caute potreboval by som poradit ohladom cesteneho beiku ktory budem jazdit po prvy raz,teda ked kupim nejaky,jazdim mtb nejake 4-5 rokov a dostal som chut na cestacik,cez tu zimu sa po lese moc neda a chcem ostat v kondicke a preto chcem aj zvolit tuto alternativu,tak z hruba kolko by bolo dostacujuce investovat?,na co mam hlavne pozerat?,lebo ked pride teplo som hned v lese..meriam 180cm,vaha 83 kg,je tu jeden trek na predaj,vybava ultegra komplet,kolesa novatec W150 karbonove,neviem ci moja vaha zodpoveda k tym kolesam ,z vahou ale pojdem este nieco dole...
Na zimu cesťák a ešte k tomu v ultegre? Máš trošku opačné zmýšľanie ako to na zimu býva obvyklé. Na zimu stačí niečo lacné, s blatníkmi, odrazkami a svetlami. Ideálne obyčajný horský, hlavne ak je trošku snehu = kraje ciest zľadovatené a nebezpečné, polovodiči majú snahu cyklistu vytlačiť "do záveja". Vtedy je lepšie jazdiť v nenáročnom teréne.
ved som tu pisal ze z cestou nemam ziadne skusenosti,preto som ziadal o radu...,nie o masirovanie chlapskeho EGA skusenejsieho cyklistu,a jazdit by som chcel urcite v suchcej zime to som mal na mysli nie ked je mokro,blato,kaluze..neviem ako tam u vas hore,ale my tu takych šalenych soferov nemame..dik za skusenosti,zobral som si z toho nieco.
Ak chces jazdit hlavne v zlych podmienkach tak by si mohol pouvazovat o 29" MTB. Sam jazdim na strasidle uz druhu zimu a je to parada. Namakas sa trocha viac ako pri cestaku ale lepsie ako bazarovy special za 20€. Hlavne ta udrzi ked sa nahle zmeni povrch. Ci uz dazd, namraza alebo sneh. Staci len spravne zvolit plaste.
Ked chces jazdit cestu aj dalej cez sezonu je moj prispevok bezpredmetny.
Pokiaľ chceš jazdiť cestu iba ako doplnok k mtb a viacmenej v zimnom období, tak by som na tvojom mieste do toho moc neinvestoval a popozeral sa po niečom zachovalom v bazáre, na udržanie kondičky stačí aj niečo lacnejšie . Pokiaľ nemáš s cesťákmi žiadné skúsenosti tak by mohla byť vhodná alternatíva fitness bike, čiže prakticky cesťák s rovnými riaditkami, sám jeden jazdím prakticky celoročne a tiež hlavne kvôli kondičke a ako doplnok k mtb, keď je v horách moc blato, sneh a ten pocit z ľahkej a rýchlej jazdy po presedlaní z mtb-čka občas stojí zato
Priznam sa, ze moc nerozumiem tym fitness bikom s rovnymi riaditkami, naco je to dobre ? Sam som zacinal na MTB s rovnymi 700mm rajdami (ktory stale jazdim), ale odkedy som zacal jazdit cestaky, tak by ma na ceste ani nenapadlo chciet rovne rajdy, barany su ovela pohodlnejsie na dlhsie vzdialenosti, lepsie ked potrebuje clovek zasprintovat, poskladat sa proti vetru, atd.
Chapem, ze vela ludi potrebuje riaditka pomerne vysoko z roznych dovodov (nedostatocna sila stredu tela, zdravotne problemy s chrbticou, atd.), ale ved nie je problem mat vyssie na pohodlny posed aj barany, navyse sa moze aspon chvilkovo poskladat do viac aero posedu do dropov, pricom rozdiel medzi tymito polohami si vie regulovat dropom pouzitych baranov (kompaktny ci klasicky "hlboky" drop).
Fitness som spomenul ako alternatívu, niekomu to úplne stačí, najmä ak to nie je jeho prioritný bike čo je Mirov prípad a je na ňom ako sa rozhodne, možností je viac. Barany majú určite svoju výhodu, a väčšiu variabilitu úchopu a na dlhé vzdlenosti asi nie je čo riešiť, no pre niekoho kto na ceste jazdí kratšie vzdialenosti a hlavne mimo hlavnú sezonu to môže byť dobrá volba. Jednoducho povedané aj keď barany budú pre väčšinu lepšou volbou, niekto ich proste nechce, možno už len zo zvyku či z hocijakého iného dôvodu
No keď už kúpim cestaka, pravdepodobne budú barany, a keď už bude tak urcite ho budem využívať celoročne, ale v top sezóne jednoznačne Hory, ved zmeniť sa môže všetko, som hlavne zvedavý na to porovnanie, cestak, mtb.
Ak to má byť v zime, prečo nie CX (ciclocross), resp. CX festka (na krátke vzdialenosti a zlé povrchy ideál)?
Sám jazdim na festke a cítim lepšiu kontrolu trakcie v prípade nie úplne ideálnych cestných povrchoch vyskytujúcich sa najmä v jesenno-zimnom období.
Miro,aj keď bude u teba MTB prioritný,ak plánuješ cesťák používať pravidelne(teda nielen na občasné vozenie)tak neľutuj minúť viac peňazí a kúp aspoň ,,strednú triedu" a nie šunt za pár euro.Kľudne môže byť aj bazárovka,veď tu sa nájde dosť skúsených čo sa vyznajú a napíšu ti či sa to oplatí alebo nie.Samozrejme vyskúšať si ho budeš musieť sám,či ti sadne alebo nie.Keď už investovať peniaze,tak za niečo, čo nebudem o týždeň ľutovať
No keď už kúpim cestaka, pravdepodobne budú barany, a keď už bude tak urcite ho budem využívať celoročne, ale v top sezóne jednoznačne Hory, ved zmeniť sa môže všetko, som hlavne zvedavý na to porovnanie, cestak, mtb.
Tiez som si tak v minulosti hovoril. V minulosti som jazdil zasadne MTB cca 5000 km rocne. Sem tam nejaky maraton, az sa mi stala v roku 2009 neprijemna vec. Vyhral som na jednom maratone v tombole prvu cenu t.j. cestny ram Merida. Inac som si ho zasluzil, lebo po zdravotnych problemoch som dorazil do ciela ako posledny muz na dlhej 96 km trati, ked uz tombola zacinala. Dvaja vylosovany na prvu cenu uz odisli tak do tretice vylosovali mna. Ram som chcel predat ale... Povedal som si ze vyskusam si cestak, ved naposledy som jazdil na podobnmom biku este na starom Favorite. Za cca 500€ som si poskladal slusny cestak a od vtedy to islo s MTB u mna dole vodou. Tento rok som Meridu vymenil za lahucky Scott Foil Team Issue Di2 a tohorocne moje skore je 8000km / 2500km v prospech cestaku. Na MTB-cko sa dostane len cez vikend pracovny tyzden patri jedine cestaku.
Tak toto je story ako z amerického filmu,občas stačí obyčajné šťastie, alebo náhoda a človek úplne zmení zaužívaný ,,status quo"Ja som naopak ortodoxný žiletkár, za 27 rokov čo jazdím som sedel na mtb len keď som kamošom nastavoval radenie,aj to len po ceste, v hore som nebol,ani ma to nikdy nelákalo.
Nemozem velmi radit, pretoze jazdim len MTB a s cestou nemam skusenosti. Chcem vsak prispiet lebo som prave v podobnej situacii ako ty a neviem sa rozhodnut . Nad cestakom som zacal rozmyslat po tom ako som si uvedomil, ze na asfaltkach som posledny rok najazdil 80% objemu (casto kvoli zlym podmienkam v lese ale asi hlavne aj kvoli tomu, ze asfalt ma zacal bavit alebo co Doteraz na asfalt pouzivam upravene mtb s pevnou vidlicou hladkymi plastami a blatnikmi. S tymto setupom som celkom spokojny ale aerodynamickejsi posed, barany, ceste prevody a lahsie kolesa ma lakaju. A tiez ked obcas idem so silnicarmi dlhu streku citim sa trochu menejcenne . Z cistokrvneho cestaku mam trochu obavy ked pomyslim ako dostava bike zabrat na cestach okolo BA... Pri hladani som narazil na jeden bike, ktory sa asi snazi spojit to naj z mtb a cesty - specialized diverge 2015. Kotucove brzdy a uchyt na blatniky by hlavne v zime mohli byt prakticke. Ale neviem ci sa taketo cosi hodi pre zaciatocnika...
Rasto1: z coho konkretne mas obavy pri cistokrvnom cestaku ? jedine, co dostava vazne zabrat na nasich cestach su kolesa, tam staci kupit nejake trocha kvalitnejsie nemas problem.
Tak napr. brzdy. Na zimaku teraz jazdim vecka. Ked je na asfalte mokro a blato (cize cez zimu a jesen v malych karpatoch skoro stale) tak je obcas dost problem zabrzdit. Nie su v tomto cestne rafkove brzdy este horsie? Potom tiez blatniky...
Druha vec co som nespomenul su "prieskumy". Jazdy kde sa ide povedzme 100-200 km po dobrom asfalte ale je tam mala terenna vlozka, ktorej je obcas tazke sa vyhnut, napr. makadam, strk, 5-10 km prejazd lesom lukou a pod. Tarmac s rafik brzdami (ten s kotuc brzdami je na mna uz moc drahy) sa mi geometriou aj celkovo paci viac ale neviem ako by znasal taketo jazdenie a hlavne tiez chcem moznost uchytu blatnikov.
Cestne dvojcapove brdzy su na tom ucinnostou a davkovatelnostou urcite lepsie ako klasicke vecka, akurat maju problem, ze sa velmi lahko zanesu blatom. Ja jazdim teraz v zime cisty cestak merida 909 magnesium, je pravda, ze offroad cielene nevyhladavam, ale zatial nebol problem ked som sa dostal na usek bez asfaltu ani raz, ci uz to bola totalne rozbita cesta zhora do Medenych Hamrov (kde miestami nebol vobec asfalt, ale iba kameniste rozbite useky), alebo kusok polnacky pri ceste na Devin. Problem by asi nastal ak by sa kolesa zaborili hlbsie do blata, tam by uz mali brzdy urcite problem.
No ja som tiež jeden z tých ktorý na mtbčku jazdil 98% po cesta a prišla ponuka na cestak najprv som si ho len požičal a v tej chvíli sa to zlomilo. Kúpil som a neľutujem a V podstate som prešiel na cestu a v budúcej sezóne sa chystám na dlhšie výjazdy.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ked chces jazdit cestu aj dalej cez sezonu je moj prispevok bezpredmetny.
Chapem, ze vela ludi potrebuje riaditka pomerne vysoko z roznych dovodov (nedostatocna sila stredu tela, zdravotne problemy s chrbticou, atd.), ale ved nie je problem mat vyssie na pohodlny posed aj barany, navyse sa moze aspon chvilkovo poskladat do viac aero posedu do dropov, pricom rozdiel medzi tymito polohami si vie regulovat dropom pouzitych baranov (kompaktny ci klasicky "hlboky" drop).
Sám jazdim na festke a cítim lepšiu kontrolu trakcie v prípade nie úplne ideálnych cestných povrchoch vyskytujúcich sa najmä v jesenno-zimnom období.
Tiez som si tak v minulosti hovoril. V minulosti som jazdil zasadne MTB cca 5000 km rocne. Sem tam nejaky maraton, az sa mi stala v roku 2009 neprijemna vec. Vyhral som na jednom maratone v tombole prvu cenu t.j. cestny ram Merida. Inac som si ho zasluzil, lebo po zdravotnych problemoch som dorazil do ciela ako posledny muz na dlhej 96 km trati, ked uz tombola zacinala. Dvaja vylosovany na prvu cenu uz odisli tak do tretice vylosovali mna. Ram som chcel predat ale... Povedal som si ze vyskusam si cestak, ved naposledy som jazdil na podobnmom biku este na starom Favorite. Za cca 500€ som si poskladal slusny cestak a od vtedy to islo s MTB u mna dole vodou. Tento rok som Meridu vymenil za lahucky Scott Foil Team Issue Di2 a tohorocne moje skore je 8000km / 2500km v prospech cestaku. Na MTB-cko sa dostane len cez vikend pracovny tyzden patri jedine cestaku.
Druha vec co som nespomenul su "prieskumy". Jazdy kde sa ide povedzme 100-200 km po dobrom asfalte ale je tam mala terenna vlozka, ktorej je obcas tazke sa vyhnut, napr. makadam, strk, 5-10 km prejazd lesom lukou a pod. Tarmac s rafik brzdami (ten s kotuc brzdami je na mna uz moc drahy) sa mi geometriou aj celkovo paci viac ale neviem ako by znasal taketo jazdenie a hlavne tiez chcem moznost uchytu blatnikov.