Úryvok z e-mailu pre primátora:

… Mám takú predstavu, nazvime to projekt. Chcel by som sprejazdniť, obnoviť a možno aj vyznačiť a aspoň raz ročne udržiavať, v prvom rade cyklistický chodník, ktorý môže byť využívaný aj chodcami. Neskôr môže byť propagovaný ako ideálne miesto pre rodinné cyklistické prechádzky. Moja predstava je aby chodník viedol okolo Oravskej priehrady od amfiteátra až do Klina, v prípade chuti a zaujímavej cesty by neskôr pokračovať aj ďalej. Pozostával by z už vyjazdených a vychodených úsekov, z bývalého naučeného chodníka a lesných ciest. Prečo mám o to záujem? Pretože, keď mám malo času a nechce sa mi ísť do hôr, tak si idem zajazdiť (alebo sa prejsť) práve okolo priehrady. Je to veľmi zaujímavý chodník, prechádza cez brezové, topoľové časti, cez ihličnatý les, ponad vodu, štyri lávky a k tomu sa na mnohých miestach ukazuje samotná priehrada (pravda, ak si odmyslíme prítomnosť ČOV a PUNCH-u, ktoré trochu narúšajú idylku). Je škoda, že náučný chodník upadol do zabudnutia. …


… Veľká časť chodníka už existuje ale treba urobiť určité úpravy. Konkrétne: sprejazdniť úsek okolo miesta v chatárskej oblasti, kde sú pomníky, sprejazdniť úsek okolo Ranču alebo nejako sa napojiť na náučný chodník. Stavba ČOV zasiahla do pôvodného chodníka, preto ho bude treba posunúť nižšie. Nanovo postaviť 2 väčšie a 1 malú lávku a jednu malú opraviť. Hlavne na konci náučného chodníka mierne odchýliť stopu, lebo pôvodná prechádza ponad podmytý breh. K tomu z časti odstrániť plno popadaných stromov (obr.3-7), skrátiť prerastené kroviny (obr.8 ) a minimálna úprava terénu a okolia. Ak som povedal, všetko by bolo v mojich silách spraviť. Len tie lávky by bol menší problém. …

Držte mi palce, nech mi to vyjde :y: Pôvodne som chcel chytiť motorovú pílu a bez dovolenia odpratať popadané stromy. Nakoniec som sa rozhodol pre niečo väčšie a oficiálne :rock: Dúfam, že sa nezhovädím, že tam budem mať veľa chýb :$


Naposledy upravil milos21 dňa 10.04.2010 - 22:38:58, celkovo upravené 1 krát.

23.01.2010 - 15:15:26
00
super... :y:
len nie naučený chodník, ale náučný ;)
23.01.2010 - 15:30:25
00
Vyborne!Len skus este zohnat nejakych bikerov a spojte svoje sily nech to nevyznie ako vykrik jedinca...v jedote je sila ;)
23.01.2010 - 18:54:21
00
Vyborne!Len skus este zohnat nejakych bikerov a spojte svoje sily nech to nevyznie ako vykrik jedinca...v jedote je sila ;)

A Jednota vo Vajnoroch ešte funguje.....? :beer:
07.02.2010 - 17:00:03
00
Aká jednota vo vajnoroch ?
19.02.2010 - 15:48:42
00
Na druhý víkend, ak bude pekne, začíname čistiť a budovať ale sme na to len dvaja a ak sa neskôr pridajú ďalší (čo pochybujem) tak štyria. Hoci bez povolenia, ale keď úrady mlčia a ignorujú...
10.04.2010 - 22:51:16
00
... Hoci bez povolenia, ale keď úrady mlčia a ignorujú...

celé zle!
bez povolenia nič nerobte, možno ak nejaké menšie čistenie (odpadky a popadané konáre a podobne). povolenie je zvyčajne potrebné vybavovať osobne, nie listom primátorovi. ak sa do toho pustíte len tak načierno, môžte spôsobiť škodu ostatným bajkerom, ktorí by sa chceli nejako realizovať...
11.04.2010 - 11:15:51
00
Obratom som písal aj lesom, ale odvtedy nikto nič. Osobne som sa chcel ísť pozrieť (aj pôjdem) ale nikto mi neodpísal či idem vôbec dobrým smerom. Nechce sa mi behať po úradoch, keď stačí odpísať dvoma slovami kde mám prísť, ako príklad.
11.04.2010 - 14:15:07
00
Listom (mailom) takmer nikdy nic nevybavis. Naozaj. Musis tam ist osobne, telefonovat a podobne. Bez toho aby si tych ludi spoznal a vysvetlil im o co ti ide nepochodis.

Nie je to tym, ze by ludia na uradoch na teba kaslali. Ber to tak, ze dostavaju vela poziadaviek a riesia tie prioritne (teda tie, ktore sa pripomenu a otravuju, alebo z nejakeho dovodu suria) takto je to na Slovensku vsade - aj na uradoch aj v biznise.

A este jednu vec: My Slovaci sme majstri v tom ako najst dovod preco nieco nejde. Musis sa pripravit na rozumnu argumentaciu na mnozstvo otazok. Hlavne vysvetluj co to prinesie a ze to neposkodi.

Ale mozno sa mylim a v tvojom pripade stretnes na urade ludi, ktori prave budu ustretovi a pomozu ti. Ale hlavne - snaz sa s nimi stretnut osobne.
12.04.2010 - 09:19:27
00
Kde to viazne ? :(
07.08.2010 - 21:01:12
00
tu je odpoveď ..........

Dobrý deň,

máte pravdu, od hotela Studnička v minulosti viedol náučný chodník. Tento chodník vybudovali pracovníci správy CHKO Horná Orava v Námestove s pomocou finančnej dotácie. Súčasťou chodníka boli aj informačné tabule, oddychové miesta s lavičkami a drevené mostíky. Chodník viedol po pozemkoch vo vlastníctve štátu - štátnych lesov a Povodia Váhu.
Podľa našich informácií postupne začalo dochádzať k ničeniu tohto chodníka - lavičiek, tabúľ vandalmi a CHKO nemalo ani finančné prostriedky ani personál na stálu ochranu a údržbu chodníka.
Určite je to škoda, ale je to aj vizitka správania sa niektorých našich občanov k spoločnému majetku.
Mesto pripravuje výstavbu chodníka od amfiteátra v meste po Studničku a chce na to získať finančné zdroje z fondov EÚ.
V prípade možnosti získať väčší objem financií, počíta sa aj s rekonštrukciou jestvujúceho chodníka od čerpacej stanice Slovnaft po hotel Goral a premostenie mosta do Námestova pešou lávkou. Chce to však dlhšiu prípravu - od vytýčenia trasy, vysporiadania pozemkov, vypracovania projektu, vypracovania žiadosti, na čo budú potrebné vlastné financie. My však veríme, že sa to časom podarí.
28.12.2010 - 16:55:56
00
Budúci rok sa už fakt musí niečo splašiť a pôjde sa čistiť a stavať :)
29.12.2010 - 09:09:57
00
Miloš 21, fandím tvojmu záujmu a podporujem každého kto má reálne záujem budovať cyklotrasy pre bikerov.
Ale súhlasím s MAR_TINom. Bez povolenia vlastníkov pozemkov a porastov, povolenia z miestnej CHKO, povolenia Krajského úradu životného prostredia nič nerobte. Robili by ste to zbytočne a ešte by ste mohli mať z toho problémy.

Ďalšia vec. Ja by som na mesto nečakal. Oni majú možno megalománsky projekt, ktorý zožerie kopec peňazí, ktoré MOŽNO áno a MOŽNO nie získajú z fondov EÚ. To je obohratá pesnička každej samosprávy pre voličov „Chceme vybudovať, len musíme na to získať peniaze z fondov“ To poznám, to bolo aj u nás. Vôbec to nefunguje, ak sú nie v samospráve zamestnaní ľudia, ktorí o to majú aj osobný záujem, nie len že to dostanú za úlohu od zamestnávateľa. Takže pochybujem, že tam bude niekto taký zamestnaný.
Ďalej si myslím, že kombinácia náučného chodníka pre peších turistov a cyklotrasy pre bikerov nie je šťastné riešenie. To je otázka času, kedy by tam došlo ku kolízii pešieho turistu s cyklistom a bolo by to potom už len o tom, komu sa na ten chodník zakáže vstup. A znovu by možno vyšla tvoja práca nazmar.
Treba sa vždy snažiť vyjednať projekt tak, aby bol prioritne určený pre cyklodopravu, aj keď sa nedá úplne zamedziť vstup iným užívateľom lesa. To proste nejde, ale určite sa tam nebudú pohybovať peší turisti v takých objemoch ako keby to bola cyklotrasa spojená s náučným chodníkom.

Ďalej.... Určite sa do toho nepúšťajte v dvojici. To by bol nekonečný príbeh. Ja teda neviem, aká je to dlhá trasa a aký je tam potrebný rozsah prác. Ale určite nech je vás aspoň 5 a viac ľudí, ktorí budú ochotní zodpovedne plniť dané úlohy.

A s tými tvojimi žiadosťami na Lesy a Mesto si išiel na to úplne zle. Ale to je na dlhšie. Ak chceš viac info, pošli mi súkromnú správu, pošlem ti na mňa telefón a zavoláme si, lebo už som to toľko krát písal chalanom, čo chceli nejaké info, že ma to už nebaví písať a je to naozaj na dlhšie.

A aby som nekecal len tak do vetra. Som jeden z realizátorov projektu cyklotrás
BAJKOM K TAJCHOM. Pozri tu: www.bajkomktajchom.sk
25.01.2011 - 00:37:40
00
http://www.namestovo-inak.sk/node/6141


troška sa toho chytil kamarát a napísal článok do regionálnych novín ORAVEC
http://michalkolcak.blog.sme.sk/c/262269/Namestovci-chcu-obnovu-Naucneho-chodnika.html
16.03.2011 - 15:54:57
00
Konečne !!!

http://www.namestovo-inak.sk/node/21775


Takto to vyzerá keď sa toho chytí viacero ľudí, ktorý maju chuť zmeniť svoje mesto :P
17.05.2011 - 17:46:49
00
keyboard_arrow_up