arrow_leftkillerotoc napísal:
Kvoli tej spinavej robote na kladkach prevodniku a kazete, by sa dalo robit toto voskovanie aj mimo biku?
sposobom nakvapkam silcu na clanky necham uschnut potreby cas nahodim na bike a predislo by sa tym zbytocnemu za*ratiu spominach veci od vosku...

Samozrejme,ze dalo. Ale keď už je reťaz dole je IMHO jednoduchšie a efektívnejšie ju ponoriť do horúceho vosku.
28.02.2025 - 19:01:05
01
arrow_leftscarinko napísal:
Co bolo, bolo, terazky
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/retaze/10-11-12-rychlostne/shimano-cn-m9100-retaz-12-rychl-116-clankov-rychlospojka-p73547.html

Kristina nie je 3 malo ak ides ni3kde do HR alebo IT na 6-10 dni, to urobis aj 1000+ km. Nebodaj zmoknes alebo daco, treba nahodit dalsiu. 3 mi pride tak na knap. 4-5 asi keby som voskoval. So Squirtom som zatial mal jednu DA, vydrzala od maja az tusim do novembra a myslim ze nebola uplne KO. Potom som nahodil 105ku co bola k sade ktoru som kupil a slape doteraz.

Reťaz navoskovanu v horúcom vosku stačí domazať kvapkadlom. Nerobím si starosť s 3 extra reťazami.
28.02.2025 - 19:06:06
00
Kristina: Pravda, len tie za*erkane kladky prevodnik a kazeta od cerstveho vosku ma hnevaju, utriet to hned , alebo nechat zaschnut?
Nabuduce skusim tvoj sposob, to ma nenapadlo tymto dolno-hornym sposobom nanasat.
28.02.2025 - 19:45:25
00
Ja utrem kladky hned, na kazete ked oschne vosk sa vylupe sam, ako som pisal, cca 300-350 km sucho, sneh, blato a aj daka voda. A mazal som to len preventivne.
28.02.2025 - 19:52:06
01
arrow_leftkillerotoc napísal:
Kristina: Pravda, len tie za*erkane kladky prevodnik a kazeta od cerstveho vosku ma hnevaju, utriet to hned , alebo nechat zaschnut?
Nabuduce skusim tvoj sposob, to ma nenapadlo tymto dolno-hornym sposobom nanasat.

Nerozumiem. Voskovať sa odporúča aspoň 12hod alebo večer pred výjazdom. Hneď po aplikácii utrieš čerstvý, nezaschnutý vosk z kladiek a zubov prevodníka. Keď však iba kvapkáš do jednotlivých článkov reťaze, veľa utierania nie je.
28.02.2025 - 20:54:11
10
arrow_leftscarinko napísal:
Kristina nie je 3 malo ak ides ni3kde do HR alebo IT na 6-10 dni, to urobis aj 1000+ km. Nebodaj zmoknes alebo daco, treba nahodit dalsiu. 3 mi pride tak na knap. 4-5 asi keby som voskoval. So Squirtom som zatial mal jednu DA, vydrzala od maja az tusim do novembra a myslim ze nebola uplne KO. Potom som nahodil 105ku co bola k sade ktoru som kupil a slape doteraz.

Ja rotujem po 3 reťaze na MTB a 4 na cestu. Keď sa nazbierajú 3 a mám chvíľu čas, tak ich uvarím, nech mám v zásobe. Pôvodne som začal s tromi na oboch, ale prišlo mi to málo, že stále nemám dostatok reťazí, keď nebudem mať čas variť, alebo príde situácia, kedy ich treba častejšie rotovať (napr mokrá jazda).

Tak som "za behu" prihodil jednu cestnú. Myšlienka bola, že vosk má malý wear, tak na nej dám zo 2 jazdy viac a vyrovná sa zaťaženiu toho zvyšku, aj tak je to v podstate všetko ešte nové. Chcel som ich pridať viac, ale asi som spravil niečo zlé, lebo už sa tej reťazi moc nepáčilo na jednom pastorku kazety. Čo ma dosť prekvapilo. Pri zmene na vosk som menil kompletne celý drivetrain (vrátane prevodníkov), všetko dôkladne odmastené, reťaz vybraná z vosku tak, aby nevytiekol, utieral som mikrovláknom atď. Ani to nebolo nejako hlučné. Naštudoval som si o tom veľa stoviek hodín videí, podcastov, blogov, osobných rozhovorov s bikermi a bikerkami na výjazdoch a preto myslím, že o tom čo-to viem, aby som sa vyhol tým najväčším chybám čo môžu spôsobiť takýto zlý výsledok. Očakával som aspoň 5000km na každú reťaz, takže ma veľmi prekvapilo, keď mi rotácia 3 reťazí zničila kazetu cca po mesiaci / asi 2000km, čo máš len asi 650km na reťaz. Prevoskovanie/rotáciu na ďalšiu reťaz som robil po asi 300km, hlavne podľa pocitu/hluku. Mierka mi nezapadala nikde a nerobil to nazbieraný vosk na malom pastorku, ten som tiež čistil. Dokonca som si na dlhší výjazd vozil kliešte a náhradnú reťaz, nech vymením keby začala byť hlučná.

Keďže tie reťaze celkom fungujú na tej kazete (keď sú rovnako opotrebované, tak je to ešte ok), tak som sa rozhodol, že to nebudem znova hneď celé meniť a použijem to na experimentovanie s voskom a dojazdenie. Potom znova vymeniť celý pohon a snáď to spraviť nabudúce lepšie. Teraz to má už tak 10-15k km (spolu na tie 4 reťaze), stále to celkom funguje. Kazeta vyzerá od oka celkom ok, žiaden total žralok. Na 1 reťazi už na 1-2 miestach začína zapadať mierka, tak som ju vylúčil. Na cesťáku to vie sem-tam trocha preskočiť, keď silnejšie zaberiem podľa kombinácie reťaze a prevodu (to bude asi tým rozdielným opotrebovaním, keď som pridal 4. reťaz aj keď som sa snažil ich total záťaž vyrovnať).

Jedna vec, na ktorú mám podozrenie je, že som ich zo začiatku neopláchol v horúcej vode pred prevoskovaním, ale len vykefoval a utrel mikrovláknom. V jednom zdroji totižto odporúčali tú vodu a inde zasa, že tá voda je chyba a neodporúčajú to. Neskôr som začal používať aj tú vriacu vodu, vytrepal som to v nádobe podobne ako keď sa odmasťovalo a nakoniec vyfúkal kompresorom a následne šla už do rozpusteného vosku. Myslím, že to takto bolo lepšie a nabudúce to chcem robiť od začiatku.

Tekutý vosk medzi varením ešte len experimentujem. Zo začiatku som to chcel, ale nebol som spokojný s výsledkom, tak som od toho rýchlo upustil. Teraz ku koncu životnosti testovacieho pohonu mám oveľa lepšie skúsenosti s iným tekutým voskom, ktorý som nedávno zahrnul do testovania. Ešte je priskoro robiť nejaké závery, hlavne či to dostatočne pomôže proti opotrebovaniu (zatiaľ to vyzerá, že hlučnosť to takto v zime potlačí pekne a na dlho). Každopádne zatiaľ som s ním veľmi, ale veľmi spokojný. Takže ten chcem určite zahrnúť aj do 2. generácie testovania voskového pohonu. Chcel by som proces zmeniť na varenie, 2-3 krát tekutý a následne rotácia na ďalšiu reťaz.
01.03.2025 - 09:36:21
01
Neuviedol si akú kvalitu reťazí používaš.
01.03.2025 - 09:46:12
00
Pedalmajster pekna studia, ja mam jednu retaz, pouzivam tekuty vosk Silca, pred dalsim nanosom robim to co ty. Zaliat vriacou vodou, nechsm stiect a vyfukam kompresorom. Nahodim retaz na bajk a voskujem z oboch stran na kazdy clanok. Rozotrem medzi prstami a jemne utrem zvysok v handricke, necham uschnut 24 hodin. Kladky utrem do sucha hned po naneseni. Retaz je nova xt, tak dom zvedavy kolko vydrzi. Kazeta aj prevodnik maju odhadom 900-1000km a takto na tom mam asi 350. Uvidime kolko to vydrzi. Jazdim asfalt, les, polnacky a zatial spokojnost ?
01.03.2025 - 10:11:14
01
Hm, zvláštne. Ja som za 2024 najazdil 8000km na cesťáku a 5000km na graveli. Voskujem roztopeným Silca voskom, cesťák bol nový, rotoval som dve reťaze dura ace 12sp a mám dve sady kolies. Na jeseň som pridal tretiu reťaz KMC a žiadne problémy, reťaze podľa mierky ako nové.
Gravel Ultegra RX 11sp, tiež dve sady kolies a 2 reťaze a všetko cajk. Jediný poznatok je, že tá oil slick kmc reťaz asi nemá rada vosk, vydrží na jedno namazanie tak polovicu ako ostatné. Pred prevoskovaním reťaz len opláchnem pod vodovodom a šup do vosku ?
01.03.2025 - 23:33:00
01
Sú to obyčajné sramácke reťaze, mám "na sklade" aj nejaké shimaná/sunrace/a nejaké iné po menej kusov na vyskúšanie, možno skúsim tie shimaná, keď to celé vymením (aj keď ako nad tým rozmýšľam, asi bude lepšie zostať pri tom istom pre porovnanie, nemalo by sa meniť viacero faktorov na 1 test). Ale myslím, že to tam nehrá nejakú veľkú rolu, podľa toho, čo som našiel na internete ľudia bežne dávajú zo 4-5k km na low-end reťaziach pri voskovaní a na lepších okolo 15-16k na reťaz pred tým, ako začne zapadať mierka. To by dávalo väčší zmysel porovnávať výsledok reťazí až keď pracujú vo "vyladenom" prostredí a taktiež by to chcelo oveľa väčšiu vzorku na výpočet rebríčka.

Ja som od toho očakával, že dajú aspoň 5k každá a teda cca tie 3 reťaze na sezónu. V tom lepšom prípade 15k každá a mám na 2-3 roky vystarané. :) Škoda, že to nevyšlo, ale tak nevadí, človek sa učí na chybách. :)

Pri voskovaní chcem zostať aj keby som nedosiahol výdrž reťazí ako ľudia na internete. Jednak pre to, že som nakúpil veľmi veľa vosku, to mám minimálne na 10 rokov vystarané (aj keď mám na sklade aj kopu oleja). :D Ale viac sa mi páči, že ten pohon a celkovo bike je čistejší. Olej som mohol utierať po namazaní koľko som chcel a aj tak skončilo koleso, náboj, rám atď s kvapkami. Nehovoriac o tej paste, čo to robí s prachom a vyplní všetky medzery všade, kde sa dá. Nedajbože si sa musel chytiť reťaze... Ja chcem "bezúdržbový" bike a viac jazdiť, a nie stále čistiť olejovo-prachovú pastu a neviem čo všetko iné.

Do rotácie ich chcem viac ako 3, hlavne pre pokoj na duši. Problém spočíva v tom, že 300km sa dá celkom ľahko vybehať na 1 výjazd. To znamená, že čerstvo po navoskovaní mám pokoj na ďalšie 2 dni. Niekedy troška viac, ak nie je čas/priestor na normálny výjazd, ale vždy som v najlepšom stave pod 1 týždeň pokoja. To som konštantne s poslednou pripravenou reťazou a viem, že musím voskovať. Trocha sa to dalo zmierniť striedaním mtb/cesta, ale stále tam chcem väčší buffer. Ak ten nový tekutý vosk reálne vydrží ako ukazujú moje prvé testy, tak to pre mňa bude absolútny gamechanger. Je to až podozrivo dlhá výdrž, keď sa pozriem čo ponúkajú iné produkty na trhu. Trocha sa bojím, aby to nebolo len silencing na side plates, ako som videl v jednom technickom videu od Silcy, kde niečo podobné vysvetľoval.

Caba29 Myslím, že na začiatok ok, aj keď ja by som šiel aj do varenia a viacero kusov. Sú ľudia čo len kvapkajú super secret (alebo iný tekutý) a neriešia nič aj keď väčšina to odporúča len ako top-up medzi varením. Podľa mňa ti to bude fungovať, hlavne keď robíš aj ten preplach lebo varenie má aj inú funkciou ako len dostať vosk dnu.

marcels Hej, to dáva zmysel a sedí s vecami čo som našiel na internete, pre ktoré som sa to rozhodol vyskúšať. Snáď bude moja skúsenosť podobná v druhej generácii. :) Tú kmc by som najskôr skúsil nanovo odmastiť, podľa mňa bude tu problém. Prípadne potom rozobrať 1 článok zo skracovania reťaze a poskúšať nejaké veci, napr ako tam drží vosk. V železe a povrchovej úprave podľa mňa nebude veľký rozdiel a k tomu by som sa posunul až po tom čo som písal predtým. Naviac tuším som tu niekde na mtbikeri čítal, že ľudia dosahovali štandardné výsledky voskovania s kmc (ako asi každou reťazou).
02.03.2025 - 08:24:27
01
Očakávať nájazd 5-6 tis na reťazi kvality Alivio je IMHO naivné.
02.03.2025 - 08:30:08
03
Zacal som používať čierne sramacke reťaze a odvtedy sa riadim heslom
It's not a bug, it's a feature.
03.03.2025 - 07:43:52
00
Kristina Nemám to síce osobne vyskúšané, ale nesúhlasím, celá podstata toho parafínu je, že veľmi znižuje trenie + zabraňuje vniknutiu nečistôt a tým výrazne zväčšuje životnosť. Samozrejme, že tá výdrž bude horia, ako u lepšej reťaze, ale pri vosku určite očakávam, že sa budeme pohybovať v tisíckach km a hoci aj na reťazi hentakého typu bude aspoň 2-3k dosiahnuteľné. To, že takú reťaz pri mazaní olejom zničíš na 1 výjazd je jasné a o tom sa nebavíme. Rovnako tak dosť rýchlo zničíš aj high-end reťaz ak sa o ňu nebudeš starať, aj v takomto olejovom a zanedbanom scenári síce vydrží viac ako hentaký šrot, ale jej potenciál určite nedosiahneš. Naviac sa nebavíme ani o úplnom dne reťazí typu Alivio, bavíme sa o reťaziach typu 1130/1170 pri srame resp 701 pri shimane. Myslím, že v situácii voskovania (oboch reťazí) očakávať 3000% dlhšiu životnosť low vs high end je ďaleko naivnejšie. :)
03.03.2025 - 21:25:39
00
vydrz retazi medzi low a high end je praveze priepastna. a tebe do tej tvojej rovnice chyba fakt, ze mazanie je len jedna z premennych ktore vplyvaju na opotrebenie retaze. takze budes musiet zahrnut nejake tie % do vypoctu.
04.03.2025 - 13:18:37
01
Squirt Lube Low Temperature
04.03.2025 - 13:23:08
00
keyboard_arrow_up