Mas pravdu,ja som zobral asi 20 x 20 km uzemie v zoom leveli 17 z google earth.Distavam 800MB tif.
Laci mi tvrdil,ze isteho casu maval aj 2GB ogf2 subor na jeho smartphone,ale tu sa mi natiska otazka,ako a cim sa vobec taky giganticky ogf2 da vyrobit,ked smartcom ogf2 konvertor ma problem z nacitanim 800MB tif-u.
V kazdom pripade ked ma clovek autoload map funkciu,tak smartcomgps si najde susednu mapu,co dava zmysel pri bezosvovo susediacich stvorcoch.Problemom je,ze mam vela prekryvajucich sa map (VKU,LC,google hybrid) a potom ten autoload skace z jedneho typu mapy do ineho typu,ked prichadzam ku okraju mapy.Zvycajne si zvoli tu z vyssim zoom levelom.

BTW neviete niekto vysvetlit,uz druhy den stahujem tiles kachlicky z google hybrid map servra rychlostou 1KB za sekundu,cize 30000 tiles mi stahuje cely den.Cez vikend to islo mimoriadne rychlo.Suvisi to nejak zo zatazou google map servera,inymi slovami cez pracovny tyzden to je zatazene,celym svetom a je to citit?
07.12.2010 - 21:02:52
00
Teraz som vyskúšal sťahovať MOBACom Google Hybrid, ťahalo to cca 500 kB/s. To, že ti to ťahalo iba 1 kB/s, si myslím, že nie je vinou serverov Google. Mám jednu hypotézu: Pred časom, keď si z Google sťahoval veľa kachličiek naraz, po nejakej chvíli ti dal BAN, a sťahovať si nemohol vôbec 1 až 2 dni. Nefungovala ti ani aplikácia Google Maps pre satelitné zobrazenie. Možno to teraz Google obmedzuje znížením rýchlosti. Vtedy stačilo zmeniť IP adresu a pokračovalo sa.

Myslim, ze isteho casu si pouzival 2GB ofg2 mapy na tvojej E66. Akym postupom sa ti podarilo vytvorit take mamutie ofg2??
2GB ogf2 súbory som nerobil. Keď som také niečo napísal, pomýlil som sa. Sorry, že som ťa zmiatol, ale bolo to už dávno a asi som si to pomýlil s vyše 2 GB tif súborom lesných ciest celého Slovenska, ktorý som robil ešte v r. 2008 a ktorý som pomocou Img2ozf skonvertoval do OZFX3. Ogf2tool to konvertovať nevedel ani vtedy. Preto som vyrobil z tejto veľkej mapy menšie, značne sa prekrývajúce mapy (sú napr. v tejto téme). Použil som na to development verziu OziExplorera, ktorá vie uložiť aj časť mapy do PNG a vytvorí k tomu aj MAP súbor. Ak už máš vyrobenú podobne veľkú mapu, odporúčam ti použiť ten istý postup.

Png z mobacu naimportovat (rectify geoimagery function) do Globalmapper-u(GM).
MOBAC vytvorí dvojicu PNG a MAP. V GlobalMapperi stačí otvoriť MAP a mapa sa načíta. Nie je potrebné použiť "rectify geoimagery function". Tvoja verzia GlobalMapperu už vie načítať aj OZFX3 súbory.

Myslim,ze niekde sa daju stiahnut aktualne turisticke cesticky TKZ ako plt tracky.
Je to tu na fóre. Ale odporúčam použiť ten postup, ktorý spomína Bogi vyššie. Je to pohodlnejšie a aj presnosť TZT minimálne v okolí Bratislavy je určite lepšia.

Podtrzeno secteno, pocas celej procedury mozete ist na obed,alebo kavu (cca dve hodiny aj z obsluhou) Z 650MB png (40k x 30k pixel) vznikol 325MB tif a z toho napokon 250MB ozf3x.
Len nacitavanie png do globalmappera je vacsnost a nemaze si po sebe obrovske temp fajly.
Nemám problém s tým, že by GlobalMapper nemazal po sebe dočasné súbory, nikdy som ich manuálne nemazal a nikdy mi po práci s GlobalMapperom neubudlo z HDD. Tiež načítanie PNG je u mňa asi rýchlejšie (dvojjadrový AMD Turion 2 GHz a 2 GB RAM, virtuálna RAM nastavená na 3 GB). 1,2 GB PNG obrázok (23808x21504 pixelov) načíta za 2 minúty. Ten tvoj obrázok, čo sa týka rozmeru v pixeloch, však bol o dosť väčší (cca 2,5-krát).
08.12.2010 - 08:04:24
00
Laci je to tak,som zabanovany,orezany uz len nacitavanie google maps po spusteni MOBACU trva. Neviem zmenit staticku IP adresu od providera,restart routeru nepomaha.Keby som poznal tento limit skor,tak to nataham naraz.
Vidis takze malo zmysel vyhadzovat pixely(iba ponechat kazdy treti) skriptom, ked sme vyrabali surove tif z VKU rastrovych nenascanovanych map,inak by sme to na S60 mobil v troch stvorcoch pokryvajuce cele slovensko nedostali.
Ja nechcem prekryvajuce mapy,ak tak potom bezosve stvorce,je to minimalne plytvanie MB na pamatovej karte. :rofl:

Stale tu nemam odpoved,ako donutit Smartcomgps neskakat medzi typmi map(napr topologicka a auomapa),ked sa prekryvaju v map fajloch pokial je zapnuta autoload map funkcia.
Pripadne rozbit velku mapy na mensie bezosve stvorce mozem potom vyriesit index funkciou v smartcome.Neviem,ale ako vyrobit ten index subor.
11.12.2010 - 00:00:00
00
chcem sa opytať, či sa dá s tým niečo urobiť.........
vosiel som na vylete do jaskyne a furt GPS-ko piskalo, ze nema signál, trak som ho vypol, s tym, ze ked vyleziem z diery zase ho zapnem.
ale ouha, pri zapnuti nahodil svoju domacu vysku na ktoru som ho rano kalibroval, takze je tam slusny skok v udajoch.
da sa nejako upravit vyska viacerych bodov zo zaznamu sucasne o + hocikolko metrov???
diky za odpovede
19.12.2010 - 22:56:22
00
Ja by som si do toho záznamu tracku vložil namiesto nameraných výškových dát SRTM dáta, ktoré sú určite presnejšie. Ako na to, je popísané v druhom príspevku tejto témy - druhý animovaný obrázok. Samozrejme, treba mať aj Ozi3D so stiahnutými SRTM dátami.
20.12.2010 - 18:26:04
00
myslel som taku nejaku moznost, ze oznacim v zozname bodov "postihnute body" a napisem +380metrov, potom ku kazdemu oznacenemu bodu by sa 380 metrov priratalo. :party:

tak sa asi pustim do zhanania SRTM dat.....
alebo keby som Ti poslal track, bol by si taky dobry a doplnil mi tie vyskove data? ;) :clap:
20.12.2010 - 19:21:18
00
V OziExploreri o takej možnosti neviem. Možno nejaký iný program to vie. Samozrejme, dalo by sa tracklog importovať do napr. excelu a tam k výške hromadne pridať nejakú konštantu. Je to ale asi zbytočne pracné. Jednoduchšie je vložiť tie SRTM dáta, sú dostatočne presné.

Však prilož ten track, je to menej ako minútka práce.

EDIT:
Jano track poslal a fakt to netrvalo viac ako minútu. Ešte pripájam našu komunikáciu cez SS o SRTM dátach:
... akoto, ze nejake SRTM data su presnejsie ako to, co zaznamena pristroj priamo v terene?
ved aj tak tu moju polohu urcil pristroj na zaklade informacii z druzice, takze v skutocnosti som moznoze ani nebol tam, kde to pristroj zaznamenal, ale vysku urcuje barometricky vyskomer, takze ta by mohla byt spravna..............

Ak máš dáta z barometrického výškomera, tak tie sú relatívne presné, ja som mal na mysli výšku určenú z GPS dát.

Pošli mi ten track, vložím ti doň tie SRTM výškové dáta.

Inak, ak používaš OziExplorer, oplatí sa doinštalovať Ozi3D a stiahnuť SRTM dáta. Potom aj vyklikaný track na mape môže mať vloženú výšku, môžeš si dopredu pozrieť výškový profil.
to je zaujimavá vychytavka. tie SRTM data sa stahuju pre nejaku oblast ktoru treba definovat?
pribalujem track a dakujem velmi vopred.
Súbor je v prílohe.

SRTM dáta si OZI stiahne pre oblasť viditeľnú na obrazovke. Robí sa to cez menu: 3D/Výška - Download SRTM Height Data (World 3 Sec).
3 x 3 sekundy je u nás asi 90 x 60 m, takže tie dáta máme v uzloch siete s okami cca 90 x 60 m, to je plne dostačujúce. Existujú aj 1-sekundové dáta (30 x 20-metrová sieť). Tie dáta sú v teréne, kde nie je vždy dobrý príjem pre výpočet výšky, určite lepšie ako výška z GPS signálu. Najlepšie výškové dáta sú však z barometrického výškomera za predpokladu správnej kalibrácie (východzia výška) a stabilného atmosférického tlaku (taký prechod frontu s búrkami urobí kľudne rozdiel 100 m). Na druhej strane, SRTM dáta sú nezávislé od počasia a kvality GPS príjmu.
Diky moc.
On si potom ozi srtm uklada do nejakeho srtm priecinka? Alebo ich vzdy stahuje?

Ukladá si to do priečinka, sám si ho vytvorí. Keď si raz stiahneš dáta pre celé Slovensko, máš ich navždy. Nie je toho až tak veľa. Pre jeden štvorcový zemepisný stupeň je to cca 2,75 MB. Priečinok si však môžeš vytvoriť aj ty a nastaviť k nemu cestu pomocou menu: 3D/Výška - Konfigurácia výšky - Adresárová cesta k DEM súboru. Tam zadáš cestu k výškovým dátam pre "Globe (ArcView)".

Prílohy:

1.jpg
1.jpg 93.5 KiB thumb_up0thumb_down

20.12.2010 - 19:45:49
00
Chcel by som sa opýtať, či a ako sa dá vytvoriť mapa pre Trekbuddy ak mám mapové podklady pre OziExplorer ? :$
29.12.2010 - 22:53:10
00
Dá sa. Najjednoduchšie to urobíš programom OziMapTrans.

Program aj návod je v prílohe.

-------------------

Dobré mapy (pre TrekBuddy tarované atlasy) aj s vloženými lesnými cestami si môžeš vyrobiť z on-line zdrojov. Pozri túto tému: SASPlanet a MOBAC - dva programy na jednoduchú výrobu máp
Výhodou je, že si jedným šupom vyrobíš trekbuddy tarovaný atlas s viacerými zoom levelmi.

Prílohy:

navod.jpg
navod.jpg 488.64 KiB thumb_up0thumb_down

OziMapTrans.rar [590.63 KiB]

30.12.2010 - 09:53:03
00
idem skúsiť ten OziTrans ...

cez MOBAC mapy robiť viem, to už som sa naučil, len mám nejaké mapy pre Ozi Explorer, ale nemám OziExplorera v mobile, tak to chcem prekonvertovať.
30.12.2010 - 11:58:19
00
MOBAC uz raz stiahnute mapove dlazdice cachuje. Ak si predtym v MOBAC vytvoril mapu pre OziExplorer, ked z toho isteho vyrezu neskor vytvoris mapu pre TrekBuddy, nic sa nebude znova stahovat a vyroba atlasu pojde rychlo. Ber to ako alternativu ku OziMapTrans.
03.01.2011 - 17:02:01
00
Zdravim , najskor som vytvoril nechtiac temu , potom som vsak prisiel na to ze na WM mozem pouzit oziexpoler , pozrel som si navod aj tu aj na inych forach ale mam problem pri vytvarani map ...

neviem ale vytvori mi program mobile atlas creator moc velke mapy ... a neviem co s tym mam potom robit

program SAS s tym sa vobec nevyznam ... chel som si spravit mapy s lesnymi cestami na Trencin by mohol siahat po inovec alebo svinnu , taktiez Banovce a sirsie okolie ... ( aby zahrnalo Rokos , Rudno .. atd ) len jaksi si neiem poradit pozeral som uz aj navody ale nic mi to nepovedalo ...

ak by ste vedeli poradit alebo este dat daky link , popripade ci uz niesu podbne mapy vytvorene aby som sa stym nemusel zaoberat

potrebujem mapy lesnych ciest / google earht s nazvami ...
dakujem
22.03.2011 - 18:04:08
00
Podrobný obrázkový návod pre MOBAC (aj keď je pre už neaktuálnu verziu) nájdeš v prvom príspevku tejto témy: gps-navigacia-mapy/sasplanet-a-mobac-dva-programy-na-jednoduchu-vyrobu-map-t24405.html

Použi však postup uvedený v tomto príspevku vyššie uvedenej témy: post473079.html#p473079

- Veľkosť mapy si volíš sám, akú si vyznačíš, takú budeš mať. Pre OziExplorer (súbory PNG plus MAP) nerob mapy väčšie ako cca 15000x15000 pixelov. Potom použi program Img2ozf pre prevod do OziExplorerovského formátu OZFX3 (OZFX3 plus MAP), ktorý potrebuješ pre OziExplorerCE 2 (WM verzia).

- Dajú sa robiť aj väčšie mapy. Jeden spôsob je napr. tu: post450301.html#p450301 TIFF formát s kompresiou packbits a 8-bitovou far. hĺbkou dovoľuje vytvárať aj väčšie mapy, OziExplorer (PC verzia) nemá s nimi problém podobne ako konverzný program Img2ozf.


Tiež mám HTC HD2 a používam OziExplorerCE 2 v2.34a s týmito skinmi: post355899.html#p355899 Mám v ňom nainštalovaný aj Android, kde používam program Orux Maps.
22.03.2011 - 23:05:21
00
Laco,
vzhladom na predosle temy budem posobit asi ako uplny nevzdelanec, ale mam jednu otazku.
V PDA chcem aby mi Ozi zobrazil sucastne moju polohu a zaroven naimportovanu naplanovanu trasu. Da sa to dako nastavit? Hladal som, ale nic take som nenasiel.
Ked mam GPS zapnute, ozi mi zobrazuje na mape moju polohu, ale stopu tracku nie je vidiet, hoci som si ju predtym otvoril. Akonahle vypnem GPS, track sa zobrazi. Prepinat to ale za jazdy na biku je dost neprakticke.
Dakujem za radu
Miro
08.08.2011 - 13:03:24
00
OziExplorerCE 2 vie na mape zobraziť tzv. "stopu" (Tail), t.j. ťahá čiaru trasy, ktorú práve prechádzaš. Súčasne s touto stopou si môžeš na mape nechať zobraziť max. 5 ďalších už zaznamenaných, alebo naplánovaných (vyklikaných) trás. To, či tie trasy alebo stopa sú na mape viditeľné nezávisí od toho, či máš zapnuté alebo vypnuté GPS, alebo či máš GPS Tracking ON alebo OFF.

Zobrazenie trás sa zapína: View ---- Tracks ---- Show

Trasy sa načítavajú cez: View ---- Toolbars ---- Track toolbar ---- atď

Farba a hrúbka čiary trasy a stopy sa nastavuje: File ---- Configuration ---- Tracks ---- atď



http://www.technika.ilcik.cz/system-gps/programy/oziexplorerce/index.html
08.08.2011 - 22:21:34
00
keyboard_arrow_up