Zdravím, po mojom dnešnom neúspešnom "hraní" sa s nábojom som sa rozhodol, že sa skúsim obrátiť na skúsenejších.

Môj problém začal raz vonku tým, že sa mi objavili na zadnom kolese divné zvuky. Zvuk je taký, ako keby som do ložiska nahádzal pár malých kamienkov alebo trochu piesku. Spolu so zvukmi som pociťoval pri bicyklovaní aj menšie otrasy/chvenie na ráme. Myslel som si, že sa mi nejakým spôsobom "prilepila" platnička na kotúč a šúchalo to. Prišiel som domov, vycentroval prasa, ale zvuky nezmizli, pre istotu som ho skúsil úplne vyskrutkovať a keď zvuk pokračoval, zistil som, že to môže byť už asi len náboj.

Na internete som si prečítal nejaké návody, ktoré by mi mohli pri čistení náboja pomôcť a rozhodol som sa, že sa do toho pustím. Kúpil som si sťahovák na kazetu a dal ju dole. Povolil som konusy a vytočil ich. Na moje prekvapenie som zistil, že mám zapuzdrené ložiská, takže nepredpokladám, že by sa na cca. trojmesačnom náboji nejak zničili. Jemne som udrel kladivom po osi a dostal som ju aj s jedným ložiskom von. Pri vybíjaní druhého som ho poškodil, takže som skočil kúpiť nové. To však oproti starému ide o poznanie ťažšie. Nie som si istý, či je to staré v poriadku, možno som mal vymeniť obidva, ale myslel som si, že to nebude potrebné, veď sú skoro nové (nejakých 700km?). Pri vybratej osi a ložiskách som skúsil potočiť orechom, no zdalo sa mi, že ten zvuk tam ešte stále je. Chcel som ho dať dole (uvoľniť misku tými dvoma protiľahlými zárezmi) skrutkovačom a kladivom, no nepodarilo sa mi to. Nechcel som na to použiť priveľkú silu, aby som náhodou niečo nepobabral, tak som to nechal tak. Náboj som vyčistil, namazal a poskladal späť. Koleso som dal naspäť na bicykel, no zvuk neprestal. Jediné, čo som tým všetkým dosiahol bolo to, že koleso má teraz pri točení väčší odpor (asi tým novým ložiskom).

Moja otázka teda je: Čo mám skúsiť spraviť, aby som môj problém vyriešil? Kúpiť aj druhé ložisko, ak by bol čistou náhodou problém v ňom? Ak by s tým mal niečo orech, ako ho uvoľním? Má ešte zmysel niečo skúšať alebo sa môžem pripraviť na to, že kúpim nový náboj?

Viem, že som to len opísal a najlepšie by bolo to vidieť, tak by som mohol zajtra natočiť video, pri ktorom by to možno bolo aj počuť.

Presný typ náboju neviem, ale je to niečo podobné ako toto, len so závitovou osou.
http://www.libike.sk/wp-content/uploads/2010/03/Novatec-D712Sb-x.jpg
18.07.2011 - 19:14:37
00
Toto by ta mohlo zaujimat :)

forum.mtbiker.sk/o-hocicom/demolacie-t12630-3285.html
18.07.2011 - 20:37:29
00
... Povolil som konusy a vytočil ich. Na moje prekvapenie som zistil, že mám zapuzdrené ložiská...

???
18.07.2011 - 20:42:35
00
Nemyslím si, že môj náboj je na tom až tak zle ako v tom odkaze. Nič také som na ňom nezbadal a robí to aj vtedy, ak nie je zaťažený, tj. točím koleso v rukách...

A tá časť citácie... Myslel som si, že sa mi medzi guličky dostala nejaká špina, tak som to chcel vyčistiť, no po rozobratí som zistil, že ložiská sú zapuzdrené a tak sa tam nemala ako dostať špina...
18.07.2011 - 20:58:55
00
Myslíš že sa do zapuzdrených ložísk nedostane špina ? :)
18.07.2011 - 22:59:49
00
Je to tak .. zapuzdrene lozisko nie je vobec nejak zvlast odolne voci spine, samotne lozisko je este menej odolne nez konus (tie mavaju ucinnejsie labyrintove tesnenie). Preto musi byt este schovane. (tesneni toho loziska to he to len taka umelohmotna krytka na obvode ukotvena kovovym pruzkom. Lahko sa da dat dole napr. ihlou (nedestruktivne)).

Ale k veci .. ak som spravne pochopil co si napisal, tak to skor vyzera, ze su chytene loziska v orechu. Obvykle byva 1+1 lozisko na naboji a dalsie 2 v orechu (teraz neviem 100% ci aj v tomto naboji, niekedy mavaju naboje konus na orechu, ale Novatec asi ma komplet loziska priemyselne). Kazdopadne sa mi zda ale cudne, ze po 3 mesiacoch. Bud nejaka vada, alebo sa nieco pokazilo, alebo si tomu dal do nosa v nejakom sajrajte. Alebo je to cele inak :D

Jo, a este postreh .. moj zadny Novatec tak trochu drhne (v ruke) od novoty, ale nijak tomu doteraz nevadilo pri jazdeni. Uvidime kolko vydrzi. Zatial dostal pekne do drzky. :ninja:
18.07.2011 - 23:08:58
00
Myslíš že sa do zapuzdrených ložísk nedostane špina ? :)

Nie, skôr si myslím, že za takýto krátky čas sa tam nemala ako dostať. To staré ložisko som rozobral a všetko vyzeralo ok...

Hmm, ten orech by som aj rozobral, lenže netuším ako, kladivom a skrutkovačom to nejak nešlo...
19.07.2011 - 09:15:02
00
Tu si pozri, ako ten naboj vyzera.
Podla vsetkeho, co som cital, by sa mal rozoberat bez naradia. Nejak podobne ako tu (aj ked to je iny Novatec naboj).
19.07.2011 - 09:38:24
00
DjBass: to asi asi tiez musi vylisovat, ale neskusal si prstom tocit tie loziska v orechu ? Ak im nieco je, tak by sa to malo dat poznat.
19.07.2011 - 11:57:03
00
Hmm, zo strany orecha sa mi tam prst nevošiel a z druhej momentálne neviem, keďže to ložisko na druhej strane asi už radšej nevybíjam. Spravil som video, aby ste mali nejaký prehľad o tom, čo to vlastne robí. Zvuk nie je nejaký strašný, len ma skôr hnevajú tie otrasy na ráme... Takisto som odfotil aj orech. Sú tam dve západky, ktorými by sa asi mal orech uvoľniť (ak som sa dobre dočítal, tak sa odtáča v smere hodinových ručičiek), je to tak? Ak to pôjde týmto, možno by som niečo na to vyrobil, keďže biť do toho skrutkovačom asi nie je najlepšie riešenie...

Video: http://www.youtube.com/watch?v=GGGKWwvvD18

Prílohy:

SAM_1895.JPG
SAM_1895.JPG 485.52 KiB thumb_up0thumb_down

19.07.2011 - 12:25:10
00
Nedávno som riešil podobný problém s mojim Novatechom. Je to sice ina kategoria 20mm x 110mm predný náboj. Ale ostal som sklamaný tým čo som všade čítal o Novatechoch. Teda používajú ložiská japonskej značky NBK.Ktoré boli pomenované ako nezničiteľné !
http://www.nbkbearings.com/

Ale keď zadáte konkrétny typ ložiska - ktorý je zväčša vyrazerný na krytke (napr. 6804 bol môj) sám výrobca uvádza výrobu v číne. A keďže robím vo firme čo predáva ložiská viem ako to je s kvalitou.

Kolega mi vytypoval ložiská SKF, ktoré sa tam hodia zohnal som si sťahovák, stiahol , nalisoval, a fachajú. Problém je že SKFky sú značne drahé.

Ale ktokolvek budete chciet , ozvite sa na email, ložiská Vám vymením.

andrej.hill@gmail.com

Houk
19.07.2011 - 12:43:28
00
DjBass: ano, tu miska s dvomi zarezmi je treba odtocit. Zda sa mi, ze aj Shimano robi taky pripravok na toto, ale neviem ci bude pasovat. Ale da sa to vyrobit.
goldenbora: dobre vediet :)
19.07.2011 - 14:38:25
00
1. to cudo s tymi zarezmi ma opacny zavit!
2. je to typ naboja, kde koleso ma priemyselne loziska, ale orech je klasicky, takze ked to povolis opatrne, aby si nezbieral gulocky po kanaloch :)
19.07.2011 - 20:14:10
00
Ach, tak moje pokusy vyrobiť niečo takéto skončili zle. Vždy sa mi to poohýbalo, keďže sú tie zárezy dosť malé a nič pevné, čo by to vydržalo som doma nenašiel. Skúsil som zájsť aj do mesta do nejakých obchodov, no v dvoch obchodoch ho nemali a v treťom sa so mnou rozprávali traja a prví dvaja ma presviedčali, že nič také neexistuje, posledný, že ho v servise má, ale nepredávajú ho. Našiel som shimano sťahovák http://www.bikeservis.com/stahovak-shimano-telesa-kazety-kaleny-p-612.html, no boh vie, či by pasoval. Kvôli takejto maličkosti ma vyjde poštovné ešte viac, takže asi to nechám tak a zanesiem to do servisu, vyjde ma to cca. narovnako... Ďakujem vám za vaše rady...
19.07.2011 - 20:20:04
00
Palo TT: ano,ano .. dobre vravis :nod:
DjBass: jj, ten presne mam, ale tiez neviem ci by pasoval. A je to ostara, naposledy ked som nieco take rozoberal ani neviem, ci sa podarilo, ale viem, ze som znicil prachovku :lol: Ale tak skusenost o tom, ako ta presviedcali, ze nic take neexistuje stala zato :D .. mam takych tiez zopar :lol:
19.07.2011 - 20:51:05
00
keyboard_arrow_up