dzuch ban čiže ak si telo žiada MCdonald, sladkosti a pod. tak mu to treba dopriať aj keď len s mierou?
10.02.2014 - 10:55:27
01
to si neziada telo, ale nejaka zavislost v tebe vybudovana :-P
10.02.2014 - 11:05:10
00
A keď si dáš,chceš ešte viac...
10.02.2014 - 11:10:01
00
dotm,dík za tip na knihu,už som zajednal.Sisson vyzerá na obrázku slušne.
10.02.2014 - 11:14:23
00
má 60 rokov a má aj stránku, bývalý triatlonista
10.02.2014 - 11:22:13
00
trochu vam debatu prerusim obrazkom. 8hod pomaleho bublania a tu je vysledok nieco na klby :lol: :P

Prílohy:

Snimka_821.jpg
Snimka_821.jpg 275.18 KiB thumb_up0thumb_down

10.02.2014 - 15:54:08
05
U nas to volame "studeno". Je to pochutka.
10.02.2014 - 16:00:34
01
U nás zase huspenina :)
10.02.2014 - 16:29:27
00
Všade to ma iný názov ale všade to chuti na jednotku :y:
10.02.2014 - 16:36:22
00
janocube
Všetko čo som doteraz písal je v rozsahu stredoškolského učiva, až na metabolickú/respiračnú acidózu, čo je predmetom fyziológie/patofyziológie.
Nič nové som nevymyslel, len obhajujem nadobudnuté vedomosti dostupné každému, ale snažím sa to podať čo najzrozumiteľnejšie.
Kto si čo z toho odnesie, je mi koniec koncov jedno. Prispievam len na tomto fóre, aj to len s mierou, lebo čas strávený písaním príspevku viem využiť aj efektívnejšie.

Je dobré, keď športovec ide príkladom a snaží sa usmerniť tých, ktorí to potrebujú a dosiahne objektívne výsledky, ale nemal by to obhajovať kontroverznými tvrdeniami a nezmyslami.

Čo sa týka výskumov, testovaní látok, liečív a podobne, má to svoje pravidlá a metodológiu. Takisto aj vyhodnotenie získaných výsledkov má svoje pravidlá a spracovanie údajov tiež má svoju metodológiu.
Ja som si to nevymyslel.
Nechcem a nebudem zasahovať do akademickej činnosti, napokon Andrea Verešová je tiež skvelá právnička a PhD titul získal Ján Fígeľ tiež zaslúžene... :lol: (sarkazmus)

ennio
Ty si ma chcel potrestať, však? Prečítal som si tie (h)blogy Radovana Gergela, ale musím poznamenať, že to nemá ani hlavu ani pätu. Je to štylistická pohroma. Keď dáš deťom navštevujúcim toto fórum napísať nejakú slohovú prácu o jedle, zvládnu to oveľa lepšie.
Seriózne. Ten blog si vyžaduje preklad do slovenčiny. Alebo ja som dement a zajtra pôjdem vrátiť maturitné vysvedčenie.
PaeDr. Zlatoš aspoň píše zrozumiteľne, má v tom systém a sleduje nejakú osnovu, len obsah nie je celkom pravdivý. Ale ten Radovan, no comment. Nebudem sa k tomu vracať.

mnavak
Voda. To je téma sama o sebe. Má polárnu molekulu, chemicky je neutrálna. Prírodná vždy obsahuje minerálne látky. Tieto sa dajú rôznymi procesmi odstrániť. Vtedy hovoríme o demineralizovanej vode.
Jeden spôsob demineralizácie je destilácia, kedy sa zohriatím dosiahne, že voda zmení skupestvo na plynné a takto vzniknutá para obsahujúca len molekuly vody sa hneď schladí a odvádza zvlášť.
Iná metóda je použitie reverznej osmózy, rôznych filtrov, na ktorých sa minerálne látky zachycujú a preniká len čistá voda. Jeden taký mám aj medzi obrázkami, je použitelný v prírode, keď potrebujem zo zakalenej vody vyrobiť pitnú.
Takže tvoja kolegyňa tiež používa nejaký filter pre domácnosť na demineralizovanie vody.

Trvdosť vody je daná prítomnosťou hydrogénuhličitanu vápenatého a hydrogénuhličitanu horečnatého. Varom vzniká: plyn CO2, ktorý vo forme bubliniek vyprchá, pár molekúl vody a uhličitan vápenatý a uhličitan horečnatý, čo sú zložky vodného kameňa.
V ľudskom tele nemá šancu vzniknúť vodný kameň (obličkové alebo žlčové kamene majú iný pôvod aj zloženie), lebo jednak organizmus nezahrievame nad 65 C° a taktiež, keď prechádza voda žalúdkom, uvoľní sa kyselina chlórovodíková HCl, ktorá okamžite reaguje s hydrogénuhličitanom vápenatým a hydrogénuhličitanom horečnatým a vzniká tak organizmu dôležitý vápnik a horčík.
Takou istou reakciou sa potom odstraňuje vodný kameň z rýchlovarnej kanvice, len namiesto kyseliny chlórovodíkovej sa používa 8-11%-ná kyselina octová.

Čiže: ľudia najprv demineralizujú vodu, aby následne odstránené minerály získali späť vo forme tabliet z lekárne. A ešte sú aj ochotní zato zaplatiť. Dvakrát. :fubar:

Ja nemám problém piť vodu z vodovodu. Nech vodárne zabezpečia, aby neobsahovala patogénne mikroorganizmy a nech si ju privádzajú trebárs aj hrdzavým potrubím. V stopových množstvám ajtak organizmus potrebuje aj železo. Nebudem ho predsa kupovať v lekárni. No dobre, priznávam, že špenát mám najradšej.
Ináč voda predávaná vo fľašiach je taký biznis, že v niektorých prípadoch viac škodí, ako by ste si mysleli.

Len v krátkosti, potom už idem spať, stačí na dnes tento jeden príspevok...

Firma Coca Cola sa rozhodla, že zarobí malým úsilím veľké peniaze na fľaškovanej vode. Tak si zobrala vodu z rieky Temža v Londýne a rôznymi metódami vodu prečistila a predávala ako pramenitú vodu.
Lenže procesom filtrácie sa do tejto "pramenitej" vody dostali aj rakovinotvorné látky a bolo z toho škandál. Písalo sa o tom na tejto aj tejto stránke.

Nechcem tým nikoho ovplyvňovať, len aby ste vedeli, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, nie je všetko koňak, čo kôň vyš***. :-)

Edit: toto bol moj 333. prispevok na fore.


Naposledy upravil ReHMn dňa 11.02.2014 - 21:23:54, celkovo upravené 1 krát.

10.02.2014 - 22:12:20
04
dakujem za venovanie celej state, ale nemal som na mysli filtraciu vody a upravu jej tvrdosti. spominala nieco o ionizujucej flasy a potom tato ionizovana voda ma pomahat proti prekysleniu organizmu. neviem to narychlo nikde najst.

filtracia vody je fakt kapitola sama o sebe. osobne to pouzivam len do kavovaru. na viacerych sutaziach vsak bolo dokazane ze prilis makka voda neprospieva chuti kavy.. vacsinou pijem vodu z vodovodu.
11.02.2014 - 07:40:54
00
Trocha skusim odlahcit ...

Prílohy:

7777_10152255682787628_1525345385_n.jpg
7777_10152255682787628_1525345385_n.jpg 46.34 KiB thumb_up0thumb_down

11.02.2014 - 17:23:13
00
mnavak
Už asi viem, čo si myslel. Napíšem dlhú aj krátku odpoveď, kto nechce čítať celé, tomu stačí prečítať záver.

Dlhá odpoveď:
Ionizácia vody.
Dve molekuly vody reagujú medzi sebou navzájom a vzniká oxóniový katión (H3O+) a hydroxidový anión (OH-).
Toto sa volá autoprotolýza vody, alebo disociácia vody.
Ich súčin/koeficient je vždy rovnaký, vyjadrený vzorcom K = [H3O+] . [OH-]
Koncentrácia obidvoch iónov pri 25 C° je K = 10^-14 (mol/dm3)2.
Zvýšením teploty sa koncentrácia zvyšuje, ale pomer medzi aniónom a katiónom zostáva konštantný.
[H3O+] . [OH-] = 10^-14 (mol/dm3)2

Ionizátor vody pravdepodobne zvyšuje koncentráciu oxóniových katiónov (H3O+) a hydroxidových aniónov (OH-) bez zvyšovania teploty, ale ich pomer vo vode nemení.

Keď poznáme koncentráciu jedného, z toho vieme teda vypočítať koncentráciu druhého.
[H3O+] . [OH-] = 10^-7 . 10^-7 (mol/dm3)2
Aby to bolo jednoduchšie, vyjadruje sa len hodnota H+ iónov, ako záporný dekadický logaritmus koncentrácie oxóniového katiónu:
pH = -lg [H3O+]
Vzorec vyššie vyjadrený jednoduchšie potom bude vyzerať:
pH + pOH = 7 + 7

Kyseliny sú látky, ktoré vo vodnom roztoku sú schopné uvoľniť H+ katión. Koncentrácia tohto katiónu určuje potom pH roztoku.
Zásady, sú látky, ktoré vo vodnom roztoku dokážu uvoľniť OH- anión.

(Všetko vyššie uvedené sa nachádza aj v učebniciach chémie pre gymnáziá.)

Krátka odpoveď/ záver:
Je možné vodu ionizovať, zvyšovať v nej tak koncentráciu oxóniových katiónov (H3O+) a hydroxidových aniónov (OH-), ale na pH to nemá žiadny dopad.
Ionizovaná ani neionizovaná voda nemá priamy vplyv na pH vnútorného prostredia organizmu.
11.02.2014 - 21:22:20
02
Aby sme zostali v teme, tak dnesny jabkovy kolac. Homemade. Vynuteny experiment: kedze nebola doma hladka muka, robene z raznej...

Prílohy:

Kolac.jpg
Kolac.jpg 355.99 KiB thumb_up0thumb_down

11.02.2014 - 21:27:16
00
Posielaj svoje príspevky o výžive administrátorovi, nech ich uverejní ako článok. Vo fóre sa to za chvíľu stratí...
11.02.2014 - 22:50:01
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika)
keyboard_arrow_up