Kupil som novy celoodpruzeny ram http://www.bicykle.net/znacky/4ever/4ever-horske/virus-sxc2-2010.html s RS Monarch 4.2 C tuning (firm platform). Nafukal som to najprv na nejakych 180 psi, no pri mojej vahe 92 kg a systeme prepakovania, to bolo tak na hrane 25-30% SAG. Chcel som tvrdsie nastavenie, tak som dal 250 psi (275 je max), SAG je cca 20% co mi vyhovuje. Akurat ked dam "lock" resp. zapnem floodgate, tak mi to pride len minimalny rozdiel oproti otvorenej verzii tlmica - po otoceni packy do pozicie gate je SAG 15%. Skusal som manipulovat aj s tym zlatym otocnym kolieskom, ale nezbadal som nejaky rozdiel. Otazka na tych ktori maju skusenosti s tymto tlmicom - da sa nejak nastavit floodgate, aby uzamknutie bolo citelne oproti otvorenemu tlmicu alebo sa musim s tym zmierit, ze viac to zamknut nejde?
15.05.2010 - 21:53:13
00
Ak správne rozumiem, ty čakáš od tlmiča že po locku bude SAG 0% ???
15.05.2010 - 23:02:10
00
Nie, az taky "optimista" nie som :)). Je mi jasne, ze to nebude nafest uzamknute ako predna vidla, kedze 90% hmotnosti je na zadnej stavbe. Par krat som jazdil na podobnych ramoch s inymi tlmicmi (http://www.bicykle.net/znacky/4ever/4ever-horske/virus-sxa1.html a http://www.merida.sk/velkyobrazek.php?url=/imgs/products/Merida/178259_main_large.jpg) a mal som pocit, ze po uzamknuti tlmica, tlmic bol o dost "progresivnejsi" ako tento. Preto sa chcem uistit, ci je to len subjektivny pocit alebo s tym tlmicom nie je nieco v poriadku...
15.05.2010 - 23:31:39
00
Tak ten LOCK ovplyvní ten SAG minimálne, možno tak ako si uviedol z tých 20% na 15% viac určite nie. Lockout a všetky nastavenia samotného tlmiča sú závisle od tlakov a nie od pozície(zdvihu v ktorom je tlmič)!!! T.z lock môže zaberať aj pri 50% SAGu, to však znamená značne podhustený tlmič. Ale olej sa nepýta tlmiča v akom je zdvihu či 10 alebo 15% ale reaguje na rozdiely tlakov.

V tomto tlmiči tam však existuje pre olej ešte jedna cesta, ktorá funguje ako ochrana proti dorazu. A ak je táto cesta nastavená tak, že sa otvára pri nižšom rozdiele tlakov ako u iného tlmiča, tak sa bude samozrejem tlmič správať trochu menej tuho pri zamknutí. Možno sa to ťažko číta a chápe ale uzavrel by som to takto:
Ak tlmič po zamknutí a utiahnutom gate na max. značne stuhne, a pôjde ťažko do zdvihu, tak lock jednoznačne funguje. Znížením gate-u bude tlmič menej tuhý pri zamknutí. Všetko je nezávislé od zdvihu a SAGu. Neviem presne ako vyzerá vnútri tento Monarch 4.2 ale pokým funguje tlmič bez nejakých divných zvukov a odskok bez problémov, nebude tam žiaden problém. Najlepšie sa dá funkcia tlmiča pochopiť po jeho rozobraní. :)
15.05.2010 - 23:58:54
00
No rozoberat sa ho radsej nexystam :), ale uz xapem ako ten princip funguje - myslel som, ze lock vyraznejsi ovplyvni aj samotny SAG ako napr. pri prednej vidle. Po zamknuti tlmica je urcite citelne, ze ide tazsie do zdivhu a pri normalnom slapani citit mierne pracovanie zadnej stavby - tu som ocakaval, ze pracovat zacne az pri silnejsich zaberoch resp. slapani zo sedla. Rebound mam nastaveny blizsie k "zajacovi", cize na rychlejsi odskok. Co sa tyka zvukoveho prejavu, obcas pri vacsom naraze si akoby "odfukol", no inak nevydava ziadne zvuky.
16.05.2010 - 01:38:49
00
Rozoberať ho určite nerozoberaj, kto s tým nemá skúsenosti a nerozumie presne ako to funguje nech to nechá tak. :)
U tlmiča pôsobia veľké sily a tlaky a pri Tvojej váhe sú tlaky ešte celkovo dosť väčšie ako pri niekom kto má 70kg. Ten lock by mohol byť zrejme aj tuhší ale je to takto navrhnuté a funguje to tak, samozrejme upraviť sa to dá. ;)
Rebound pri takých tlakoch ako fúkaš by si mal mať skôr bližšie ku korytnačke. To odfuknutie čo tu spomínaš je high speed expanzia a tá sa otvára pri rozťahovaní tlmiča za väšou prekážkou. Tvojim vyšetlovaním klasického reboundu na zajaca túto funkciu viac menej odstavuješ resp. obmedzuješ. Takže pekne utiahnúť trochu rebound do rozumnej miery, radšej zlatý stred ako príliš rýchlo. Na diaľku však nemôžem povedať s istotou aké je najlepšie nastavenie. Ale keďže to fúkaš na dosť vysoké tlaky, (a čím vyšší tlak, tým rýchlejšie sa tlmič vracia) tak odhadujem že ideálne to bude až v 3/4 bližšie ku korytnačke.
Správne nastavenie reboundu zistíš najlepšie tak, že pri trochu tvrdších gumách si pár krát prebehneš krátky úsek s rôznymi nerovnosťami a poskúšaš rôzne nastavenia reboundu. Keď máš pocit najlepšieho kontaktu kolesa s terénom máš vyhrané. Treba sa však detailne sústrediť na prácu odpruženia a rozoznávať rozdiely, čo každý nedokáže. ;)

Inak k zajacovi od RS: Všimol si už niekto toho RS zajaca s rohami? Na jednej vidlici som takého videl, asi ani netušíme čo im to tam v tom Taiwane rastie. :lol:
16.05.2010 - 09:43:04
00
...Inak k zajacovi od RS: Všimol si už niekto toho RS zajaca s rohami? Na jednej vidlici som takého videl, asi ani netušíme čo im to tam v tom Taiwane rastie. :lol:

to je zajdalopa (jackalope) - americké bájne zviera ;)
16.05.2010 - 09:49:04
00
Hehé zaujímavé čo sa človek nedozvie. :)
16.05.2010 - 10:04:44
00
Nechápem načo si niekto kupuje fulla,keď chce mať HT-čko :wasntme:
16.05.2010 - 10:23:59
00
Ok, tak skusim to zatial nastavit tak, ako vravis a pojazdim, uvidim... Je mi jasne, ze nastavit idealne tlmic hned na zaciatku by bola velka nahoda a bude to xciet jazdit, skusat rozne nastavenia a tak sa dopracovat k tomu, co od toho cakas. Teraz to mam fuknute skoro na max, kedze som xcel vyskusat tvrdsie nastavenie - uvidim ako sa to bude chovat, ked to poriadne prezeniem v terene... Pises, ze sa da ten lock upravit - myslis to tak, ze priamym zasahom do tlmica t.z. rozbrat atd.?

Btw toho zajaca som si aj ja vsimol, mne to pripadalo ako srnec v behu, ale ze je to zajdolapa, tak to som fakt netusil :lol: .

To tecumseh: to je asi taka otazka ako "naco robia tlmice s lockom?"... ;)
16.05.2010 - 11:31:47
00
Áno chcelo by to priamy zásah do tlmiča a zrejme aj niečo dať vyrobiť. Sám presne neviem ako to má Monarch riešené, to by trebalo rozhodiť. Vidím to však ako zbytočné a jadi na tom ako to je. Zrejme Ti zostal syndróm HT v krvi a musíš si chvíľu zvyknúť. Ja som nikdy lock na FS nepoužíval, je mi však jasné, že niekto ho využije. Ale nečakaj od toho, že po zamknutí to bude tuhé bez zanorenia.

Inak to čo si písal vyššie, že sa po zamknutí vidlica nezanorí, tak to ani tu nefunguje. Ty len neregistruješ ten pohyb, no ona tiež klesne o tých 15% min. skôr či neskôr ale isto. Lock nikdy nikde nie je pevný (teda u tých drhaších vidlíc) pretože by hrozilo prerazenie pri zamknutom tlmiči. ;)
16.05.2010 - 13:29:26
00
To tecumseh: to je asi taka otazka ako "naco robia tlmice s lockom?"... ;)


To neviem,na čo ?
16.05.2010 - 13:46:41
00
Ja si tiez myslim, ze mam este taky HT syndrom a asi si musim len zvyknut :). No Rebu ked zamknem, tak aj pri silnom tlaku na prednu cast sa skor nehybe ako hybe... Dole kopcom si ho zamykat nebudem, ale do kopca alebo po rovine si ho rad zamknem. By ma zaujimalo ako funguju tlmice profesionalov co jazdia XC zavody, lebo ked teraz si pozrem XC preteky, tak skoro polovica startoveho pola ide na fulloch a druha na HT. A je to citelny rozdiel, ked porovnam ako sa slape do kopca na fulle a na HTcku...

To tecumseh: zeby pre tych co xcu slapat aj do kopcov - skus si dat 30 km vystup v Alpach na fulle a na HT a uvidis rozdiel ;)
16.05.2010 - 19:02:21
00
Všetko je to o psychike a komplexe hojdania. Straty energie nie sú tak drastické skôr naopak pruženie pomáha lepšiemu kontaktu s terénom a menej si odtrpí telo. Mám pár rokov na FS odjazdené a keď vie neikto šlapať do kruhu, tak nevidím problém. Kto nemá v nohách HTčkom nedobehne. Chrti používajú všelijaké inteligentné tlimče ako Brain od Foxu pre spešl a rovnako aj Terralogic u vidlíc (2011 comeback tohto systému s vychytanými muchami) alebo nejaký lock prípadne to vozia prehustené. Ani taký Float RP23 nezamyká úplne ale len sa zvýši jeho odtrh, už taký RPL má lockout ktorý to lockne ale tiež sa tlmič zanorí, keď sedí na biku niekto. Takže ten Monarch to nemá zrejme riešené formou pevného locku ale len pritiahnutie kompresie a tá sa rádovo hýbe v nižších hodnotách ako sila locku.

Inak ak stále veríš tým drastickým stratám, sprav si na čas určitý okruh za zhruba rovnakých podmienok (vietor aj teplota s rovnakým batohom a výbavou) a potom porovnaj časy na HT a FS. A nech má ten úsek aspoň 50-70km. ;)
Výsledok sem zaves, budem zvedavý.

Neverím, že tá Reba sa nepohne, ona sa hýbe ale Ty to nevnímaš, aj sa pekne o tých 15% zanorí. Lenže na tlmič máš zrejme pekný výhľad čo na vidlicu nemáš. Nainštaluj si tam nejakú sťahovaciu pásku, ktorá Ti ukáže aký je sag aj po locknutí. ;)
16.05.2010 - 19:38:18
00
Všetko je to o psychike a komplexe hojdania. Straty energie nie sú tak drastické skôr naopak pruženie pomáha lepšiemu kontaktu s terénom a menej si odtrpí telo...


To je jeden z dvoch dovodov kvoli comu som kupil full - prvy je asi jasny, aby som si jazdu dole kopcom mohol viac uzit a ten druhy je zvysenie komfortu v terene najma kvoli chrbtici. Co sa tyka Fox Float RP23, tak som cital viacero recenzii a porovnani na roznych zahranicnych serveroch, ze vraj floodgate na Monarch 4.2 funguje minimalne ako propedal na RP23 resp. je porovnatelny s RP23 s CT na minimum. Najlepsie ale odskusat v praxi, a kedze zatial som nemal prilezitost sa povozit na RP23, tak tazko mozem porovnavat co je lepsie. Mat dostatok financi, tak by som rovno siahol po karbonovom Epicu s "brainom" :).

Co sa tyka tych drastickych strat - no to budem vediet z vlastnej skusenosti povedat, az ked toho viacej pojazdim na fulle, ako aj Ty pises... Hmotnostou je len o cca 200 g tazsi ako som mal HT (11,2 kg), takze porovnanie z hladiska vahy biku bude objektivne. Nejaky Greenbike alebo Stupavsky okruh bude idealny, tak potom napisem ako to dopadlo.

Rebu mozem dnes kludne premerat, ked sadnem na bike o kolko viac sa ponori pri odomknuti vs zamknuti. Kazdopadne, keby ten lock bol na tom Monarchu funkcne adekvatny Rebe, tak toto cele tu vobec neriesim ;).

btw tu su foto Monarchu http://www.bikeradar.com/gallery/article/rockshox-monarch-42-09-19541?img=1&pn=monarch-42-09&mlc=gear%2Fcomponents%2Frear-shocks%2Farticle. Tymi podlozkami mozno upravovat tvrdost resp. citlivost ak sa nemylim...
17.05.2010 - 10:43:52
00
keyboard_arrow_up