Ahojte,

Na novom cesťáku (cube attain gtc) sa neviem zbaviť šúchania/ cinkania prednej brzdy pri jazde zo sedla / v zákrute. Zvuk je prítomný len pri náklone do pravej strany. Bike je na sade shimano ultegra.

Po analýze som zistil, že zvuk nepochádza zo šúchania kotúča o brzdové platničky ale kotúč šúcha priamo o brzdový strmeň. ( zvuk bol prítomný aj pri odstránení platnčiek). Som prekvapený aký úzky je priestor v brzdovom strmeni kadiaľ kotúč prechádza.


Zatiaľ som skúsil :
- Klasické centrovanie brzdového strmeňa povolením skrutiek a následným stlačením brzdy a dotiahnutím skrutiek ( toto som robil asi 350x :-D)

- Výmena predného kotúča za zadný

-Kontrola dotiahnutia prednej osky

-Prelustroval asi všetky zahraničné fóra a nič konkrétne nenašiel

Samozrejme na biku sa dá v pohode jazdiť a je to len maličký detail no bohužiaľ som ten typ, ktorý rieši všetky zvuky :-D

PS: Už som najazdil cca 700km aj spolu s nejakými zjazdami čiže brzdy sú už jak tak zabehnuté

Ďakujem za každý postreh/nápad.
18.10.2023 - 21:37:04
00
S najvacsou pravdepodobnostou mas nerovnomerne vysuvane a vysunute piesty a prave z tej strany kde ti skre o strmen je piest hlbsie v strmeni ako druhy a po nastaveni prasata voci kotucu je proste kotuc blizko strmena prave na strane kde je piest hlbsie v tele strmena.
Roztiahni od seba piesty ako ked ides zakladat nove platnicky, potom pridrz piest ktory sa skor a viac vysuva /staci plochy srobovacik alebo original roztahovac piestov/ a stlac jemne paku aby si dostal do pohybu a malicko vysunul prave ten piest ktory zostava hlbsie v prasati. A potom nasledne standardne nastav brzdu ako si to robil 350x.
18.10.2023 - 23:08:09
03
Ešte si môžeš dať zafrézovať/skontrolovať dosadacie plochy na vidlici pre montáž brzdy.
19.10.2023 - 09:10:18
00
Dakujem za rady. Turbi skusal som tvoj postup ale piestiky sa vysuvaju rovnako a boli aj rovnako zasunute. Ked som dostal piestiky do konfiguracie ktoru si popisal ( jeden hlbsie druhy menej) tak zasa suchali platnicky o kotuc. Ale….

Problem som nakoniec vyriesil tym ze som vymenil pravu dosticku za lavu . Na pravej bolo evidentne troska viacej oblozenia a tym sa cely strmen posuval do lavej strany. Po zamene platniciek prestalo cinkanie a mne sa nateraz zmenil svet 😂.

Ale odprisahal by som ze aj toto som skusal uz davnejsie a vtedy to nepomohlo.

Je mi to teda trocha zahadhou a uvidim ci to po par kilometroch nezacne robit zasa 😁.

Kazdopadne v takomto dobrom stave som to zatial nemal.

Dakujem
19.10.2023 - 17:07:34
00
Turbi ma pravdu a to že je jedna platnicka zodratá viac ako druhá to len potvrdzuje.
19.10.2023 - 17:53:40
00
Ono to robilo hned od zaciatku (bike bol uplne novy) . Mne to pride ako keby tie platnicky museli byt uz od zaciatku v tomto “neproporcionalnom” stave a tym padom bol strmen vyoseny. Ked som dal platnicky prec a skusal stlacat brzdu tak piestiky sa hybu uplne rovnomerne a aj rovnako zasuvaju.

Kazdopadne Turbiho napad ma postrcil k tomuto rieseniu.
19.10.2023 - 18:03:51
00
K tomu centrovaniu prasiatka vs. kotuc, ten sposob centrovania co si robil nepomoze, najpresnejsie to vycentrujes manualne, povolis strmen a rukou ho vycentrujes presne voci kotucu, druha vec, aby si sa vyhol inym problemom, tak trosku roztiahni rozperku ktora sa dava medzi platnicky :)
22.10.2023 - 06:51:05
00
keyboard_arrow_up