okrem toho to sposobilo (mozno len ciastocne) aj destrukciu loziska(idem menit) pri ktorom to bolo. ciastocne olupovanie som spozoroval uz davnejsie (ca.polroka) ,ale nezdalo sa to nic vazne (boli to len malinke ciastocky po okrajoch)...funkcne to snad nic neovplyvnuje,ale velmi tazko sa stred vytahuje pri servisovani (riesim to gumovym kladivom
co si o tom myslite?
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 17:05
Boli sme takto bikovat v Grecku a partakovi sa strhal pedalovy zavit na kluke (neriesme teraz preco). Jedine riesenie bolo kupit kluku. Ale kedze mal stred octalink, museli sme az do okresneho mesta 250km a tam hladat jediny bike shop, kde poznali modernejsie shimano komponenty. Inak vsade v kazdej rybarskej dedinke bol bike obchod, ale tam sa dali kupit maximalne tak duse, plaste brzdove gumicky a predpotopne shimano komponenty. Niekedy vsak nie je dolezite ze to je to najlepsie ale ze to vobec jazdi a da sa to rychlo opravit aj bez potreby specializovaneho servisu.
- system s integrovanou osou bude samozrejme kus tuhsi a ma aj dalsie ciastkove vyhody oproti starsim systemom ale osobne by som tomu az taku velku dolezitost neprikladal lebo podstatne maksim clenom na torznu tuhost v celej sustave sa mi vidi ram.
- co je dolezitejsie je, ze integrovana os je momentalne standard a s ohladom na dostupnost nahradnych dielov u novych bikov prioritna volba. aj ked mozno funkcne splnaju naroky 99.999% bikerov oba systemy, je jasne ze aktualne je 4-hran otazka bud nizsich cenovych kategorii alebo, tak ako pise rasto, spickovych starsich zalezitosti (6-hran od Tune je obdoba 4-hranu, prinasa iba o nieco nizsie kontaktne tlaky na spoji kluka-oska a moznost vacsieho priemeru osky a tym jej lepsieho odvrtania.)
- jazdim 4-hran a este sa mi nestalo aby sa mi kluka povolila (na vsetkych klukach mam integrovane stahovaky). kluky stahujem tak 2x rocne ked robim kompletnu rozborku/zborku biku a 4-hran na kluke nejavi ziadne znamky roztlacenia (kluky maju dajakych 7 rokov a za sebou kopu kilometrov), samozrejme ze to je do velkej miery zalezitost kvality samotnych kluk. na vsetkych bikoch som mal zapuzdreny stred Kinex a nestalo sa mi aby som ho znicil (ten co mam aktualne ma hadam za sebou tolko co kluky a silne zvazujem ci ma vyznam menit ho kvoli vahe za titanovy...)
riesil som nedavno tiez problem so stredom - tento rok mi narastla vola na mojom stvorhrane /mam to na LX klukach este s 5 pavukom/ cez zdravu medzu a tak som zvazoval, ci si nekupim presne take LX hollowtech kluky jake ma shickmomber, kedze aj prevodniky su uz dost oskulane.
a ked som zistil, ze nahradny stvorhran stoji normalne v kamenom obchode 185 korun, a nahradne loziska do hollowtech srandy asi 1000, tak bolo vymalovane.
- uvazoval som skor o FSA Ultimax Ti (vahovo bez skrutiek vraj niekde okolo 160g za cca 2000SKK myslim), Tune sa mi neoplati lebo neodlahcujem do vitrinky...
- btw. moj Kinex je este kus lahsi ako na tej vahe bo ho jazdim na plastovych miskach
Tak toto beriem ako prvu aspon trochu realnu vyhodu stvorhranu oproti integrovanej oske - uspora pri vymene lozisiek. Ale treba to dost vyrazne uviest na pravu mieru, aby to bolo pravdive. Konkretne loziska na HT II alebo Tuvativ GXP sa daju kupit za cca 700 Sk a seriozny porovnatelny stvorhran (Kinex) sa da kupit za cca 350-400 Sk. O Kinexe pisem preto, ze nemozeme objektivne porovnavat znackove loziska pre HT II/GXP s cenou noname shitoveho azijskeho stvorhranu zo zeleziarstva. To ja potom mozem pouzit argument, ze na HT II/GXP staci kupit dve loziska po cca 100 Sk a doma si ich v pohode vymenit a zrazu som na tom lacnejsie ako pri stvorhranoch.
...myslel som tym to, ze za vahovo porovnatelny stred FSA/Tune dat 3.5-nasobok je mne osobne zbytocne... (a na znacku si nepotrpim)
- praskanie som nemyslel v spojeni so stredom Kinex, skor vzhladom na kombinaciu duralova miska-duralovy ram (obcas sa to praskanie na bikoch objavuje a duralovy ram s oversize trubkami funguje v takom pripade ako vynimocne kvalitny rezonator
nuz tych 185 sk bolo za kinex, a tych skoro 1000 za Xt loziska aj s tym domcekom ci co to tam je..
a ked mi kinex vydrzi 4 roky, tak budem velmi nespokojny. povodne shitmano vyzdrzalo 8 sezon - hrubo odhadujem 10ooo az 15ooo km.
chcem povedat to, ze ak mas funkcne kluky na 4 hran, tak sa neoplati prechadzat na HT riesenie z dovodu ceny a asi aj lepsej zivotnosti 4hranu.
mne sa to oplati dokonca aj vtedy, ked vymenim vsetky 3 prevodniky, vzdy to bude lacnejsie jak nove HT kluky..
samozrejme novy bicykel by som so 4 hranom uz nebral
a ked mi kinex vydrzi 4 roky, tak budem velmi nespokojny. povodne shitmano vyzdrzalo 8 sezon - hrubo odhadujem 10ooo az 15ooo km.
Ano, v kamennom obchode samozrejme stoja XT aj GXP loziska viac. Kinex som sice pod 200 Sk nevidel, ale moze byt (zavisi aj od typu). A uvadzal som realne ceny HT II/GXP lozisiek vratane domcekov, za ktore si to mozem kupit cez net, nie ceny v kamennych obchodoch. Keby som kupoval len loziska, tak za 200 Sk mam situaciu s HT II/ GXP vyriesenu. A co sa tyka zivotnosti - GXP mi bez udrzby a bez naznaku opotrebenia vydrzalo okolo 9000 Km.
P.S. Uz sa to tu riesilo vo vela temach - dnes je uz luxus kupovat taketo nahradne suciastky v kamennych shopoch. Tie maju vyznam hlavne kvoli nakupu veci, ktore treba vyskusat - tretry, oblecenie, rukavice, prilby, okuliare...
Pokial viem, tak Kinex vyraba viac urovni kvality.
A co sa tyka zničenie. svojho času boli prípady, že nadupanci strhali campagnollo stredy na cestakoch. Kde urobili taliansky konstrukteri chybu? Podla mna nikde!
Niekomu sa to jednoducho videl iba dobry napad to rozbiť, nič viac.
Mne sa jeden zapuzdrený kinex raz rozlámal
A co sa tyka zničenie. svojho času boli prípady, že nadupanci strhali campagnollo stredy na cestakoch. Kde urobili taliansky konstrukteri chybu? Podla mna nikde!
...
Stvorhrany pre Campu robil Kinex. Ale tiez neviem pre ktore sady konkretne...
mam este otazku, stredy truvativ maju celkom dobre ceny tak ci by nan isli nahodit aj ine kluky ako truvativy