LAPIERRE Fatranský MTB maratón

05.06.2010
2. kolo - Valašsko-Považská séria
5. kolo - Cyklomaratónska séria
MTB maratón
Stráňavy pri Žiline (Slovensko)

Propozície, Výsledky, Reportáže, Foto
Zúčastnených bikerov (20)
CraObsGreywolfGwendolynInstinctmorgenJaniakkirikubasLakynoMarianSUPmilsuoborRaverrichardleRoanLVSp4joStictritolunigenaVALE 46vankes
Išlo mi skôr o borcov, čo na trati strávia 7-8-9 alebo viac hodín, lebo pri nich sa už fráza "spokojný, vyjazdený do pohody a plný zážitkov" dá použiť len výnimočne ...

tymto pozdravujem finisherov horala 2008 na urovni limitu :) urcite sa radi so zazitkami podelia a budu mat na co do konca zivota spominat :devil:
01.06.2010 - 23:49:49
00
no kazdy sme tak zacinali nie ? (ja este len zacnem :rofl: )
02.06.2010 - 02:28:09
00
tymto pozdravujem finisherov horala 2008 na urovni limitu :) urcite sa radi so zazitkami podelia a budu mat na co do konca zivota spominat :devil:


Teraz neviem, či sa nerozumieme, alebo sa nechceme rozumieť (viď "debata začala pri Brutale (resp. tratiach +- 80 km)"), celý čas sa bavím o tom. Hádam sa zhodneme aspoň v tom, že 115 km v extrémnom počasí a bežná maratónska trať je trošku rozdiel a takisto "limit" finisheri z roku 2008 nie sú žiadni dobrodruhovia, ktorí bez tréningu na pretekoch preceňujú svoje sily ...
Aby som to uzavrel, v žiadnom prípade nie som zástancom názoru "nech sa tam netrepú, keď na to nemajú", s účasťou s cieľom prekonať sám seba bez výhrad súhlasím, ale stále tvrdím že od určitej úrovne je zváženie polovičnej trate lepší nápad. Človek, čo dôjde do cieľa sivobiely a zosadá spôsobom "jeden pomocník na držanie bicykla, druhý na odopnutie pedálov" ma jednoducho o niečom takom ako "zábava, relax, pohoda" presvedčí veľmi ťažko ...
02.06.2010 - 08:39:16
00
parada zmaturovane uz sa tesim na sobotu :) :)
02.06.2010 - 09:30:36
00
Myslim si, ze RBpro trosku prehana. V prvom rade je to na organizatorovi, ci povoli pretekat hobby jazdcom. Maratony su pre nadsencov cyklistiky a ak tomu tak nie je, treba aby to usporiadatel oznamil a basta!
Na maratonoch sa objavuju ludia, ktori to v profesionalnom sporte nikam nedotiahli a prave ti kritizuju, ze musia v cieli cakat na ostatnych. Je logicke, ze byvaly vrcholovy sportovec bude davat vzdy lepsi vysledok ako ten, ktory sice bicykluje vela, no len rekreacne, vo volnom case a navyse bez systematickeho treningoveho planu.

A ked uz sa prvi desiati nadrapuju a rozrkrikuju, tak nech sa tychto maratonov nezucastnuju, ale nech vstupia do profi teamu. Velmi radi ich uvidime v TV ako spolu so Saganom budu bodovat na podujatiach typu Giro, Tour, a pod. ;) :muscle:
02.06.2010 - 09:32:10
00
Myslím že RBpro to s "idem na čo mám" myslel skôr v tom duchu - mám najazdené 200 km, na biku som sedel pred 2 mesiacmi - vyberám HOBBY, jazdím 3x do týždňa - vyskúšam polmaratón, makám ako chrt - jasné, že dlhú ... Samozrejme je to individuálne a výsostne založené na rozhodnutí každého pretekára, ale je pravda, že napr. ak má človek oproti víťazovi (bez ohľadu, či ide o U23, ELITE, Masters, alebo extra hobby borca) takmer trojnásobný čas, trošku to s výberom trate nezvládol :worried:


este raz tvoj post. a nie, nie je to pravda.

aky je rozdiel v 80km za 2x taky cas ako vitaz a 115 za 2x taky cas ako vitaz? (pripadne stredna trat za 3x taky cas ako vitaz? Sv jur 2008 napr).

su ludia ktori jazdia na urovni limitov ci sa to pretekarom paci alebo nie a maju na to aby prisli do ciela vyskereni bez toho aby ich bolo treba odmontovavat z biku. zalistuj v starych vysledkoch, uvidis mena ktore takto jazdili pravidelne dlhe trasy...

horal 2008 je samozrejme extrem...
02.06.2010 - 10:12:45
00
stax, dakujem, ze na nas netrenovanych dobrodruhov myslis, rad gebulovi objasnim, aky je to uzasny pocit, ked ma skladaju zeleneho z bajku po absolvovani dlhej, minutu pred limitom v cieli... :devil:

gebula, poviem ti este iny dovod, kvoli 40km trati a tlacenici na nej sa nebudem trepat cez celu republiku a kvoli vyske startovneho sa budem snazit "vyzrat" vsetky obcerstvovacky na trati, samozrejme ak pridem do noveho kraja, chcem si uzit prirody a bajkovania co najviac a co najdlhsie... s heslom - "ten vitaz som ja, lebo vydrzim najdlhsie bajkovat..." :P
02.06.2010 - 10:36:56
00
ten vitaz som ja, lebo vydrzim najdlhsie bajkovat..


..tak to bolo pekne, za to mas u mna flasu vina :d:
02.06.2010 - 10:45:12
00
Pôjdem mediano možno aj 4 a pol hodiny i viac/menej/, ale pôjdem ho s priateľkou, pôjdeme spolu a bude nám dobre :l: Holt, každý má iné priority.
02.06.2010 - 10:50:45
00
takisto "limit" finisheri z roku 2008 nie sú žiadni dobrodruhovia, ktorí bez tréningu na pretekoch preceňujú svoje sily ...

stax, dakujem, ze na nas netrenovanych dobrodruhov myslis

Podľa posledného postu si vôbec nie som istý či tá moja vyššie spomenutá veta bola správne pochopená, alebo to je len ironický doplnok do odpovede. Tak aby to bolo jasnejšie, som presvedčený, že na Horale konkrétne malo na tvoj aj pisosipov čas, resp. stav v cieli obrovský vplyv počasie a povrch trate, čo je niečo úplne iné ako to, o čom sa od začiatku bavím. Už som písal aj o tom, že chápem presne všetky dôvody pre výber trate, prekonanie samého seba a pod., už v prvom poste som napísal, že je to individuálne rozhodnutie. Okrem toho, vôbec som nemyslel na pretekárov ako ty, ani Salzka finisherov, ani pravidelných do limitu dlhé trate jazdiacich pretekárov, ani 100 km za 8 hodín pravidelne v pohode alebo Brutale za 4 aj čosi borcov, ako sa to tu objavilo v pár postoch. Celé to začalo pri "idem na čo mám" - a všetky moje posty sú o tom, že kvôli skutočnej radosti z jazdy vo väčšine prípadov nie je vôbec na škodu držať sa toho.

P.S.: Aby náhodou nedošlo k omylu, k pretekárovi mám na míle (ak nie aj desiatky míľ) ďaleko.
02.06.2010 - 11:29:24
00
...kvôli skutočnej radosti z jazdy vo väčšine prípadov nie je vôbec na škodu držať sa toho...

samozrejme suhlasim, :y: ale vies, kazdy sme nejako zacinali a "odhadnut" na co kto ma, trva niekedy dlhsie, zial sa Brutale v sobotu nezucastnim, lebo zajtra startujem na MTB Trophy... a vobec som si nie isty, ci na to mam, minuly rok som to nezvladol... ale za pokus to stoji... proste, nech si kazdy skusi a ide, co chce a hlada svoje hranice... niekto jazdi pre vitazstvo, iny na prezitie... :handshake:
02.06.2010 - 11:41:37
00
Takze preteky sa blizia a vyzera to tak, ze budem mat miesto v aute, takze ak by dakto z BA a okolia mal nahodou problem s dopravou tak ho mozem zobrat :) Staci mi spravu poslat a dohodnem sa :handshake:
02.06.2010 - 14:14:22
00
2 pistaLM : tak ako, vybavene ?
02.06.2010 - 17:03:05
00
Myslim si, ze RBpro trosku prehana. V prvom rade je to na organizatorovi, ci povoli pretekat hobby jazdcom. Maratony su pre nadsencov cyklistiky a ak tomu tak nie je, treba aby to usporiadatel oznamil a basta!
Na maratonoch sa objavuju ludia, ktori to v profesionalnom sporte nikam nedotiahli a prave ti kritizuju, ze musia v cieli cakat na ostatnych. Je logicke, ze byvaly vrcholovy sportovec bude davat vzdy lepsi vysledok ako ten, ktory sice bicykluje vela, no len rekreacne, vo volnom case a navyse bez systematickeho treningoveho planu.

A ked uz sa prvi desiati nadrapuju a rozrkrikuju, tak nech sa tychto maratonov nezucastnuju, ale nech vstupia do profi teamu. Velmi radi ich uvidime v TV ako spolu so Saganom budu bodovat na podujatiach typu Giro, Tour, a pod. ;) :muscle:


Myslím že si to nepochopil čo som písal na samom začiatku.
Neberiem to tak že či povoliť alebo nepovoliť štart elite pretekárovi alebo hobby jazdcovi.
Chodím po pretekoch každý víkend. počúvam, dávam si do hromady 2a 2 a = ? Velká dilema okolo maratónov a účasti -kvantite a kvalite podujatia a kvalite jazdcov. Často je to dávané dohromady.
S tými ktorí hundrú ,že čakajú a vykrikujú už to vyhláste , toho sa tiež napočúvam.
Je jasné že tým bývalým cyklistom nezakáže nikto štartovať či to už niekam dotiahli ,alebo nie.
bolo by pre každého len dobre, keby tam boli takí ako u Pitka Maurício Fondriest, alebo niekto kto bol majstrom sveta.
Niekto to tu už písal že pravidelne sú tí istý ludia v zadu aj 3 hod za prvím. to su aj u mňa ludia tak isto ako každý iný biker.
Chcel som na začiatku len podotknúť že najlepší maratón nieje len o kvantite, ale aj kvalite štartovného poľa a o tom čo to prinesie nielen poriadateľovi ale aj cyklistike a naznačiť aká úroveň je v cyklistike v maratónoch.
Písal som aj o tom že nám pelotón starne. Máme veľa veteránov,ale mládež je problém. Jednak sú iné športy ktoré tolko nestoja, a cyklistika je aj náročnejšia na výkonnosť. My poriadatelia to berieme tak že čím viac ludí tým lepšie. Je to pravda.
Písal som že sa nevenujeme žiakom, kadetom.pelotón starne. A to ,že z maratónov robíme cykloturistiku. Úroveň pretekov robia práve známe mená a jazdci z kolotoča xc a tí ktorí už čosi či už na slovensku alebo v zahraničí niečo dosiahli. Práve tí Prví -podla vás profíci , tí sa nenadrapujú. tí vedia že majú 3 hodiny čas. Idú si niekam sadnúť a pokecať.
Nemyslel som to tak že to treba vyselektovať. skorej som chcel podotknúť že každý vypisuje aká je trať, bude či nebude blato, a kde dať občerstvovačku ,kde pridať atd.
Je jasné že sa poriadaťeľ snaží vyhovieť.
častokrát sa stretávam aj z tým, že ide pretekár tú trať, kde neštartuje, lami, Barényi a prehlásia sa na krátku ,alebo dlhú. To sa dá vyriešiť. títo pretekári spravia 3-5 bodovú stratu ,pretože je medzi nimi velký rozostup a počet pretekárov je menší. body v cms to pretekárov netrápi, nehodnotia sa do UCI. Maratóny sú pre širokú verejnosť -pre všetkých.
dospelý sy štartovné nemá problém zaplatiť a le žiaci a kadeti to majú Ďalej sťažené súhlasom zák. zástupcu a nie každý rodič to podporí.
Toto je fórum o Fatranskom maratóne. Nebudem tu riešiť celoslovenský problém výchovy mládeže a podpory a zvýhodnenie štartovného pre mladých. spraviť kat pre každého .
Luboš robí aj to. zvýhodnené štartovné v rámci projektu Žilinčania športujte. Aj to je cesta ako priblížiť cyklistiku mladým.
Možno by bolo dobre založiť fórum ako na to :myslím ako prilakať mládež, ako zvýšiť úroveň jazdcov na maratónoch ,alebo to robiť pre biznis a kvantitu.
som rád že ste reagovali ,pretože aj toto je cesta ako zistiť názor väčšiny bikerov o čom sú maratóny a čo bi malo alebo nemalo byť na maratóne. Nakoniec maratóny sú o ľuďoch píše o tom aj cyklomag na strane 36-45. zbieram info kde sa dá a úroveň si často viem viem zhodnotiť .
Je to večná téma jak v CMS, tak medzi poriadatelmi a pretekármi a účastníkmi maratónov. 99% z nás ked odštartuje ide s tým, aby to bolo lepšie ako predtým. Sú aj takí, ktorí si idú prejsť a poobzerať kraj a každých 10 km zastaviť a občerstviť sa a odreagovať od celotýždňových starostí .Asi to vidím z pohladu trénera a bývaleho cyklistu ktorí stál na bedni a hodnotím preteky z iného uhlu pohladu. My sme chceli športovať aj ako žiaci aj muži. dnes sa snažíme vyvárať podmienky a zdá sa mi to niekedy až prehnané, ale to je trend a prirodzený vývoj.
na záver športu zdar !


Naposledy upravil RBpro dňa 02.06.2010 - 19:11:54, celkovo upravené 1 krát.

02.06.2010 - 18:54:53
00
Myslím že RBpro to s "idem na čo mám" myslel skôr v tom duchu - mám najazdené 200 km, na biku som sedel pred 2 mesiacmi - vyberám HOBBY, jazdím 3x do týždňa - vyskúšam polmaratón, makám ako chrt - jasné, že dlhú ... Samozrejme je to individuálne a výsostne založené na rozhodnutí každého pretekára, ale je pravda, že napr. ak má človek oproti víťazovi (bez ohľadu, či ide o U23, ELITE, Masters, alebo extra hobby borca) takmer trojnásobný čas, trošku to s výberom trate nezvládol :worried:

asi tak .
02.06.2010 - 19:01:46
00
keyboard_arrow_up