Davorin XCM Slovenský raj

18.09.2010
15. kolo - Cyklomaratónska séria
MTB maratón
Hrabušice - Podlesok (Slovensko)

Propozície, Reportáže, Foto
Zúčastnených bikerov (29)
CraObsdrotarGreywolfjasopetojfabJožoŠjurajko1975KockaKotolnikBBkubaslegimagic7Maniacmaparmartin81martinko76MaTThomilsumisenooboronkoKuborichardlestevolcthomashko2Tomas2707tritolvankes
Aká trasa je pre mňa vhodná?
jazdím ako šialenec a pri jazde sa kvôli muškám zásadne neusmievam 34% [ 31 ]
som pohodový jazdec a včas dám prednosť okolo idúcemu medveďovi 49% [ 45 ]
som mimozemšťan a v pohode zvládnem trasu ET 16% [ 15 ]
Celkový počet hlasov : 91
to s tym zdrzanim mas podla mna popletene, ale pokojne si to tak mysli dalej.


Toto by som poprosil objasniť, aby som pre budúci ročník našich pretekov (tiež upresním že sa nejedná o tieto) neostal v nevedomosti. Keď nie nečakane veľký nárast registrácii v deň štartu, tak čo teda (s výnimkou technických porúch, výpadku prúdu a pod.) spôsobuje zdržanie pri prezentácii? Samozrejme uznávam, že neškodí ak majú vopred prihlásení určené osobitné stanovište pre účely platby, ale z vlastnej skúsenosti viem, že ľahšie sa to opisuje ako realizuje (hlavne v kombinácii s tým nárastom). Pekne to bolo vidno u nás, keď neprišlo 68 vopred prihlásených, ale zato sa na prezentácii s registrovanými tiesnilo 74 "na poslednú chvíľu" borcov ... Keď napriek vysvetlivkám vytlačeným na 3 ks A3 pri vstupe každý druhý cítil potrebu odborného výkladu a cca. každý piaty mal problém s tým, že napriek tomu že zaplatil OVEĽA (o 2 €) viac, nedostal darček (pri prihlásení vopred a platbe na mieste bola zľavnená cena samozrejme s darčekom a registračný systém bežal 95 dní), niekto s vyššie požadovaným slušným vysvetlením o absencii vplyvu toho všetkého na zdržanie pri prezentácii by sa mi naozaj zišiel (lebo ja som sa často pri odpovediach musel veľmi ovládať) ...
21.09.2010 - 22:34:57
00
S tym umyvanim v potoku.Vychadzam z toho,ze mam taky vztah k prirode.Dalej ked je to raz chranena oblast tak nech to tam aj tak vypada.Nechcem tvrdit ze par ludi sposobi umyvanim bikov ekologicku katastrofu,ide mi skor o princip postoja k prirode.Odpadky trati no par som ich pozbieral.Co na to povedat :shake: .Ked sa pohybujem/te napr v Svajciarsku,Rakusku,Norsku zasnem ako to tam maju upravene,ciste (teda aspon na pohlad).Ale toto by sa dalo rozoberat donekonecna.
Howk
A k maratonu-super!
21.09.2010 - 23:18:11
00
- úplne zlá organizácia registrácie - aj keď som sa zaregistroval cez net, čakal som v pomalom rade s neregistrovanými, ktorí navyše išli na inú trať. dorazil som po mrte dlhej ceste hodinu pred štartom a 20 minút som sa len registroval.


no neviem ako ty, ale ja som to urobil tak isto, zaregistroval som sa cez net a chcel som zaplatiť na mieste, lebo som ešte nebol pevne rozhodnutý či sa zúčastním, ale...

...spýtal som sa na prázdnom mieste, kde sa registrovali prihlásení cez net (a to som ani nemal so sebou prihášku, len potvrdenie), slečna si ma našla v pc, zaplatil som a dostal som št. č.
celá registácia cca 5 min. aj s cestou

čo z toho vyplýva?
len sa spýtať... :)
21.09.2010 - 23:27:43
00
Poprosim Vas o podrobnejsie info o E.T. mimozemstanoch. (co vsetko presli?) Ak plati cas tych 6:40 a priemerka 17.96km/h :tmi: z vysledkovej listiny tak, ze sa presla cela trat (viac ako 111km) tak som svoj sen dosnival, pretoze to je na mna prilis rychle najma ked vezmem do uvahy ze tam mali byt nejake rebriky, nosenie, tlacenie a pocasie tiez nepripravilo najlepsi teren. Ci sa skracovalo a priemerka vo vysledkoch je vypocitana akoby sa presla cela trat? Neberte mi moj sen! :shake:

Mne sa ET trasa pacila, v ramci moznosti na 1cku. nieco take by som privital aj na inych maratonoch - jedna dlhsia extra trasa pre par ludi (limit tych 24 by stacil), kde by sa so sprievodcom, ktory okolie dokonale pozna (nie je teda trat potrebne znacit), pochodilo po okoli, zaujimavych miestach, peknych singloch, zjazdoch, vyhladoch a pod., ktore predsa len nemozu byt "ponuknute" tomu mnozstvu 300, 400 ci 500 sutazeniachtivych ludi.
Nieco ako ked si zaplatite cez cestovku sprievodcu po okoli, akurat to ma specifikum biku. Alebo este inac, ked sa s partiou kamosov, aj menej znamych vyberiete na celodenny trip. Nas bolo 6, mal som presne takyto pocit.
Slovensko je krasne a kazdy kraj ma kopec krasnych a zaujimavych miest a ciest. Vyhodou by bolo, ze kazdy rocnik by to mohla byt uplne ina trasa. Ved siet cyklocesticiek je v kazdom kraji je vela a ich kombinacii neurekom :)

Co sa tyka trasy, tu sme museli podla sprievodcu zmenit, kedze den predtym slusne prsalo. Hned na zaciatku sme museli vynechat vystup na Klastorisko, kedze zjazd z neho pod Tomasovsky vyhlad by znamenal dost velke a myslim aj celkom riskantne (poznam ten usek) znasanie bikov v jednom mieste.
Tak sme to zobrali dookola po hranici raja, namiesto pod sme vysli na Tomasovsky vyhlad, potom dole peknym lesnym zjazdom do strediska Cingov.
Potom nasledoval super singel okolo Hornadu (ze vraj je to tiez prielom Hornadu) zakonceny napoly spadnutym zeleznym mostom, kde sme prenasali.
Potom bol usek, kde nemam uplne jasno. Vyslapali sme po zltej pod Medvediu hlavu. Tu sme ale vynechali celu cast okolo Novoveskej huty, Bintu, Hnilcika aj Grajnara, lebo by to vraj po tom dazdi bolo velmi zle zjazdne. Odhadujem to tak na 30km. Namiesto toho sme si to zvaznicami (v tejto casti nemam uplny prehlad ktorymi cestami sme sli) namierili k Certovej hlave.
Aby sme aspon trochu nahnali co sme ubrali, zamierili sme si to na Biele vody a Dedinky, ktore neboli v povodnom plane.
Z Dediniek nasledoval pekny usek na Stratenu pilu, tu sme mali dva mensie rebriky a hned za nimi jeden usek 4roch na sebe popadanych stromov (pred rokom tam neboli :p ). Tu to bolo jedine vacsie necakane zdrzanie. Dalo to trochu zabrat, aj casu, ale presli sme.
Zo Stratenej pily po "starej Glackej ceste" hore na Geravy a dalej uz podla povodne planu po Glackej ceste cez Glac, Malu polanu a Suchu Belu do Podlesku.
Tento posledny usek bol paradny ci uz stupaniami alebo zjazdami. Nadherna cesta, priroda.
Super bolo, ze niekde od Cerovej hlavy, cez Dedinky az po Suchu belu sme sa takmer vobec nestretli s rubaniskami, stopami po tazbe a zvazani dreva, ktore kazi dojem hned pri vstupe do parku od Podlesku ci Cingova.

Neviem ako vlani, ale pre mna bola ET trasa ponata vyletovo. Tempo mohlo byt pre mna predsa len rychlejsie, ale isli sme spolu, tak sme sa samozrejme cakali. Kedze sme nemali ziadne oficialne obcerstvovacky, priebezne sme energiu doplnali po vlastnom, na Dedinkach sme v potravinach dali kratku obedovu pauzu s pivkom, este jedno male capovane na Geravach :p, jednoducho pohoda 8)

Ak dobre ukazoval jediny computer co sme mali, tak sme presli necelych 70km a nastupali 1700m.

Je mi luto ze sme museli trasu skratit kilometrami a vlastne aj nastupanymi metrami, lebo osobne som na tych ukratenych 30 km mal este chut :( . Snazili sme sa to sice nahnat spat, ale v druhej polovici trasy uz nebolo vela moznosti kombinovat :-/
Nevadi, hlavne ze celkovy dojem je dobry a tesia spomienky na peknu cestu po "Raji".

Dufam ze sem zavitaju aj ostatni ET a ze prihodia aj nafotene fotky.
22.09.2010 - 00:57:29
00
Ty vole - 6 resp. 7 ludi a jeden tachometer? To je ako doba kamenna. :D Ale samozrejme ten nie je dolezity na to, aby si clovek trasu uzil. To ja len tak... :)
22.09.2010 - 01:43:22
00
S tym umyvanim v potoku.Vychadzam z toho,ze mam taky vztah k prirode.Dalej ked je to raz chranena oblast tak nech to tam aj tak vypada.

keď to osprchuješ na trávniku kúsok od potoka myslíš že to bude ekologickejšie? :) v podstate to je len na oko lepšie, výsledok bude možno ešte horší lebo tam ten trávnik slušne zrušíš..
22.09.2010 - 07:56:56
00
keď to osprchuješ na trávniku kúsok od potoka myslíš že to bude ekologickejšie? :) v podstate to je len na oko lepšie, výsledok bude možno ešte horší lebo tam ten trávnik slušne zrušíš..

... a navyše ešte spotrebuješ elektrinu, ktoru musel niekto viac alebo menej "ekologicky" vyrobiť. Pohľady na to sú teda rôzne, ja som si tiež umyl svoj bike v potoku a ani po 5-násobnom prehodnotení z toho nemám zlé svedomie aj napriek svojmu ekologickému postoju k prírode. Ale o inom som chcel. V Raji na cyklomaratóne som bol už 4-tý krát a teraz to bolo z mojho pohľadu NAJHORŠIE. Neviem presne, čo je to 5-ty stupeň ochrany, ale neznášam bordel a teraz som ten pocit mal. Po veľkej časti trate haluzina naprieč cez chodníky, ktorá sa tam nedostala prirodzeným spôsobom, ale od ťažby (zrejme traktormi ). Organizátori mohli tomu trochu pomôcť a odpratať to, lebo kopec ľudí, ako napr. ja si príde na takéto podujatie predovšetkým ZAJAZDIŤ a nie niečo dokazovať sebe, alebo iným. V minulosti som si najviac užil trasu v Raji na 63 km, čo boli 3 okruhy po 21 km. Teda jeden krásny 21 km. okruh a vôbec mi nevadilo, že idem po ňom 3x.
22.09.2010 - 08:32:22
00
Nemas v tom absolutne ziadny prehlad. Jezus ti to napisal zrozumitelne. Zaregistrovat sa a aj vcas zaplatit je zakladnym predpokladom aby organizator vedel vopred zabezpecit XY veci ktore maju suvis s pretekom ( tricka, strava, sponzorske, igelitky, zdrhovacie pasky, pocet registracnych miest, pocet vapiek, hadic, ai. ) Vies vobec o com hovorim ? Ak nezaplatis vopred nikto s tebou nerata ! Ak sa dovalis ale na pretek na poslednu chvilu komplikujes zivot organizatorom a v konecnom dosledku aj sebe. Takze ta tvoja kritika nieje na mieste. Ak mas skusenosti s organizovanim takehoto podujatia a vies to vsetko osetrit tak sem s tym. Vsetci co uz sme niekedy nieco podobne organizovali ti budeme vdacny. Preto ja tak ako XY dalsich platim vzdy vopred aby som si nekomplikoval zivot. Tak sa zamysli este raz nad tym co pises. Podotykam ze s organizaciou tohto preteku nemam nic spolocne.


drotar brzdi a Jezus tiez. prilis skoro ste zabudli na to ako organizatori PLAKALI AKO VELA LUDI IM PRISLO MINULY ROK oproti tomu kolki mali zaplatene dopredu. toto je rozliate mlieko organizatora ze sa z toho nepoucil. to ze ty si proaktivny neznamena ze vsetci mame ocakavat mizerny servis za sluzbu za ktoru si platime v startovnom (a v tomto pripade este aj zvysenom).
22.09.2010 - 09:50:18
00
FOTKY
Ešte tu pribudnú odo mňa fotky z trate. (cca 400-500ks) Len neviem kedy to bude, pretože ešte asi týždeň nebudem mať internet na internáte :sweat: ... asi cez víkend keď prídem domov.
Fotil som bikerov z tratí Elite a Profi ;)
22.09.2010 - 09:54:06
00
stax, ja organizatorov neobhajujem - uz len fakt, ze regulovcici a obcerstvovacky neboli na trati pre vsetkych az do konca je z mojho pohladu neakceptovatelny. To je to, co povazujem za ozajstne zlyhanie a nie par minut cakania pri prezentacii. Ale beriem, kazdy platiaci ucastnik ma pravo poukazat na nedostatky. Reagoval som len preto, ze sa mi to poukazovanie zdalo take nejake povysenecke a to sa mi nepacilo...
22.09.2010 - 09:56:04
00
http://www.snv.sk/index.php?tvarchiv=1&videoID=100921-3
22.09.2010 - 11:00:42
00
V tomto roku sme sa snažili rozhodiť "organizátorskú záťaž" na viac ľudí, to sa nám možno podarilo, ale aby bolo naplnené pravidlo, kto nič nerobí, nič nepokazí, tak sa naozaj podal predčasný pokyn na uzáver trate, za čo sa všetkým v mene vedúceho trate ospravedlňujem.

Z výsledkov posledného kontrólneho stanovišťa, ktoré nepodliehalo vedúcemu trate ale podliehalo priamo vedeniu pretekov a tým pádom nebolo odvolané "predčasne" je však jasné že po prejdení uzávery trate prešlo kontrolou ešte sedem pretekárov - čiže vedúci trate sa až tak nesekol, napriek tomu ospravedlnenie ešte raz.

Bufet č. 2 - boli tam ľudia zabezpečujúci tzv. "poľovnícky bufet" plus dobrovoľní "profíci" znalí problematiky občerstvenia v bufete - prečo zlyhali pre tých pár posledných na dlhej je tiež otázka, avšak ak sa v ich mene môžem ospravedlniť, tak tak rád urobím.

Prihlasovanie navrhujeme v budúcom roku zmeniť a algoritmus registrácie sa pravdepodobne nastaví tak, aby po stanovenom termíne "nezaplatení" boli jasne informovaní o tom, že sú v konečnom dôsledku neprihlásení ...

je to tak ako keď si objednám tovar cez INET, nezaplatím zaň preddavkovú faktúru do termínu a potom sa budem po mesiaci rozčuľovať, že mi ho výrobca nevyrobil, však som si ho objednal (hoci existovali aj nejaké podmienky zo strany výrobcu)

maratón sa nedá pripraviť tak, že ráno 20 min. pred štartom príde 100-200 ľudí a chce plný servis - ak je to nepochopiteľné, tak treba skúsiť na vlastnej koži ...

ďakujem všetkým, ktorí sa prihlásili, zaplatili a odprezentovali včas :-)

teplá voda - čiže 3x120l bojler v každej z budov bola nahriata - vypadla posledná budova tiež s trojicou 120l bojlerov, tak sa preto možno niekomu teplá už neušla

Toaletný podľa informácií bol, podľa iných sa minul, možno nabudúce bude viac ...

K zvýšenému štartovnému - 12ečiek - radím medzi najnižšie štartovné na Slovensku, ale na rok sa naozaj zvyšovať bude :-)

verím, že aj s odstraňovaním nedostatkov

dobrovoľníkov s dobrými skúsenosťami a hlavne schopnosťami sa určite nájde dosť :-)

už teraz sa môžu tešiť

ak však nič neurobia, nič nepokazia :-)

fotky budú čoskoro :-)
22.09.2010 - 11:17:40
00
V tomto roku sme sa snažili rozhodiť "organizátorskú záťaž" na viac ľudí, to sa nám možno podarilo, ale aby bolo naplnené pravidlo, kto nič nerobí, nič nepokazí, tak sa naozaj podal predčasný pokyn na uzáver trate, za čo sa všetkým v mene vedúceho trate ospravedlňujem.
Mozno prave toto bol ten problem, ze to nik nekoordinoval. Ja som na pokyn VM stiahol regulovcikov od Ranča, ale uz ani pri mojom prejazde z hlavnej cesty zlabom na luku tam nik nebol. Vdaka tomu, manzelsky par z Presova jazdiaci cca 100 m predo mnou tuto odbocku netrafil a pravom nahnevani prisli do ciela ani neviem ako. Regulovcici by mali na trati zotrvat do nejakeho vopred vyhlaseneho casu, alebo do prejazdu posledneho pretekara o ktorom by mal mat niekto aj prehlad.


Z výsledkov posledného kontrólneho stanovišťa, ktoré nepodliehalo vedúcemu trate ale podliehalo priamo vedeniu pretekov a tým pádom nebolo odvolané "predčasne" je však jasné že po prejdení uzávery trate prešlo kontrolou ešte sedem pretekárov - čiže vedúci trate sa až tak nesekol, napriek tomu ospravedlnenie ešte raz.
Posledne kontrolne ( bolo jedine ? ) stanoviste bolo na Betlanovskej pod potokom. Tade presli do mojho prejazdu piati pretekari z dlhej. Ludia na kontrole nemalil ani sajnu kolkí z dlhej este pokracuju a chceli to po mojom prejazde tiez zabalit.

Bufet č. 2 - boli tam ľudia zabezpečujúci tzv. "poľovnícky bufet" plus dobrovoľní "profíci" znalí problematiky občerstvenia v bufete - prečo zlyhali pre tých pár posledných na dlhej je tiež otázka, avšak ak sa v ich mene môžem ospravedlniť, tak tak rád urobím.
Dobrovoľní "profici" tam boli z nasho klubu, ale uz nemali pretekarom čo ponuknuť, pretože boli malo zasobení. Jontak sa minul uz pri najazde 20 tkarov :!: a gulaš, klobasa, slanina nieje to, na co su pretekari zvyknuty. Mozno stoji za uvazenie do buduceho rocnika, ci takuto formu občerstvovačky vobec zriadit. Mozno by svoj vyznam mala v cieli.
Takze toto su postrehy ako by sa to mohlo na buduci rok zlepsit. Teple sprchy potesia, ale studena voda sa da prezit, nevyuzite Wapky ale boli na :@
Takze vzdy je co zlepsovat, ale vsetci vieme, ze do dokonalosti sa to neda nikdy dotiahnut. Ale taky je zivot ;) Tesim sa na buduci rok a dufam, ze sa konecne podari urobit aj zmenu trate aby pretek bol este atraktivnejsi.
22.09.2010 - 12:11:52
00
Ty vole - 6 resp. 7 ludi a jeden tachometer? To je ako doba kamenna. :D Ale samozrejme ten nie je dolezity na to, aby si clovek trasu uzil. To ja len tak... :)

jediny s vyskovymi metrami, aby som to upresnil :)
22.09.2010 - 15:40:42
00
tak tomu už nerozumiem, niekde je asi nejaký škriatok

wapky boli testovať sponzori od Kärcheru v piatok poobede a nebol hlásený žiaden problém

no a v pondelok zase pracovníčky z Podleska telefonovali čo so zvyšným ionťákom zo Štiavnika ...

ten čo sa zvýšil z bufetu č.1 - jeden celý balík sme dali domácemu pretekárovi z Hrabušíc - Kočovi :-)

stanovíšť bolo 11 - plus 2 bufety

bolo hlásené, že sú všetky pokryté, mapky a pokyny dostal každý a koordinoval si ich hlavný "značkár"

tak už naozaj neviem kde je informačný šum :-)

možno to bolo ako v Rusku, keď hlásili že je všetko v poriadku a vyhorelo im pár sto lietadiel :-)

inak už druhý rok sa hľadá ten, kto by to všetko "len" koordinoval, zapnite baterky
:-)
:-)
:-)
22.09.2010 - 17:20:52
00
keyboard_arrow_up