akurát som sa vrátil z menšieho výjazdu a medzi kótou pod Kozliskom a Hradom Pajštún na žltej som stretol záchranárov ako ratujú rozsekaného bikera, keď som došiel akurát ho fixovali do nafukovacích nosítok, a bol už našťastie zafixovany a na infúzke, bohužiaľ záchranári neboli moc zhovorčivý a dotyčný tiež nie, tak ak tu je niekto kto ho pozná dajte vedieť ako dopadol.
Hádam všetko dobre dopadne ale kua, ľudia dávajte pozor.
Prajem skore uzdravenie
1. Lokalizacia pri volani na 112 ja automaticka a zo zakona a nikto si od vas suhlas pytat nebude (zákon 610/2003 Z. z. - § 59 bod 9):
"Pri tiesňových volaniach je podnik povinný poskytovať koordinačnému alebo operačnému stredisku integrovaného záchranného systému, ak je to technicky možné, zobrazenie identifikácie volajúcej stanice a lokalizačné údaje, a to aj v prípade, že volajúca stanica zamedzila zobrazenie identifikácie volajúcej stanice alebo nedala súhlas na spracovanie lokalizačných údajov. Koordinačné alebo operačné stredisko integrovaného záchranného systému od okamihu, keď mu boli poskytnuté žiadané údaje, zodpovedá za škodu spôsobenú zneužitím poskytnutých informácií o osobných a lokalizačných údajoch."
2. Lokalizacia v lesnom prostredi so slabym signalom resp. signalom len na niektorych miestach? Na vykrvacanie alebo podchladenie zomriete skor nez vas najdu - len na zaklade GSM signalu je väcsinou velmi tazko mozne urcit dostatocne presne polohu v horskom terene mimo obyvanych oblasti. Vsak si to skuste velmi jednoducho aj sami - nainstalujte si najnovsiu verziu Google maps pre mobily zo stranky http://m.google.com, zapnite funkciu "Moja poloha" a nechajte vypnutu GPS lokalizaciu (ak ju vas mobil ma vstavanu). Mobil bude zobrazovat vasu potencialnu polohu urcenu na zaklade GSM signalu na mape aj s informaciou o velkosti odchylky a svetlomodrym ciastocne transparentnym kruhom zobrazi na mape potencialny okruh, kde sa mozete nachadzat. Skuste si to tam nad Pajstunom zapnut a potom pochopite ci vas niekto niekedy zlokalizuje ked pojde o zivot...
P.S. Ked najblizsie tento vikend pojdem po cervenej, tak presne na vrchu Somara si dam spravit lokalizaciu cez GSM a spravim aj screenshot displeja a zavesim ho sem. Sam som zvedavy, ako presne resp. nepresne to bude...
na druhej strane je to lepšie ako nič, keď dostanú lokalizáciu na kruh s priemerom 100-200m dá sa dokričať ak pri zranenom už niekto je.. občas aj dovidieť.. a napr lokalizácia+červená turistická značka už pomôže hodne, aj keď bude nepresná..
V starsich mobiloch Nokia sa dala cez kabel aktivovat funkcia Netmonitor, kde sa dali sledovat udaje a kody jednotlivych zakladnoviek. Trebalo vsak mat znalost ich polohy, aby sa dala urcit poloha mobilu.
Z toho pohladu je GPS suradnica presnejsia.
Dolezite je aby bajker vedel kde je, a ak ide niekam na blint, tak s kamosmi. Ale v terene aspon zakladna orientacia musi byt.
a nemáte niekto fotku toho dvojskoku alebo čo je to vlastne?
Dobrý deň.
S poukazom na nižšie uvedenú otázku Vám oznamujem, že záchranná služba je schopná nájsť raneného v teréne na základe zadania súradníc GPS, avšak iba za predpokladu, že žiadateľ o pomoc operátorovi zadá tieto súradnice, na základe ktorých sa operátorovi zobrazí poloha na mape, čiže ide o manuálne vyhľadávanie.
S pozdravom
Emília Šantová
Komunikačný odbor Kancelárie ministra vnútra SR
a nemáte niekto fotku toho dvojskoku alebo čo je to vlastne?
Doma mam , vecer mozem hodit