http://www.sme.sk/c/3362792/Jurena-Clov ... irody.html

Jureňa: Človek na bicykli nie je súčasť prírody

"Ak človek ide do lesa pešo, chová sa ako človek, ako súčasť prírody. Ak doňho vstupuje na nejakom dopravnom prostriedku, už nevstupuje ako človek. Ide len o pravidlá správania sa v lese." Takto sa vyjadril v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.

Je to zo sme.
23.06.2007 - 16:23:43
00
na druhu stranu, aj my cyklisti si vstupme do svedomia a prehodnotme spravanie. kolki si to rezu dole kopcom po uzkej cesticke a pripadni turisti musia odskakovat. nie kazdy sa chce bajkovat, pesia turistika ma svoje caro. neponukajme "ochrancom/dobrodincom" podklady pre ich tvrdenia a obhajobu (hoci plytku) takychto zakonov.

Úplne súhlasím. Niektorí cyklisti sú nebezpeční a keby existoval spôsob ako ich odlíšiť od tých normálnych, tak by som bol za ich obmedzenie.
Táto novela je ale nezmysel. Chcem vidieť štatistiky kolízií s lesníkmi mimo lesných ciest, či je to naozaj také dramatické, aby kôli tomu obmedzovali slobodu cyklistov. Čakajme Zákon o obmedzenom pohybe občanov, ktorý zakáže lyžovanie mimo vyznačených svahov, korčuľovanie na jazerách, lezenie po neoznačených skalách a pod. Kedy zákony zakážu výstupy na osemtisícovky, chov bojovných psov, akrobatické športy, výrobu rýchlych áut, zoskoky s padákmi?

Ak človek ide do lesa pešo, chová sa ako človek, ako súčasť prírody. Ak doňho vstupuje na nejakom dopravnom prostriedku, už nevstupuje ako človek. Ide len o pravidlá správania sa v lese." Takto sa vyjadril v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.

Je to zo sme.


Ak doň vstupuje na traktore s motorovou pílou alebo puškou v ruke, tak vtedy je človek.
23.06.2007 - 17:00:31
00
Asi nenapisem nic nove, ale opakovanie je matka mudrosti :)

Davam do pozornosti stranky ceskej organizacie Cemba, kde mozete najst informacie ohladom zmienovanej novely. Cemba je ceske obcianske zdruzenie, bojujuce za prava ceskych cyklistov a nasim slovenskym bikerom ponuklo pomocnu ruku. Tiez tu najdete listy, ktore si mozete stiahnut a vo vlastnom mene (idealne vytlacene na papieri) poslat prezidentovi SR a predajcom bike-techniky - na ktorych su tam tiez kontakty. Bude tu zaroven umiestneny link na peticiu, ktora je momentalne (podla info od Jaroh) v stadiu finalnych priprav.

sprava Cemby: http://www.cemba.cz/novinky.shtml?x=495

spominane listy: http://www.cemba.cz/clanek.shtml?x=480
23.06.2007 - 18:27:46
00
Vážený pán Findl s rodinou,
Nikto Vám prijatím zákona nezobral právo jazdiť na bicykli po lese. Úmyselne zlou interpretáciou paragrafu zákona sa vyvoláva u občanov dojem, že prijatím zákona sa zakazuje vstup cyklistom do lesa. Veď to nie je pravda!
Zákon len upravuje, aby cyklisti prejazdami nepoškodzovali hlavne mladé porasty a akceptuje všetky Vami požadované alternatívy.
Prajem Vám a celej Vašej rodine veľa pekných zážitkov v lese aj zo sedadla bicykla. Košútová

Co Vy nato ? Vedia vobec, aky zakon prijali ?
23.06.2007 - 19:12:05
00
kosutova to je ta slepica ktora v rozprave povedala,ze ona by uplne zakazala vstup do lesa??????????

Asi ta tupana nevie co schvalila pretoze v zakone nejde o nicenie mladych porastov mlade porasty predsa nerastu na lesnych cestach a chodnikoch.Tu sa jasne ukazuje ze tejto problematike absolutne nerozumeju.
23.06.2007 - 19:16:06
00
bohuzial u nas dostavaju miesta v parlamente ludia ako odmenu za politisku loajalitu (odbornost nerozhoduje) a mnohi si nedaju tu namahu (asi na to ani nemaju cas - popri riadeni vlastnych firiem) precitat si zakon, za ktory hlasuju... Robia to , co povie PREDSEDA...
23.06.2007 - 20:36:30
00
treba sem dat link na tu STN ktora pise co su lesne cesty.Udajne je to taky gulas s ktoreho sa normalny clovek moze strelit...


STN-ky na nete nenajdes. Tusim by si ich musel zohnat od Uradu pre normalizaciu, metrologiu a skusobnictvo SR.
23.06.2007 - 21:54:27
00
29. júna sa bude v Kosiciach konat protestne stretnutie cyklistov CRITICAL MASS, toto stretnutie bolo planovane kvoli problemom s s cyklodopravou v samotnom meste, no teraz je nan aj dalsi dovod, vyzyvame cyklistov na celom slovensku, nech v tento den usporiadaju podobnu akciu aspon v najvacsich slovenskych mestach.

CRITICAL MASS je celosvetovo organizovana akcia cyklistov, ktory su nespokojny s cyklodopravou. Protest sa uskutocnuje kazdy posledny piatok v mesiaci. A jazdci na svojom protestnom "pochode" blokuju cesty v meste pod heslom: "My dopravu neblokujeme, my sme doprava".

LEN AK HLASNO A ZRETELNE DAME VEDIET SVOJU NESPOKOJNOT, MOZME NIECO OCAKAVAT.
23.06.2007 - 23:23:34
00
bass: dobry napad s tym googlom, bolo by to ciste prevedenie a googlacke prostredie by tomu dodalo aj urcitu vaznost. len nech to nieje brane ako utok proti nim - oni lesnici a spol. isto robia aj dobre veci. bolo by to "mierove" upozornenie. je doba informacii tak to vyuzijme. ono to besne vyrubovanie lesa, ohradzovanie, neobmedzene spravanie sa zbohatlikov s nizkym rozumovym potencialom mi lezi v zaludku nejaku dobu a nie som sam. casto tu o tom piseme, ale zatial nepodlozene. ani fotky zrejme nebudu dokazovy material s nejakou vysokou pravnou vahou, ale moze to byt silny nastroj na informovanie spolocnosti.
24.06.2007 - 08:39:55
00
Zapnite si JOJku.
24.06.2007 - 11:52:52
00
Zapnite si JOJku.


ake po**ci vazne argumenty tam padali :mrgreen: toto si tato vlada u mna posrala.. :evil:
24.06.2007 - 12:01:27
00
Zapnite si JOJku.


ake po**ci vazne argumenty tam padali :mrgreen: toto si tato vlada u mna posrala.. :evil:


Vazne argumenty typu:

"Kazdy si kupi bicykel lebo chce byt sucastou CESTNEJ premavky."

alebo

"Cyklisti sa rutia horskymi chodnikmi v 100km rychlostiach a su nebezpecni turistom."

akoze fakt ROFLMAO
24.06.2007 - 12:08:17
00
pozor. situáciu vôbec netreba podceňovať. inak to môže byť v štátnych lesoch a úplne inak v lesoch súkromných.
ujsť na bicykli, alebo niečo podobné sa môže zdať byť lákavé a jednoduché riešenie, ale čo urobíme ak natrafíme na totálnych vymetencov napr. z nejakej sbs-ky, ktorých si najme nejaký súkromný vlastník lesného pozemku na "ochranu" svojho vlastníctva.
podotýkam, že súkromných lesov na slovensku je približne 50%.
toto je prvý krok, k tomu aby skôr či neskôr obyčajní ľudia vypadli z lesa, aby si tam vyvolení mohli robiť slobodne svoje poľovnícke a ťažobné orgie.
24.06.2007 - 12:16:42
00
sHTIF tak ta hlaska o tom ako okolo 'turistu' prefrci cyklista v ohromnej rychlosti ze sa za nim stihne ledva obzriet ma fakticky dorazila...
ale neviem preco moj foter (taktiez cyklista ale skor cestny) s tymi mamrdmi suhlasi...
PS: nepripadal vam r. rafaj ako opica???
imgs.pravda.sk
24.06.2007 - 12:24:10
00
moze byt, ale najlepsi bol jeho vyrok v joj-ke, ze niekedy mu to pripada v parlamente, ako keby tam neboli normalne zmyslajuci (namiesto tohto pouzil nejaky divny vyraz, kt. ani sam neveril) ludia a na to hned moderatorka sa spytala ci tym mysli aj seba, no ta mu veru riadne dala :)
PS to Jaroh: s tou peticiou to je ako :?:
24.06.2007 - 14:21:51
00
keyboard_arrow_up