Kategórie
Bike-techZmena zdvihu 120 -> 130mm # MTB # celoodpružený # vidlica # upgrade # skúsenosti # poradenstvo # geometria # technické otázky
checl by som sa poradit. Co si myslite o zmene zdvihu vidlice zo 120mm na 130mm? Mam Cube stereo 120 HPC race. Rovnaky zdvih vpredu aj vzadu = 120mm. Zatial mi tie zdvihy stacia na moje jazdenie, vacsinu jazdim lesne traily a singlace. Sem tam si to ale pustim dole kopcom rychlejsie v technickom terene a uz mi neostava velka rezerva na vidlici. zatial som ju ale na doraz nedal nikdy. Mam vidlu RockShox revelation RL, ta by sa mala dat prerobit aj na vyssi zdvih pomocou vhodneho shaftu. Skor mna ale zaujima do akej miery to ovplyvni geometriu biku a jazdne vlastnosti, ak by som predok dvihol vyssie o ten 1 cm. Ci to ma vobec zmysel. Bike zatial menit nechcem. Ak ma niekto skusenost, alebo vie poradit... som vdacny za kazdy nazor. dakujem
-6% SR SUNTOUR XCR Air LO-R- 26" odpružená vidlica, 100 mm, L:187 mm (OEM)
161 €
-6%
MOC 189 €
savings RockShox PIKE DJ 26" odpružená vidlica, 100 mm, offset 40 mm, červená
769 €
savings
MOC 1 129 €
savings RockShox Pike DJ Solo Air 26" odpružená vidlica, 100 mm
759 €
savings
MOC 1 149 €
-6% SR SUNTOUR XCR Air LO-R- 26" odpružená vidlica, 100 mm, L:187 mm (OEM)
161 €
-6%
MOC 189 €
-6% SR SUNTOUR RAIDON-XC RLR DS 26" odpružená vidlica, 100 mm, OEM
259 €
-6%
MOC 306 €
-15% Cannondale adaptér brzd. kotúča pre Lefty 29" Supermax, 180 mm
66,99 €
-15%
MOC 78,99 €
Akcia -24% RockShox Damper Upgrade Kit - Charger RLC pre vidlice - SID RLC(A1), SID RL/XX/WC (B1) 2017+
197 €
-24%
MOC 407 €
hladaj na fore
niektorym ramom to nevadi a niektorym ano ...
tu je povodne vlakno, kde si pisal, aky mas bajk (ak niekto vie a nezaregistroval povodny dotaz)
Síce moja reakcia je po pár rokoch, ale k veci ??
Ak je rám konštruovaný napr na 120mm a ty tam dáš 140mm tak v tom nevidím problém, sériovo osadená vidla má pri zamknutom stave pevných 120mm a 140mm vidla po nasadnuti tiež cca 120mm, jednoducho sag..
A ak rám vydrží 120mm bez pruženia vidlice tak určite vydrží 140mm kde reálna dĺžka je vďaka sagu 120mm a čím vyšší zdvih tým % väčší sag a tým na úvod mäkši chod, samozrejme tým nechcem povedať, že to znesie akúkoľvek dĺžku.
reálne.. výrobca nerobí rámy pri rôznych modeloch z úplne odlišného materiálu, áno dôležité sú spoje, ale vo veľa prípadoch sú spoje a materiál rovnaké, navyše u vyšších zdvihov mávajú rámy položenejší uhol, ktorý v podstate v spojení s vysokým zdvihom viac námaha materiál rámu ako strmší.
A ďalšia vec váha..
Ak je rám konštruovaný do 120kg
A jazdec má napr 80kg tak vyšší zdvih síce pôsobí negatívne na rám pri hlavovej trubke ako väčšia páka, ale 2cm rozdiel zdvihu je zanedbateľný keďže limit váhy je ďalších 40kg
Cize s 80mm.
Ale to je jedno.Podstatna vec je ta,ze lacne vidlice napriklad nemaju sag ?
Proste tie vidlice maju take odtrhy,ze niekedy ani ked sa clovek postavi na pedale tak vidlica je mrtva.
Nuz a ked niekto chodi na zamknutej,tak proste bude mat ten bajk inu geometriu ako ma mat.
Samozrejme 2cm neriesim ani ja,ale to len pre upresnenie.
Vaha jazdca nie je sama o sebe az taka podstatna, podstatna je kombinacia stylu jazdy, terenu, rychlosti a hmotnosti. Alebo teda je rozdiel ked na tom bude 100kg chalan jadit xc alebo 60kg baba nakladat strasne prasaciny.
Hlavne pri slapani do strmsich kopcov
O geometri nepíšem, to bola reakcia na poškodenie rámu.
Rám navrhnutý na vidlicu so zdvihom 120 počíta aj s možnosťou, že bude vidla uzamknutá (a rám musí vydržať)
Pri vidle 140 môžeš mať sag skoro 30mm,
Čiže reálne pôsobenie sily na rám je ako pri 110mm. Väčšie namáhanie väčší zdvih vs menší samozrejme rozumiem, len píšem, že reálne to riziko nie je také obrovské.
A ak nejazdis extrémy tak o to menšie. ✌?
nechcem zakladať novú tému, preto sa opýtam tu. mám vidlu so zdvihom 150 mm, dĺžkou krku cca 20 cm, pod predstavcom 4x 5mm podložky. keby som ju vymenil za 160 mm s krkom 19 cm a použijem 2x 5 mm podložky, zostanú mi riadítka v pôvodnej výške? matematicky to vychádza, ale radšej sa opýtam skúsenejších.
ďakujem