Ti ludia su fakt drzi, a ked len opustim na chvilku ten chodnik, a idem pri ludoch ta dobre ze ma hned nezabiju. Cim dalej tym to je horsie, a vidno ze ludi to vobec netrapi.
Vynimka pri kt. si davam pozor su deti a kociky a dochodcovia, ale ostatnych mam uplne v riti, lenze keby sme niekoho zrazili, tak by to bola urcite nasa chyba
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
Tak isto ale by to malo platit aj opacne, teda cyklisti by nemali chodit mimo tohto chodniku.
Maximalna rychlost? No o tom neviem, urcite nieco take je, ale je jasne ze cyklista by tam nemal pomedzi ludi si parit 40-tkou...
Vyhláška znie jasne:
mozno si bol medzi nimi aj ty mysho, no ja by som sa tym nechvalil, je to vasa chyba, a potom pre taketo situacie sa ludia na nas cyklistov hnevaju.
a tých 30kmph .. no nechápem. maximum tam dávam 15 kmph a aj to už mám stiahnutú riť, že čo ak dakto vbehne ..
Zakon 315/96 (Pravidla cestnej premavky) nepozna ziadny cyklisticky chodnik.
§ 56 z citovaneho zakona:
(5) Iný účastník cestnej premávky než cyklista nesmie používať cestičku pre cyklistov. To neplatí pre osoby, ktoré tlačia bicykel, alebo ak je to potrebné na odbočovanie.
Samozrejme zalezi aj na tom, akou dopravnou znackou je uvedena komunikacia oznacena. Pozri znacky C7 - C10 v prilohe.
isiel som bez brzd, dole sa to da v pohode zabrzdit a ked som bol uz skoro pri konci som sa brzd nechytil tiez lebo som mal zelenu a este som zisiel z cyklistickeho chodnika aby som sa vyhol ludom (samozrejme isli z kolotocov asi tak 15clenna rodinka) a odrazu 5m predomnou vybehli 3male deti... v priebehu 3sekund som sa naucil nose manual a mali stastie ze som to ubrzdil lebo bolo jasne ze by som ich za to radsej zrazil jak by som mal dat kotrmelec do betonovec steny....
len tolko k chodcom na cyklo chodnikoch....
Užívanie pešej zóny
§ 6
Podmienky užívania pešej zóny
(1) Motorové vozidlá môžu vstupovať a zotrvať v pešej zóne len po splnení ohlasovacej povinnosti a udelení povolenia príslušným útvarom mesta podľa § 5.
(2) Motorovým vozidlám je na Hlavnej ulici určený spravidla električkový pás a v ostatných častiach pešej zóny stred ulice, pokiaľ podmienky v povolení vydanom podľa § 5 neurčujú inak.
(3) V pešej zóne je pre motorové vozidlá povolená maximálna rýchlosť 20 km/h.
(4) Motorové vozidlá zabezpečujúce zásobovanie podľa § 4 ods. 1 písm. c) majú povolený vjazd do pešej zóny v čase od 2100 hod. do 900 hod., okrem výnimočných prípadov hodných osobitného zreteľa, ktoré rieši na mieste mestská polícia.
(5) V pešej zóne je parkovanie zakázané. Státie je povolené len na nevyhnutný čas.
(6) Nemotorovým vozidlám je na Hlavnej ulici určený pruh pre cyklistov s predpísaným smerom jazdy a v ostatných častiach pešej zóny stred ulice rýchlosťou pešej chôdze.
(7) Na cyklistickom chodníku má osoba na vozíku pre zdravotne postihnuté osoby a cyklista prednosť pred ostatnými vozidlami a chodcami, pričom osoba na vozíku pre zdravotne postihnuté osoby má prednosť pred cyklistami.