Mam na novom biku nove naboje co maju z nejakeho dovodu volu. Mam moznost to reklamovat, len je to kupovane cez net tak sa chcem najskor pozret ci to nejsom schopny sam opravit. Az ked nie tak to poslem kurierom. su to tieto kolesa: http://www.sun-ringle.com/mtb/wheelsets/charger-expert/ Je to pevna oska. Neviete mi poradit v com moze byt problem? pochybujem ze nove lozisko bude mat volu. nemoze tam byt nejak zle narazene alebo co?
kazdopadne, nikdy som priemyselne naboje neservisoval. na ivele je len servis hodne stareo typu. preto budem rad za hocijake rady ake mi k tomu date... zajtra sa tomu budem venovat, dnes musim zistit ako to funguje. Tak ma niekto nejaky navod alebo pod?
diki moc
posledný komentár: 3. 7. 2025 o 12:07
posledný komentár: 19. 5. 2025 o 9:45
tie loziska sa do naboja musia lisovat (respektive ak sa zmrazia a naboj nahreje ide to aj rukov .... ), tak isto oska, cize ziadna vola nema kde byt, pokial nie su uz loziska v tahu
v pripade "priemyselnych lozisk" kde konkretne vznika vola - medzi ktorou plochou, suciastkou?
napriklad kde by mohla vznikat vola tu:
do tela naboja je lozisko vlisovane - nemoze sa pohnut, do loziska je oska tiez vlisovana- ziadna vola, oska je upnuta v rame (bud priamo, alebo pomocou ocelovych "koncoviek" upevnenych na koncoch osky)
co som ja videl nejake dotahovanie, tak to bola akurat prachovka, resp. doraz, aby sa lozsko pri zatazi neuvolnilo
a to je načo dobré? Ktoré náboje to tak majú, nech viem, že sa im mám vyhýbať.
youtube.com/watch?v=DXtrJB7hHoY&t=
Napriklad ten, co sem dal obrazok Andrej25.
Suhlasim, tiez sa mi nepacia naboje, co prenasaju bocne sily vzdy len cez jedno lozisko - to su vsetky tie, co sa im da oska vybrat bez toho, ze musis pritom lisovat/vyrazit lozisko von z naboja. U tychto sa vola opotrebovaneho loziska dotahovanim vymedzit da, u tych co maju zarazky na oske to ziadny zmysel nema.
ten ma osku lisovanu, vcera som na nom menil loziska
A si si isty? Priemysle su na orechu, ulozenie naboja je na ekvivalente konusu. Ak mas na oske ciernu maticu s malym inbusom, tak je to ako na RM0.
Z tohto riesenia netreba mat nejake zasadne obavy. Mam RM0 s najazdom niekde k 30 000km, servisujem raz rocne a mam stale povodne loziska s paradne hladkym chodom.
Ale moj prispevok nebol o tom, ci ide lozisko na osku nasunut lahko alebo tazko, ale o tom, ci je obe loziska pri montazi mozne nasunut len z jednej strany osky, alebo nie.
Alebo mas nieco ako to, co je na tom obrazku.
pokiaľ je to konus, tak "no problem", ale bál by som sa klasiky, ktorá by bola vymedzovaná tlakom na vnútornú obruč. Ono tu ani nejde o to, či "konus" alebo "priemysly", ale ako kvalitne je to urobené. Akurát v cenových hladinách pre socky, kde sa pohybujem ja, mi to zatiaľ lepšie vychádza pre priemysly.
Vylisovaval som volakedy aj priemyselne lozisko z Hope nabojov (vozil som ich dlhe roky), ale bola to podstatne vacsia babracka.
Klasicke Shimano konusy som nejazdil.