som ochotny prispet 50 e na poriadne sutre :) navrhujem rockgarden na Konske Hlavy...ideme si to schvalit? :)
16.10.2014 - 10:32:20
02
tak sme dvaja :)

naco schvalenie ? To po novom uz netreba .. len to tam staci dodrbat a vysypat a bude, tuto p. Javorie o tom vie ako sa take veci robia
16.10.2014 - 10:33:34
00
rasto_t to napisal velmi pekne a inteligentne. Neda sa nesuhlasit. :y:

Ale zaroven aj jednym dychom dodavam, ze ak bude uzka skupinka ludi z portalu nabezky.sk robit svojvolne dalsie terenne upravy hrebena (rozumej nicit povodny chodnik) a zdovodnovat to sirokou podporou od ludi (HA-HA), tak tiez velmi rad prispejem na take terenne upravy, ktore znemoznia prejazd skutra. Je to chore, ale zda sa, ze ina odpoved nebude pre pana Žaťka a spol. dostatocne zrozumitelna. Tato skupinka totiz zjavne doteraz nepochopila, ze ich "upravy" povazuje velmi velka skupina ludi za nicenie prirodzeneho prostredia. A ta skupina, co to povazuje za nicenie, je nasobne väcsia ako tych par bezkarov, ktori chcu za kazdu cenu jazdit skutrom po hrebeni.
16.10.2014 - 11:06:56
00
Mna hlavne zaujima ako je mozne, ze vobec niekto dovolil bagrovat ten kopec. Lebo este z maratonu si pamatam, ze bol strasny problem len sprejovat kamene, nedajboze klincova tabulku do stromu (to chapem). A naraz nie je problem rovno odbagrovat kopec :D Mne tu nieco smrdi :lol:
16.10.2014 - 13:09:57
00
z doterajšieho SA (ne)vyjadrenia pána javorie veľmi nie je jasne a ani nevyplýva, že by NIEKTO a niečo žiadal ...
"zatiaľ SA iba zvážilo a následne SA schválilo" ... a potom SA bagrovalo
a doteraz SA vlastne nikto ani nesťažoval ..
(asi bude nutné všeobecne začať byť pozornejší, dôslednejší a dôraznejší pri objavení SA akýchkoľvek "podnikateľských" aktivít v prírode)
16.10.2014 - 13:19:03
02
Pozeram, ze existuje komunita cyklistov, ktori si prisvojili hrebenovku z Baby na Biely a niektori by chceli poslat bezkarov o 100 km dalej. Na bezkach sa tade chodilo, ked este ani ziadne horske bicykle neexistovali. Vyhnat odtial treba lesakov na traktoroch a podobnych mechanizmoch, terenne auta a motorky a stvorkolky. Mne tam cyklisti v zime nevadia, ked je sneh dobre sadnuty, tak sa skoro neprebaraju. Ked nie je, tazko tade prejdu. Pesaci, ktori idu mimo stopy, tiez nevadia. Horsie je, ked je cerstvy sneh, prebaraju sa aj vyse 20 cm a robia diery v stope. Cyklokoordinator Pepsi Klucka obcas tiez ide z Baby na bezkach, mohol by to skoordinovat. Ked sa v Karpatoch buduju drahy pre cyklistov, jedna by uz konecne mohla byt aj pre bezkarov.
16.10.2014 - 15:17:28
00
Ja nemam pocit, ze by niekto vyhanal bezkarov z cervenej. Ide o to, ze okrem tych terennych aut, motorkarov a stvorkolkarov nema na hrebeni co robit ani snezny skuter a uz vobec sa nema kvoli skutru a par dnom v roku bagrovat a odkopavat povodny pôdny kryt a skaly, planirovat, zrovnavat, odstranovat prirodzene terenne vlny a podobne. Treba si uvedomit, ze je to väcsinu roka v prvom rade turisticka a cyklisticka trasa a nie vyhradena jednoucelova bezkarska trasa, na ktorej si moze hocijaky bezkar alebo nejake zdruzenie fyzickych osob po samoodsuhlaseni robit terenne upravy a nicit ho na ukor ostatnych uzivatelov. Keby tam cyklisti zacali po samoodsuhlaseni stavat mostiky a skoky, tak ako by asi reagovali turisti a bezkari? To by uz zrazu nebolo v poriadku, ze? Ale ked si tam par bezkarov zmysli odbagrovat kopec, vykopat skaly, zrovnat terenne zvlnenie atd. tak to uz je v poriadku? Bezkari nemaju väcsie prava ako turisti a cyklisti a teda nemaju pravo nicit tuto frekventovanu a oblubenu trasu, ktoru vyuziva nespocetne mnozstvo ludi inak ako na bezkovanie.
16.10.2014 - 15:49:44
00
nie a nie to pochopit
nikto nevyhana bezkarov z hrebena
len sme za zachovanie hrebena ako je
16.10.2014 - 15:52:18
01
Návrhy ako (ne)zlepšovať stav na zvážnici z Konských hláv sú zaujímavé, ale toto je nesprávne fórum na túto diskusiu. Buď založte nové diskusné vlákno tu na mtbiker, alebo sa o tom môžme baviť na portáli nabezky. Tam pokojne vysvetlíme dôvody prečo sme ku kroku pristúpili a čo mu predchádzalo. Toto diskusné vlákno je o tom, ako koordinovať aktivity jednotlivých záujmových skupín v južnej časti Malých Karpát tak, aby boli v súlade so želaniami väčšiny jej návštevníkov.

Vzhladom na to, ze prave aktivita vylepsenia Konskych hlav je hlavna pricina negativneho vnimania vasho "projektu" na tomto fore, je najma v tvojom zaujme aby si tie dovody skusil vysvetlit tu. Ak jedna skupina hned na uvod svojim konanim nas.r. druhu, tak sa dalej tazko komunikuje. Paradoxne na stranke projektu sa ziadne taketo upravy nespominaju, dokonca sa tam pise: "Riešenie obchvatu Konských hláv vedením trate okolo Gašparovej by bolo ideálne, ale nemusí byť nevyhnutné, pretože skúter by mal byť schopný prejsť aj v súčasnosti využívaným strmým úsekom na Konské hlavy." Pricom to bolo pisane v case pred kritizovanou upravou.

Rozumne prevedene "odvodnovacie" upravy (=nie tatrovky s makadanom) problematickych usekov spomenutych na stranke, pripadne spravenie alternativnych tras v tychto usekoch by som osobne vedel pochopit/tolerovat, ale buldozerovanim, planirovanim terenu a ostranovanim skaliek (vsetko upravy, ktore ani nemate v projekte) len prilievate olej do ohna a vyzyvam Vas, aby ste s nimi prestali.

Skuter na hrebeni moze byt pre bezkarou aj kontraproduktivny - pri hlbokom snehu bude pre cyklistov prinosom a budu jazdit tam, kde by bez skutra nesli... V kazdom pripade okrem ochranarov je tu este velmi relevantny postoj turistov, ktorym sa nemusi pacit, ked im v uzkych usekoch prebehnete turisticku trasu skutrom (moze byt turistami vychodena skor, ako tadial pojde skuter) a nasledne ich bude vyhanat na okraj turistickeho chodnika.
Sancu na nejaku spolupracu od cyklo komunity by som videl skor v nejakom vacsom projekte na vychodny traverz Konskych hlav = nejaky sirsi chodnicek (v lete pre cyklo, v zime pre bezky) po vrstevnici aspon v casti useku 3KK - KH -Baba. To by asi malo sirsiu podporu - vratane polovnikov :) V niektorych miestach vraj nieco predtym uz bolo
16.10.2014 - 16:50:14
01
Dakujem za navrhy. Tato diskusia bola uzitocna. Uvedomujem si ze nase aktivity musime vazit v sirsom kontexte a preto navrhnem bezkarom na forach nasho portalu* aby sme stopli akekolvek prace na hrebeni, kym nebude existovat mechanizmus na budovanie konsenzu medzi zaujmovymi skupinami.

Sano.

*Sam taketo rozhodnutie urobit nemozem.
16.10.2014 - 17:09:50
00
Podla mna "mechanizmus na budovanie konsenzu" davno existuje. Otvorene komunikovat svoje nazory a plany dopredu co najsirsej komunite ludi. Pocuvat ich nazory, pozriet sa na svet aj ich ocami a hladat riesenia ktore vyhovuju vsetkym zainteresovanym (pripadne vacsine). Byt navzajom tolerantni a netlacit radikalne poziadavky. Nemusi existovat formalny mechanizmus. Keby tak, ako si vedel zalozit temu teraz a okamzite ziskat nazor bikerskej komunity, ste to spravili uz pred akciou na Konskych hlavach, verim ze je dost rozumnych ludi na oboch stranach a ten usek by vyzeral inak ako vyzera dnes a neboli tu teraz take averzie. Pri troche dobrej vole a vzajomnej ustretovosti sa zmestia na chodnik turisti, cyklisti, bezkari aj jazdci .
16.10.2014 - 20:48:55
02
aj keď bývam cca 400 km ďaleko ...
odpoveď na moju všetečnú otázku o "POVOLENÍ ÚPRAV" hrebeňa bagrom ... napr.. atd.
by ma ozaj celkom zaujímala ... či ... nevhodná OTÁZKA ??
alebo snáď IGNOROVANIE "legálnej" otázky je jasná a jednoznačná ODPOVEĎ ???
javorie ???
a určite nielen mňa .. BY TO ...
16.10.2014 - 21:29:08
01
LL najprv sa nauč písať normálne ako človek a potom očakávaj odpovede na tvoje otázky. Píš normálne súvislé vety(otázky). Nikto nie je zvedavý na tvoje básničky s množstvom trojbodiek za každým tretím slovom. A keďže si hádavý človek ako to vidieť v diskusii o Politike, tak viem, že príde tvrdá kontra z tvojej strany namiesto toho, aby si zmenil štýl svojho písania. :)
17.10.2014 - 07:38:53
01
typické, poukázanie na marginálny problém, aby sa zabudlo na pôvodnú pointu
17.10.2014 - 09:58:23
00
Dakujem za navrhy. Tato diskusia bola uzitocna. Uvedomujem si ze nase aktivity musime vazit v sirsom kontexte a preto navrhnem bezkarom na forach nasho portalu* aby sme stopli akekolvek prace na hrebeni, kym nebude existovat mechanizmus na budovanie konsenzu medzi zaujmovymi skupinami.

V prvom rade, turista je prvy na hrebeni, takze ak vam turisti rozslapu stopu,nemate co pindat. Ale vobec sa vam cudujem, ze doteraz to nikoho nenapadlo, ze existuje aj nieco ine ako bezky ? Naviac, ked v MK je sneh na bezky tak dohromady 2 tyzdne, ked sa da.

Ale hlavne znovu zopakujem, chcem vidiet povolenie na upravu hrebena , ktore bolo uz vykonane. V opacnom pripade totizto existuje jedna moznost, ako to stopnut aj s nasledkami /ledazeby pani bezkari z fora boli velmi vysoko v politickej linii, co mam teda dost pocit z toho co sa udialo :)/.

ps:
Konske hlavy by malo ist spravit obchvat, vhodny pre bezky a zaroven pre cyklistov /sem tam niekto v zjazde padol a bol z toho problem/, takisto 3KK kde su sutraky, sa da obist, len to treba spravit, zvaznica tam nejaka je. Ten usek s bahniskom nie je problem, len vam to dlho imho nevydrzi , ale osobne by som bezkarsku trat potiahol okolo po zvaznici a popod Javornik. Vyhlo by sa tak neprijemnym stupaniam a zjazdom po cervenej TZ. Vsetko sa da, len treba premyslat. Bezkarske trate su velmi vhodne pre priemernych cykloturistov, teda myslim , bezky v zime, bajk mimo zimu. Kto na bezkach chce tvrdohlavo po cervenej, tak nech si ide :) .. ale oficialnu trat si robte po zvazniciach. Je to lepsie pre vas, pre turistov a pre vsetkych. Ovsem co je potrebne je zatnut tipec tym , co tazia drevo, pretoze ti su schopni znicit cestu tak, ze tade neprejde ani W3S.
17.10.2014 - 10:02:18
00
keyboard_arrow_up