Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Zdravím Vás.

Mám taký problém, že môj bike vydáva zvuk akoby sa niečo trelo je to skôr také škrípanie resp. šúchanie ale nie je to nijak hlasné a výrazné ale je to počuť a ide to odzadu. Je to zvuk pravidelný takže je z rotácie. Zvuk sa prejavuje aj keď ide bike na voľnobeh čiže kľuky, stred, reťaz a všetko od stredu dopredu som vylúčil. Ostalo mi už len brzdy a zadný náboj. Keďže bike je nový a platničky sú tak tesne vedľa kotúča, že je tam medzierka menej ako 0,5 mm z každej strany. Pri pohľade medzi kotúč a platničky (na servisnom stojane) je tam medzera počas celej rotácie kolesa. Napadlo ma, že či pri záťaži nemôže nastať nejaká mierna deformácia ktorá spôsobí, že sa platnička v určitom bode dotkne kotúča. Chcem sa ale uistiť, že to nejde z náboja. Napadlo ma, že vyberiem platničky zo zadnej brzdy a pôjdem sa previesť pár metrov či ten zvuk počuť ak nie tak bude jasné, že to je brzda. A tu mám dotaz: Môžem to urobiť?

Nehrozí nejaké poškodenie brzdy ak vyberiem platničky nechám len kotúč a pôjdem sa previesť pár metrov? Samozrejme brzdu používať nebudem budem brzdiť len prednou. Inak ma už nenapadá ako by som mohol identifikovať či je problém v brzde alebo náboji.

Brzdy sú Magura a bike je HT.
Zobraziť komentár 17.06.2025 - 09:34:30
00
Ak ti suchaju platnicky tak staci pribrzdit tak aby sa platnicky cele dotkli kotuca ale nebrzdili uplne a ten zvuk sa zmeni (ked to spravis spravne a je to platnickami tak suchotanie prestane) takze budes vediet ze su to platnicky. Ak chces odobrat platnicky tak mozes, ak nebudes brzdit tak nicomu neublizis. Na novom biku ale budes musiet najskor zlozit koleso alebo brzdu aby si tie platnicky mohol odobrat tak mozno bude jednoduchsie odobrat brzdu a povozit sa tak.
- Platnicky mozu zacat suchat ak sadnes na bike a ten sa ti trochu pod tebou pokruti/prehne ale ovela castejsie sa stava ze ti budu suchat platnicky po brzdeni alebo v zakrute.
- Ak ti nesuchaju tie platnicky a vsetko si si uz pozrel tak to moze byt krytka/vymedzovacia podlozka naboja (to co je nasadene na vnutornej oske naboja, co upinas do ramu)
Zobraziť komentár 17.06.2025 - 10:13:53
00
Netreba skladať koleso. Platničky sa dajú vybrať aj bez toho stačí odkrútiť skrutku a vybrať ich von. Je tam pevná oska tak neviem či aj tam tiež tá krytka. Každopádne by som chcel 100% vylúčiť náboj a to asi len tak, že vyberiem tie platničky. No a ak zvuk bude trvať viem, že je problém v náboji ak nie tak sa zameriam na brzdu. Ja som hlavne potreboval vedieť či s tým, že vyberiem platničky a pôjdem bez nich nehrozí nejaké poškodenie. Som si povedal, že radšej sa opýtam lebo už pár krát som urobil niečo štýlom však čo sa môže stať a potom som sa "škrabal za uchom" :D
Zobraziť komentár 17.06.2025 - 10:22:53
00
Update:
Tak som dal preč platničky a šiel sa povoziť. Zvuk je tam stále. Navyše mám dojem, že taký istý zvuk ide aj od predného kolesa akurát tichšie :/
Zobraziť komentár 19.06.2025 - 16:31:22
00
arrow_lefta-biker napísal:
- Ak ti nesuchaju tie platnicky a vsetko si si uz pozrel tak to moze byt krytka/vymedzovacia podlozka naboja (to co je nasadene na vnutornej oske naboja, co upinas do ramu)

Rozmyslam, ze tam by sa nemalo nic tocit, jedine naboj s loziskami, vsetko ostatne, vratane osky jednej aj druhej je zafixovane predsa…
Zobraziť komentár 19.06.2025 - 16:47:19
00
niektore naboje to maju tak ze tie podlozky sa dotykaju priamo loziska ktore sa kruti - mal som to tak uz na novatecu/superstare a musel som to mazat.
Zobraziť komentár 19.06.2025 - 17:15:12
01
arrow_lefta-biker napísal:

Rozmyslam, ze tam by sa nemalo nic tocit, jedine naboj s loziskami, vsetko ostatne, vratane osky jednej aj druhej je zafixovane predsa…
Zobraziť komentár 19.06.2025 - 17:23:38
00
Tak náboje mám od značky SUNRinglé. Neviem presný model.
Zobraziť komentár 19.06.2025 - 18:52:34
00
Tak si to predstav - vnutorna oska je ulozena v loziskach (predpokladam ze mas priemyselne loziska) a loziska su ulozene v tele naboja. Nieco sa tocit musi ked sa toci koleso, takze sa naboj otaca v loziskach ale ta vnutorna oska je napevno (naboj sa otaca okolo osky). Lozisko vyzera takto https://www.evrox.sk/fotky7731/fotos/_vyr_33662202-2RS-novy.jpg , vonkajsi kruzok sa toci voci vnutornemu kruzku. Tie priemyselne loziska sa do tela naboja lisuju, nie su kryte nicim inym ako tou krytkou/vymedzovacou podlozkou. Ked sa ta podlozka dotyka tej casti loziska ktore sa otaca tak to moze vydavat zvuky lebo bud je krytka napevno voci ramu a toci sa lozisko alebo je krytka napevno s loziskom a krytka sa toci voci ramu kolesa (dost nepravdepodobne). Zaroven niektore krytky maju normalne gumove tesnenie ktore dosada na telo naboja ktore sa toci - dovodom je aby sa k lozisku nedostali necistoty. A ja pisem ze to moze (nemusi) vydavat zvuky - piskanie alebo suchanie
Zobraziť komentár 19.06.2025 - 19:37:04
01
No skúsil som sa dostať dnu ako tento borec (tam dá dole krytku): https://youtu.be/TAEmYe3neoA?t=67
Ale márne. On tú krytku dá dole rukami ja som to skúšal a ani za boha to nešlo dole :D Možno, že za tou krytkou nie je dosť maziva (Lebo na konci ho tam on dáva) ak si myslel toto.
Zobraziť komentár 19.06.2025 - 20:20:07
00
Ano. Ked ti nejde krytka dole rukou tak ju mozes skusit niecim dlhym a tenkym z druhej strany vutlacit.
alebo
- trik c 1: ked sa ti pri tom vytlacani nevie tycka opriet o krytku tak zo strany krytky tam o tu hranu nieco zapac/zahakni (maly vidlicovy kluc alebo cokolvek co ti tam vojde) a tyckou z druhej strany tlac uz len tu vec ktorou krytku pacis/zachytavas
- trik c 2: mozes to niecim pacit i zo strany krytky. Ked to nejde dole mne tak pouzijem napriklad povodnu osku. Vlozim len spicku osky so zavitmi a velmi opatrne to postupne pacim na kazdu stranu. Opatrne aby som neposkodil zavity, netreba vela tlacit. Ak mas ale nieco co ti tam sadne rovnako dobre ako ta oska tak to mozes kludne pacit razantnejsie. Ide o to aby ten priemer bol len o nieco mensi ako vnutorny priemer tej tycky.
- trik c 3: tahat to nejakym kliestami, mozes ich obalit i gumou (napr dusou).
Zobraziť komentár 19.06.2025 - 20:33:17
00
Je na to nástroj
https://www.mtbiker.sk/shop/servis/naradie/ostatne-naradie/unior-hub-genie-vytahovac-koncoviek-pre-naboje-s-osou-12-15-mm-p80218.html?itm_medium=widget&itm_campaign=

Videl som aj riešenie pomocou SK pásky

https://www.autodielygafa.sk/products/sk-paska-10-16-2287371?gad_source=1&gad_campaignid=16145960851&gbraid=0AAAAADotIjEqZDBJ2jh_lDJwgUxI84zRA&gclid=CjwKCAjw6s7CBhACEiwAuHQckgXidxMR1YARer53bY9sp411CvG__eBZxINm0JQHUp66MnMCVBdZghoCfkkQAvD_BwE

Keď páskou z vonkajšej strany koncovky prichytíš pliešok vedený popred otvor pre osku.

Potom tlakom osky do toho pliešku krížom cez náboj dáš prachovku dole.
Zobraziť komentár 20.06.2025 - 07:05:58
00
......dôležité je k tomu O-kružku ktorý to celé drží a bráni koncove dementáže dopraviť olej .....potom ked je to namazané to ide ako po masle.
Zobraziť komentár 20.06.2025 - 08:11:36
01
Podarilo sa mi dať dole tú krytku zo strany kde je brzdový kotúč ale zo strany kde je kazeta to nejde. Neviem či je potrebné dať dole aj kazetu alebo by to malo ísť aj bez toho. Nechcem to rvať nasilu aby som neurobil viac škody ako úžitku.
Zobraziť komentár 21.06.2025 - 10:28:34
00
Áno, je potrebné minimálne vyskrutkovať maticu ktorá drží kazetu. Pri XD orechu treba zhodiť pastorky.
Zobraziť komentár 21.06.2025 - 10:45:28
00
keyboard_arrow_up