Je fascinujuce, ako sa tu dokazu dva tabory dotahovat o jednej veci a pritom tvrdit v podstate to iste.
Ano, virus nema rozum a nevie rozhodnut ako bude mutovat, ale prirodzeny vyber a evolucny tlak nan posobi tak, ze systemom pokus omyl sa prisposobi podmienkam v ktorych sa nachadza. Cize chovanie hostitela ma vplyv na jeho mutacie, cez podmienky ktorim ho vystavi. Kmene ktore nebudu kompatibilne s chovanin sa hostitela proste vymru, bez toho aby si ich niekto vsimol. Naopak tie co budu najlepsie prisposobene podmienkam zacnu prevladat.
04.02.2021 - 23:57:48
01
Od 1. marca budú musiet opät menit covid automat. Hranicu bordovej a čiernej farby budú musiet posunút z 3000 hospitalizovaných na 3500. Pri hranici 3000 neotvoria komplet školy ani v septembri.
05.02.2021 - 02:02:19
00
Vcera v Petržalke pri drazdiaku večer cca o 19:30 bol otvoreny bufet a ludi mraky. Vsade boli, popijali. Nechapem. Ale asi takto nejako vyzera corona party.
05.02.2021 - 06:19:05
00
Hosť napísal:
Od 1. marca budú musiet opät menit covid automat. Hranicu bordovej a čiernej farby budú musiet posunút z 3000 hospitalizovaných na 3500. Pri hranici 3000 neotvoria komplet školy ani v septembri.


Ktorého marca, 2022?

Zaujímavý komentár zo SME diskusie o očkovaní:
Titanic dokopy mal 1178 miest vo svojich záchranných člnoch. Napriek tomu sa zachránilo iba 705 osôb, teda 1178-705=473 miest zostalo nevyužitých, pričom celkovo 1517 osôb sa utopilo.

Ako sa to mohlo stať?

Jeden dôvod bol ten, že kapitán vytvoril prioritnú skupinu, menovite ženy a deti. Na jednom boku lode veliaci dôstojník tento príkaz striktne dodržal a do člnov naozaj púšťal iba ženy a deti, plus toľko členov z radov mužskej časti posádky lode, koľko bolo treba na veslovanie a riadenie člnu. Má sa za to, že na tomto boku sa do člnov dostal jediný cestujú z radov mužov.
Na druhom boku lode veliaci dôstojník bol pružnejší, a keď pri člnoch zrovna neboli ženy, či sa zdráhali rýchlo nastúpiť do člnov, tak do člnov púšťal aj cestujúcich-mužov.

Druhý dôvod bol ten, že obaja dôstojníci vedeli aj to, že hlavný konštruktér lode sa vyjadril tak, že loď sa úplne potopí za cca 90 minút, teda tempo spúšťania muselo byť tak rýchle, aby člny boli vo vode skôr, než sa loď natoľko nakloní, že spúšťanie člnov už nebude možné. Preto nemohli čakať na ženy, až naberú odvahu, a sa im uráči nastúpiť do člnov. Ženy totiž váhali, zo začiatku sa im ešte stále zdala bezpečnejšia loď, ktorá stále bola osvetlená a hrala tam hudba, než ten malý čln, na hladine nočného oceánu.

Výsledkom bolo to, že ani jeden dôstojník nečakal na váhajúce ženy, Ideš? tak dobre, rýchlo nastúp. Váhaš? Smola, čln išiel dole a začali sa venovať spúšťaniu nasledujúceho člnu. Lenže na jednom boku lode išli dole člny, neobsadené ani do kapacity 50%, negatívny rekord asi bol 27 osôb v člne s kapacitou 65 osôb. Na druhom boku to bolo lepšie, lebo ak ženy váhali, či zrovna neboli prítomné na člnovej palube, tak tam veliaci dôstojník vyťažoval člny aj chlapmi. Ak by aj on bol rigorózne neoblomný, ani tých 705 osôb by sa nezachránilo...

A naše očkovanie začína pripomínať práve tú zbabranú záchranu na Titanicu.

V prípade očkovania preferovaní zdravotníci vybukujú termíny očkovania, a potom neraz vo veľmi vysokých počtoch neprídu na očkovanie. Nitra minulý týždeň pondelok hlásila 45 osôb, ktoré neprišli, v utorok ich bolo 42. Niekde som počul, že na Východe boli dni, keď až viac ako 60 osôb neprišlo.

Teda tak, ako zdráhajúce, či váhajúce ženy na Titanicu blokovali rýchli nástup osôb do člnov, u nás pri očkovaní rýchle tempo očkovania blokujú osoby, ktoré si termín síce objednajú a potom bez včasného avíza na očkovanie neprídu.

Kapitán Titanicu vytvoril iba jednu prioritnú skupinu, ženy a deti. Nakoľko na jednom boku veliaci dôstojník túto skupinu dôsledne preferoval, a mužov, okrem obsluhy vesiel, do člnov až na jednu jedinú výnimku nepustil, tak sa vo výraznej miere zaslúžil o zbytočnú smrť v radoch skupiny mužov.

My v aktuálnom očkovacom pláne máme koľko skupín? Aktuálne jedenásť, a sú snahy vytvoriť ešte aj ďalšie skupiny, či podskupiny! O koľko sa takto spomalí očkovanie?

Nikto nespochybňuje prioritu zdravotníkov, a to od A až po Z. Časť z nich sa ale nám odvďačila tak, že ani sa neunúvali prísť na očkovanie, hoc sa naň dobrovoľne prihlásili.

Poučenie?
Penalizovať osoby, ktoré na očkovanie neprídu.

A po zaočkovaní zdravotníkov by už nemali byť žiadne skupiny, jediným kritériom by mal byť už iba vek. Malo by sa expresne očkovať, ročník po ročníku. To je najrýchlejšie, o čo viac skupín o to viac komplikácií...
05.02.2021 - 07:28:39
010
K samovrazde 13rocneho dievcata v Tahanovciach /Podľa predbežných informácií malo dievča vyskočiť z okna po hádke s rodičmi. Dôvodom mali byť nesplnené domáce úlohy./

V dôsledku zákazu vychádzania a zatvorených škôl sa o 33 percent zvýšil počet detí do 18 rokov, u ktorých sa prejavujú depresívne syndrómy. Informovali o tom zástupcovia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na stredajšej tlačovej konferencii o postupe pri otváraní škôl.

Riaditeľka odboru inkluzívneho vzdelávania Svetlana Síthová takisto informovala, že prišlo k štvornásobnému nárastu psychických ťažkostí detí do deviatich rokov. „Preto je aj také potrebné otvoriť prvý stupeň základných škôl,“ vysvetlila.

Ďalšie poznatky, ktoré zozbieral rezort od odborníkov na duševné zdravie, hovoria o tom, že prišlo k zvýšenému výskytu samovražedných sklonov u detí do 14 rokov, 30-násobne sa zvýšilo domáce násilie a polovica detí, ktoré sa učia dištančne, má s touto formou vzdelávania problém.

„Všetky tieto ťažkosti spôsobujú, že sa zhoršuje u detí ich školská výkonnosť,“ upozornila Síthová. „Zhoršujú sa pozornosť, kognitívne schopnosti, pamäť a logické myslenie,“ dodala. Výsledkom je, že aj deti, ktoré sa učili bez problémov, začínajú mať problém. „To, samozrejme, ovplyvňuje nielen deti, ale aj učiteľov a zasahuje to aj do života v rodinách,“ upozornila na dôsledky zhoršujúcej sa situácie a argumenty, prečo je dôležité začať s otváraním škôl.


Dost vela friem sa uz rusi a platobna neschopnost sa zacne prejavovat asi uz za par mesiacov. Len este podotknem, ze aj za vojny zivot pokracoval dalej.

---

Jednou z aktuálnych výziev v školstve je umožniť žiakom bezpečnú prezenčnú výučbu na školách. Prenesenie časti vyučovania von, do blízkeho okolia školy, je jednou z možností, ako jednoducho a prakticky zabezpečiť vysoký hygienický štandard počas výučby. Tvrdí to nezisková organizácia Živica
05.02.2021 - 12:31:52
01
Nuz zjavne detom pobyt s rodicmi sposobuje depresie.... to ma ani velmi neprekvapuje. Trpia tim vsetci clenovia rodiny.
i.kym-cdn.com
05.02.2021 - 12:50:19
02
co si mam mysliet o tomto? uplny blud?
https://noizz.aktuality.sk/zaujimavosti/nosenie-dvoch-rusok-chrani-pred-covidom-viac/d961j29

„Neznamená to, že vírus zrazu dokáže prechádzať cez steny a rúško mu nerobí problém. Mutácie spôsobili, že vírus je efektívnejší v napádaní našich buniek,“ opisuje Marek Kajan z profilu Očami farmácie.
Čo to však znamená? „Kým v 2020 bolo potrebné určité množstvo vírusu na nakazenie sa, dnes v roku 2021 už stačí len polovica tejto dávky. Kým v roku 2020 bolo potrebných aspoň 15 minút na to, aby sme sa nakazili v miestnosti, kde sa nachádza infikovaný, dnes v roku 2021 vírusu stačí už len 7 minút,“
05.02.2021 - 13:11:12
00
Možno tak do obchodu, ale makať alebo sedieť s tým v robote neviem...
05.02.2021 - 13:13:42
00
Gusto0 Tie cisla su na 99% vyfarikovane lebo u kazdeho je to ine a je tam prilis vela vplyvou. Ale faktom je, ze nove mutacie sa siria lahsie. Ak chces mat aku taku istotu, ze sa nenakazis musis mat na sebe respirator idealne FFP3 alebo aspon FFP2 a samozrejme s nim spravne manipulovat (online skoleni od zdravotnickeho personalu je na youtube vela) Optimalne je sa vyhnut pobytu v uzavretom nevetranom priestore s infikovanou osobou, lebo s casom koncentracia virusu vo vzduchu v takom prostredi stupa a akakolvek ochrana sa stava menej ucinna. V takych podmienkach uz vznika moznost aj prenosu cez nechranene oci. Cize do takych priestorov, kede je velka koncentracia (nemocnice, dopravne prostriedky s uzavretou cirkulaciou vzduchu, vytahy...) je optimalna celotvarova maska. V neposlednej rade treba zabranit prenosu z kontaminovanych povrchov cize bud rukavice a opat spravna manipulacia, alebo zabranit kontaktu ruk s ustami, ocami, usami, nosom, sliznicami, ano aj na toalete.... a dezinfikovat umyvat pred tym nez na seba polozim ruky. Zatial nebol popisany prenos z kontaminovaneho jedla, ale podla mna len pre to ze to nikto dosledne nedohladaval. Cize za mna aj jedlo dezinfikovat pred spracovanim. Co sa neda umyt pouzit UV-C lampu. Samozrejme neoslepnut pri manipulacii s nou.
Zive rastliny to zabije cize tam pomoze len ich zaviriet do "karanteny". Aktualne data kolko nove mutacie prezivaju na povrchoch nemam, ale verim ze po 2-3 dnoch je rastlinka OK.
Nove zvieratka by som asi radsej nekupoval :-)
05.02.2021 - 13:46:01
00
70% infekcnejsi je 2x ? Hmm .. inak preco furt riesia len ruska, ked sliznica je aj v oku. Ale asi to nemam pisat, lebo zacnu vyzadovat ruska aj cez oci.
05.02.2021 - 13:46:26
02
Ito už minulý rok na jar sa hovorilo, že ideálne - respirátor, okuliare, rukavice, ale myslím, že ak všetci majú rúško (ideálne respirátor), tak je menšia šanca a malo by to stačiť aj bez špeciálnej ochrany očí...
05.02.2021 - 13:51:47
00
@lto ten Pajko Rusko je vlastne vizionar ;-] ktory nic nevidel, kolke paradoxy ...
05.02.2021 - 13:52:02
01
ltoKeby bola sliznica len v oku. Myslim ze v JAR prebehol vyskum a zistili ze obrovske mnozstvo ludi sa nakazilo na verejnych WC. Cize pozor kde sa poskriabes neumytou rukou. Teraz si treba ruky umyvat pred cestou na WC nie po :lol:
05.02.2021 - 13:56:44
00
Myslim, ze to tak presne bolo aj u mna .... WC , Kaufland vo Zvolene , 25.9.2019 rano.. vecer zacalo vsetko to, co obvykle popisuju ako priznaky COVIDu. Trvalo 18dni, nez som mohol bajkovat /ale bol som po 5dnoch na chvilu/ a to este stale nie uplne som bol fit. Samozrejme som to rano bol po 4 dnoch bajkovacky, tak imunita urcite poslabsie :lol:


Naposledy upravil lto dňa 05.02.2021 - 14:48:55, celkovo upravené 1 krát.

05.02.2021 - 14:47:11
02
matovic na FB:
"Britský variant B1.1.7 ... 71% !!!
Požiadal som Úrad verejného zdravotníctva o pretestovanie všetkých pozitívnych vzoriek zo stredy, aby sme zistili podiel tzv. britskej mutácie na celom Slovensku.
Z predbežných výsledkov z laboratorií vykonávajúcich diagnostiku SARS-CoV-2 sa zatial z 1360 klinických vzoriek pozitívne testovaných RT-PCR podarilo v 71% diagnostikovat britský variant B1.1.7 SARS-CoV-2. Spracovanie výsledkov stále prebieha a finálne výsledky budú známe v priebehu dnešného dňa"
05.02.2021 - 14:48:15
00
keyboard_arrow_up