Kategórie
Bike-techNie zeby solo bajking nemal svoje vyhody, no obcas nezaskodi s niekym zdielat trasu, pripadne sa podelit o znalosti roznych tras priamo v terene...
Ak by to malo uspech, mohla by sa z toho stat aj tradicia zrazov bajkforistov.
Moja predstava nie je nejake brutalne chrtenie, proste skor vyletne tempo
Výpredaj -40% Superior XC889 29 dámsky bicykel, gloss white metallic/copper
719 €
-40%
MOC 1 199 €
Akcia GHOST Lanao EQ 27.5 dámsky bicykel, pearl red gloss/pearl purple matt
od 699 €
MOC 869 €
Akcia -25% GHOST Kato Universal 27.5 bicykel, green pearl/azur blue metallic
589 €
-25%
MOC 889 €
Výpredaj -12% Orbea TERRA M20TEAM 28 bicykel, metallic infinity green
3 249 €
-12%
MOC 3 749 €
-15% Pinarello Grevil F5 GRX610 1x12 Fulcrum 500 28 bicykel, Stone Grey
od 4 349 €
-15%
MOC 5 399 €
-21% Rock Machine Gravelride 500 28 bicykel, mint/čierna/strieborná
1 179 €
-21%
MOC 1 489 €
-14% Orbea Terra M30TEAM 28 bicykel, cosmic carbon view/metallic olive green
2 749 €
-14%
MOC 3 199 €
pokial viem tak zidovka sa vola kvoli tomu, ze za vojny tam nieco stavali zida z pracovneho tabora, ale ruku do ohna za to nedam no...
V rokoch 1939-42 budovali lyziarsku cestu Jahodna-Lajoska-Erika Zidia z pracovneho tabora a vojnovi zajatci. Na fotke je kamen s napisom Poganytabor (pohansky tabor), ktory je v zatacke cesty, dnes oznacovanej ako "zidovka" ( v mapke znacene fialovo), na polohu toho kamena ukazuje sipka.
V useku Lajoska-Pisivenky sa nazor starych a mladsich Kosicanov na priebeh zidovky zhoduje - paralelne s cervenou v severnom uboci. Stari Kosicania vsak za pokracovanie zidovky povazuju trasu, ktoru som v mapke oznacil tyrkysovo (na bajk asi nie je idealna, pouzivame ju s oblubou v zime na bezkach). Dnes pouzitelny usek konci na cervenej v sedle s rampou. Kedysi vraj pokracovala dalej traverzom cez "alpske luky" na Jahodnu, dnes je uz ale takmer uplne zarastena (v prilozenej mape je to priblizne to ciarkovane pokracovanie z "rampoveho" sedla).
Vďaka, Gaston, za informácie. O tom kameni som netušil a pritom som okolo neho išiel nespočetnekrát.
Vraj aj to jazierko v lese pri Lajoške bolo vybudované ľuďmi z "pogánytábora".
EDIT: Pridávam link, kde je niečo o histórii Lajošky.
http://www.lajoska.host.sk/slov/historia.htm
(riaditeľa vedeckej knižnice) určite bude mať INFO, možno aj nejaké dokumenty
Ale s GPS je to bludenie ovela presnejsie! © http://www.tronkosice.sk (to aby sa autorskym pravam ucinilo zadost)
A k tej zidovskej: u nas pri BJ mame nieco podobne. Lesnu cestu budovali ruski zajatci - vsetci domorodci ju volaju Moskovska.
pocuj winprog15,
torchu OT, ale podla poctu prispevkov na tomto MTB fore by clovek ocakaval, ze mas prejazdeny kosicky kraj "zo vsetkych stran"
(riaditeľa vedeckej knižnice) určite bude mať INFO, možno aj nejaké dokumenty
Co myslis, odkial mam tu vetu "V rokoch 1939-42 budovali lyziarsku cestu Jahodna-Lajoska-Erika Zidia z pracovneho tabora a vojnovi zajatci." ?
Z jeho knizky. Poslal som mu mail, ked sa daco dozviem blizsie, dam vediet.
Asi takto to je presnejsie povedane.
Ked tam ale chce ist zhora niekto, kto to nepozna, moze mat kus problem najst zaciatok.
Na bezkach to zvykneme brat kus oklukou, bo priamo je to zarastene, vid Pisivenky na "leteckej" prilohe.
edit: pozerám do turistickej mapy a neviem prísť na to kadiaľ som presne išiel ale niekde na tú tyrkysovú alebo fialovú som sa zvykol napojiť zdola spod jahodnej od krčmičky potoky (v smere od košíc prvá krčma pod jahodnou naľavo čapuje tam v lete zubr s ***** ale kadiaľ som sa tam dostal na mape neviem dokresliť.priveľa tých cestičiek a odbočiek tam je aby som si to zapamätal aj keď som to zdola išiel viackrát.
Coco, dajak koplikovane to opisujes...netusim ktoru krcmicku spominas a uz vobec nie ktoru cesticku...vies to upresnit?
Krcmicka oproti bazenu tesne pred Kosickou Belou.
EDIT: v kazdom pripade, tych moznosti, ako sa z tejto doliny dostat na lajosku je neurekom a daju sa aj kadeako kombinovat...ked budem velky, kupim si gps a skusim zmapovat vsetky:P
Kym sa tak stane, tak aspon maly vyber tych moznosti - mozte si to vyzoomovat, nasevernejsi WPT je ta prejednavana krcmicka
http://www.tronkosice.sk/Akcie/Gaston/Pisivenky/Mapa.html
Myslel so ze ich tam pozabija, ale zvladol to
srsen: ta bosorka chcela 7sk za deci vody, povedal som jej ze tolko stoji meter kubicky a nie deci