mam otazku, kolko vas priemerne stoji servis vasho (vzduchoveho) Fox tlmica a kde si ho davate servisovat? Ja ho musim zaslat priamo do Slovkolexu pretoze potrebujem vymenit jeden diel aby som si ho mohol servisovat neskor sam, ale ta cena ma celkom dviha zo stolicky (108 Euro).. Hadam to bude jednorazova investicia.
resp. ak by mal niekto doma pokazenu/zlomenu dhx 5, odkupil by som ju na nahradne diely
posledný komentár: 22. 11. 2025 o 21:37
posledný komentár: 17. 8. 2025 o 12:31
Cele to je volake divne, na jednej strane Fox vyzaduje "prisnu pravidelnu udrzbu", maju online verejne pristupnu komplet dokumnetaciu ako co urobit s podrobnym popisom dielov ktore ti treba. A na strane druhej obmedzuju predaj ND?
No neviem, tu sa chlapik tvari ze diely dostat v kazdom vacsom bike shope v Australi:
http://www.youtube.com/watch?v=eh-sIrnC8xs
Skor mi to pride zase taka ta nasa slovenska klasika, a.k.a. rozpravky o specifickom slovenskom trhu a podobne.
Problém je s ND = častí vidlíc/tlmičov. Kedysi mali písané, že diely do tlmičov nie sú na samostatný predaj. Vidlíc sa to zrejme netýkalo, no viem o ľuďoch, čo si chceli prerobiť vidlicu z Talas na Float a oni im samotné diely nechceli dať. Museli zaplatiť aj robotu. Toto mi príde od nich ako podraz, lebo nič takéto nemajú nikde prikázané. Ale tak keď ľudia chcú hromadne Float, prečo si na tom neprivyrobiť.
Čo sa týka toho zvuku tlmiča, nie je to závislé od BoostValvu (tlmenia) ale robí to hlavné tesnenie vzduchovej komory, ktoré má v nulovej polohe prepúšťaciu drážku do negatívnej komory. Táto drážka sa uzatvára pri stálčaní tlmiča (asi prvý 1-2mm zdvihu). Potom je už uzavretá a tlak v + komore narastá. Zvuk vydáva mazací olej (Fluid) ktorým sú namazané tesnenia a komora zvnútra. Keď je tesnenie za drážkou, už je tlmič ticho.
Takže tento zvuk nie je problémom, netýka sa tlmenia a tlmič nie je zavzdušnený. Zavzdušnený olej v tlmení má viacero sprievodných javov: zle fungujúci odskok/propedal, hlučný tlmič v celom priebehu zdvihu ...
Z toho mi vyplýva, že kým tlmič "chľapčí", tak je dobre, v komore je dostatok mazacieho oleja
Inak narazil som už aj na také vidlice, ktoré boli očividne suché od výroby. Takže naozaj pozor na to!
Peťo, najjednoduchšia kontrola koľko tam toho oleja vojde je taká, že naleješ dajme tomu 30ml a stlačíš vidlicu (bez vzduchu na doraz). Ak bude veľa, tak bude cítiť progresivitu aj bez vzduchu v komore, resp. nepôjde stlačiť.
Ten návod by mal bez problémov sedieť aj na CTD. Rozdiel je len v konštrukcií patróny.
Uz som to niekde na fore pisal, ako novu treba kazdu Foxu od r. 2011 otvorit a skontrolovat mazaci olej. Vlastna skusenost a skusenost z MTBR fora.
To viem presne, 10ml a 30ml.
To mi je jasne, len som nechcel experimentovat a vypustat prebytocny olej
Zdalo sa mi ze cervik v cervenom kruhu je trochu povoleny, tak som ho skusil dotiahnut, no zistil som ze pri jeho uplnom dotiahnuti nie je mozne otocit nastavovacim koleckom rebound-u..naopak pri jeho vacsom uvolneni nebolo pocut cvakanie pri nastavovani odskoku..
rovnako pri dotiahnuti cervika v modrom kruhu nebolo mozne otocit kolečkom rebound-u..
dakujem.
No a ten druhý červík keď pritiahneš viac ako je treba, tak sa opre o kolečko reboundu a potom už nejde potočiť. Takže vtedy treba povoliť kúsok späť. V kolečku je drážka v ktorej má ten červík koniec a tak bráni vytiahnutiu.
Ako to už chalani spomínali, tak v žiadnom prípade nevyberať to kolečko. Potom tlak oleja vytlačí von odskokovú ihlu a už ho nedáš nazad bez rozoberania.
Mozes byt rad ze bola pod penovym kruzkom, keby sa tam nejak zpriecila medzi vonkajsie a vnutorne nohy doskriabes vnutornu nohu.
Neviem posúdiť z fotky, či farba oleja z ľavej nohy je taká od špiny alebo bolo v ňom namiešané viac fluidu a preto má takú farbu.
Pružinka ktorú si našiel vo vnútri zrejme nejako vyskočila z gufera. Rovnako ako je tá pružinka okolo horného britu ktorý stiera bordel, tak je taká istá aj zospodu. Tá zas drží olej vnútri vo vidlici. Dôvod na špinu to určite nie je, ja osobne som si ich odtiaľ vyhodil, nech sa zníži trenie gufera a nech ho lepšie podmazáva.