CYKLISTI A KONE V KOŠICKÝCH LESOCH:

MAREK PORACKÝ

Nedávno prijatý Lesný zákon zakazuje jazdiť na bicykli a koňoch mimo lesných ciest a vyznačených trás. Za porušenie tohto ustanovenia hrozí pokuta až do výšky 5000 Sk. Proti tomuto zákonu sa zo strany opozície, ale i občianskych aktivistov zdvihla vlna kritiky. Zisťovali sme, kde sa v bezprostrednom okolí Košíc dá ísť do lesa beztrestne na bicykli a koni.

KOŠICE. V Košiciach sa nachádza viac ako 460 kilometrov lesných ciest. Julian Tomaštík, riaditeľ košických Mestských lesov, s. r. o., Košice nám povedal, že v slovenských podmiekach je tento počet kilometrov nadštandardný. "Kým na Slovensku ich je 15 až 18 bežných metrov na hektár, tu až 25 metrov."

Lesnú cestu definuje norma

Lesnú cestu definuje slovenská technická norma. Ide o pozemnú komunikáciu, ktorá je určená na dopravu dreva, osôb, materiálu a prejazd vozidiel požiarnej a zdravotnej služby. Môže slúžiť aj na iné ciele. "Patrí medzi ne i cykloturistika," povedal Tomaštík. Dodal, že jej šírka má byť najmenej tri metre. "Štandard je 4 až 4,5 metra, keďže cez ne musí prejsť lesná technika."

Červená na Jahodnú je lesnou cestou

Mestské lesy neuvažujú o označovaní lesných ciest pre turistov. Tomaštík si myslí, že každý priemerný človek vie odhadnúť ich šírku. Informoval nás, že z Čermeľa smerom na Bankov je lesný chodník a cyklisti ani kone tam jazdiť nesmú. "Po červenej trase z Bankova smerom na Jahodnú je možné jazdiť. Paralelne s ňou vedie žltá trasa, ale tam je jazda už zakázaná," vysvetlil nám riaditeľ mestských lesov.

V košických lesoch sa dnes nachádza jediná oficiálna cykloturistická trasa. Ide o 24 kilometrov z Alpínky okolo Jahodnej smerom na Košickú Belú a späť. "Táto trasa ide aj po lesných chodníkoch. Ďalšie budú pribúdať v blízkej budúcnosti po dohode s občianskymi aktivistami."

Tomaštík si však nevie predstaviť, že by sa zriadili v takzvanej náraznikovej zóne. "Už spomínaná cesta z Čermeľa na Bankov určite nebude cykloturistickou trasou, keďže ju používa veľa peších turistov. Tá nebude ani na náučných chodníkoch, na ktorých sa nachádzajú zastávky a informácie. Vo vzdialenejších zónach je možné uvažovať aj o vytvorení cyklotrás na lesných chodníkoch."

Mapy budú až na budúcu sezónu

Lesy v spolupráci s mimovládnymi organizáciami plánujú pripraviť vyznačenie cykloturistických trás. "Na všetkých východiskových bodoch budú na budúcu sezónu umiestnené mapy s vyznačenými trasami," garantoval Tomaštík. Nevedel však povedať, či budú vyznačené i cyklotrasy písmenom "C". "To bude záležať od financií. Boli by sme radi, ak by sa k tomu pripojili napríklad obchodníci s bicyklami, ale i zdravotné poisťovne."

Zatiaľ len dohováranie

Tomaštík doplnil, že v tomto roku bude lesná stráž len dohovárať a usmerňovať. "Od ďalšej turistickej sezóny už budeme k sankciám pristupovať inak."


V tomto roku lesy dali na rekonštrukciu lesných ciest približne 15 miliónov a na ich opravu 7 miliónov Sk.

PREHĽAD TRÁS KDE MOZU JAZDIŤ CYKLISTI

n Myslava - Kamenný hrb: žltá trasa

n Baránok - Kavečany: červená trasa

n Suchá dolina - Hradová: žltá trasa

n Bankov - Jahodná: červená trasa

n Jahodná - Lajoška: červená trasa
27.09.2007 - 21:44:38
00
V košických lesoch sa dnes nachádza jediná oficiálna cykloturistická trasa. Ide o 24 kilometrov z Alpínky okolo Jahodnej smerom na Košickú Belú a späť.

len dodam ze tato "cykloturisticka trasa" = asfaltka + dialnica pokryta kamenmi velkymi ako päsť s velmi pravdepodobnym stretom s lkt pripadne inym strojom zveladujucim nase lesy :roll:
27.09.2007 - 22:17:36
00
z Čermeľa smerom na Bankov je lesný chodník a cyklisti ani kone tam jazdiť nesmú
Ešteže nám tieto obe trasy niekto zlegalizoval.. :D Na oboch sú červené C-éčka.. ;)
28.09.2007 - 06:48:27
00
Aj tak si budem jazdit ako doteraz. ale vecsinou aj tak jazdim po dovolenych cestach :D . az na tu zltu z jahodnej na bankov po nej idem vzdy. a cesty ktore su dost siroke na auto su znicene lesnymi strojmi (niekedy aj tie ktore nie su dost siroke :D ). uradnici by si mali sami najprev prejs to o com hovoria a potom nech zakazuju/dovoluju. :evil:
Kedze vsetky lesne cesty su znicene alebo opravene sutrami ktore su zivotu nebezpecne (asi na to vyhodili tych 22 milionov radsej nech zakazu vstup autam aj lesnym strojom a este aj usetria :D ).
28.09.2007 - 14:22:02
00
keyboard_arrow_up