Kategórie
Bike-techServis vidlíc, tlmičov a teleskopických sedloviek # údržba # vidlica # tlmič # oprava # poradenstvo # náhradné diely # technické otázky # servisovanie
mam otazku, kolko vas priemerne stoji servis vasho (vzduchoveho) Fox tlmica a kde si ho davate servisovat? Ja ho musim zaslat priamo do Slovkolexu pretoze potrebujem vymenit jeden diel aby som si ho mohol servisovat neskor sam, ale ta cena ma celkom dviha zo stolicky (108 Euro).. Hadam to bude jednorazova investicia.
resp. ak by mal niekto doma pokazenu/zlomenu dhx 5, odkupil by som ju na nahradne diely
posledný komentár: 17. 8. 2025 o 12:31
savings RockShox Vivid Ultimate RC2T Standard tlmič, 230 x 65 mm
579 €
savings
MOC 909 €
savings RockShox Super Deluxe Ultimate Flight Attendant RC2T tlmič, 185x55 mm
709 €
savings
MOC 1 049 €
-9% RockShox SIDLuxe Ultimate RL 3P Standard tlmič pre Specialized Epic Evo, 190x45 mm
455 €
-9%
MOC 569 €
-30% RockShox Deluxe Ultimate RCT Trunnion tlmič, 205 x 60 mm, OEM
329 €
-30%
MOC 469 €
Akcia -14% FOX Float DPS Trunnion Remote Up Factory PTL SV EVOL tlmič, 165x45 mm
509 €
-14%
MOC 649 €
Akcia -21% RockShox Vivid Ultimate RC2T Standard tlmič, 230 x 62.5 mm
589 €
-21%
MOC 919 €
savings RockShox servisná sada, 200 hodín, pre vidlice 30 Gold a Silver
11,99 €
savings
MOC 24,99 €
No a ako som uz pisal, treba si vypocitat spring rate novej pruziny aby tlmic nechodil pri tom zdvihu tak casto na doraz a nezatazoval tak elastomer a pridanu podlozku. Ak by si dnu nieco vlozil, najskor by sa tlmiaca cast mechanicky poskodila a tlmic by si mohol vyhodit
Dokázal by som Ti s týmto pomôcť, jednoducho by tlmič bol už ďalej ako 40mm vo zdvihu výrazne progresívny.Ťažko povedať čo na to tesnenia no zatiaľ do 300psi nebol problém. Najviac však aj tak bude chod záleať práve od toho akú pružinu použiješ a ako ju použiješ. Tvrdý doraz by som neriešil, pružina sa nedá nekonečne stlačiť
strunu mám teraz 400x2,8...
toto je tiež jedna z vecí,v ktorej nemám jasno....
400 je tvrdosť a 2,8 je podľa zdvihu tlmiča?
aj tak to nesedí,2.8*25.4=71.1...tak som to už kúpil aj s rámom a nejak som nemal dôvod to riešiť a keďže zadok je extra mega progresívny,doraz som dal 1x)
no,takže:
pridal by som podložku pod ten "elastomer" na piestnici+vymenil strunu za kratšiu,tvrdšiu a na nižší zdvih(ak to druhé číslo udáva zdvih)...
zdvih rámu mám teraz 130mm,tlmič má 57mm...keďže potrebujem dosiahnuť zdvih 100mm,tak mi kupeckými počtami vychádza,že tlmič bude musieť mať "zdvih" 43mm+- (resp podložka 14mm+-)
tak,akú strunu by som tam teda mal dať?
predpokladané použitie je dirt,slopestyle,park,fr...že to bude tvrdé,resp. progresívne mi nevadí
Ď.
Epo, kedze mas velky pomer prepakovania tak je pravdepodobne, ze sa meni v priebehu zdvihu pomer prepakovania, takze ak mas pri 130mm zdvih tlmica 57mm (pomer 2.28:1) tak pravdepodobne nebude platit, ze na 100mm potrebujes 100/2.28 = 43,9 mm chod tlmica. Teda ak berieme do uvahy, ze progresivita samotneho tlmica nie je az taka vyrazna.
Laicky povedane, na zaciatku zdvihu sa ti pri pohybe zadnej stavby 5 cm pohne piestnica dajme tomu 1 cm, no napr pri poslednych 5 cm to moze byt uz 2cm pohybu piestnice. Tym padom bude poslednych 5 cm ovela "tvrdsich" ako prvych 5 cm, co nie je pri skakacich bikoch na skodu. Zrejme by som si zmeral potrebny chod tlmica empiricky, takze by som dal dole strunu, ram uchytil, pohol zadnou stavbou tych 10 cm a odmeral, kolko cm zdvihu piestnice treba ubrat. Pravdepodobne sa do zdvihu tlmica rata aj stlacitelnost elastomeru, tak rataj aj s tym
na vypocet tvrdosti pruzin su rozne kalkulacky na internete, skus tie.
Inak ja potrebujem urobit ventil na vanilu aby som mohol pomenit olej a prifuknut. Mozete mi doporucit zohnat overeny ventil a tesnenie co drzi tlaky?
Predom sa ospravedlňujem za OT, ale nechcem vytvárať zbytočne novú tému....
Chránite si niekto, nejakým spôsobom klzné plochy (piestnice) pred nečistotami (napr. neoprénovým chráničom)? Má to vôbec výraznejší vplyv na životnosť, resp. servisný interval (ak sa nebavíme o povinnom 1x ročne)?
Dosť mi vŕtalo v hlave ako ochrániť priesnicu pre pieskom a neopén sa mi nepáčil, tak som si z čírej igelitovej fólie vystrihol kužeľ a pripevnil ho o tlmič (tak aby tam toho bolo čo najmenej), vid foto.
Nemám skúsenosti s tlmičmi a na fóre som sa za tie roky dosť načítal o tom, že ak chcem aby tlmič fungoval spoľahlivo, mám ho po každej jazde vyčistiť a nastriekať silikónovým olejom (rovnako ako kĺzne plochy vidlice).
Apropo, ako často, resp. aký je interval medzi výmenami tesnení? Ako dlho používaš tlmič?
Dobré je tak raz do roka rozobrať vzduchovú komoru a premazať tesnenia, pokým nie sú úniky vzduchu, netreba ich meniť. Ich cena však nie je extrémna (6€ ak si dobre pamätám), takže niekto ich mení aj prevenčne.
Olej a tlmenie zvyknú ľudia servisovať ak sú problémy, prípadne ak chcú upraviť CT. Rozumný interval, ak je všetko bez problémov, by som odhadol na dva roky. p.s.Do tohto sa sám rozhodne nepúšťaj.
No myslím že v tomto vlákne je video s nejakým maníkom z FOXu, kde rozoberal tlmič RP23 a menil tesnenia. Už som to vyskúšal rozobrať (odskrutkovať vzduchovú komoru), aby som sa presvedčil,či tam je nejaký olej kt. zabezpečuje a premazáva tesnenia (a je pár kvapiek naozaj hustého oleja). Vzduch mi zatiaľ neuniká.
Stačí vždy po jazde prestrieknuť silikónikom, poutierať mäkkou handričkou (ideálne sú odličovacie tampóny, ktoré sa dajú kradnúť v značných množstvách frajerke/manželke - samy od seba sa dopĺňajú
Toť vše.
Ohľadom premazávania vzduchovej komory, raz za čas sa dá urobiť nasledovné - vypusť tlmič na 0, vymontuj vnútro ventilu, striekačkou aplikuj vhodné množstvo vhodného oleja, našrubuj vnútornú časť ventilku naspať, spokojne nafúkaj a užívaj si jazdenia.
Pamätaj - kto maže, ten jede!
To že to vyzerá škaredo je pravda
To mazanie je mi jasné.....
Nechaj sa prekvapiť ...
Napríklad sa ti posunie tá sťahovacia páska (vetva, zapletený diviak, čo ja viem čo) ty s tým sprášiš pekný blatistý zjazd, a kým sa uvedomíš tak je elox odretý.
Normálne sa to nestane, lebo blato a bordel sa nemá o čo chytiť. Všetky doplnky tvojho typu slúžia na to, že pridržia brusivo tam kde nemá čo robiť.
Howg, dohovoril som. Je to tvoj tlmič.
Ja ešte laborujem s tlakom v tlmiči a rebount mám celý čas nastavený na hodnote 5 (na tlmiči fox rp23 je 9 polôh, pričom 1. a 9. je krajná - to ale určite viete)
Ešte jedna blbá otázka (sám neverím že sa to pýtam)....propedal na RP23 je zapnutý keď je páčka na strane ventilu alebo na opačnej strane?
Ja som ho do teraz mal na strane opačnej ako je ventil (do tamtej polohy mi ide ľahšie - tak som bol v tom že tam je propedal vypnutý), ale dnes kukám návod a tam hovoria niečo iné, ešte aj na obrázku je ventil vyzobrazený na opačnej strane ako mám ja.