Ja mám tiež zlé skúsenosti s Avid Elixírmi a je nás celkom vela. Na predošlom bajku som mal elixir 7. Funkčne boli dobré. Brzdná sila a všetko bolo ok a žiadne zavzdušňovanie nech som robil čo koľvek. Bolo veľmi naročné ich nastaviť a bolo to treba často robiť. Takmer po každej jazde som ich dolaďoval čo mi platne šúchali rotor. Po asi 6 mesiacoch jeden piest vypovedal a po zabrzdení sa platnička nevracala dobre, bolo treba servis - to len na mna padla štatistika si myslím.
Na aktuálnom bicykli som mal elixir 3, presne to isté. Nič sa na nich nepokazilo, no to neustále nastavovanie, na to som stratil nervy. Ja taktiež občas mením kolesá, mám 2 sady, 1 s plášťami do terénu a 2 s 28mm cross na asfalt. To tiež im dosť vadilo, každé nasadenie kolesa sa nedá spraviť tak, aby sa kotúč vôbec nedotkol platničiek a už ich to zas rozladilo. Neznašal som to. Už cca 1,5 roka mám Shimano XT BR 785 2012 a sú fantastické. Jak som ich prvý krát namontoval tak sa od vtedy nepohli!!! Odporúčal by som skôr SLX. Sú rovnaké ako XT, len nemajú nastavenie free stroke (chod páky na prázdno) čo je zbytočnosť, len to pridáva na cene. Brzdná sila je taktiež dobrá a fantasticky sa dá regulovať oproti elixirom.
Akurát teraz čo bolo tych -10°C som bol chvílu jazdiť a tak mi brzdy nejak zamrzli, našťastie až pred domom. Nech som ako koľveť tlačil páky, skoro vôbec nebrzdili. To mohlo skončiť fatálne niekde v teréne pri vysokej rýchlosti. Nič také sa mi s elixirmi v ťažkých mrazoch nestalo. Používajú inú kvapalinu a tá zrejme lepšie toleruje mráz. Ked som ich mal demontované vzal som váhu, elixiri vážia cca 500g a tie XT cca 600g (obe brzdy spolu páka, strmeň, hadice, obímky). No to je veľmi malé + pre elixiri.
04.02.2014 - 12:20:23
02
Mal som Tektra Auriga, potom Shimano XTR, teraz Avid Elixir 9R carbon, manzelka ma na biku Avid Elixir 5 a syn Avid Elixir CR mag. Ani z jednymi brzdami som nemal ani nemam problem nastavit aby nesuchali alebo cinkali. Nastavenie Elixirov je zdlhavejsie koli 3D podlozkam. Jediny problem bola kombinacia Avid Elixir 9R a kotuce Hope floating. Tie maju siroke nity ktore suchali o strmen. Po vymene za Avid HSX vsetko OK. Pouzivam dve sady kolies DT Swiss a Mavic Crossmax ST. Po vymene kolies je potrebne strmen brzdy nastavit.
04.02.2014 - 17:56:17
00
Mám avidy elixir 7 2012, vpredu 200 vzadu 180 kotúč ale na 29 kolesách. Mám 95 kg. Moje prvé kotúčovky. Najazdil som na nich 2000 km. Jazdím hlavne terén a dole kopcom dosť agresívne.

Zo začiatku som bol dosť sklamaný, čakal som viac. Hlavne presnosť dávkovania vo veľkom brzdení (chodenie po prednom kolese) bol problém. Časom sme si spolu sadli (dostal som ich do ruky) a teraz max. spokojnosť. Keď dlhšie stoja alebo umyješ bike si potrebujú trošku sadnúť a zahriať. Potom idú ok už bez zmeny účinku.

Keď poviem že som dal 600m výškových dole za necelých 6 minút tak som ich otestoval dosť. Smrdeli za jazdy brutálne ale brzdili v pohode. Takže s prehrievaním nieje problém.

Občas sa potrebujú nastaviť strmeň (asi 3-4 x za tú dobu) aby nepískali doštičky pri jazde. Jeden pár doštičiek som zodral, kotúče sú v pohode.

Neviem porovnať s inými kotúčovkami ale ja som spokojný. Kľudne sa spýtaj ak chceš niečo vedieť čo som nespomenul..
04.02.2014 - 21:24:55
00
re: drifter_00: len dodám že, minuly rok v zime som jazil staršie xtr a so zamrzanim ani najmenší problém. A čo sa tyka brzd Deore a SLX tak mi na nich vadí že pri stláčaní ako keby bolo na začiatku treba pretlačať nejaku poistku a až potom cuknu a začnu brzdiť. prave preto som si kupil xt 785 lebo maju krasny a plynuly chod.
04.02.2014 - 22:19:27
00
Nechcel som tu robiť zlé meno avid elixirom, len to sú moje skúsenosti a poznám mnohých, ktorí majú podobné skúsenosti. Vychádzal som len z toho. Určite sú to dobré brzdy (lepšie ako iné značky), len si myslím, že od 2012 Shimano má na vrch od avidov. Romet, súhlasím, funkčne sú dobré. Nikdy mi nezlíhali ani nič, brzdia dobre. Aj maratony som snimi absolvoval. V Chrovatsku som vyšiel na vrch Sv. Jure 1760m a potom spať dole k moru do 0m, tiež sa mi nezapiekli ani nič. Len to nastavovanie a šúchanie som nezniesol. 2 sady kolies, tak samozrejme, že treba nastaviť strmeň zakaždým, pokiaľ obe sady niesu na rovnakých nábojoch. Ja som to vyriešil tak, že pod kotúč na tom užšom náboji som dal tenké podložky, aby bol kotúč na rovnakom mieste ako na kolese druhej sady.
motorik, so zamŕzaním je problém až vo veľkých mrazoch. To sa mi stalo pri -10°C. Pri -3,4°C je ok. To myslím, že moc nevadí, lebo ked je zž taká zima, tak na bike sa moc nechodí. Shimana použivajú minerálny olej, ten môže tuhnúť vo vačších mrazoch. Avidi majú nejakú DOT kvapalinu, je aj jedovatá, znesie vačšímráz. To pretlačenie nejakej poistky, aj na tychto XT BR785 je niečo také, no podla mňa to je tak slabé, že to nemá vplyv. Deore som nemal v rukách, tak je to možné. Na SLX som si to nevšimol.
07.02.2014 - 12:52:25
00
keyboard_arrow_up