ked som tam bol ja, stretli sme lesnika na hranici VO a doarzne nas upozornoval, aby sme sa ani nepokusali do VO vchadzat, tak sme mu radsej nevraveli, ze uz sme tam boli.
Predtym, pred rokmi, na pesej ture sme za dva dni stretli par ludi, niektori sa pytali, ci vobec vieme, kde vlastne sme, ale neboli militantni.
03.03.2010 - 08:50:57
00
Skontrolova som si datumy na Trone 28.7.2006 a 23.9.2008 - mozno ucta k sedinam im nedovolila pokusit sa zasiahnut. ;)
03.03.2010 - 12:05:22
00
Ja som bol 7.6.2009, 12.7.2009, 25.10.2009. Tiez niekedy v lete 2008 som tade prechadzal pri navrate z Kralovej Hole cez Ulozu az do Ticheho potoka a dalej na Cergov. A nic. Ani uctu k sedinam som nepotreboval. Stretli sme tam dost bikerov, domacich z Kezmarku, Lubovne, Levoce ale aj dalsich z Ceska. Na cestu sme sa pytali aj nejakych lesnych robotnikov (a poradili bez problemov) ako aj lesnikov co robili party pri rybniku ci co to tam bolo pri Zalubici. V oktobri tam dokonca bludili Poliaci na aute a chceli sa dostat z Lubovne do Levoce - cestu sme im poradili, ale za zavory sme zaruku nedavali.
Paradny bol zjazd Ostrý vrch - Tichý Potok, ale jazdi sa aj opacne...
No a v plane je tam este veeeeeela dalsich jazd. Tesim sa.
03.03.2010 - 16:43:38
00
Mysliš zjazd Chata Javorinka Tichy potok? tak ten ja super, a opacne , tak to je fuška
03.03.2010 - 22:04:08
00
KONECNE KONIEC VO JAVORINA???

Ustavny sud rozhodol uz v septembri 2009, zruseniu VO Javorina nic nebrani uz pol roka a vlada stale nic... :puke:

Nuz podla toho, co povedal dnes minister obrany, tato vlada legislativne zrusenie uz nestihne. Nechava to na novu povolebnu garnituru :(
03.03.2010 - 23:48:54
00
Uz davno to mohlo byt hotove (to zrusenie VO) len by to museli kompetentni aj chciet. Ale kto bude dobrovolne utekat od korytka ked tam su este stovky kubikov dreva? Ked uz musia, tak len pomaly, pomalicky... ved aj to natahovanie od roku 2005 je iba taka ucelova obstrukcia. Kto poznal Levocske vrchy v 1990 a teraz tak vie, ze tam padli statisice ak nie miliony kubikov dreva. Niekedy z Levocskych ani tatry nebolo vidno kvoli hustemu porastu stromov a dnes... na tej zapadnej strane je to takmer uplne hole.

Mysliš zjazd Chata Javorinka Tichy potok? tak ten ja super, a opacne , tak to je fuška

Neviem ci je tam chata. Isli sme od Brutoviec popod Spissku na Ostry Vrch a dole.
Na vrch Javorinka sme nesli ani neviem, ci a kde je tam niekde chata a na mapach tam nic nie je vyznacene. Nie som tam domorodec ale asi hovorime o tom istom.
04.03.2010 - 07:04:51
00
Nechapem, vsetci sa tu vytesujeme z toho kedy uz bude zruseny VO Javorina, kazdy predpoklada ze potom si uz tu bude moct bikovat, chodit atd. kade tade bez povoleni a strachu zo stretu s Vojenskou policiou a Lesnou strazou. CHAPEM ze ked idem po ceste od TICHEHO POTOKA,TORYSIEK,N.REPAS atd. tak ma vita STOPKA s rampou. NECHAPEM, ze ked chcem vojst do VO Javorina od obce Bajerovce na vychodnom upati tak ma vitaju tabule so Zakazom vjazdu a napisom SUKROMNY POZEMOK VSTUP ZAKAZANY. Tak nech mi niekto vysvetli ako je to vlastne. PODLA MNA PO UKONCENI CINNOSTI VO JAVORINA SI TAKETO ZAKAZOVE TABULE DAJU VSETCI URBARNICI, VLASTNICI A OBCE. A S M E V P R D E L I. Za tou tabulou si SUKROMNICI veselo tazia drevo na konoch, traktoroch a stvorkolkach...
04.03.2010 - 09:35:03
00
Myslim si, ze tabula "Sukromny pozemok - vstup zakazany" je tam skor demonstrativne najma pre vojakov, ked ludia chceli prave im ukazat, kam vstupuju alebo je nepodstatna pretoze ten, kto ju umiestnil urobil tak na vlastnu past, nepozna zakon a porusuje ho. Nedivme sa tomu, ked sa veci nedokazu vyriesit zakonnou cestou za 5-6 rokov, ze dotknuti beru spravodlivost do vlastnych ruk a tym aj oni porusuju zakon.
Ohladom lesov a vstupu do nich existuju ine zakony ktore budu platit (zakon o lesoch 326/2005 a zakon o ochrane prirody 543/2002), ked VO bude zruseny. Vstup do lesa pre verejnost povoluju a ani vlastnik lesa nema zakonne pravo vyzadovat nieco nad ramec tohto zakona. Ano, zakon vlastnikom umozni vyhlasit zakaz vstupu do lesa pre vsetkych, ale iba v urcitych situaciach s pozehnanim nadriadenych organov a pri dodrzani urcitych podmienok. Najbeznejsie pouzivane su napr. ze les bude z nejakeho dovodu ohradeny (napr. obora) alebo na ziadost urbarnikov ze sa tam robi tazba (co moze nastat skor, ale toto nemoze mat neobmedzenu platnost).

Zakladom pre pracu vlastnikov je zakon o lesoch a ten v § 30 hovori:

Využívanie lesov verejnosťou

(1) Každý má právo vstupovať na lesné pozemky.
(2) Pri využívaní lesov verejnosťou je každý povinný chrániť a nenarušovať lesné prostredie, rešpektovať práva a oprávnené záujmy vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa a pokyny obhospodarovateľa lesa, člena lesnej stráže a orgánu štátnej správy lesného hospodárstva.
(3) Využívanie lesov verejnosťou sa nevzťahuje na vojenské lesy.
(4) Orgán štátnej správy lesného hospodárstva môže na žiadosť vlastníka, správcu alebo obhospodarovateľa lesa alebo z vlastného podnetu zakázať alebo obmedziť využívanie lesov verejnosťou na dobu nevyhnutne potrebnú, ak to vyžaduje ochrana práv a oprávnených záujmov vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa, ochrana lesa (§ 28) alebo iný verejný záujem. Orgán štátnej správy lesného hospodárstva zákaz alebo obmedzenie využívania lesov verejnosťou vhodným spôsobom zverejní a v prípade potreby obhospodarovateľovi lesa uloží dotknutú časť lesa označiť. Na konanie o vydávaní a odvolávaní zákazov alebo obmedzení využívania lesov verejnosťou sa nevzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní.12)

A prave ten odstavec 3) teraz porusuje kazdu, kto tsam chodi hoci len na huby bez specialneho povolenia vojakov z Kezmarku, aj ked tam uz nie je z ich strany dovod to tvrdo trestat, zakon je zakon a ak tam stretnes nejakeho hyperaktivneho gumaka, zakon bude na jeho strane. Po zruseni VO uz bude vstup absolutne legalny.
04.03.2010 - 10:37:35
00
Ti čo maju radi teren , veľmi smutiť nemusia, ked nas voj. pasma nepustia, pretoze najlepšie terenne trasy v Levočskych vrchoch su mimo voj. pasma.,okrem Čerteža, Ti čo maju radi spevnene cesty, maju problem, aj ked zakazane ovocie najviac chuti
04.03.2010 - 12:38:50
00
Podla turistickej mapy su vojenskym obvodom takmer cele Levocske vrchy.
Od levocskej doliny (zbojnicka luka nad levocou) na juhu, nad Zavadou, Toryskami, Tichym potokom, Poloma, Bajerovce, Sambron, Jakubany, Kolackov, Lomnicka, Holumnica, Jurske, Ihlany, Lubica, Tvarozna, Hradisko... za vsetkymi tymi dedinami by si nemal ist do lesov nad obcami. Takze v podstate cele Levocske vrchy... Pozri na http://www.turistickamapa.sk , je to tam vysrafovane. Takze kde su tie najlepšie terenne trasy v Levočskych vrchoch mimo voj. pasma ???
Myslis absolutny okraj na juhovychode? To je malo.
04.03.2010 - 14:14:33
00
a čo tak Podproč, cela Paršiva, Kunišov, Striberna hora,Bišar, Spisska, Kamenna,Čarňakovec,Kraľovec, Pavľany, Marianska hora, čize asi 30 percent nepatri do Levočskych vrchoch, ja nepotrebujem pozerať do mapy, tu som doma, mozeme sa osobne na to pozrieť, v maji mame prechod cez Levočske vrchy, pozyvam
04.03.2010 - 14:36:03
00
Hovorim: juhovychodny okraj. ;) Neznamena to, ze tam nie su paradne trasy! :shake:
Daj dostatocne dopredu vediet, kedy to bude. Dufam, ze termin nebude kolidovat s prechodom braniska a nebude v tom taky chaos ako minuly rok - ze sa prekladali terminy kvoli pocasiu a ani neviem, ci ste nakoniec isli. Velmi rad spoznam z toho mnozstva tras prave tie najlepsie a prave to poznaju domorodci logicky najlepsie. :handshake:


Naposledy upravil Minikin dňa 04.03.2010 - 14:52:04, celkovo upravené 1 krát.

04.03.2010 - 14:48:51
00
Minuly rok nam to nevyšlo, tento rok si to vynahradime, v aprili dam vediet kedy presne to bude, tesim sa
04.03.2010 - 14:51:49
00
no neviem ako vy, ale ja tam uz jazdim 5tu sezonu (od roku 2006) :D tento rok som bol uz asi 4 krat, ale len v Ruskinovciach a spat, za tu dobu som tam postretaval kadekoho, aj lesnu straz, ktorym som sa slusne pozdravil a sa mi odzdravili, ocividne kontrolovali tazbu dreva, mam prejdenu hlavne cast od KK az po LE, Chatu Gehula, Vinna, Vaclavak ... cez leto ked tam chodim mi to pride, ako keby to uz davno nebol vojensky obvod, pomerne dost rusno, lavicky, tabule, ohniska, ale samozrejme by ma potesilo keby to uz definitnve zrusili.
04.03.2010 - 19:24:52
00
tak, dnesny jarny den som si naplno uzil na biku, bol som aj vo VOJ, no prekvapil ma kamion s nadrozmernym nakladom, ktory prevazal tank, pred nim dva sprievodne auta s majakmi a ako nahle sa dostali na hlavnu cestu v Lubici, kde sa vzal, tu sa vzal tmavy vrtulnik, podozrivo kopiroval cestu po ktorej siel aj spominany kamion, tak si hovorim, ze asi odvazaju vojensku techniku prec kvoli zruseniu VOJ, nechcem tu zacat kecať o politike, ale prave som si precital tento clanok:

http://tvnoviny.sk/spravy/domace/sns-treba-posilnit-armadu-madari-chystaju-utok.html

...neviem co si mam otom mysliet :D zeby to bola nahoda? :D alebo to Slota s tym zbrojenim mysli vazne? :D
23.03.2010 - 19:12:21
00
keyboard_arrow_up