Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Daragon13
https://www.trekbikes.com/sk/sk_SK/v%C3%BDbava/cyklistick%C3%A9-komponenty/koles%C3%A1-na-bicykle/koles%C3%A1-a-s%C3%BApravy-kolies-na-horsk%C3%A9-bicykle/bontrager-line-dh-30-tlr-29-mtb-wheel/p/574630/ tu som našiel hodnoty, dole naspodku si otvor záložky SERVIS a tam ti nabehnu 2 pdf dokumenty, jeden pre predok druhý pre zadok, a v nich to je
V podstate áno, a samozrejme tu pravú nenapnut hneď na max. Vystredit to kľudne na voľnejšom vyplete dajme tomu že okolo 100kgf a potom po nejakej pol otáčke niplov to dolaďovať do finálnej podoby. Teda aspoň mne sa takýto postup osvedčil. Vždy je lepšie robiť viacero malých krokov a vyhrať sa s tym. Ten rozdiel je daný kombináciou symetrickeho rafku a náboja... PT má fajn návody ale pri vyplete sa ozaj nedá vo všeobecnosti povedať aký % rozdiel v napnuti má byť medzi pravou a ľavou stranou. Do hry vstupujú viaceré premenné ktoré to ovplyvňujú
Zobraziť komentár 17.01.2025 - 12:38:28
02
arrow_leftaJoN napísal:

Inú hodnotu ti ukáže tenzometer aj keď sú špice napnuté rovnakou silou, ale majú iný priemer, prierez, alebo sú vyrobené iným postupom/z iného materiálu.....

Ešte by som doplnil že tenzometre toho tipu ako má PT a aj kopa iných výrobcov sú viac menej iba orientačné... Tiež ho mám a keď viac krát po sebe odmeriame ten istý špic tak mi to v pohode ukáže o pol dielika či cely dielik inú hodnotu...
Zobraziť komentár 17.01.2025 - 12:42:35
00
aJoN: Asi som na to prišiel. Príruby sú rovnaké. Menil som ráfik s väčším ERD o 4.3mm, náboj mi ostal. Myslel som si, že sú rovnako dlhé na oboch stranách, tak som zmeral iba jednu (288). Vyšlo mi to teda logicky na 290, čo som overil aj podľa kalkulačky, ale asi som mal dať kratšie na pravú.

FiLus: Diki moc, to som si fakt nevšimol. Neviem. Mám to doladiť a nechať to tak? Alebo to rozpliesť?

Naposledy upravil Undray dňa 18.01.2025 - 10:46:37, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 17.01.2025 - 13:11:58
00
Dovolim si tvrdit, ze merania tenziometrom su trosku precenovane. Ak je rafik nenarazeny a vyrobeny s normal toleranciou tak premeriavanie rovnomerneho napnutia spicov je zvycajne zbytocne. Iba babrak bez praxe to môze pokaslat ale v tom pripade nepomôze ani mat po ruke tenziometer. :) To ze tenziometer nameria raz o pol ci cely dielik raz viac ci menej je tiez nepodstatne. :)
V tomto pripade pri velmi velkom rozdiely v napnuti lavej a pravej strane vypletu by som sa skôr priklanal k nie uplne spravnemu urceniu dlzky spicov, pripadne malej praxe pri postupnom dotahovani a centrovani noveho vypletu.
Dobrym pomocnikom pre stabilny a dobre drziaci vyplet su aj niple s pastou na zavitoch /pri DT swiss su to Prolock niple/ alebo pouzit fixacne lepidlo na niple. Pozor! Aj pri pouziti fixacneho lepidla sa da vela pokazit a odporucam nanasat podla doporucenia vyrobcu. :)
Zobraziť komentár 17.01.2025 - 13:22:24
10
Diki, zvnútra sa mi to javí tak, že pravá strana trčí o 1-2mm a ľavá je presne v ideál (viď. obrázok). Asi som mal dať kratší špic na pravú, 288 zrejme? Asi ma čaká prepletenie :D

Prílohy:

Bez názvu.png
Bez názvu.png 10.38 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil Undray dňa 17.01.2025 - 13:35:57, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 17.01.2025 - 13:29:05
00
Prava strana ma dlhe spice. Treba -2mm. Hlavne ze si tvrdil ze si spravne nameral. Pouzil si zle rozmery spicov takze tvoje ratanie bolo naprd. Ked ti z niplu vylezie spic tak to je dost blbe. Odporucam SKUTOCNE s kalkulatorom vyratat spravnu dlzku spicov a tvoj problem bude vyrieseny.

Naposledy upravil Turbi dňa 17.01.2025 - 13:41:03, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 17.01.2025 - 13:35:43
00
Áno, bude to tým. Diki všetkým. Neviem, čo som zle vyplnil. Ako som uviedol, rozdiely som mal v desatinách. Nevadí, aspoň si to zopakujem :D
Zobraziť komentár 17.01.2025 - 13:40:41
00
Vidím že ste vec medzitým uzavreli, ja ako lavoruček mám ale ešte dodatočnú otázku k tej kapitalkami vykricanej vete že dĺžka spicov je podstatná pre pomer napätí vo výplete... Nejak mi to hlava neberie, myslím si že keď mám na spice zlej dĺžky tak nebudú optimálne hlboko v niploch, čo ale nijak neovplyvní napätie na ktoré musia byť dotiahnuté... Asi nad tým blbo uvažujem ale neviem si predstaviť ako to súvisí...
Zobraziť komentár 17.01.2025 - 21:39:18
01
Ked nemas spravnu dlzku spicov tak ti viac rafik “uhne” mimo stredu a ty musis viac korigovat tento stav centrovanim a to sa v konecnom dôsledku realne prejavi na extremnejsich hodnotach napnutia vypletu ci uz na lavej alebo pravej strane podla toho ako si “posral” vypocet.
Zobraziť komentár 17.01.2025 - 22:38:49
00
ivast tiež mi to tak vychádza... Už som prehadzoval kamošom ráfky s tým že vyplet ostával pôvodný, chceli ušetriť, a okrem toho že špice trčali nejaké 2-3mm nad niple som si žiadne anomálie v tom ako bolo treba napínať vyplet nevšimol... Kolesá im fungujú už niekoľko sezón bezproblémov...
Zobraziť komentár 17.01.2025 - 22:54:21
01
Ked ti spice trcia 2-3mm nad niplom tak prichadzas aj do stavu ze sa ti zacinaju zakusovat na konci zavitu spicu. A to ti tiez znemoznuje “byt v poho”. Ale fungovat to moze pokial nezacnes akademicky riesit hodnoty ako Daragon. :)
Zobraziť komentár 17.01.2025 - 23:32:58
00
Kúpil som kratšie na pravú stranu, tak uvidím, že či sa zmení nejako pomer napnutia pravej ku ľavej strane. Keďže z predošlého stavu mám hodnoty zapísané, bude s čím porovnávať. Sám som zvedavý, ako a či sa to bude líšiť.
Zobraziť komentár 18.01.2025 - 09:43:46
00
Kupil si kratsie spice no zas si to nezratal v kalkulatori?
Zobraziť komentár 18.01.2025 - 09:52:30
00
Akože "zas"? Veď som to zrátal aj predtým cez kalkulátor. Teraz som to prerátal, ale na fyzicky nameraných hodnotách a nie hodnotách z datasheetu. Problémom bolo, že som mal nesprávny technický nákres náboja. Výsledok vyšiel skutočne 290 a 288mm.
Zobraziť komentár 18.01.2025 - 10:16:11
00
Ja si vzdy dane parametre naboja meriam fyzicky. Robim castokrat s takymi nabojmi, ze najst udaje od vyrobcu je nemozne a zvykol som si teda chytit subleru do ruky .... Jedine v pripade trebars DT swiss suciastok necham vsetko na kalkulator. A ako uz aj PaloTT spominal niekde v teme ERD rafika je dobre si fakt premerat.
Zobraziť komentár 18.01.2025 - 11:13:01
00
keyboard_arrow_up