinove-napoje
Potom - teraz, cez týždeň v robote (utorok - sobota) som dal tréningy len jeden deň 3krat denne 3x(20drep s vyskokom a výpady na každú nohu 10) ďalší deň 3krat denne 3x20klikov a takých "ľahkých" prsných pumpovačiek len s rukami, toto za týždeň 2x (streda drep, štvrtok klik, piatok drep, sobota klik)
Za ten (utorok - sobota) čas som zjedol v utorok a v stredu 60g kuraciny a 60g ryže, okrem toho v priebehu tých 5 dní 2 tvarohy a 62vajec buď na masti alebo masle.
Už som bol menej vysekaný ako minule ale cecky sa mi vraj zväčšili.
Fotky sú po takomto týždni, nažral som sa až potom ale ako prasa